Conecteaza-te cu noi

Politica

Consiliul Local Municipal respinge tranzacția cu Polaris M Holding

Published

on

 

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a propus Consiliului Local votarea proiectului de hotărâre pentru aprobarea ajustării tarifele pentru activitatea specifică serviciului de salubrizare în vederea punerii în executare a unei sentințe civile nr. 2605/2012 a.c. pronunțată de Tribunalul Iași în dosarul nr. 1560/118/2012 și pentru aprobarea încheierii tranzacției judiciare dintre municipiul Constanța și Polaris M Holding SRL în scopul stingerii litigiului ce formează obiectul dosarului civil nr. 2711/99/2017 aflat pe rolul Curții de Apel Iași.

Primarul Făgădău a precizat următoarele:

“Situația litigiilor dintre Municipiul Constanța și Societatea Polaris M Holding SRL, situație care a generat o serie de întâlniri între reărezentanții Primăriei Municipiului Constanța și cei ai operatorului economic legate de litigiul aflat pe rolul Tribunalului Iași ce are ca obiect pretenții constând în penalități calculate pentru perioada 01.10.2011-30.042016 în cuantum de 413.187.664,48 lei. Ca urmare a întâlnirilor, a fost identificată ca soluție pentru stingerea litigiului antemenționat și pentru punerea în eexcutare a sentinței civile nr. 2605/2012 pronunțată de Tribunalul Iași în dosarul civil nr. 15.60/118/2012, rămasă definitive și irevocabilă, încheierea unei tranzacții juridice, prin care ambele părți fac concesii reciprice, în condițiile legii. Precizez că prin sentința civilă nr. 2605/2012 instanța de judecată a admis acțiunea formulate de Polaris M Holding SRL și a obligat Municipiul Constanța la ajustarea tarifelor pentru activitatea specifică serviciului de salubrizare în conformitate cu parametrul de ajustare convenit prin contractul nr. 70717/09.05.2008, încheiat între părți, respective indicele lunar al prețurilor de consum pentru servicii comunicat de Institutul Național de Statistică, raportat la luna iunie 2008, începând cu data de 01.10.2011”, a explicat primarul Făgădău consilierilor prezenți în sală și a completat „ne aflăm între ciocan și nicolavă”.

Deși au anunțat că vor vota pentru acest proiect de hotărâre, după mai bine de o oră, timp în care au cerut explicații, liberalii s-au abținut de la vot, consilierii locali au Partidului Mișcarea Populară au votat împotrivă, iar social democrații au dat vot primarului pentru acest proiect. În consecință, 11 voturi “pentru”, 11 abțineri și 3 voturi “împotrivă”. Proiectul nu a trecut, având nevoie de 2/3 din votul aleșilor locali fiind trecut în lista proiectelor de patromoniu.

Advertisement

Replica lui Martin, reprezentantul Polaris M Holding

Printr-un comunicat remis la scurt timp după momentul votului, Eduard Martin, reprzentantul Polaris M Holding a făcut următoarele precizări.

“Astazi Consiliul Local Constanta a respins Proiectul de Hotarare initiat de Primarul Decebal Fagadau, care aproba tranzactia judiciara dintre Polaris M Holding si Primaria Constanta. Aceasta tranzactie stabilea, pe scurt,  renuntarea de catre Polaris la incasarea celor 91 de milioane de euro sub forma de penalitati, cu conditia achitarii celor 14 milioane de euro, suma rezultata din ajustarile tarifare neacordate de Primaria Constanta incepand cu anul 2011. Cele 14 milioane de euro, suma de baza si cele 91 de milioane de euro penalitati , au fost stabilite de expertiza judiciara, prin Sentinta judecatoreasca din aprilie 2017. Urmare respingerii tranzactiei prin abtinerea sau votul impotriva Proiectului de Hotarare a unor consilieri locali, in calitate de administrator unic al Polaris M Holding, doresc sa fac urmatoarele precizari:

  1. In aprilie 2017, dupa sentinta care stabilea ca Polaris are dreptul sa incaseze 91 de milioane de euro sub forma de penalitati, am facut prin intermediul postarii Facebook din data de 24 aprilie 2017, o oferta prin care eram dispusi sa renuntam la penalitati, daca se punea in executare sentinta din 2012, prin care Polaris era indreptatit sa primeasca ajustarea.
  2. Timp de 6 luni s-a discutat o forma de tranzactie judiciara care avea ca principiu de baza renuntarea la penalitatile de 91 de milioane de euro.
  3. Am constatat cu surprindere ca in nota de fundamentare a departamentului juridic al primariei, sunt prezentate critici la adresa Hotararilor instantelor definitive si irevocabile care ne dau castigatori ai proceselor legate de ajustare.
  4. Fiecare zi de intarziere a punerii in executare a Sentintei din 2012 prin care Primaria este obligata sa acorde ajustarea, inseamna aproximativ 150.000 de euro penalitati pe zi.
  5. Orice demersuri va face Primaria Constanta, decizia instantei din 2012 care stabileste definitiv si irevocabil obligatia de ajustare a tarifelor incepand cu anul 2011 si Hotararea instantei din 2015, definitiva si irevocabila, care stabileste 1% penalitati pe zi, raman valabile si autoritate de lucru judecat.
  6. Am luat decizia renuntarii la penalitati in aprilie 2017, pentru ca am considerat ca populatia orasului nu trebuie sa plateasca pentru deciziile gresite ale administratiei locale de a nu pune in executare hotararile instantelor definitive si irevocabile, preferand insa in schimb sa critice decizia judecatorilor.

Avand in vedere aspectele de mai sus am luat urmatoarele decizii in cadrul firmei Polaris:

  1. Vom merge pana la capat pentru incasarea penalitatilor de 91 de milioane de euro ele fiind calculate pana la 30.04.2016. Pentru cei care nu cred in sansa de reusita a demersului nostru, le reamintesc ca Hotararile instantelor din 2012 si 2015 care privesc obligatia ajustarii si stabilirea cuantumului de 1% pe zi penalitati, raman definitive si irevocabile. Este doar o chestiune de timp sa fie puse in executare aceste Hotarari definitive si irevocabile.
  2. In termen de maxim o saptamana vom deschide un nou proces pentru recuperarea unor daune certe cauzate de nepunerea in aplicare a sentintei din 2012, pe care deja le-am cuantificat prin expertiza extrajudiciara finalizata in urma cu 2 saptamani, la nivelul sumei de aproximativ 4 milioane de euro, Primaria fiind deja instiintata oficial cu privire la aceasta speta (este o alta suma la care eram dispusi sa renuntam in cadrul tranzactiei respinsa azi de Consiliul Local).

Ce va face Polaris M Holding cu penalitatile pe care le va obtine in urma executarii silite ? Avand in vedere principiul pe care l-am mai enuntat si anume ca populatia Constantei nu trebuie sa plateasca pentru ambitiile personale, greselile si jocurile politicienilor votati sa conduca orasul, am luat urmatoarea decizie impreuna cu managementul firmei si asociatul meu: Orice suma incasata peste suma care reprezinta suma ajustarii, va fi intoarsa  in comunitate printr-o modalitate extrem de transparenta astfel:

  1. Vom infiinta o fundatie care va avea ca scop returnarea catre comunitate a sumelor incasate sub forma de penalitati
  2. Membrii acestei fundatii si care vor avea drept de vot, vor fi ONG-uri locale, formatori de opinie, medici, profesori si alti componenti ai societatii civile. Nu va putea face parte din aceasta fundatie, niciun membru al vreunui partid politic.
  3. Prin intermediul acestei fundatii se vor finanta edificarea si functionarea unor proiecte necesare in domeniul sanatatii, invatamantului, protectiei sociale si orice alte proiecte care au utilitate directa si adresabilitate catre cetatenii municipiului Constanta.

Regret ca s-a ajuns in aceasta situatie, personal am facut tot ce se putea face ca sa nu se ajunga la plata penalitatilor, dar am speranta si voi milita ca tot raul sa fie spre binele cetatenilor orasului Constanta.”

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions