Connect with us

Politica

Consiliul Local Năvodari trebuie să îi plătească lui Iurin Pancencu aproape 700.000 de lei

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Consiliul Local al orașului Năvodari se întrunește, marți, în ședință ordinară pentru a supune spre aprobare mai multe proiecte de hotărâre pe care primarul Florin Chelaru le consideră de interes pentru comunitate. Consilierul local din partea Partidului Mișcarea Populară, Costel Aurelian Dumitrașcu, atrage atenția asupra faptului că rectificarea bugetară propusă de edil are în calcule și un aspect pentru care locuitorii Năvodariului nu au nicio vină. Dumitrașcu a confirmat pentru “Ordinea.ro” că este vorba despre Iurin Pancencu, care a fost ales în 2012 consilier local și nu a fost validat de Consiliul Local în această funcție. Astfel, Orașul Năvodari trebuie să-i plătească lui Iurin Pancencu despagubiri civile aproape 700.000 de lei, potrivit declarațiilor consilierului Dumitrașcu. Povestea banilor datează din anul 2012 când, după alegerile locale, aleșii locali nu l-au validat în funcția de consilier local pe liberalul candidat la funcția de primar al orașului, Iurin Pancencu.

“În următoarea ședință de Consiliu Local vom avea pe ordinea de zi și o rectificare bugetară, rectificare prin care Primăria dorește să aloce 672.000 de lei pentru a-l despăgubi pe un fost consilier local care, în anul 2012 și-a câștigat dreptul legal de a fi în funcție. Atunci, ceilalți consilieri n0au vrut să-l valideze încălcând legea. Considerăm că năvodărenii nu au nicio vină în această situație și nu este corect ca bugetul local să deconteze această sumă. Consiliul Local ar trebui să se îndrepte împotriva consilierilor de atunci care se fac vinovați de situație, pentru a obține fondurile necesare în vederea despăgubirilor. Suntem de acord cu sentința judecătorească, document care îl îndreptățește pe omul respectiv, dar sentința nu cere ca Primăria să plătească ilegalitățile unor consilieri din banii dvs. În ședința de marți, consilierii locali din partea PMP vor vota împotriva acestui proiect și rămâne de văzut cum vor vota ceilalți consilieri”, este mesajul pe care consilierul local Costel Aurelian Dumitrașcu îl transmite cu doar câteva zile înaintea întâlnirii aleșilor locali, ocazie cu care primarul Chelaru va supune la vot proiectul privind rectificarea bugetară.

Salutare prieteni! Eraţi curioşi de ce următoarea şedinţă de Consiliu Local nu este publică?

Publicată de Dumitrascu Costel Aurelian pe Vineri, 27 Octombrie 2017

Comments

comments

Politica

9 mai, o zi importantă pentru români. Semnificația multiplă a acestei zile

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

9 mai este ziua care are o triplă semnificație pentru români. Pe lângă celebrarea Zilei Independenței de Stat a României din 1877 și victoria coaliției antifasciste din 1945, în 9 mai se sărbătorește și Ziua Europei.

9 mai 1877 a fost ziua în care Parlamentul ţării a proclamat „Independenţa absolută a României”. În acea zi, Mihail Kogălniceanu declara în Parlament: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Mai bine de o jumătate de secol mai târziu, în 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin. Astfel a luat sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european.

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim, de asemenea, pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. 9 mai, Ziua Europei. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei, informează europa.eu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

De ce aleșii locali nu trebuie să beneficieze de pensii speciale? Senatorul Remus Negoi: „Este injust, inechitabil şi nejustificat de scump“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Aleșii locali – primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene -, și-au pus pofta-n cui în ceea ce privește posibilitatea de a avea pensii speciale. Asta deoarece Senatul, prin votul decisiv al USR-PLUS, a respins definitiv proiectul de lege inițiat de PSD ce ar fi introdus aceste pensii speciale. Senatorul USR-PLUS de Constanța, Remus Negoi, a explicat pentru Ordinea.ro de ce aceste pensii speciale nu trebuie acordate.

„Am votat, în plenul Senatului, proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali. Am votat, alături de colegii mei senatori de la USR PLUS, pentru respingerea definitivă a proiectului de lege, inițiat de PSD, care ar fi introdus pensii speciale pentru primari, vice-primari, președinți și vice-președinți de Consilii Județene. Un ales local ar fi beneficiat de această pensie specială dacă ar fi avut cel puțin un mandat complet. Pensia s-ar fi calculat în funcție de un indice de 0,55% din indemnizația brută aflată în plată în momentul solicitării acestui drept, înmulțit cu numărul de luni de mandat, în limita a trei mandate. Aceasta ar fi putut fi cumulată cu orice alt tip de pensie din sistemul public, cu excepția celor speciale, cum ar fi cea de parlamentar, caz în care alesul local ar fi trebuit să aleagă. De această pensie specială ar fi beneficiat peste 13.500 de persoane.

În România, momentan, deşi toţi contribuim după aceleaşi reguli, nu toţi primim pensia după reguli identice. Acest sistem de pensii „speciale”, rezervate celor pe care Statul a vrut să-i privilegieze, este injust, inechitabil şi nejustificat de scump. Susţinem principiul contributivităţii: la contribuţie egală, pensie egală. Am promis că vom elimina mai multe categorii de pensii speciale și că le vom reașeza pe celelalte, astfel încât să fie respectate deciziile Curții Constituționale, dar să fie eliminate inechitățile uriașe dintre pensionari.“, a declarat Negoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Iohannis pleacă azi în Portugalia la Summitul privind problematica socială

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Preşedintele Klaus Iohannis participă, astăzi și mâine, în Portugalia, la Porto, la Summitul privind problematica socială, la reuniunea informală a Consiliului European, precum şi la Summitul UE – India, în format de videoconferinţă, cu premierul Narendra Modi. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Summitul social de la Porto are ca temă centrală implementarea optimă a Pilonului European al Drepturilor Sociale. Evenimentul îşi propune să traseze priorităţile agendei sociale pentru următorul deceniu, astfel încât să răspundă provocărilor tranziţiei verzi şi digitale. Preşedintele Klaus Iohannis va avea o intervenţie în cadrul celei de-a doua sesiuni tematice a reuniunii privind competenţele şi inovarea, panelul „Educaţie, aptitudini şi inovare”. În cadrul reuniunii informale a Consiliului European, pe agendă se află relaţiile dintre Uniunea Europeană şi India, în perspectiva Summitului informal UE – India, precum şi elemente referitoare la gestionarea pandemiei de COVID-19.

Summitul UE – India are în vedere tematici care vizează consolidarea cooperării în efortul de combatere a pandemiei de COVID-19, reafirmarea interesului ambelor părţi faţă de continuarea dezvoltării legăturilor comerciale, promovarea multilateralismului eficient, consolidarea cooperării în ceea ce priveşte principalele provocări în materie de politică externă şi securitate, precum şi încurajarea cooperării în domeniul conectivităţii. Este avută în vedere agrearea unei declaraţii politice comune UE-India, axate în principal pe aspecte legate de combaterea pandemiei de COVID-19 şi redresarea socio-economică durabilă şi digitală.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: