Connect with us

Societate

Constanța. 49 de localități din județ sunt trecute pe lista focarelor de pestă porcină

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

La nivelul Județului Constanța au fost confirmate 95 focare de pestă porcină africană în 49 localități.

Dintre acestea, până la acest moment au fost stinse 65 de focare în 30 de localități iar 30 de focare sunt active în 24 de localități.(conform anexei 1)

De asemenea, au fost confirmate 15 cazuri de pestă porcină africană la mistreți în 15 fonduri de vânătoare (F.V. 20 Ghindărești, F.V. 22 Gârliciu, F.V. 19 Topalu, F.V. 4 Oltina, F.V. 5 Ion Corvin, F.V. 8 Decebal-Ion Corvin, F.V. 48 Șipote, F.V. 3 Băneasa, F.V.. 2 Carvan, F.V. 12 Cochirleni, F.V. 49 Dumbrăveni, F.V. 11 Rasova. F.V. 1 Ostrov, F. V. 13 Pestera, F. V. 7 Dobromir).

În acest moment nu este înregistrată  nici o suspiciune cu probe în lucru la IDSA.

Situația detaliată se prezintă astfel:

 1. Situația focarelor la porci domestici:
 2. localități unde a fost confirmat virusul – 49
 • focare confirmate – 95
 • porci sacrificați – 4
 • porci morți – 153
 • porci uciși (inclusiv preventiv) – 6246
 • cadavre incinerate – 15
 • cadavre îngropate – 6387
 1. localități cu suspiciuni cu probe în lucru la LSVJ și IDSA – 0
 • suspiciuni – 0
 • porci morți – 0
 • porci sacrificați – 0
 • porci uciși – 0
 • cadavre îngropate – 0
 1. Situația focarelor la porci mistreți:
 2. fonduri de vânătoare unde a fost confirmat virusul – 15
 • porci mistreți morți – 23
 • porci mistreți captivi uciși în exploatație privată (Dulcești) – 64
 1. fonduri de vânătoare cu suspiciuni cu probe în lucru la LSVJ și IDSA – 0
 • suspiciuni – 0
 • porci mistreți morți – 0
 • porci mistreți sacrificați – 0
 • porci mistreți uciși – 0

III.       Situația  la S.C. Belsuintest S.R.L., Pecineaga

 • Focare înregistrate – 0
 • Suspiciuni înregistrate – 0
 • Porci uciși – 0
 • Porci morți – 1 în timpul transportului de la S.C. Daabzootehnica S.R.L. Văcăreni-Tulcea la S.C. Belsuintest S.R.L., porc testat la ambele     laboratoare (LSVJ și IDSA) și cu rezultate negative pentru PPA.
 • În urma abatorizării celor 299 carcase au rezultat: 1967 kg cap, 274 kg picioare, 24.6 kg creier, 50.2 kg splină, 72.7 kg rinichi, 418 kg ficat, 90.8 kg inimă, 71.6 kg limbă, 265 kg plămâni, 7.8 kg măduvioare, 10.9 kg organe, 170 kg carne însângerată, 1700 l sânge, 330 kg păr și unghii, 1250 kg masă gastrointestinală. Toate carcasele și subprodusele au fost îngropate.

Având în vedere situația prezentă, se aplică în continuare măsurile impuse prin Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane.

Pentru prevenirea răspândirii virusului, până acum, au fost uciși preventiv:

 • 6246 porci domestici în localitățile: Vadu, Cheia, Dulcești, Vadu Oii, Zona Pod Giurgeni, Ciobanu, Istria, Gârliciu, Hârșova, Seimenii Mici, Seimeni, Tuzla, Lazu, Băltăgești, Tichilești, Topalu, Mircea Vodă, Zorile, Traian, Viile, Sinoe, Palazu Mic, Agigea, Popas 3 Movile, Piatra, Ion Corvin, Peștera, Capidava, Tudor Vladimirescu, Cernavodă, Oltina, Saraiu, Siliștea, Rasova, Miorița, Cochirleni, Vlahii, Horia, Dunărea, Faclia, Vulturu, Aliman, Pietreni, Cuiugiuc, Tortomanu, Castelu, Strunga, Adamclisi, Răzoarele.
 • 64 porci mistreți captivi într-o exploatație privată din localitatea Dulcești.

Exploatațiile, precum și fondurile de vânătoare și localitățile din zonele de control, au fost plasate sub supraveghere oficială, fiind aplicate măsuri de restricție în ceea ce privește circulația persoanelor, a animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

Măsurile stabilite se vor menține până la eradicarea focarelor.

foto: ilustrativ

Comments

comments

Societate

Legea care interzice bullying-ul în școli a intrat în vigoare de astăzi

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Legea care interzice bullying-ul în școli a intrat în vigoare, vineri, iar potrivit prevederilor este interzis orice comportament care constă în violență psihologică. Profesorii vor fi instruiți astfel încât să recunoască acest fenomen și să ia măsurile potrivite.

„În unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică – bullying”, se arată în noua prevedere introdusă în Legea educației.

În aceeași lege a mai fost introdusă o mențiune care arată că profesorii și învățătorii vor fi instruiți, în cadrul sesiunilor de perfecționare pe care le urmează, și cu privire la violența psihologică – bullying.

Potrivit legii promulgate luni de președintele Klaus Iohannis, este interzisă orice hărţuire psihologică. Profesorii vor fi instruiți astfel încât să recunoască acest fenomen și să ia măsurile potrivite.

Bullying-ul (violența psihologică) poate fi definit ca: „acțiunea sau seria de acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârșite cu intenție, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecință atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane și vizează aspecte de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acțiune sau serie de acțiuni, comportamente ce se desfășoară în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale”.

În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestor modificări, Ministerul Educației trebuie să elaboreze toate normele necesare aplicării. În lege nu au fost introduse sancțiunile pentru bullying, însă este menționat că profesorii vor aplica măsuri.

Bullying-ul în școli plasează România pe locul 3 la nivel european în privința fenomenului, arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, iar aproape 400.000 de elevi sunt amenințați cu bătaia și 220.000 – bătuți în mod repetat de colegi, potrivit studiului național al Organizației Salvați Copiii, scria Mediafax în luna aprilie a acestui an.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Elevii cu media sub 5 la Evaluarea Naţională VOR PUTEA urma liceul

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect care modifică metodologia de admitere în liceu. Elevii care au medii mai mici de 5 la Evaluarea Naţională vor putea participa la repartiţia computerizată pentru admiterea la liceu de anul viitor, care va avea loc pe 10 iulie.

Documentul prevede o singură condiție pentru elevii care vor să urmeze liceul, la prima repartizare computerizată după Evaluarea Națională din vară: să fi susținut examenele Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a.

Amintim că fostul ministru al Educaţiei, Daniel Breaz a stabilit la finalul lunii august, ca ministru interimar la Educație, ca învățământul profesional să fie obligatoriu pentru elevii care ar fi obținut o medie de admitere sub 5, după Evaluarea Națională. Potrivit acestuia, elevii care nu obţin media 5 la Evaluarea Naţională nu mai aveau acces la liceu şi devenea astfel obligatoriu învăţământul profesional.

Mai jos este Ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului educaţiei naţionale nr. 4948/2019 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021.

 

PROIECT Ordin%20modificare%20%2B%20completare%20ordin%20ADMITERE%20LICEU%202020 2021

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Primăriile și alte autorități publice, OBLIGATE PRIN LEGE să identifice clasa de risc seismic pentru spitale, policlinici și dispensare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Expertizarea tuturor clădirilor care înregistrează o vechime mai mare de 20 de ani de la data construirii și care funcționează ca spital, policlinică sau dispensar medical uman, în vederea încadrării acestora într-o categorie de risc seismic, va fi obligatorie pentru primării și alte autorități publice cu astfel de unități în subordine. Până la data de 1 ianuarie 2021, conducătorii instituțiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, care va trebui finalizată până la 1 iunie 2024.

Măsura este inclusă într-o propunere legislativă, care urmează să primească votul final al Parlamentului, în Camera Deputaților, după ce comisiile de specialiate i-au întocmit raport favorabil de adoptare.

Prevederea este similară celei prin care primarii și directorii instituțiilor de învățământ din România sunt obligați ca, până în 1 ianuarie 2021, să dispună începerea expertizării tehnice, în vederea încadrării într-o clasă de risc seismic, a clădirilor din administrea lor în care se desfășoară o activitate didactică, iar până în 1 iunie 2024 trebuie să finalizeze acest proces.

Proiectul a fost adoptat de Senat încă din iunie 2018, dar deputații au așteptat până recent să îl dezbată.

Propunerea legislativă stabilește obligația pentru clădirile care au fost construite înainte de 1978, precizând că în cazul în care există deja o expertiză, aceasta trebuie refăcută dacă e mai veche de 1 ianuarie 2010.

Inițial senatorii stabiliseră că dispunerea expertizei de către autorități trebuie efectuată până la 1 ianuarie 2020, dar deputații au prelungit termenul limită până la 1 ianuarie 2021.

”Până la data de 1 ianuarie 2021, conducătorii instituțiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizate de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție, asupra construcțiilor cu destinația de spital, policlinică sau dispensar policlinic, care se află în patrimoniul instituțiilor publice respective și care au fost construite înainte de anul 1978. În cazul existenței unor astfel de expertize, numai clădirile expertizate după data de 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2024”, prevede proiectul în forma finală stabilită de comisii.

În prezent, și legislația în vigoare stabilește drept contraventie și ancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei nerespectarea în termen de doi ani de la notificare a obligației privind expertizarea tehnică. În schimb, autorii inițiativei legislative, pentru același tip de contravenție, propun un cuantum al amenzii de zece ori mai mare, respectiv de la 50.000 lei la 100.00 lei.

Propunerea legislativă modifică și Legea finanțelor publice, introducând o reglementare potrivit căreia documentațiile tehnico-economice ce privesc investițiile cu valoarea de peste 450.000 lei asupra imobilelor ce au utilitatea de spital, policlinică sau dispensar uman vor conține și o expertiză tehnică cu o vechime de cel mult 10 ani.

sursa: profit.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: