Connect with us

Administratie

Constanța. Aleșii locali au bătut în cuie: gratuitate pentru toți elevii la transportul în comun. Ce acuzații aduc liberalii

Tatian Iorga

Publicat

la

Pe repede înainte, primarul Constanței, Decebal Făgădău, a trecut, astăzi, prin votul consilierilor locali proiectul de hotărâre privind asigurarea transportului în comun pentru preșcolarii și școlarii care învață în municipiu. Aprobarea acestor facilități vine după ce edilul Constanței a anunțat, cu o seară înainte, anunțase că, începând de astăzi, toți elevi beneficiază de transport gratuit.

„Până astăzi, copiii până în cinci ani aveau gratuitate, iar elevii avea reducere 50% la abonamentul pentru transportul în comun. Dar, începând de astăzi, de la cea mai fragedă vârstă și până la liceu, inclusiv școală profesională și ucenicie, toți au gratuitate. Legitimarea în mijloacele de transport se va face fie cu un carnet vizat la zi, fie cu o adeverință de școlarizare în care sunt înscrise datele de identificare“, a declarat Făgădău.

El a mai spus că măsura sa nu este una populistă.

„Cei care spun că asta e o măsură politică, sunt analfabeți. Nu puteam să dăm mai devreme, pentru că nu aveam cui, în ce contract să includem această facilitate. Între municipiul Constanța și fostul RATC nu a existat vreun contract, ori toate bonificațiile se regăsesc, atunci când nu sunt prevăzute în legi speciale, în contractul dintre municipiu și CT BUS.“, a spus Făgădău.

Inițiativa primarului Făgădău este taxată de politicienii de opoziție, care au spus că este o măsură strict electorală

„Ipocrizia și goana după voturi a primarului Constanței nu cunoaște limite. Cu un tupeu care îl caracterizează, Decebal Făgădău anunță cu surle și trâmbițe că elevii din Constanța vor merge gratuit pe mijloacele de transport în comun. Asta în prag de campanie electorală, disperat că administrația pe care o conduce a întors Constanța în timp cu încă două decenii și oamenii nu mai vor să mai audă de ea, singurele “realizări” notabile fiind stâlpișorii și promisiunile neonorate. Ce “uită” ÎNCĂ primarul Constanței este că, în 2017, noi, consilierii municipali PNL, am depus un proiect de hotărâre de Consiliu Local care prevedea fix ceea ce își arogă Făgădău astăzi: transport gratuit pentru elevi în Constanța. Doar că acel proiect a fost ignorat cu desăvârșire de primar până în 2019 când mai marele orașului a depus un proiect aproape la fel, noi am făcut un amendament care a fost respins prin vot tocmai ca să și-l însușească astăzi în scopuri electorale. Din fericire, mai avem patru luni până când scăpăm de această administrație nocivă și mincinoasă care conduce acest oraș prin interese și ignorarea cetățeanului.

Comments

comments

Administratie

Investiții de milioane de euro în comuna Castelu

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Administrația publică din Castelu are în derulare mai multe investiții în cele două localități ale comunei, Castelu și Nisipari, care se ridică la câteva milioane de euro. Printre proiectele cum fonduri europene care se află în derulare se numără modernizarea și dotarea Căminului Cultural din localitatea Nisipari, modernizare drumuri de interes local în comuna Castelu, modernizare strada Gării și strada Bisericii din localitatea Castelu și amenajarea unui spațiu public de recreere pentru populația rurală în satul Nisipari.

O atenție deosebită în ultimii patru ani a fost acordată educației, care a reprezentat o prioritatea zero pentru administrația locală din comuna Castelu. De aceea, autoritățile locale au investit sume importante de bani în crearea de condiții moderne de studiu pentru copiii din cele două localități ale comunei, Castelu și Nisipari. În această idee, a fost modernizată și dotată grădinița din localitatea Castelu. Acest proiect are valoarea totală de 2,7 milioane de lei. Vorbim de fonduri atrase de administrația locală de la Guvernul României. Grădinița a funcționat într-un imobil vechi, însă grație acestui proiect copiii din Castelu au o grădiniță nouă cu patru săli de grupă, o sală multifuncțională, cancelarie, încăpere pentru programul cornul și laptele, cabinet pentru asistentul medical și spații de depozitare și de odihnă. Viceprimarul comunei, Antoneta Prodan, spune că noua grădiniță oferă condiții la standarde europene. În paralel cu amenajarea noii grădinițe din Castelu, în Nisipari, Primăria construiește și o grădiniță cu patru săli în satul Nisipari. Proiectul este finanțat din fonduri guvernamentale prin Programul Operațional Regional. Execuția lucrării va costa 1.314.651,89 de lei.

O altă investiție majoră a Primăriei Castelu vizează modernizarea a 17 străzi din cele două localități ale comunei, cu o lungime totală de 8,334 km. Modernizarea celor 17 străzi din comună constă în asfaltarea în două straturi pe zonele pietruite și din pământ și turnarea unui strat de asfalt de uzură pe zonele cu asfalt existent, care prezintă numeroase degradări, fisuri longitudinale și transversale. Pentru apele pluviale s-au propus șanțuri/rigole din beton și pământ, astfel încât apele pluviale și micile ravene existente să nu afecteze structura drumului proiectat. Proiectul de modernizare a drumurilor din comuna Castelu este finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 1.121.703 de euro, din care 895.674 de euro reprezintă finanţare publică prin PNDR şi 226.029 Euro reprezintă cofinanţarea beneficiarului, adică a Primăriei Castelu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Acces rutier îmbunătățit în zona Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Albatros”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța acționează constant pentru crearea unor condiții mai bune în unitățile de învățământ din oraș. În acest sens, echipele SC Confort Urban SRL au intervenit cu utilaje pentru turnarea asfaltului pe strada Barbu Ștefănescu Delavrancea, pentru a facilita accesul către Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Albatros”.

Strada de pământ a beneficiat de o infrastructură rutieră modernă, lucrarea fiind cuprinsă în programul de investiții în trama stradală pe care Primăria Municipiului Constanța îl implementează în cartierele orașului.

Facem din nou apel către locuitorii din zonă să nu parcheze mașinile în zonele în care se efectuează lucrări, pentru a nu îngreuna intervenția utilajelor.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Stațiile de autobuz din Constanța, dotate cu sistem de supraveghere și soft pentru detectarea agresiunilor

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Pentru creșterea nivelului de siguranță în orașul nostru, Primăria Municipiului Constanța, prin CT BUS, continuă implementarea proiectului stațiilor SMART CT BUS. Stațiile inteligente de la Poarta 1 și Parcul Arheologic sunt monitorizate, de astăzi, cu un sistem performant format din câte 5 camere de supraveghere dotate cu un soft capabil să detecteze orice incidente ce au loc în raza lor de acțiune (persoană căzută pe stradă, altercații, accidente, acte de vandalism etc.) Mai mult, imediat după detectarea incidentului, softul, care va fi conectat la o interfață controlată de autorități, alertează oamenii legii, care pot veni în sprijinul cetățenilor în cel mai scurt timp.

Decebal Făgădău – primarul municipiului Constanța:

„Stațiile cu facilități de tip SMART CITY sunt prototip și au fost puse gratuit la dispoziția municipalității de către compania producătoare. Este un proiect pe care îl vom îmbunătăți continuu și ne propunem să îl extindem și în alte zone din oraș”.

Bogdan Niță – directorul CT BUS:

„Este vorba de un proiect aflat în faza de testare. Vorbim despre mai multă siguranță în stațiile de autobuz. Acest soft va fi conectat la dispeceratul CT BUS și la dispeceratul Poliției Locale, așa că vom putea să reacționăm în cazul unei agresiuni. Alături de identificarea agresiunilor în stațiile de autobuz, mai avem un element foarte important – numărarea pasagerilor care se află în stație. Acest lucru, coroborat cu numărarea pasagerilor din autobuzele noi, poate să ajungă la o concluzie referitoare la gradul de încărcare a liniei de autobuz”.
Sistemul performant din stațiile inteligente CT BUS poate detecta pericolul la orice oră din zi și din noapte.

Marius Miroslav – reprezentantul firmei producătoare:

„Sistemul emite alerte în cazul unei agresiuni, în cazul în care o mașină staționează prea mult în stație și autobuzul nu poate opri, poate emite alerte atunci când oamenii stau înghesuiți. Detectează practic orice pericol și, pe lângă asta, aceste stații inteligente sunt dotate și cu un buton de panică ce transmite foarte repede în dispecerat informația”.
Cele două stații inteligente sunt echipate cu ecrane de mari dimensiuni, prin care călătorii află în timp real informații de interes public, traseele mijloacelor de transport în comun, timpul de sosire dar și evenimente importante din oraș.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: