Connect with us

Administratie

Constanța. Avalanșă de facilități fiscale în ședința de mâine a Consiliului Local

Tatian Iorga

Publicat

la

Consilierii locali din Constanța sunt convocați, mâine, la o ședință ordinară, în care primarul Decebal Făgădău va supune aprobării mai multe proiect de hotărâre privind acordarea unor facilități fiscale atât pentru persoanele fizice și juridice, cât și pentru agenții economici din municipiu. Pe de o parte, edilul Constanței le propune consilierilor proiectul de hotărâre privind instituirea unor facilități fiscale constând în anularea accesoriilor în cazul obligațiilor bugetare restante la nivelul municipiului Constanța

„Art. 1 Se aprobă anularea obligațiilor de plată accesorii datorate bugetului local al municipiului Constanța aferente obligațiilor bugetare restante la 31 martie 2020, incluși, conform procedurii de acordare a anulării accesoriilor, prevăzută în anexa ce face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2 Compartimentul relații consiliul local și administrația locală va comunica prezenta hotărâre Serviciului Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local, în vederea aducerii ei la îndeplinire, o va aduce la cunoștință publică, prin grija secretarului general.“, se arată în proiectul de hotărâre.

Tot primarul Decebal Făgădău le mai propune consilierilor locali aprobarea proiectului de hotărâre privind acordarea unor facilități fiscale operatorilor economici și persoanelor fizice din municipiul Constanța, în contextul crizei generate de SARS-Cov-2;

„Art. 1 Se aprobă reducerea impozitului pe clădiri aferent anului 2020 cu o cotă de 50%, pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică proprie a acestora sau date în folosință, printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de contract pentru desfășurarea unor activități economice către alte persoane fizice sau juridice, după caz, dacă în perioada pentru care s-a instituit starea de urgentă, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, proprietarii sau utilizatorii clădirilor au fost obligați, potrivit legi, să își întrerupă total activitatea economică sau dețin certificatul pentru situații de urgentă emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin care se certifică întreruperea parțială a activității economice.

Art. 2 Se aprobă, pentru perioada stării de urgență, scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri datorată de către concesionari, locatari, titulari ai dreptului de administrare sau de folosință a unei clădiri proprietate publică sau privată a statului ori a municipiului Constanța, după caz, dacă în perioada pentru care S-a instituit starea de urgentă, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, utilizatorii clădirilor au fost obligați, potrivit legi, să își. întrerupă total activitatea

Art. 3 Facilitățile fiscale prevăzute la art. 1 și art. 2 se acordă cu respectarea condițiilor generale prevăzute la art. V din Ordonanța de urgentă a Guvernului nr. 69/2020.

Art. 4 – (1) Se aprobă, pentru anul fiscal 2020, suspendarea taxei de dezvoltare și promovare a turismului prevăzută la Cap. V al Anexei nr. 6 din H.C.L.M. nr. 138/2019. (2) In cazul în care taxa prevặzută la alin. (1) a fost achitată, se poate solicita restituirea, în termenul de prescripție a dreptului de a cere restituirea, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 5 – (1) Se aprobă, pentru perioada 15.03.2020 31.12.2020, reducerea cu o cotă de 99% a taxei datorată pentru utilizarea temporară a locurilor publice de către utilizatorii suprafețelor, care au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total activitatea economică sau dețin certificatul pentru situații de urgentă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prin care se certifică întreruperea parțială a activității economice, taxă prevăzută la art. 5 alin. (1) pct. 12, şi art. 6 alin. (1) pct. 12 din Anexa nr. 9 la HCL nr. 138/2019. (2) Beneficiarii facilității fiscale prevăzute la alin. (1) trebuie să îndeplinească următoarele cerințe: să asigure desfășurarea în condiții optime a circulației pietonale in zona limitrofă suprafeței pe care o utilizează; să întrețină și să igienizeze suprafața pe care o utilizează pentru desfășurarea activității economice; să ia toate măsurile necesare prin care să asigure distanțarea socială și protejarea clienților împotriva răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.“, se menționează în proiectul de hotărâre inițiat de Decebal Făgădău.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Administratie

Decizie fără precedent în municipiul Constanța. Primarul reduce o taxă cu… 99%! Despre ce este vorba

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța informează că, în condițiile în care activitatea unor agenți economici a suferit în contextul pandemiei de Covid 19, vine în sprijinul operatorilor economici care dețin terase amplasate pe domeniul public al municipiului Constanța. Concret, la propunerea primarului Decebal Făgădău, a fost aprobată reducerea cu 99% a taxei pentru utilizarea temporară a locurilor publice cu terase, până la 31 decembrie 2020.

„Pentru a beneficia de această facilitate aprobată prin H.C.L. nr.183/30.06.2020 privind acordarea unor facilități fiscale operatorilor economici și persoanelor fizice din municipiul Constanța, în contextul crizei generate de SARS-CoV-2, operatorii economici care dețin terase de alimentație publică amplasate pe domeniul public, trebuie să depună o cerere în acest sens, până la data de 15 septembrie 2020, inclusiv. Cererile se pot depune online, pe adresele: office@spit-ct.ro sau agenti.economici@primaria-constanta.ro. Pentru relații suplimentare vă puteți adresa Centrului de Informare pentru Cetățeni situat în Bd. Al. Lăpușneanu nr.116C (incintă City Park Mall – etaj I, aripa nouă), prin e-mail: agenti.economici@primăria-constanta.ro sau la tel: 0241/488192, 0241/488136, 0241/485565.“, notează Primăria Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Câți bani vrea șeful CJ Constanța să trimită primăriilor din județ – LISTA COMPLETĂ

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

După circ și prea mult scandal pentru situația în care se află proiectele aflate în derulare, în județul Constanța, Horia Marius Țuțuianu, șeful administrației județene constănțene, a publicat, în urmă cu câteva minute lista sumelor de bani pe care primăriile le vor primi la viitoarea ședință. O ședință programată și convocată chiar de el, luni 13 iulie.

Cei mai mulți bani sunt trimiși de la CJC către Primăria Constanța. 2.000.000 de lei se regăsesc pe lista repartizărilor pentru proiecte de dezvoltare locală, restanțe și arierate. Iată toate sumele și lista completă a primăriilor care vor primi bani la următoarea ședință:

Horia Țuțuianu explică, pe contul său de Facebook, faptul că varianta prezentată a fost realizată în baza solicitărilor administrațiilor locale.

“Varianta de proiect prezentată este bazată pe solicitările depuse, pe necesitățile reale ale comunităților, pe legislația în vigoare, pe avizele comisiei de buget și nu pe fantasmagorii politice. În speranța că toți consilierii care vor fi prezenți la ședința extraordinară a Consiliului Județean Constanța, din data de 13 iulie, vor reprezenta interesele cetățenilor județului și nu pe cele personale, de grup sau de partid, îi asigur pe constănțeni că nu voi da un pas înapoi atunci când este vorba despre creșterea calității vieții lor. Țin să subliniez că propunerea de proiect reprezintă o repartizare bugetară echilibrată, în condițiile în care a fost făcută împreună cu aparatul de specialitate, primind toate avizele comisiilor de specialitate dar și cu sprijinul Direcției Generale Economico-Financiare și luând în considerare solicitările tuturor primarilor din județ”, a scris șeful administrației județene pe contul său de Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Ce n-a văzut… Constanța! Consilierii județeni “se bat” în convocarea de ședințe pe aceleași teme, “războiul” administrativ abia începe

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Au înnebunit…consilierii județeni. Luni, 13 iulie, sunt convocate două ședințe extraordinare ale Consiliului Județean Constanța. Una este convocată de PNL, la ora 13.00, iar alta de președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu. Ambele au aceleași teme: alocarea de fonduri către primării. În primă fază, ieri, pe Facebook, consilierul județean al PNL, Marian Crușoveanu, a anunțat că aleșii liberali au convocat o ședință extraordinară a Consiliului Județean Constanța, în care să fie tranșată problema alocărilor bugetare către primării, care au nevoie disperată de bani. Ședința a fost convocată pentru luni, 13 iulie. Astăzi, șeful CJ, Horia Țuțuianu, a anunțat și el că a convocat o ședință a CJ, fix cu aceeași temă. Diferența dintre cele două convocări constă în listele diferite cu alocările bugetare. Pe de o parte, Țuțuianu vine cu o variantă a alocărilor bugetare, iar pe de altă parte, liberalii vin cu varianta lor.

Pe de altă parte, liderul PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, vicepreședintele CJC, spune că susține o alocare bugetară echilibrată. Palaz spune că niciuna din variantele de alocări bugetare nu este echilibrată.

Convocatorul PNL:

Download (PDF, 231KB)

Convocatorul lui Țuțuianu:

Dispoziţia nr. 239/09.07.2020

privind convocarea Consiliului Judeţean Constanţa în şedinţă extraordinară  pentru data de 13.07.2020 , ora  11,00

             Ţuțuianu Marius Horia, în calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa,

În conformitate cu dispozițiile art.178 alin.(2) şi art. 179 al.(2) lit.b  din Ordonanța  de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ;

În temeiul art.196 al. (1) lit.b din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului  nr.57/2019 privind Codul administrativ,

D I S P U N:

Art.1. Se convoacă Consiliul Județean Constanța în ședință extraordinară pentru data de 13.07.2020, ora 11,00 în sala “Remus Opreanu” din cadrul Palatului Administrativ – Consiliul Județean Constanța, cu următorul proiect al Ordinii de zi:

  1. Proiect de hotărâre privind  repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a unor sume din cote defalcate din impozitul pe venit în anul 2020 pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare pe care unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, în mod justificat, nu le pot finanţa din veniturile proprii, inclusiv din impozitul pe venit repartizat şi din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

Inițiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

  1. Proiect de hotărâre privind  repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din T.V.A. pe anul 2020, pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale.

Inițiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării Bugetului de venituri şi cheltuieli al Judeţului Constanţa pe anul 2020.

Inițiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: