Connect with us

Politica

Constanța. Ce averi au consilierii personali ai primarului Făgădău. De ce NU mai e Emil Moraru sfătuitorul edilului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța, și-a luat alături mai mulți consilieri care, potrivit declarațiilor acestuia, îl ajută în luarea deciziilor importante pentru oraș. A afirmat acest lucru de mai multe ori explicând că sfaturile oamenilor pregătiți în toate domeniile de activitate vin să aducă un plus proiectelor pe care Municipalitatea le derulează.

Astfel, edilul Constanței are nu mai puțin de cinci consilieri personali, conform informațiilor dispozibile pe pagina de internet a instituției www.primaria-constanta.ro. Veți vedea de ce am ținut să facem această precizare.

Este vorba despre Dumitru Cristian Fuior – inspector în cadrul Cabinetului primarului Făgădău – și este consilier personal cu atribuții pe probleme economice, Emanoil Dumitru Moraru – consilier personal cu atribuții pe probleme de securitate, iar lista continuă cu Mihai Petre. Fostul consilier județean este consilier personal cu atribuții pe probleme administrative, conform fișei postului. Un alt consilier personal al primarului este Marian Pârjol care a primit atribuții pe probleme de relații externe. Lista consilierilor personali se încheie cu Dan Dobrescu. Acesta a primit atribuții pe probleme sociale.

V-ați întrebat vreodată ce bunuri dețin, în ce case locuiesc și ce autoturisme conduc cei pe care primarul Făgădău i-a ales să-l consilieze? “Ordinea.ro” vă prezintă declarațiile de avere depuse la sediul administrativ de toți consilierii în vara anului trecut.

Casa ba, X5… da!

Pe rând, Fuior Cristian Dumitru are domiciliul în municipiul Constanța, are un teren intravilan în suprafață de 595.61 mp în comuna Cumpăna, pe care l-a dobândit prin cumpărare (cotă parte cu Corina Glodeanu) în anul 2004.

Nu are casă, însă pe principiul “în mașină poți să dormi, dar cu casă nu poți merge”, Fuior deține un BMW X5 pe care l-a dobândit prin cumpărare. De asemenea, nu are bijuterii sau obiecte de artă care să depășească 5.000 de euro. A declarat, în schimb, un cont deschis în euro, în anul 2010, la BRD în care depozitase 6.700 de euro.

Mai mult, nu are datorii sub formă de debite, ipoteci, garanţii emise în beneficiul unui terţ, bunuri achiziţionate în sistem leasing şi alte asemenea bunuri, dacă valoarea însumată a tuturor acestora depăşeşte 5.000 de euro.

La capitolul venituri, Dumitru Fuior a declarat că are ca surse de venit salariul de director de la SC Eurogroup Connection SRL de unde câștigă anual 17.974 lei și indemnizația de 23.400 lei anual de la Primăria municipiului Constanța.

sursa foto:CT100.RO

Important! Cristian Dumitru Fuior vine din zona mediului de afaceri. A fost membru UNPR și în anul 2012 a candidat pentru Consiliul Local Municipal.

Mihai Petre – consilierul “sărac” de la Cabinetul primarului

Cel pe care Făgădău și l-a ales să-l consulte pe probleme administrative este fostul consilier județean Mihai Petre. Acesta are domiciliul în municipiul Constanța și declară că nu deține casă, terenuri, mașini sau alte bunuri imobile.

Din ce trăiește? Mihai Petre încasează anual 7.553 lei de la Primăria Constanța.

În declarația de interese, Mihai Petre a scris că este consilier parohial la Parohia “Adormirea Maicii Domnului 1” Constanța, însă această funcție nu este remunerată.

Important! Mihai Petre este fost politician local. Petre a fost consilier judeţean din partea PDL în perioada 2008-2012, dar și fost director coordonator al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor. Și-a pregătit un proiect electoral pentru Primăria municipiului Constanța, însă a renunțat să-și mai depună candidatura pentru funcția de primar al municipiului Constanța.

Familia Pârjol, terenuri moștenite și bijuterii de peste 50.000 de dolari

Marian Pârjol este consilier pe probleme de relații externe pentru primarul Făgădău. Acesta a scris în declarația de avere că deține două terenuri moștenite împreună cu soția sa, Gabriela Pârjol. Primul teren este situat în intravilanul municipiului Constanța, a fost moștenit în anul 1998 și se întinde pe o suprafață de 500 mp. Al doilea teren este situat în domeniul arabil al comunei constănțene Siliștea, a fost moștenit tot în anul 1998 și se întinde pe o suprafață de 8 hectare.

Pârjol… 4 case!

Familia Pârjol deține patru case. Două au fost moștenite, celelalte două au fost achiziționate prin contracte de vânzare – cumpărare. Pe rând, primul imobil trecut în declarația de avere este un apartament în București, a fost cumpărat de Marian Pârjol în anul 2008 și are o suprafață de 98 mp. Al doilea apartament este situat în Constanța, a fost moștenit de Gabriela Pârjol în anul 1999 și are o suprafață de 58 mp. Mai departe, în anul 2016 Marian Pârjol a mai cumpărat un apartament, tot în Constanța, imobil care are o suprafață de 68 mp. Ultimul imobil trecut în declarația de avere este o casă de locuit în Craiova. Conform documentului, casa de 220 mp a fost moștenită în anul 1992 de Marian Pârjol.

Familia Pârjol deține un Mercedes din 2005, autoturismul a fost achiziționat prin cumpărare. De asemenea, consilierul primarului Constanței a mai declarat bijuterii dobândite între anii 1992 – 1996 în valoare de 50.000 de dolari.

Marian Pârjol are un venit de 6.000 de lei de la Primăria Constanța. De asemenea, la capitolul “Venituri din alte surse” a declarat un împrumut în valoare de 38.000 de euro de la Mioara Păun din Craiova. Totodată, Gabriela Pârjol, soția consilierului încasează 4.000 lei anual din administrarea terenului agricol de 8 ha deținut de familie în comuna Siliștea.

Conform Declarației de interese, Pârjol deține câte două certificate de acționar la SOCEP Constanța și AVICOLA Medgidia. Toate sunt fără valoare.

Important! Marian Pârjol a fost consul general al României la New York. De asemenea, acesta a mai fost din februarie 2007 ambasador al României în Nigeria. Anterior, acesta deţinuse funcţia de consul general adjunct – consilier economicla Consulatul României la New York, în perioada 2001-2006. În perioada 1999-2000 Pârjol a fost secretar de stat, iar între 1996 şi 1999 a fost prefect al judeţului Constanţa din partea Convenţiei Democratice.

Dan Dobrescu, la Cabinetul primarului de la finalul anului 2017

Un alt consilier din lista celor plătiți din bugetul local să-l sfătuiască pe primar este Dan Dobrescu. Acesta este consilierul primarul Făgădău de la sfârșitul anului trecut.

Dobrescu are domiciliul în municipiul Constanța, deține două terenuri arabile în județul Constanța. Primul teren declarat se află în comuna 23 August, a fost cumpărat în anul 2012 și are 1.300 mp. Cel de-al doilea teren a fost moștenit de Dobrescu în anul 2014 în comuna Deleni. De asemenea, Dobrescu are o casă de locuit în orașul Techirghiol. Imobilul a fost cumpărat de Dobrescu în anul 2008 și se întinde pe o suprafață de 100 mp.

Dobrescu are două mașini: un Suzuki Vitara cumpărat în anul 2015 și un Renault Fluence moștenit în anul 2011.

Soția câștigă mai mult

Din ce trăiește? Consilierul primarului Făgădău este angajat la Dobrogea Intermed și are un venit anual de 11.400 lei. Soția sa, Consuela Roxana Dobrescu, este angajat referent de specialitate la RADET Constanța și primește anual 19.200 lei.

Important! Dan Dobrescu este membru PSD. La alegerile din 2016 a candidat pe listele social demcraților pentru Consiliul Local Municipal Constanța.

De ce NU mai este Emanoil Moraru consilierul primarului Constanței

Precizam la începutul prezentării consilierilor că pe site-ul administrației locale sunt prezentați cinci consilier. În realitate, Emanoil Morarul nu mai este consilierul personal al primarului Făgădău de aproape un luna de zile. Atribuțiile sale au fost preluate de Dobrescu.

Informația a fost confirmată de Emanoil Moraru pentru “Ordinea.ro”:

“Este adevărat că nu mai sunt consilierul primarului Decebal Făgădău. A venit un alt consilier, Dan Dobrescu, și a preluat el atribuțiile mele. Adevărul este că mie mi s-au dat sarcini mult mai mari și Dan Dobrescu îmi ține locul. Eu sunt la Confort Urban acum, sunt administrator și am un… pomelnic întreg de atribuții aici”, a spus Emanoil Moraru pentru ziarul nostru.

Totuși, declarația de avere a lui Emanoil Moraru apare pe pagina de internet a Primăriei Constanța și v-o prezentăm așa cum ea poate fi studiată pe www.primaria-constanta.ro.

Astfel, Emanoil Moraru are domiciliul în constanța și deține două terenuri, ambele dobândite prin contracte de vânzare – cumpărare, tot ambele incluse în intravilan, cotă parte cu Moraru Gabriela. Pe rând, familia Moraru a cumpărat în anul 2007 un teren în suprafață de 1.142 mp în comuna Vatra Moldoviței, Suceava. Al doilea teren a fost cumpărat în comuna Peștera din județul Constanța, contractul de vânzare cumpărare a fost semnat ăn anul 2016 pentru o suprafață de 2.000 mp.

Moraru are pe numele său și al soției și două case de locuit, ambele în municipiul Constanța. Prima  fost dobândită în anul 2003, este construită în regim P+M și se întinde pe o suprafață de 115 mp. A doua casă achiziționată în anul 2010 de familia Moraru Dumitru Emanoil și Gabriela. A fost construită pe un teren de 126 mp.

De asemenea, în declarația de avere găsim și două autoturisme, ambele Volkswagen. Prima a fost cumpărată în anul 2005, cea de-a doua în anul 2011.

Tot la capitolul autoturisme, familia Moraru mai deține o autoutilitară Iveco din 2001, un motociclu Yamaha din 2015 și un motociclu Piaggio din 2005. Toate au fost obținute prin contracte de vânzare – cumpărare.

În data de 22.03.2017 a vândut un apartament lui Dumitru Bogdan. A obținut din această tranzacție 67.000 de euro.

Are un depozit bancar deschis la Alpha Bank deschis în anul 2017, valoarea acestuia fiind de 46.900 euro. De asemenea, consilierul primarului a acordat două împrumuturi în nume personal. Ambele sunt către fiul său Robert Cristian Moraru. Primul este în valoare de 55.000 euro, al doilea ceva mai mare, 124.000 euro.

Din ce trăiește?

La capitolul venituri, Moraru se prezintă după cum urmează: de la Primăria Constanța încasează anual 11.412 lei, de la Confort Urban SRL unde este șef securitate obiectiv primește 23.384 lei și de la RADET Constanța unde deține funcția de consilier part-time încasează anual 11.988 lei. De asemenea, Moraru are și pensie militară, valoarea anuală a acesteia se ridică la 53.148 lei.

Asta înseamnă că Moraru deținea funcția la Confort Urban și în perioada când l-a consiliat pe Făgădău.

Important! Comisarul-șef Emanoil Moraru este fostul șef al diviziei de mascați din Polița Județeană Constanța. A plecat din Poliție în civilie la data de 1 decembrie 2012, deținând ani la rând funcția de șef al Serviciului de Intervenții Rapide din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța. În 2012, Moraru a fost nevoit să plece din breslă, în urma unui scandal cu mai multe fotografii indecente, date publicității, potrivit surselor momentului, chiar de anumiți subalterni ai acestuia.

În aceste condiții, Dobrescu are drept atribuții și problemele sociale, dar și pe cele de securitate de la nivelul municipiului. Teoretic, ar trebui să aibă și soluții pentru acestea…

Încă o precizare, veniturile sunt aferente declarațiilor de avere depuse de consilierii personali la jumătatea anului 2017, în perioada mai – iunie 2017. Excepție face Dobrescu, el a depus, așa cum am informat deja, declarația de avere la sfârșitul anului 2017.

 

Comments

comments

Politica

Carmen Dan, ministrul MAI, atac dur la adresa preşedintelui Iohannis: “Este imatur politic”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ministru Afacerilor Interne Carmen Dan a declarat duminică, la România Tv, că preşedintele Klaus Iohannis şicanează activitatea Guvernului, calificând drept “dovadă clară de imaturitate politică” refuzul acestuia de a semna decretele de revocare a miniştirlor Transporturilor şi Dezvoltării şi de numire a unor înlouitori. Ea a susţinut că activitatea Guvernului este blocată în acest moment  şi că şeful statului ar trebuie să înţeleagă că acest Guvernu nu este guvernul lui.

“Ne confruntăm cu această încercare a preşedintelui de a şicana activitatea guvernului, această dorinţă de a găsi tertipuri şi pretexte să nu semneze decretele de revocare”, a afirmat Carmen Dan, adăugând că aatitudineaa şefului statulu “este o dovadă clară de imaturitate politică”, dincolo de existenţa unui “război politic deja dus la extrem. Ar trebui ca preşedintele României să înţeleagă că acest guvern nu este guvernul lui, este un guvern care îşi doreşte să guverneze eficient şi acest guvern răspunde în faţa Parlamentului care l-a învestit, pentru că, din fericire, România nu este o republică prezidenţială, aşa cum şi-ar dori Klaus Iohannis”, a declarat ministrul de Interne citat de news.ro.

Amintim că premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul a sesizat Curtea Constituţională pentru a soluţiona blocajul creat de preşedintele Klaus Iohannis prin amânarea numirii unor miniştri.

“Singura situaţie incertă pe care o avem în acest moment este creată de domnul preşedinte Klaus Iohannis prin blocajul numirii miniştrilor în două domenii importante, mă refer la Dezvoltare Regională şi administraţie publică,  dar şi la Ministerul Transporturilor. Cred că nu jocul politic trebuie să fie cel care să dicteze în această perioadă, cred că este important interesul României”, a afirmat şefa Executivului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după ce premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR cu privire la blocarea numirii unor miniştri, că răspunsul Curţii Constituţionale nu va rezolva problema, problema fiiind în opinia sa că România nu are prim-ministru. El a precizat că, dacă s-a ajuns în acestă fază, în cazul remanierii va aştepta decizia Curţii, fără a mai face vreun alt demers. Ulterior, răspunzând întrevărilor jurnaliştilor, Klaus Iohannis a afirmat că Guvernul României este ”condus de infractorul Dragnea prin interpuşi”. În plus, şeful statului a afirmat că Viorica Dăncilă nu a prezentat niciun motiv al schimbării miniştrilor, revocarea fiind o sancţiune politică. ”Doamna prim-ministru confundă Guvernul cu Partidul”, susţine Klaus Iohannis care precizează că acest tip de regim s-a încheiat în 1989.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Conducerea PMP Constanța cere încetarea mandatului unui consilier județean PNL

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Partidul Mișcarea Populară Constanța, prin președintele Claudiu-Iorga Palaz, a depus azi, 06.12.2018, o solicitare către Președintele Consiliului Județean Constanța pentru a iniția un proiect de hotărâre privind încetarea mandatului de consilier județean al domnului Mocianu Sorin, având în vedere absența nemotivată la ultimele 5(cinci) ședințe ordinare ale Consiliului Județean Constanța.

Conform prevederilor  art. 9 alin. (2) lit. d din Legea nr. 393/2006 privind Statutul aleșilor locali, calitatea de consilier județean încetează de drept înainte de expirarea mandatului în situația în care consilierul județean absentează nemotivat de la mai mult de 3(trei) ședințe ordinare consecutive ale Consiliului Județean.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Traian Băsescu, despre fetele de la handbal: “Există și o Românie frumoasă, cu oameni extraordinari, devotaţi şi mândri”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Traian Băsescu le felicită pe handbalistele noastre după victoria de la Brest în stilul consacrat, cu înțepături și atacuri îndreptate direct către politicieni. Laudele la adresa fetelor arată părerea pe care acesta o are față de actuala clasă politică și îi îndeamnă pe români să nu mai urmărească “specimele de la canalele de știri” și să vadă România frumoasă pe care acestea o promovează peste tot în lume.

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă, după victoria naţionalei de handbal împotriva Norvegiei, că România are şi lucruri extraordinar de frumoase, sfâtuindu-şi prietenii să urmărească evoluţia handbalistelor, pentru că vor ajunge campioane, iar ei vor descoperi că în tot acest timp au stat şi s-au uitat la “specimene ale menajeriei televizate de canalele de ştiri”, enumerând mai mulţi realizatori şi analişti.

“Dacă în această seară v-aţi fi uitat pe TVR 1 la meciul fetelor noastre cu Campioana Europei, Norvegia, aţi fi văzut că există şi o Românie frumoasă, cu oameni extraordinari, devotaţi şi mândri. (…) Şi peste toate, o mână de români îmbrăcati în culorile naţionale le-au susţinut 60 de minute făcând un zgomot de parcă meciul se juca la Bucureşti cu sala plină de români şi nu la Brest”, afirmă Traian Băsescu, remarcând faptul că “România are şi lucruri extraordinar de frumoase”.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: