Connect with us

Politica

Constanța. Ce averi au consilierii personali ai primarului Făgădău. De ce NU mai e Emil Moraru sfătuitorul edilului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța, și-a luat alături mai mulți consilieri care, potrivit declarațiilor acestuia, îl ajută în luarea deciziilor importante pentru oraș. A afirmat acest lucru de mai multe ori explicând că sfaturile oamenilor pregătiți în toate domeniile de activitate vin să aducă un plus proiectelor pe care Municipalitatea le derulează.

Astfel, edilul Constanței are nu mai puțin de cinci consilieri personali, conform informațiilor dispozibile pe pagina de internet a instituției www.primaria-constanta.ro. Veți vedea de ce am ținut să facem această precizare.

Este vorba despre Dumitru Cristian Fuior – inspector în cadrul Cabinetului primarului Făgădău – și este consilier personal cu atribuții pe probleme economice, Emanoil Dumitru Moraru – consilier personal cu atribuții pe probleme de securitate, iar lista continuă cu Mihai Petre. Fostul consilier județean este consilier personal cu atribuții pe probleme administrative, conform fișei postului. Un alt consilier personal al primarului este Marian Pârjol care a primit atribuții pe probleme de relații externe. Lista consilierilor personali se încheie cu Dan Dobrescu. Acesta a primit atribuții pe probleme sociale.

V-ați întrebat vreodată ce bunuri dețin, în ce case locuiesc și ce autoturisme conduc cei pe care primarul Făgădău i-a ales să-l consilieze? “Ordinea.ro” vă prezintă declarațiile de avere depuse la sediul administrativ de toți consilierii în vara anului trecut.

Casa ba, X5… da!

Pe rând, Fuior Cristian Dumitru are domiciliul în municipiul Constanța, are un teren intravilan în suprafață de 595.61 mp în comuna Cumpăna, pe care l-a dobândit prin cumpărare (cotă parte cu Corina Glodeanu) în anul 2004.

Nu are casă, însă pe principiul “în mașină poți să dormi, dar cu casă nu poți merge”, Fuior deține un BMW X5 pe care l-a dobândit prin cumpărare. De asemenea, nu are bijuterii sau obiecte de artă care să depășească 5.000 de euro. A declarat, în schimb, un cont deschis în euro, în anul 2010, la BRD în care depozitase 6.700 de euro.

Mai mult, nu are datorii sub formă de debite, ipoteci, garanţii emise în beneficiul unui terţ, bunuri achiziţionate în sistem leasing şi alte asemenea bunuri, dacă valoarea însumată a tuturor acestora depăşeşte 5.000 de euro.

La capitolul venituri, Dumitru Fuior a declarat că are ca surse de venit salariul de director de la SC Eurogroup Connection SRL de unde câștigă anual 17.974 lei și indemnizația de 23.400 lei anual de la Primăria municipiului Constanța.

sursa foto:CT100.RO

Important! Cristian Dumitru Fuior vine din zona mediului de afaceri. A fost membru UNPR și în anul 2012 a candidat pentru Consiliul Local Municipal.

Mihai Petre – consilierul “sărac” de la Cabinetul primarului

Cel pe care Făgădău și l-a ales să-l consulte pe probleme administrative este fostul consilier județean Mihai Petre. Acesta are domiciliul în municipiul Constanța și declară că nu deține casă, terenuri, mașini sau alte bunuri imobile.

Din ce trăiește? Mihai Petre încasează anual 7.553 lei de la Primăria Constanța.

În declarația de interese, Mihai Petre a scris că este consilier parohial la Parohia “Adormirea Maicii Domnului 1” Constanța, însă această funcție nu este remunerată.

Important! Mihai Petre este fost politician local. Petre a fost consilier judeţean din partea PDL în perioada 2008-2012, dar și fost director coordonator al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor. Și-a pregătit un proiect electoral pentru Primăria municipiului Constanța, însă a renunțat să-și mai depună candidatura pentru funcția de primar al municipiului Constanța.

Familia Pârjol, terenuri moștenite și bijuterii de peste 50.000 de dolari

Marian Pârjol este consilier pe probleme de relații externe pentru primarul Făgădău. Acesta a scris în declarația de avere că deține două terenuri moștenite împreună cu soția sa, Gabriela Pârjol. Primul teren este situat în intravilanul municipiului Constanța, a fost moștenit în anul 1998 și se întinde pe o suprafață de 500 mp. Al doilea teren este situat în domeniul arabil al comunei constănțene Siliștea, a fost moștenit tot în anul 1998 și se întinde pe o suprafață de 8 hectare.

Pârjol… 4 case!

Familia Pârjol deține patru case. Două au fost moștenite, celelalte două au fost achiziționate prin contracte de vânzare – cumpărare. Pe rând, primul imobil trecut în declarația de avere este un apartament în București, a fost cumpărat de Marian Pârjol în anul 2008 și are o suprafață de 98 mp. Al doilea apartament este situat în Constanța, a fost moștenit de Gabriela Pârjol în anul 1999 și are o suprafață de 58 mp. Mai departe, în anul 2016 Marian Pârjol a mai cumpărat un apartament, tot în Constanța, imobil care are o suprafață de 68 mp. Ultimul imobil trecut în declarația de avere este o casă de locuit în Craiova. Conform documentului, casa de 220 mp a fost moștenită în anul 1992 de Marian Pârjol.

Familia Pârjol deține un Mercedes din 2005, autoturismul a fost achiziționat prin cumpărare. De asemenea, consilierul primarului Constanței a mai declarat bijuterii dobândite între anii 1992 – 1996 în valoare de 50.000 de dolari.

Marian Pârjol are un venit de 6.000 de lei de la Primăria Constanța. De asemenea, la capitolul “Venituri din alte surse” a declarat un împrumut în valoare de 38.000 de euro de la Mioara Păun din Craiova. Totodată, Gabriela Pârjol, soția consilierului încasează 4.000 lei anual din administrarea terenului agricol de 8 ha deținut de familie în comuna Siliștea.

Conform Declarației de interese, Pârjol deține câte două certificate de acționar la SOCEP Constanța și AVICOLA Medgidia. Toate sunt fără valoare.

Important! Marian Pârjol a fost consul general al României la New York. De asemenea, acesta a mai fost din februarie 2007 ambasador al României în Nigeria. Anterior, acesta deţinuse funcţia de consul general adjunct – consilier economicla Consulatul României la New York, în perioada 2001-2006. În perioada 1999-2000 Pârjol a fost secretar de stat, iar între 1996 şi 1999 a fost prefect al judeţului Constanţa din partea Convenţiei Democratice.

Dan Dobrescu, la Cabinetul primarului de la finalul anului 2017

Un alt consilier din lista celor plătiți din bugetul local să-l sfătuiască pe primar este Dan Dobrescu. Acesta este consilierul primarul Făgădău de la sfârșitul anului trecut.

Dobrescu are domiciliul în municipiul Constanța, deține două terenuri arabile în județul Constanța. Primul teren declarat se află în comuna 23 August, a fost cumpărat în anul 2012 și are 1.300 mp. Cel de-al doilea teren a fost moștenit de Dobrescu în anul 2014 în comuna Deleni. De asemenea, Dobrescu are o casă de locuit în orașul Techirghiol. Imobilul a fost cumpărat de Dobrescu în anul 2008 și se întinde pe o suprafață de 100 mp.

Dobrescu are două mașini: un Suzuki Vitara cumpărat în anul 2015 și un Renault Fluence moștenit în anul 2011.

Soția câștigă mai mult

Din ce trăiește? Consilierul primarului Făgădău este angajat la Dobrogea Intermed și are un venit anual de 11.400 lei. Soția sa, Consuela Roxana Dobrescu, este angajat referent de specialitate la RADET Constanța și primește anual 19.200 lei.

Important! Dan Dobrescu este membru PSD. La alegerile din 2016 a candidat pe listele social demcraților pentru Consiliul Local Municipal Constanța.

De ce NU mai este Emanoil Moraru consilierul primarului Constanței

Precizam la începutul prezentării consilierilor că pe site-ul administrației locale sunt prezentați cinci consilier. În realitate, Emanoil Morarul nu mai este consilierul personal al primarului Făgădău de aproape un luna de zile. Atribuțiile sale au fost preluate de Dobrescu.

Informația a fost confirmată de Emanoil Moraru pentru “Ordinea.ro”:

“Este adevărat că nu mai sunt consilierul primarului Decebal Făgădău. A venit un alt consilier, Dan Dobrescu, și a preluat el atribuțiile mele. Adevărul este că mie mi s-au dat sarcini mult mai mari și Dan Dobrescu îmi ține locul. Eu sunt la Confort Urban acum, sunt administrator și am un… pomelnic întreg de atribuții aici”, a spus Emanoil Moraru pentru ziarul nostru.

Totuși, declarația de avere a lui Emanoil Moraru apare pe pagina de internet a Primăriei Constanța și v-o prezentăm așa cum ea poate fi studiată pe www.primaria-constanta.ro.

Astfel, Emanoil Moraru are domiciliul în constanța și deține două terenuri, ambele dobândite prin contracte de vânzare – cumpărare, tot ambele incluse în intravilan, cotă parte cu Moraru Gabriela. Pe rând, familia Moraru a cumpărat în anul 2007 un teren în suprafață de 1.142 mp în comuna Vatra Moldoviței, Suceava. Al doilea teren a fost cumpărat în comuna Peștera din județul Constanța, contractul de vânzare cumpărare a fost semnat ăn anul 2016 pentru o suprafață de 2.000 mp.

Moraru are pe numele său și al soției și două case de locuit, ambele în municipiul Constanța. Prima  fost dobândită în anul 2003, este construită în regim P+M și se întinde pe o suprafață de 115 mp. A doua casă achiziționată în anul 2010 de familia Moraru Dumitru Emanoil și Gabriela. A fost construită pe un teren de 126 mp.

De asemenea, în declarația de avere găsim și două autoturisme, ambele Volkswagen. Prima a fost cumpărată în anul 2005, cea de-a doua în anul 2011.

Tot la capitolul autoturisme, familia Moraru mai deține o autoutilitară Iveco din 2001, un motociclu Yamaha din 2015 și un motociclu Piaggio din 2005. Toate au fost obținute prin contracte de vânzare – cumpărare.

În data de 22.03.2017 a vândut un apartament lui Dumitru Bogdan. A obținut din această tranzacție 67.000 de euro.

Are un depozit bancar deschis la Alpha Bank deschis în anul 2017, valoarea acestuia fiind de 46.900 euro. De asemenea, consilierul primarului a acordat două împrumuturi în nume personal. Ambele sunt către fiul său Robert Cristian Moraru. Primul este în valoare de 55.000 euro, al doilea ceva mai mare, 124.000 euro.

Din ce trăiește?

La capitolul venituri, Moraru se prezintă după cum urmează: de la Primăria Constanța încasează anual 11.412 lei, de la Confort Urban SRL unde este șef securitate obiectiv primește 23.384 lei și de la RADET Constanța unde deține funcția de consilier part-time încasează anual 11.988 lei. De asemenea, Moraru are și pensie militară, valoarea anuală a acesteia se ridică la 53.148 lei.

Asta înseamnă că Moraru deținea funcția la Confort Urban și în perioada când l-a consiliat pe Făgădău.

Important! Comisarul-șef Emanoil Moraru este fostul șef al diviziei de mascați din Polița Județeană Constanța. A plecat din Poliție în civilie la data de 1 decembrie 2012, deținând ani la rând funcția de șef al Serviciului de Intervenții Rapide din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța. În 2012, Moraru a fost nevoit să plece din breslă, în urma unui scandal cu mai multe fotografii indecente, date publicității, potrivit surselor momentului, chiar de anumiți subalterni ai acestuia.

În aceste condiții, Dobrescu are drept atribuții și problemele sociale, dar și pe cele de securitate de la nivelul municipiului. Teoretic, ar trebui să aibă și soluții pentru acestea…

Încă o precizare, veniturile sunt aferente declarațiilor de avere depuse de consilierii personali la jumătatea anului 2017, în perioada mai – iunie 2017. Excepție face Dobrescu, el a depus, așa cum am informat deja, declarația de avere la sfârșitul anului 2017.

 

Comments

comments

Politica

Ministrul Muncii: Salariul minim brut va creşte la 2.050 de lei începând de la 1 ianuarie 2019

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Salariul minim brut va creşte la 2.050 de lei începând de la 1 ianuarie 2019, a anunțat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Aceasta a anunțat că se lucrează la o Hotărâre în acest sens și a susţinut că statul a recuperat considerabil din deficitul la bugetul de pensii, acesta scăzând de la 13 miliarde de lei, în 2017, la 4 miliarde de lei acum, după transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. De asemenea, ministrul Muncii a susţinut că deficitul la bugetul de pensii a scăzut cu mai multe miliarde de lei după transferul contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului. 

“În prezent, lucrăm la o Hotărâre de Guvern penru majorarea salariului minim începând de la data de 1 ianuarie şi va fi 2.050 de lei. Deja am discutat despre acest lucru săptămâna trecută, când ne-a întâlnit cu patronatele şi sindicatele. La nivelul primului semestru am avut încasări cu 56 la sută mai mult, ca să ne dăm seama ce a însemnat transferul contribuţiilor. De exemplu, anul trecut am avut un deficit la fondul de pensii de 13 miliarde de lei pe care-i punea statul, în 2016 am avut 15 miliarde, deci suma cu care statul completa bugetul asigurărilor. Anul acesta avem 4 miliarde pe care trebuie să-i mai pună statul. Vă daţi seama cât am recuperat doar din acest transfer al contribuţiilor”, a afirmat Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, luni seară.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Scrisoarea unui deputat PMP: “Recunosc rușinat și ruinat emoțional că o greșeală din trecut mă caută astăzi prin presă”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Un deputat al Partidului Mișcarea Populară transmite, prin intermediul une scrisori pe care o adresează colegilor, șefilor politici și tuturor celor apropiați, că se căiește pentru greșelile trecutului.

Doru-Petrișor Coliu a fost ales deputat PMP în anul 2016 în diaspora, însă greșelile trecutului par să-l urmărească. Coliu a decis să și le asume, să își prezinte demisia din toate funcțiile pe care le deține în partid, iar căința să ia locul tupeului pe care, din păcate, cei mai mulți dintre politicieni îl transmit în spațiul public.

Vă prezentăm mesajul complet pe care Coliu îl prezintă astăzi:

SCRISOARE DESCHISĂ

“Cred că niciunui om nu îi este ușor să-și recunoască greșelile, căderile fundamentale din viața sa. Unele situații și fapte aș vrea să nu fi existat vreodată, să nu-mi fi întunecat existența și mai ales cei mai frumoși ani ai tinereții. Îmi este greu chiar să rememorez unii ani, care mi-au fost calvar și coșmar. I-am vrut uitați pentru sufletul meu și pentru toți cei dragi mie.

Recunosc rușinat și ruinat emoțional că o greșeală din trecutul meu mă caută astăzi prin presă, precum o nălucă. Recunosc că, în urmă cu douăzeci de ani, din prea multă credulitate și naivitate, am fost antrenat într-o situație regretabilă și am suferit o condamnare penală pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la înșelăciune. Mi-am ispășit pedeapsa prin detenție, unde din cauza tratamentelor inumane și „corecțiilor” fizice de care am avut parte, am fost foarte aproape de obștescul sfârșit. Rememorând, încropesc cu sentimentele de groază de atunci aceste rânduri…

Nu cerșesc mila nimănui! Am stat spășit în fața judecății justiției, am plătit cu libertatea și aproape cu viața, regret câte zile voi mai avea această greșeală a trecutului și a imaturității mele de atunci. Am învățat însă din această eroare, din propria cădere și disperare, am înțeles definitiv că doar prin muncă, trudă, demnitate și sacrificiu poți răzbi în această viață, doar astfel poți răzbi și izbândi. M-am reabilitat, ridicându-mă din propria cenușă, mi-am întemeiat o familie de care sunt mândru, mă consider astfel recompensat, binecuvântat, și am redobândit respectul semenilor mei. Încurajările și îndemnurile celor din jur m-au determinat să fac pasul către politică, iar voturile pe care le-am dobândit din partea românilor din Diaspora reprezintă pentru mine o izbăvire, aici, pe pământ.

Vă cer iertare tuturor celor pe care v-am dezamăgit, ascunzându-vă singura greșeală din trecutul meu și îndeosebi domnului Președinte Traian Băsescu, domnului Președinte Eugen Tomac și colegilor mei din diaspora. Îmi pare rău pentru situația în care pun astăzi Partidul Mișcarea Populară, pe toți colegii mei, care oricum reprezintă o țintă prioritară pentru actualii guvernanți. Am crezut tot timpul, în interiorul meu, că mi-am ispășit această greșeală a tinereții și am considerat că voi putea fi tratat în măsura realizărilor mele de astăzi. Îmi doresc ca această greșeală să nu vă vulnerabilizeze, mai ales pe voi, colegii și prieteni mei din Partidul Mișcarea Populară și familia Diaspora, din care fac parte… Îmi pare nespus de rău!

Vă aduc la cunoștință, pe această cale, că demisionez din toate funcțiile deținute în Partidul Mișcarea Populară. Înaintea judecății divine, de care vom avea cu toții parte, probabil într-o altă lume, mă las în seama înțelegerii și, poate, a îngăduinței voastre. Sunt doar un om care a greșit într-o etapă critică a vieții sale iar acum m-a ajuns trecutul din urmă și mă aflu din nou la momentul adevărului. Mă căiesc!

Cu regret,
Deputat Doru Petrișor Coliu”

Notă!  Jurnaliștii de la gazetaromaneasca.com au scris că Doru Petrișor Coliu a fost condamnat la 5 ani și șase luni pentru complicitate la înșelăciune. A fost închis între 1999 și 2003. A executat pedeapsa la Galați, potrivit surselor noastre, între 1999 și 2001, și apoi a fost internat la Poarta Albă, după 2001. “Nici urmă în CV-ul său de așa ceva. Cinci ani de închisoare sunt o enormitate. Penal penal, ca să folosim limbajul iacobinilor din zilele noastre”, scriu jurnaliștii de la Gazeta românească.

Conform Wikipedia, Doru Petrișor Coliu a fost ales deputat în circumscriptia electorala nr.43 – Circumscriptia electorală pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării. Activitatea deputatului din diaspora o puteți studia aici .

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Harta lui Dragnea

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte astăzi pentru a tranşa disputele apărute în partis ca urmare a scrisorii în care este cerută demisia a lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Scrisoarea care îi are printre semnatarri pe Gabriela Firea, Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu, ar fi asumată de până la 30 de lideri din CEx. Ţuţuianu spune că şi 50 de parlamentari ai partidului ar fi semnat-o, iar deputatul PSD de Botoşani Răzvan Rotaru afirmă că 80 de deputaţi susţin demersul.

Soarta lui Liviu Dragnea depinde astfel de votul de vineri din CExN, organ de conducere din care fac parte liderii filialelor judeţene şi liderii naţionali ai PSD (vicepreşedinţi, liderii grupurilor parlamentare, preşedintele executiv, secretarul general, liderii organizaţiilor de tineret, pensionari, online, diaspora).

Cine rămâne pro Dragnea

Joi seară, mai multe filiale ale partidului şi-au exprimat explicit susţinerea faţă de Liviu Dragnea, printre acestea numărându-se Teleorman, Vâlcea, Gorj, Bacău, Iaşi, Neamţ, Botoşani, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Arad, Mureş, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Constanţa.

PSD Constanța îl susține pe Liviu Dragnea la conducerea PSD

Printre filialele judeţene care susţin scrisoarea se numără: Bucureşti, Ilfov, Olt,  Dâmboviţa, Ialomiţa, Brăila, Buzău, însă alte filiale sunt încă indecise cu privire la poziţia pe care o vor avea în Comitetul Executiv. Joi seară, au avut loc alegeri la PSD Brăila, acestea fiind câştigate de Mihai Tudose, fost premier şi susţinător al scrisorii îm potriva lui Liviu Dragnea.

În imagini, harta celor care sunt pro și anti politica pe care Liviu Dragnea o duce în interiorul Partidului Social Democrat arată așa:

sursa foto: Romania TV

Vicepremierul Paul Stănescu a afirmat, în conferinţa de presă care a avut loc după scrutin, că obiectivul liderilor PSD care cer demisia lui Liviu Dragnea din fruntea partidului şi a Camerei Deputaţilor îl reprezintă menţinerea guvernării, a coaliţiei cu ALDE şi, ulterior, eventuale remanieri guvernamentale. Stănescu a spus că a discutat cu Viorica Dăncilă despre aceste aspecte şi că el crede că premierul îşi va asuma aceste lucruri, fiind „un om de echipă”.

„Cel puţin eu am avut o discuţie cu doamna prim-ministru şi în numele grupului am rugat-o să rămână în continuare, fiind preşedinte executiv, să rămână o perioadă preşedinte interimar al partidului şi obiectivul nostru principal, pentru că de aici am plecat, guvernarea este. Asta înseamnă să menţinem coaliţia cu ALDE, asta înseamnă să ne aducem înapoi toţi parlamentarii care au plecat, pentru că e riscul aşa de mare în ultima perioadă, ca anumiţi parlamentari, dacă rămânem în situaţia de astăzi, să plece la alte partide, să rămână independenţi şi eu cred că în momentul în care se va produce acest lucru, ceea ce de fapt cerem în acea scrisoare, să avem majoritate, să avem coaliţie cu ALDE, să avem guvernare. După aceea, pe parcurs, vom discuta eventuale remanieri guvernamentale, dar asta va decide primul-ministru ce remanieri guvernamentale se vor face. Noi considerăm că trebuie anumite remanieri, dar va decide doamna prim-ministru Dăncilă ce se va întâmpla în continuare” a afirmat Paul Stănescu citat de news.ro.

Important! Conform calculelor de la acest moment, ar urma să se înregistreze 64 de voturi în CExN. Dragnea ar conta pe 21 de voturi, tabăra anti-Dragnea ar avea 37 de voturi, iar alţi 6 membri ai CExN s-ar putea abţine. Unele persoane ocupă mai multe funcţii cu drept de vot în CEx, însă vor avea un singur vot. De asemenea, cel puţin doi membri ai CExN vor fi absenţi.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: