Connect with us

Societate

Constanța: Duminică, relaxare pe bicicletă pe un traseu de 85 km

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Duminică, 18 februarie, pasionații de ciclism sunt invitați de către ”Tomis Bike Constanța” să participe la o plimbare cu bicicleta. Nu va fi, cu siguranță, o cursă facilă dar traseul de 85 de km se anunță minunat. Bicicliștii vor pedala pe traseul Constanța – Poarta Albă – Medgidia – Siminoc – Constanța.  ”Toți cei 85 de km sunt 100% șosea, dar avem rugămintea să aveți la dvs. cele necesare pentru un traseu extern și anume: Camere de rezerva, kit-uri antipană, petice, pompă etc, pentru un traseu fără probleme.”, a precizat Marius Adrian Hrițuleac. Plecarea se va face duminică, ora 10.00, din fața Casei de Cultură Constanța. Viteza medie de deplasare va fi de 20-25 km/h și vor fi cel puțin trei popasuri. Primul va avea loc la Poarta Albă și va fi de 10 minute. Cel de-al doilea, de 20 de minute, va avea loc la Medgidia, iar ultimul, din nou de 10 minute va avea loc la Murfatlar. Dacă vor mai exista solicitări de pauze, acestea vor fi făcute. Și în această plimbare va fi respectat un regulament de deplasare. Pentru cei ce nu îl cunosc, reamintim câteva elemente importante pentru deplasarea în pluton: Nu se depășește conducătorul plutonului. Se circulă doar pe prima bandă a drumului. Se va păstra un pluton compact. Nu se face slalom printre ceilalți participanți, iar dacă totuși e nevoie, trebuie să vă asigurațică partea spre care vreți să schimbați eate liberă. De asemenea, la apariția diferitelor obstacole pe traseu (grătare de scurgere, gropi, capace de canalizare) semnalizați parte ape care se află. Se recomandă ca bicicliștii să aibă asupra lor echipament specific, respectiv lumini față/spate și cască.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Strada Cumpenei din municipiul Constanța intră în proces de reabilitare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța, prin S.C. Confort Urban, lucrează, în aceste zile, la demontarea bordurilor vechi care vor fi înlocuite cu unele noi, pe strada Cumpenei, în zona intersecției dintre șoseaua Industrială cu bulevardul Aurel Vlaicu. De asemenea, trotuarele vor fi decopertate pentru a se turna covor asfaltic.

Pentru ca reabilitarea tramei stradale să se desfășoare în condiții optime, recomandăm locuitorilor orașului să nu își parcheze autoturismele în perimetrul în care se efectuează lucrări și să respecte semnificația indicatoarelor rutiere.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

SNMF: În 2019, vom fi martorii migraţiei crescute a medicilor de familie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Bilanţul anului 2018 este, pentru medicii de familie, unul care dă cu minus. Medicii de familie care asigură interfaţa dintre pacienţi şi sistemul naţional de sănătate pot spune că au supravieţuit unui an în care asistenţa medicală primară pe care o reprezintă a fost neglijată, marginalizată şi subfinanţată.

Medicii de familie aşteaptă ca alocarea financiară în 2019 pentru segmentul de asistenţă medicală pe care îl acoperă să asigure deopotrivă sumele necesare pentru creşterile salariale impuse prin lege, posibilitatea investiţiilor în echipamente şi personal precum şi creşterea cheltuielilor ca urmare a inflaţiei. De asemenea, ei aşteaptă şi o reparaţie, cel puţin parţială, a inechităţii faţă de colegii lor din alte segmente ale sistemului naţional de sănătate.

Medicii de familie din România au funcţionat în 2018 cu un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, în condiţiile în care colegii din unităţile sanitare de stat (medicina şcolară, ambulatoriu integrat, spitale) au beneficiat de finanţări (salarii şi bugete) mărite cu până la 100%. Cu toate acestea, startul discuţiilor pentru bugetul alocat medicinei de familie pentru 2019 este unul pe care SNMF îl consideră eşuat. În previziunile bugetare actuale, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de sub 5 procente faţă de anul trecut.

În aceste condiţii şi coroborat cu celelalte solicitări nerezolvate de guvernanţi (debirocratizarea, protocoalele de prescriere etc), SNMF apreciază că se va înregistra un nou val de nemulţumire din partea profesioniştilor din segmentul de asistenţă medicală primară. Îngrijorător este, în acest context, faptul că agenţiile de recrutare a forţei de muncă din domeniul medical anticipează că în anul 2019 vom fi martorii unei migraţii crescute a medicilor de familie.

SNMF îşi exprimă public dorinţa de a asigura o stabilitate pentru medicii de familie, temelia fiecărui sistem public de sănătate, şi implicit un echilibru în asistenţa medicală primară.

”Pentru ca aşa ceva să poată fi pus în practică, medicii de familie au nevoie de recunoaşterea importanţei şi eficienţei muncii lor, de susţinerea beneficiarilor direcţi – pacienţii – şi de sprijinul decidenţilor – administratori ai sistemului medical şi decidenţi politici.”, a precizat Dina Mergeani, președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Încă o stradă cu sens unic în municipiul Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Atenție șoferi! S-a instituit sens unic pe strada Bărăganului.

Măsura a fost luată începând de astăzi, pe sensul de mers dinspre strada Theodor Burada spre strada Corbului, pentru evitarea blocajelor din zonă.

“Rugăm participanții la trafic să fie atenți la noile reguli de circulație”, transmite Biroul de presă al Primăriei municipiului Constanța prin intermediul unui comunicat remis redacției.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: