Connect with us

Actual

Constanța: Femei lăsate fără lănțișoare de aur pe stradă, ziua în amiaza mare

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Doi tineri, cu vârste cuprinse între 20, respectiv 23 de ani au fost reținuți pe bază de ordonanță de urgență pentru o perioadă de 24 de ore și introduși în arestul IPJ Constanța sub acuzația comiterii infracțiunii de tâlhărie. Iată ce au făcut:

Potrivit unui comunicat al IPJ, ca urmare a cercetărilor efectuate în cazul săvârșirii unor infracțiuni de tâlhărie, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Constanța și cei ai Biroului Investigații Criminale au depistat doi tineri, în vârstă de 20 de ani, respectiv 23 de ani, domiciliați pe raza județelor Sibiu, respectiv Suceava, bănuiți de comiterea faptelor.

Astfel, în zilele de 27, respectiv 30 septembrie a.c., tânărul de 23 de ani, beneficiind de complicitatea celui de-al doilea, ar fi smuls de la gâtul a doua femei lănțișoare de aur în formă de cruciuliță. Prima fapta a fost comisă asupra unei femei de 70 de ani, in zona Dacia, pe bd Tomis, iar a doua fapta asupra unei femei de 65 de ani, pe bd Ferdinand. Infracțiunile au fost săvârșite pe timpul zilei, orele 12.30, respectiv 17.30.

Prejudiciul de aproximativ 3800 de lei a fost recuperat în proporție de 20%. Cei doi tineri vor fi prezentați Parchetului de pe lângă judecătoria Constanța cu propunere de arestare preventivă.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Constanța: Pacientă de aproape 90 de ani, salvată după ce a făcut un accident vascular

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

A fost efectuată prima tromboliză la Spitalul Clinic Județean ”Sf. Apostol Andrei” Constanța. Procedura medicală a fost realizată cu succes, la o pacientă care a suferit un accident vascular cerebral și care a fost adusă la spital în mai puțin de o oră de la producerea  acestuia.

Pacienta a fost investigată conform protocolului medical pentru administrarea tratamentului fibrinolitic și  a fost trombolizată în mai puțin de 50 de minute de la momentul în care a fost adusă la Unitatea Primiri Urgențe.

”In ciuda vârstei înaintate a pacientei (aproape 90 de ani),  procedura a decurs fără complicații, victima fiind stabilă și ameliorată din punct de vedere neurologic”, a declarat Conf. Univ. Dr. Axelerad Any Docu, medic șef secție Neurologie  SCJU Constanța.

Reamintim că medicii neurologi din cadrul SCJU au participat săptămâna trecută la o simulare națională, desfășurată sub observația directă a mai multor specialiști veniți de la Spitalul Universitar din București. In cadrul simulării, au pus în aplicare protocolul național pentru efectuarea trombolizei. Întreaga activitatea s-a cronometrat, timpul fiind extrem de important în respectarea acestei proceduri.

Tromboliza este metoda terapeutică necesară pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic și constă în injectarea unei substante trombolitice (denumită și fibrinolitică), capabilă sa dizolve un cheag format pe vasul de sânge. Procedura este indicată tuturor pacienților peste 18 ani, în primele 3 ore de la instalarea simptomelor ( intervalul de 3 ore se aplică pacienților vârstnici).

”În cazul pacienților care au suferit un AVC și au urmat tratatmentul trombolitic în timp util, efectele secundare pot fi reduse la minim iar deficitul motor poate fi complet remis.”, a precizat Crina Kibedi, din partea Compartimentului Relații Publice și Comunicare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constănțean extrădat din Canada pentru a face în țară 18 ani de pușcărie!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La începutul lunii august a acestui an, Curtea Superioară din Toronto a decis că un individ de naţionalitate română – Givan ”Coco” Iusein – care are şi cetăţenie canadiană, va fi extrădat în România pentru a-şi ispăşi pedeapsa pentru uciderea unui sportiv în 1992, deşi condamnatul susţinea că a fost abuzat în perioada detenţiei.

Au trecut aproape patru luni de la pronunțarea Curții din Toronto și până la aducerea în țară a lui Givan Iusein. De-abia pe data de 13 decembrie a.c., el  a ajuns în România, la Penitenciarul Rahova.

Givan ”Coco” Iusein, 48 de ani, a fost condamnat în România la 18 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de uciderea unui sportiv profesionist pe data de 10 iulie 1992.

În decembrie 1994, sentinţa lui a fost întreruptă din motive medicale pentru 21 de luni, însă la finalul acestei perioade, Givan Iusein a reuşit să fugă din ţară.

În 2001, bărbatul a obţinut cetăţenia canadiană, reuşind să-şi ascundă trecutul infracţional.

Românul a avut mai multe probleme cu legea şi în perioada petrecută în Canada, fiind condamnat pentru agresiune cu intenţia de a se opune arestării în 1999 şi fraude cu carduri de credit în 2011.

Bărbatul a încercat fără succes să se opună extrădării lui în România, susţinând că a fost supus unor abuzuri grave, inclusiv sexuale, în timpul detenţiei în ţara noastră.

Judecătorul Kenneth Campbell a hotărât că afirmaţiile acuzatului privind actele de “tortura oribilă repetată” la care acesta ar fi fost supus în perioada detenţiei în România “nu au fost confirmate sau coroborate de nici o dovadă medicală”.

“Dovezile medicale disponibile dovedesc că presupusele acte de tortură pur şi simplu nu au avut loc”, a adăugat judecătorul.

Potrivit cotidianului Toronto Sun, românul mai are de ispăşit 15 ani şi 7 luni din sentinţa pentru crima comisă în 1992.

Iată ce scria despre Givan Iusein cotidianul Observator de Constanța, în anul 2013:

Afacerist de succes în Canada, criminal căutat de 17 ani în Constanţa

Constănţeanul Givan Iusein fusese condamnat la 18 ani de închisoare pentru omor calificat, deoarece a ucis în bătaie un tânăr.

Individul a reuşit să scape de închisoare după mai multe cereri de întrerupere a pedepsei şi a plecat în Canada, unde locuiau părinţii săi. Statul canadian a refuzat să-l extrădeze, solicitând mereu noi documente.

După 17 ani în care a stat liniştit în Canada, unde a început o nouă viaţă, un individ condamnat la 18 ani de închisoare după ce a ucis un om în staţiunea Mamaia, a fost dibuit de către poliţiştii canadieni şi urmează să fie extrădat pentru a-şi ispăşi pedeapsa în România. Informaţia a fost publicată în ediţia electronică a cotidianului „Toronto Star“, care a precizat că Givan Iusein, de 43 de ani a fost condamnat pentru înjunghierea mortală a unei persoane în anul 1992, a fost arestat de poliţia din Toronto în baza unui mandat de extrădare. Bărbatul figura pe lista infractorilor „Most Wanted“ a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, după ce a reuşit să fugă din România înainte de a-şi ispăşi pedeapsa de 18 ani de închisoare. În prezent, acesta aşteaptă să fie extrădat în România, unde trebuie să-şi ispăşească pedeapsa cu închisoarea.

Ucis în bătaie, în staţiunea Mamaia

În anul 1992, Mihai Tudoraşcu, practicant de lupte greco-romane, în vârstă de numai 22 de ani, a fost implicat într-un scandal cu un interlop, Valentin Caravană, zis Cabană. Incidentul a avut loc în faţa Barului Melody din Mamaia. Pentru că nu a reuşit să-l pună la pământ pe Tudoraşcu, Caravană a pus la cale un plan de răzbunare şi şi-a chemat în ajutor doi amici, printre care şi Givan Iusein, zis „Coco“. Plecaţi în căutarea lui Tudoraşcu, cei doi indivizi i-au dat de urmă în zona Castel din Mamaia, unde au tăbărât asupra lui, aplicându-i mai multe lovituri cu cuţitele şi bâtele. După ce l-au lăsat inconştient, zăcând într-o baltă de sânge, suspecţii s-au urcat într-un taxi şi au plecat fără să le pese de soarta victimei, care în scurt timp a decedat.

Anchetatorii au reuşit cu greu, la acea dată, să adune probe împotriva suspecţilor, dat fiind că majoritatea celor care au asistat la incident s-a temut să nu devină şi ei, la rândul lor, victimele agresorilor. Într-un final, cei doi suspecţi au fost judecaţi şi condamnaţi la câte 18 ani de închisoare, iar taximetristul care i-a ajutat să fugă de la locul crimei, a primit 14 ani de puşcărie. Pentru că la acea dată Givan Iusein avea dublă cetăţenie, română şi canadiană, timp de un an acesta a bombardat instanţa cu cereri de întrerupere a executării pedepsei. Lucru care s-a şi întâmplat în anul 1995, când a profitat de eliberare şi fugit din ţară. Condamnatul a invocat motive medicale de încă trei ori, iar eliberarea provizorie a fost prelungită de fiecare dată.

Urmărit internaţional din 1995

În momentul în care autorităţile au observat că Iusein Givan şi-a luat tălpăşiţa şi a plecat în Canada fără nici o intenţie de a reveni la închisoare, l-au dat în urmărire internaţională. Ca un paradox, domiciliul urmăritului, care ar fi acum un prosper om de afaceri, era unul cunoscut, numai că statul canadian a refuzat să dea curs cererilor de extrădare făcute de partea română, de fiecare dată solicitând noi şi noi documente…

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Elevii constănțeni, informați cum să foloseasă materialele pirotehnice fără a se răni

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Apropierea sărbătorilor de iarnă îi determină pe mulți tineri să-și exprime bucuria prin intermediul folosirii materialelor pirotehnice, fără a ține cont de pericolele majore la care se expun prin folosirea acestora în mod ilegal. Polițiștii constănțeni și-au propus intensificarea măsurile preventive în mediul școlar, astfel încât să poată fi evitate evenimente nedorite în privința utilizării acestor materiale pirotehnice.

La data de 18 decembrie a.c., poliţiştii Bioului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase al I.P.J. Constanţa au desfăşurat activităţi informativ-preventive la Liceul Tehnologic ”Gheorghe Duca” din Constanța.

Au fost abordate aspecte privind răspunderea penală și contravențională a minorilor precum și aspecte privind  prevenirea agresivităţii şi a violenţei în mediul şcolar.

Având în vedere contextul social în care ne aflăm, polițiștii au considerat oportună abordarea unor discuții libere privind deținerea și folosirea articolelor pirotehnice de către tineri.

În acest sens, au fost prezentate categoriile de articole pirotehnice care se pot afla pe piață, precum și condițiile în care acestea pot fi utilizate de către minori.

Elevilor li s-au explicat riscurile atât de natură legală, materială, cât și aspecte privind siguranță fizică, la care se pot expune atât ei, cât și apropiații lor, prin folosirea ilegală a materialelor pirotehnice.

Activităţile derulate se subscriu obiectivelor Priorității naționale și locale de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor și Planului de măsuri al IPJ Constanța ,”FOC DE ARTIFICII”.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: