Connect with us

Politica

Constanța, în stradă! În jur de 5.000 de oameni au protestat!

Maria Ionescu

Publicat

la

Un nou miting se află la această oră în plină desfășurare la nivel național. Sute de mii de oameni sunt în stradă. Cei mai mulți se află în București, dar nici marile orașe ale țării nu s-au lăsat mai prejos. La Constanța, mitingul împotriva ordonanțelor privind amnistia și Codurile Penale a atras foarte mulți participanți. Chiar dacă afară a fost frig, oamenii s-au adunat încă de la ora 17.oo, pe platoul din fața Prefecturii. Relativ timizi la început, odată cu lăsarea întunericului și cu creșterea numărului de participanți vocile lor au crescut în intensitate și au scandat aproape fără oprire: ”Suntem tineri și ne pasă, luptăm pentru țara noastră!”, ”Ieșiți din casă, dacă vă pasă!”, ”PSD – Ciuma roșie”,  ”Marș la Tribunal, Parlament penal!”, ”Constanța-trezește-te!”, ”Jos Mafia! Vrem o țară ca afară!” și alte sloganuri de acest gen. Lumea a fost extrem de civilizată și atentă. Încet-încet, la fața locului s-au adunat în jur de 500 de persoane. În jurul orei 19.00, protestatarii au plecat pe traseul b-dul Ferdinand – B-dul 1 decembrie 1918 – b-dul Lăpușneanu – b-dul Tomis – Prefectura Constanța.  În ciuda frigului de afară, oamenii au scandat sloganurile de mai sus, au purtat foarte multe steaguri tricolore dar au avut asupra lor și vuvuzele și fluiere. În fața sediului PSD de pe bd-ul Lăpușneanu, manifestanții – care ajunseseră în final la circa 5.000 de persoane – au făcut un popas de circa 5-10 minute și au scandat. De la balcoane mulți oameni aplaudau acest miting de proporții. Unora, cu siguranță, nu le-a plăcut manifestarea antiguveramentală dar s-au abținut de la a arunca cu sticle goale sau cu hârtii. În schimb, au fost aruncate petarde. Inițial am crezut că sunt focuri de armă sau ceva de acest gen dar într-un final, când zgomotele asurzitoare s-au repetat, am realizat cu toții că sunt petarde. Nu am văzut politicieni la acest miting dar am remarcat foarte multe cunoștințe, oameni de afaceri. Impresionant a fost, de asemenea, faptul că protestatarii au fost de toate vârstele, părinți cu copii mici în brațe sau pe umeri, tineri, persoane mature dar și multe trecute de prima tinerețe. Semn că nu vârsta a constituit o problemă a acestui miting, ci clasa politică aflată la guvernare.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Deputatul USR Mihai Polițeanu: „Klaus Iohannis o ia pe arătură în dosarul 10 August“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

USR-PLUS a luat foc după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut ministrului Justiției, Stelian Ion, să explice public cum s-a ajuns ca dosarul 10 august să fie clasat. După ce europarlamentarul PLUS Ramona Strugariu l-a acuzat pe șeful statului de populism și ipocrizie, acum și deputatul USR Mihai Polițeanu afirmă că președintele Klaus Iohannis „o ia un pic pe arătură” în cazul dosarului 10 August. Polițeanu spune că vinovăția pentru închiderea dosarului nu îi aparține ministrului Justiției, Stelian Ion, ci DIICOT-ului unde Klaus Iohannis a numit-o șefă pe Georgiana Hossu.

„Cred că lumea o ia un pic pe arătură, inclusiv Președintele: Hai să ne oprim în a da senzația că un politician, fie el și ministrul Justiției, poate sau trebuie să influențeze mersul unui dosar în Justiție; putem critica decizia unei instanțe, da, dar nu putem presa politic pentru o anumită soluție; ca președinte, eventual, poți lua la întrebări Procurorul general cu privire la nelucrarea, tergiversarea unui dosar sau a mai multor, fără, însă, a indica o soluție. În cazul specific al dosarului 10 august, în mod clar principala instituție vinovată pentru lipsa unei anchete efective este DIICOT;

Însuși Președintele Iohannis a numit-o procuror șef DIICOT pe Giorgiana Hosu, în ciuda protestelor publice; dacă tot vrem soluții, hai să discutăm despre soluții realiste pentru viitor: de exemplu, reformarea Legii adunărilor publice, pe care Jandarmeria vrea s-o îngroape. Avem un proiect de lege excelent in Parlament pentru a face acest lucru. Hai să trecem împreună, cu sprijinul USR PLUS, PNL și UDMR, această lege”, a scris deputatul USR Mihai Polițeanu pe Facebook.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Avocatul Poporului acuză: „Mi-au înroșit telefonul să atac la CCR anularea pensiilor speciale. Cei mai mulți erau din PNL“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Avocatul Poporului acuză: „Mi-au înroșit telefonul să atac la CCR anularea pensiilor speciale. Cei mai mulți erau din PNL“

Dacă ar avea voință politică, actuala coaliție de guvernere, formată din PNL, USR-PLUS și UDMR, ar putea elimina toate pensiile de serviciu (pensii speciale), cu excepția pensiilor magistraților, care au suport constituțional, a declarat Avocatul Poporului,  Renate Weber. Practic, toate celelalte pensii, inclusiv cele ale militarilor, sunt pensii de serviciu și pot fi eliminate. Avocatul Poporului afirmă că la desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a primit multe telefoane de la liberali să atace actul normativ.

”Vai de mine! Mi-au înroşit telefonul. Niciodată… Eu, de când sunt în funcţia asta, niciodată nu am primit atâtea telefoane câte telefoane am primit pentru pensiile parlamentarilor. Cei mai mulţi erau din PNL. În toată perioada asta (m-au sunat – n.r.) să atac la CCR. Cei care m-au sunat nu mai erau parlamentari. În loc să se ducă să facă lobby la colegii lor de partid, făceau la mine, să atac, când o să fie votată. La un moment dat chiar aşa mi s-a spus: ce mai ai de pierdut, oricum te revocă. Cam ăsta e caracterul oamenilor care nu vor să înţeleagă că nu am motiv de neconstituţionalitate”, a declarat, la TVR, Renate Weber.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Klaus Iohannis îi solicită ministrului Justiției să explice public, de urgență, cum s-a ajuns ca dosarul 10 August să fie clasat

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Klaus Iohannis intervine în scandalul clasării dosarului 10 August. Șeful statului îi cere ministrului Justiției, Stelian Ion, să explice public cum s-a ajuns ca dosarul 10 august să fie clasat. Președintele spune că a cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluții pentru ca adevărul să fie găsit și responsabilii să răspundă.

”Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă.”, a spus președintele Romaniei pe pagina sa de Facebook.

Dosarul privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august 2018 rămâne clasat, a decis marți Tribunalul București, după ce a respins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei. Decizia este una definitivă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: