Connect with us

Administratie

Constanța. Intră în vigoare regulamentul privind utilizarea trotinetelor electrice. Sunt prevăzute AMENZI usturătoare

Publicat

la

Primarul Constanței, Vergil Chițac le va propune consilierilor locali, la finele acestei săptămâni, aprobarea Regulamentului privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul publice din municipiu. În regulament sunt prevăzute obligațiile operatorilor, dar și cele ale utilizatorilor. În regulament sunt prevăzute amenzi între 200 și 400 de lei pentru utilizatori, dar și amenzi între 400 și 800 de lei.

Iată principalele prevederi:

„Art. 6 (1) Amplasarea sau staționarera trotinetelor electrice de către operatori şi utilizatori se efectuează astfel încât să nu afecteze fluenţa şi siguranta circulaţiei, să nu pună în pericol viața și integritatea corporală a persoanelor și să nu aducă prejudicii proprietăţii publice or private.

(2) Se interzice amplasarea/staționarea trotinetelor electrice de către operatori sau utilizatori:

a) pe trotuare cu lăţimea mai mică de 2,5 m;

b) în perimetrul staţiilor de transport în comun, pe toată lungimea staţiei şi 10 m înainte şi după stație;

c) pe aliniamentele clădirilor sau ale gardurilor;

d) în zona staţiilor de taxi, pe toată lungimea stației;

e) în dreptul trecerilor de pietoni, pe toată lungimea trecerii şi 25 m înainte şi după trecerea de pietoni;

f) în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme;

g) pe spaţiile verzi;

h) în intersecţii şi la mai puțin de 25 m de intersecții;

i) pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane;

J) pe şantierele în lucru de pe domeniul public;

k) pe plaje;

l) în toate zonele şi spaţiile în care s-ar periclita siguranţa şi desfăşurarea fluentă a traficului rutier şi/sau pietonal;

m) pe carosabil;

n) în dreptul căilor de acces auto la proprietăți.

Art. 7 Amplasarea/stationarea trotinetelor electrice este permisă pe trotuarele cu lățimea de minim 2,5 m, situaţie în care dispunerea trotinetelor va fi pe diagonală cu bordura (în spic) sau perpendicular pe bordură pentru situaţiile în care trotuarele au lățimea de minim 4 m, în poziţie verticală, înspre carosabil, pe aliniamentul copacilor şi stâlpilor de pe trotuar, acolo unde aceştia există, cu condiţia ocupării a maxim 0,5 m din lățimea trotuarului.

Art. 8 Circulaţia trotinetelor electrice este interzisă astfel:

 1. în zonele exclusiv pietonale, de promenadă și parcuri, cu excepția zonelor special delimitate şi semnalizate, stabilite de Comisia de Circulaţie. Amplasarea/stationarea trotinetelor electrice se poate face doar în locații adiacente acestor zone, astfel încât să nu împiedice libera circulație a pietonilor  sau accesul la obiectivele din zonă; b) în zonele de acces în universităţi, şcoli, licee, grădinițe, pieţe agroalimenatare,  complexe comerciale, precum și în zonele în care sunt amplasate terase de alimentaţie publică şi târguri sezoniere. Amplasarea/stationarea trotinetelor electrice se va face la limita acestor zone astfel încât să nu obtureze accesul şi să îngreuneze circulaţia.

CAPITOLUL IV obligațiile utilizatorilor

Art. 19 Pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani, iar casca de protecție este obligatorie pentru conducătorul CU vârstă sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.

Art. 20 Se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice.

Art. 21 Se Interzice circulația trotinetelor electrice pe autostrăzi şi pe drumurile publice pe care se poate circula cu o viteză mai mare de 50 kn/h.

Art, 22 Trotinetele electrice, atunci când circulă pe drumurile publice în grup, trebuie Conduse numai pe un singur rând.

Art. 23 In timpul circulației pe drumurile publice, conducători de trotinete electrice Sunt obligați să aibă asupra lor actul de Identitate.

Art. 24 Dacă pe direcția de deplasare există o pistă pentru biciclete semnalizată ca atare, conducătorii trotinetelor electrice sunt obligați să circule numai pe această pistă.

Art. 25 În timpul utilizării în zone aglomerate, viteza va f adaptată la limita evitării oricărui pericol.

Art. 26 Se interzice conducătorilor de trotinete:

a) să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificația , Accesul interzis bicicletelor;

b) să circule pe trotuare, cu excepția cazului când pe trotuare sunt amenajate piste speciale destinate bicicletelor şi trotinetelor electrice;

c) să circule în timp ce se află sub influența alcoolul, a produselor ori substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestor;

d) să se tină de un alt vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins sau tras de o altă persoană aflată într-un vehicul;

e) să transporte o altă persoană;

f) sa transporte sau să tragă orice fel de obiecte care prin volumul ori greutatea lor ar putea stânjeni sau periclita conducerea trotinetei electrice ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;

g) să circule cu defecţiuni tehnice la sistemele de frânare;

h) să traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor în timp ce se deplasează pe trotineta electrică;

i) să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament, cu excepţia cazurilor în care, înainte de o intersecţie, trebuie să se încadreze regulamentar pentru efectuarea virajului la stânga sau se află într-un sens giratoriu.“

Iată regulamentul complet:

Download (PDF, 725KB)

Comments

comments

Administratie

Consilierii locali din orașul Ovidiu, chemați în ședință ordinară. Vezi ce proiecte sunt pe ordinea de zi

Publicat

la data de

Scris de

Marți, 24 mai, cu începere de la ora 15.00, se va desfășura ședința ordinară a Consiliului Local al orașului Ovidiu.

Primarul George Scupra a inițiat mai multe proiecte de hotărâre, care vor fi supuse aprobării. Iată despre ce este vorba:

CONVOCATOR nr. 11690/ 19.05.2022

În conformitate cu dispoziţiile art. 133, alin. 1, art. 134 alin.1, lit.”a” si alin. 3, lit. „a” din  Ordonata de Urgenta nr.57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, se convoacă  în şedinţă ordinara, Consiliul Local al oraşului Ovidiu, în ziua de marti, 24.05.2022, ora 15.00,  la sala de sedinte a Consiliului Local al orasului Ovidiu din orasul Ovidiu.

PROIECTUL ORDINII DE ZI:

 1. Proiect de hotărâre privind actualizarea inventarului domeniului privat al orașului Ovidiu în luna mai 2022. (aviz comisia nr. 2 si 4)
 2. Proiect de hotărâre privind acceptarea ofertei de donaţie a F.C.V. FARUL CONSTANTA S.A., prin care aceasta își exprimă intenția de a dona oraşului Ovidiu terenul în suprafaţă de 4156 m², înscris în CF nr. 112244 Ovidiu, nr. cadastral 112244, situat în intravilanul orasului Ovidiu, parcela 469/6 lot 1/1/1/2/2/1 (aviz comisiile nr. 2 si 4)
 3. Proiect de hotărâre privind darea în administrare Clubului Sportiv Public orășenesc Ovidiu a terenurilor de sport din orașul Ovidiu, str. Uzinei nr. 3, sat Culmea și sat Poiana. (aviz comisia nr. 2 si 4)
 4. Proiect de hotărâre privind revocarea HCL Ovidiu nr. 141/24.11.2021 privind actualizarea componenței Consiliului de Administrație al OVI PROTECT S.R.L., societate cu asociat unic Consiliul Local al orașului Ovidiu. (aviz comisia nr. 4)
 5. Proiect de hotărâre privind aprobarea Bugetului de venituri și cheltuieli și a Listei de investiții pentru anul 2022 al societății OVI PROTECT S.R.L. (aviz comisia nr. 2)
 6. Proiect de hotărâre privind aprobarea vânzării unui teren în suprafață de 302 mp, situat în orașul Ovidiu, sat Poiana, Str. Lirei, nr. 47, județul Constanța, aferent construcţie-locuință, proprietate privată, cu respectarea dreptului de preempțiune al proprietarului construcției (Hîrjău Alina) (aviz comisia nr. 2 și 4)
 7. Proiect de hotărâre privind aprobarea vânzării unui teren în suprafață indiviză de 138,30 mp, situat în orașul Ovidiu, Str. Pescarilor, nr. 2, județul Constanța, aferent construcţie-locuință, proprietate privată, cu respectarea dreptului de preempțiune al proprietarului construcției (Niculescu Mihai) (aviz comisia nr. 2 și 4)
 8. Proiect de hotărâre privind constituirea unui drept de superficie, cu titlu oneros, fără licitație publică, asupra unui teren în suprafață de 218 mp, situat în orașul Ovidiu, sat Culmea, str. Pelinului nr. 20, jud. Constanța, în favoarea lui Ispas Dorel (aviz comisia nr. 2 și 4)
 9. Proiect de hotărâre privind constituirea unui drept de superficie, cu titlu oneros, fără licitație publică, asupra unui teren în suprafață de 148 mp, situat în orașul Ovidiu, str. Cireșului nr. 17A, jud. Constanța, în favoarea lui Ciobanu Ghiulen (aviz comisia nr. 2 și 4)
 10. Proiect de hotărâre privind vânzarea imobilului – locuință A.N.L., situat în orașul Ovidiu, Str. Primăriei nr.44A, bloc T1, etaj 2, ap.10, județul Constanta Titular contract DABU MARIA RODICA (aviz comisiile nr. 2 și 4)
 11. Proiect de hotărâre privind vânzarea imobilului – locuință A.N.L., situat în orasul Ovidiu, Str. Primăriei nr.44A, bloc T1, etaj 1, ap.6, județul Constanta Titular contract CONSTANTIN NECULAI (aviz comisiile nr. 2 și 4)
 12. Proiect de hotărâre privind vânzarea imobilului – locuință A.N.L., situat în orașul Ovidiu, Str. Primăriei nr.44A, bloc T5, etaj 1, ap.7, judetul Constanța Titular contract ANTONIE LAURA ELENA (aviz comisiile nr. 2 și 4)
 13. Proiect de hotărâre privind vânzarea imobilului – locuință A.N.L., situat în orașul Ovidiu, Str. Primăriei nr.44A, bloc T3, etaj 1, ap.7, județul Constanța Titular contract TUCA STELIAN (aviz comisiile nr. 2 și 4)
 14. Proiect de hotărâre privind vânzarea imobilului – locuință A.N.L., situat în orașul Ovidiu, Str. Primăriei nr.44A, bloc T2, etaj 2, ap.10, județul Constanța Titular contract GHEORGHE DANIELA EMILIA (aviz comisiile nr. 2 și 4)

Comisiile de specialitate sunt convocate în data de 23.05.2022 orele 14.00 în scopul emiterii avizelor de specialitate la proiectele de hotărâre înscrise pe ordinea de zi.

INŢIATOR PROIECTE: PRIMAR, SCUPRA GEORGE

SECRETAR GENERAL UAT: ANTONIE LAURA – ELENA

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Se lucrează continuu la podul rutier de la Năvodari. Primarul Chelaru supraveghează lucrările

Publicat

la data de

Scris de

Continuă lucrările de reabilitare și modernizare a podului rutier de la intrarea în orașul Năvodari dinspre stațiunea Mamaia.

Ieri noapte, lucrările au fost supravegheate chiar de primarul orașului, Florin Chelaru.

Într-o postare pe contul său de Facebook, edilul vorbește despre importanța lucrării, dar mai ales despre urgentarea finalizării lucrărilor.

“Este aproape miezul nopții, dar suntem în continuare pe șantier. Am început de câteva minute să asfaltăm podul de peste Ecluză, ca până mâine dimineață lucrarea să fie gata! Am luat această decizie pentru a nu îngreuna și mai mult traficul rutier!
Vestea bună: în câteva zile deschidem circulației partea reabilitată de pod și ne vom muta cu lucrările pe partea cealaltă. Cu ceva efort și atenție, sper să putem circula pe două benzi. Mâine dimineață mă întâlnesc cu Poliția Locală și Poliția Rutieră pentru a institui anumite restricții de circulație care să ne permită traficul pe două benzi. Voi comunica in momentul in care vom avea si noul aviz de trafic pe pod de la Politia Rutiera Constanta”, a scris primarul Chelaru în mediul online.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

USR Constanța: „În timp ce le spunea constănțenilor „aveți încredere“, Chițac mergea și dădea cu subsemnatul la DNA“

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, au calitatea oficială de suspecți într-un dosar de corupție instrumentat de DNA Constanța, a notat ieri Ordinea.ro care a citat G4Media.Ro. Conducerea USR Constanța a reacționat față de ce cele relatate de mass-media și îl ironizează pe primarul Constanței spunând că în timp ce Chițac dădea cu subsemnatul la DNA, el le transmitea constănțenilor să „aibă încredere“.

Cei de USR spun că au semnalat, încă de la începutul anului trecut, faptul că reluarea contractului cu fosta Pomacost, actualmente Garden Shop, trebuia făcutăî prin Consiliul Local, nu cum au procedat Chițac și Constantinescu.

„Presa relatează că Direcția Națională Anticorupție (DNA) i-a audiat pe primarul Vergil Chițac și pe Horia Constantinescu în calitate de SUSPECȚI, într-un dosar ce vizează modul în care au fost făcute plățile din banii publici către o firmă care denunțase contractul cu Primăria. Practic, în timp ce domnul primar Chițac le spunea constănțenilor „aveți încredere“, el mergea și dădea cu subsemnatul la DNA, fiind suspect într-un dosar de corupție, alături de pesedistul Constantinescu, pe care îl luase alături de el ca să decidă soarta Constanței.

Încă din luna ianuarie 2021, USR Constanța a dat semnale de alarmă clare cu privire la statutul ilegal al contractului sau, mai bine spus, a înțelegerii pe care primarul PNL Vergil Chițac și fostul său consilier de atunci și responsabil de spații verzi, Horia Constantinescu (în prezent directorul ANPC), l-au făcut cu fosta Pomacost, actualmente Garden Shop.

Reluarea contractului cu Garden Shop trebuia să fie aprobată în Consiliul Local, însă consilierii locali nu au știut nimic despre acest lucru. Nimeni nu a fost informat, însă plăți s-au făcut. Tot în ianuarie 2021, consilierii USR Constanța au făcut o sesizare către Instituția Prefectului cu privire la potențiala ilegalitate a acestui demers. Domnul prefect, Silviu Coșa, colegul de partid al primarului, ne transmitea că va solicita Primăriei Constanța „date și informații“ în această speță. Nu a mai transmis nimic.

Așa cum ne-a obișnuit la capitolul transparență, la fel cum a procedat și când a făcut înțelegerea cu Garden Shop, la fel cum procedează față de toți consilierii municipali și, mai ales, față de constănțeni, Vergil Chițac, protejat de Silviu Coșa, a ales să nu comunice nimic. Salutăm demersul procurorilor DNA, le urăm spor la treabă și avem toată încrederea că, în cele din urmă, Legea va decide dacă a fost sau nu comisă o ilegalitate.“, au spus cei de la USR Constanța.

Citește și:

Vergil Chițac și Horia Constantinescu au calitatea de SUSPECȚI într-un dosar de corupție instrumentat de DNA

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: