Connect with us

Administratie

Constanța. Lucrările de pe Ștefan cel Mare, la 40%. Vezi ce spune primarul Chițac

Published

on

chitac stefan cel mare

După ce lucrările de pe strada Ștefan cel Mare au bătut pasul pe loc foarte mult timp, astăzi, s-a întâmplat o minune. Pe artera cu pricina era mare forfotă. Zeci de muncitori lucrau de zor la așa-zisa modernizare a străzii. Cel mai probabil, agitația de pe Ștefan cel Mare s-a datorat prezenței primarului Vergil Chițac în zonă. După cum ne așteptam, Chițac nu a găsit niciun vinovat pentru întârzierea lucrărilor și a pus toată această situație pe seama faptului că aici s-au suprapus trei proiecte.

„Proiectul pe Ștefan cel Mare a mers mai greu, aici s-au suprapus trei proiecte. Noi nu puteam să așternem granitul până nu rezolvam problemele din subteran. Proiectul RAJA a întârziat din motive obiective până când a fost găsită o soluție legală pentru care ei să intervină să schimbe infrastructura de apă și canalizare. Alt proiect a fost legat de schimbarea instalației de încălzire aferentă sistemului din zonă. Ceea ce vedeți în momentul de față va căpăta o formă vara aceasta”, a declarat primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

Într-un comunicat de presă, Primăria Constanța spune că primarul Vergil Chițac a verificat stadiul lucrărilor aferente proiectului „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”.

„Lucrările sunt realizate în proporție de 40%. Întârzierile au fost datorate lucrărilor de reabilitare a reţelelor de apă și canalizare efectuate de către RAJA S.A în cadrul unui proiect major finanţat din fonduri europene și a lucrărilor de reparaţie a reţelelor de transport și distribuţie termică si reabilitare canale termice, proiect finanţat din bugetul local și fonduri europene.

Pe strada Ștefan cel Mare, tronsonul cuprins între străzile Atelierelor și Mihai Viteazu, s-a amenajat un nou sistem pietonal și au fost executate lucrări ale instalațiilor electrice pentru reţeaua de iluminat public a zonei pietonale precum și lucrări ale instalaţiilor de alimentare cu energie electrică pentru funcţionarea echipamentelor fântânilor arteziene. De asemenea, s-a realizat infrastructura pentru alimentarea cu apă a cișmelelor, fântânilor și sistemului de irigaţii pentru zonele verzi precum pentru preluarea apelor pluviale.

Lucrări similare vor fi executate și pe tronsoanele cuprinse între strada Mihai Viteazu și restaurantul Zorile.

Se lucrează la reabilitarea pasajului pietonal. Până în prezent, au fost recondiționate tencuielile și plafonul interior, s-au reparat treptele, s-au înlocuit rigolele și instalațiile electrice de iluminat. La finalizarea lucrărilor, treptele și pardoseala vor fi placate cu granit și de asemenea va fi montată o platformă automatizată care să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi în interiorul pasajului pietonal.

Pe bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, tronsonul cuprins între bulevardul Ferdinand si strada Decebal, au fost realizate lucrări de terasamente și lucrări ale instalaţiilor electrice pentru iluminat public, zona pietonală este reamenajată cu pavele.

Pe strada Cuza Vodă, tronsonul cuprins între bulevardul I.C. Brătianu și strada I.G. Duca s-au finalizat lucrările de pregătire a suprafețelor pietonale și au fost realizate canalizaţii pentru îngroparea cablurilor electrice și fibrei optice în subteran.

Proiectul urmărește reabilitarea și extinderea zonei pietonale pe o suprafață de aproximativ 15.800 mp. Va fi instalat mobilier urban și vor fi construite fântâni arteziene. De asemenea, vor mai fi amenajate spații verzi, trotuarele vor fi iluminate, vor exista piste de biciclete și treceri de pietoni, iar stațiile de transport public vor fi modernizate.

Pe bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, se va reabilita infrastructura pietonală și vor fi introduse benzi unice de transport public și piste pentru biciclete. Stațiile de autobuz vor fi modernizate. Zona va beneficia de iluminat public pentru carosabil, trotuare, piste de biciclete și iluminat smart pentru trecerile de pietoni.

Pe străzile Mihai Viteazu, I. Gh. Duca, Atelierelor, Ștefan Mihăileanu, Cuza Vodă, General Manu, Răscoalei 1907, Miron Costin, Ion Lahovari și Jupiter vor fi reabilitate și extinse traseele pietonale și va fi modernizat iluminatul public.

Valoare totală a proiectului este de 89.854.757,70 lei, toate cheltuielile fiind eligibile în proporție de 100%. Datorită faptului că pe parcursul execuției lucrărilor au intervenit cheltuieli generate de situații neprevăzute și s-au făcut ajustări de preț conform legislației în vigoare, valoarea inițială a contractului s-a suplimentat cu suma de 8.050.978,53 lei fără TVA.“, informează Primăria Constanța.

Amintim că, City managerul orașului Constanța, Felicia Ovanesian, a declarat, în luna aprilie a anului trecut, că, după estimările conducerii Primăriei, cel mai târziu la 1 octombrie lucrările de pe strada Ștefan cel Mare vor fi finalizate.

„Noi mâine putem să punem să începem să punem granitul. Este achiziționat și cred că este depozitat undeva în organizarea de șantier…Pe estimările noastre, cel mai târziu la 1 octombrie suntem gata cu Ștefan cel Mare.“, spunea, atunci, Ovanesian.

Însă, de la 1 octombrie și până acum au trecut aproape cinci luni și mare lucru nu s-a întâmplat.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta