Connect with us

Societate

Constanța. Municipalitatea a alocat 800.000 de lei Spitalului Clinic de Boli Infecțioase pentru achiziția unui aparat care depistează COVID-19

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Prin rectificare bugetară, primarul municipiului Constanța a alocat aproape 800.000 de lei Spitalului Clinic de Boli Infecțioase pentru achiziţionarea unui aparat de tip Platformă multiplet automată InGenius – Elitech în vederea diagnosticării pacienților infectați cu COVID-19 și instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat care au solicitat fonduri pentru achiziționarea de materiale igienico–sanitare și dezinfectanți.

Decebal Făgădău:

„Urmărim cu maximă atenție ceea ce se întâmplă în întreaga lume. Și chiar dacă astăzi, la Constanța, sunt ZERO cazuri confirmate de oameni infectați cu acest virus, este de datoria noastră să luptăm în continuare atât pentru a preveni apariția sau răspândirea Coronavirusului. Am pus la dispoziția Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, singurul spital aflat în subordinea primăriei, încă de la începutul anului, toate sumele necesare pentru ceea ce aveau nevoie. La fel am procedat și cu unitățile de învățământ de pe raza municipiului Constanța. Chiar dacă este obligația Guvernului și nu a primăriei, am alocat fonduri pentru ca toate grădinițele, școlile și liceele să își achiziționeze materiale igienico-sanitare și dezinfectanți. Este important să respectăm toate măsurile de prevenție!”

Precizăm că au fost mai multe insituții de învățământ preuniversitar care nu au solicitat fonduri în acest sens sau care au transmis că au stocuri suficiente:

Unități de învățământ care AU TRANSMIS CĂ AU STOCURI SUFICIENTE:

 • Școala gimnazială nr.11 ”Dr. Ctin Angelescu”
 • Grădinița cu program normal nr. 23 (arondată la Școala gimnazială nr.11 ”Dr. Ctin Angelescu”)
 • Școala gimnazială nr.16 ”Marin Ionescu Dobrogianu”
 • Grădinița cu program normal ”Năsturel” (arondată la Școala gimnazială nr.16 ”Marin Ionescu Dobrogianu”)
 • Colegiul Național ”Mihai Eminescu”
 • Grădinița cu program normal nr.16 (arondată la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”)
 • Școala gimnazială nr.7 ”Remus Opreanu”

Unități de învățământ care NU AU DEPUS SOLICITARE:

 • Școala gimnazială nr.24 ”Ion Jalea”
 • Grădinița cu program normal nr. 24 (arondată la Școala gimnazială nr.24 ”Ion Jalea”)
 • Școala gimnazială nr.30 ”Gheorghe Țițeica”
 • Grădinița cu program normal ”Hensel și Gretel” (arondată la Școala gimnazială nr.30 ”Gheorghe Țițeica”)
 • Școala gimnazială nr.38 ”Dimitrie Cantemir”
 • Școala gimnazială nr.39 ”Nicolae Tonitza”
 • Liceul Tehnologic ”Tomis”
 • Liceul Tehnologic ”I.N. Roman”
 • Liceul cu program sportiv ”Nicolae Rotaru”

Primăria Municipiului Constanța face un apel către cetățeni să nu ia în considerare decât informațiile venite de la autoritățile abilitate și să nu cadă pradă dezinformărilor care apar în spațiul public.

Comments

comments

Societate

Doliu la Universitatea “Ovidius”. A murit prof.univ.dr. Constantin Popa

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

In memoriam, prof.univ.dr. Constantin Popa

 Ne exprimăm regretul profund la vestea decesului colegului nostru, prof. univ. dr. Constantin Popa, cadru didactic în cadrul Facultății de Matematică și Informatică (FMI), începând cu anul 1990, prorector responsabil cu cercetarea între anii 2014-2016, director al Școlii Doctorale de Științe Aplicate în perioada 2013-2014 și director al Școlii Doctorale de Matematică începând cu anul 2018, până în prezent.

Astăzi, am pierdut un profesionist desăvârșit și un bun coleg. Profesorul Popa a publicat în România și în străinătate peste 150 de cărți și articole științifice în care a abordat domenii variate de cercetare: tehnici de reconstrucție algebrică în tomografie computerizată,  tehnici de precondiționare pentru elemente finite și diferențieri finite discretizări ale problemelor valorii limită, metode iterative pentru formulările celor mai mici pătrate ale sistemelor liniare de egalități și inegalități (algoritmi de proiecție), probleme inverse – tehnici și metode de regularizare pentru aproximarea soluției de normă minimă a ecuațiilor integrale de primul fel. A participat la peste 60 de conferințe științifice în străinătate și a susținut peste  30 de prelegeri ca invitat în universități din Germania, Suedia, Ungaria. Din anul 2017, profesorul Popa a fost vicepreședinte al Societății Române de Matematică Aplicată și Industrială (ROMAI) și, totodată,  membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România. Pentru zecile de generații de studenți, masteranzi și doctoranzi, cărora le-a călăuzit pașii cu pasiune, determinare și profesionalism, în cei 30 de ani de activitate în cadrul UOC, va rămâne în amintire ca un mentor dedicat, un etalon de seriozitate și modestie.

Ne exprimăm pe această cale toată gratitudinea pentru implicarea nobilă a profesorului Constantin Popa în dezvoltarea FMI și a Universității „Ovidius” din Constanța, obținând recunoașterea valorii acestora la nivel național și internațional.

Transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comunitatea academică a Universității „Ovidius” din Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Continuă campania anuală de vaccinare antigripală

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii continuă.

În această săptămână, încă 930.000 doze de vaccin gripal vor ajunge la direcțiile de sănătate publică și mai apoi în cabinetele medicilor de familie pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Cu dozele distribuite în această săptămână, Ministerul Sănătății a repartizat 2.430.000 doze de vaccin, reprezentând peste 80% din numărul total achiziționat pentru sezonul 2020-2021. Ultima tranșă de doze de vaccin gripal va fi asigurată la începutul lunii decembrie.

Reamintim că, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți.

Până la data de 15 noiembrie a.c. în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a MS, au fost vaccinate un număr de 652.393 persoane din categoriile la risc.

Conform INSP, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 43.871, cu 48,1% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (84.603) și cu 2,6% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (45.068).

Până în prezent a fost înregistrat un singur caz de gripă confirmat cu laboratorul și niciun deces confirmat cu virus gripal.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Contribuabilii constănțeni pot beneficia de anularea majorărilor de întârziere

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța aduce la cunoștința contribuabililor persoane fizice și juridice care au obligații de plată la bugetul local, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, faptul că până pe data de 15 decembrie 2020 pot beneficia de anularea accesoriilor (majorărilor de întârziere) aferente obligațiilor fiscale principale restante, în temeiul prevederilor H.C.L. nr. 182/30.06.2020 privind instituirea unor facilităţi fiscale la nivelul municipiului Constanţa.

Pentru a beneficia de anularea accesoriilor (majorărilor de întârziere) contribuabilii trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

– să achite toate obligațiile bugetare principale restante la 31 martie 2020 inclusiv, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor;

– să achite toate obligațiile bugetare principale și accesorii cu termene de plată cuprinse între data de 1 aprilie 2020 și data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, inclusiv;
– să depună o cerere de anulare a accesoriilor după îndeplinirea în mod corespunzător a condițiilor prevăzute mai sus, dar nu mai târziu de 15 decembrie 2020.

Debitorii care vor să beneficieze de anularea obligațiilor bugetare accesorii pot depune o notificare cu privire la intenția lor și își pot achita debitul și în mod eșalonat până cel târziu la data de 15 decembrie 2020.

Cererile și notificările pot fi trimise și prin e-mail la următoarele agenții fiscale:

 • Agenția fiscală nr.1, Centrul Comercial TOM, stand B6b, e-mail: ag1@spit-ct.ro;
 • Agenția fiscală nr.2, Strada Nicolae Grindeanu, nr.66, e-mail: ag2@spit-ct.ro;
 • Agenția fiscală nr.3, Strada Sulmona, nr.22, e-mail: ag3@spit-ct.ro;
 • Agenția fiscală nr.4, Strada Badea Cârțan nr. 3, e-mail: ag4@spit-ct.ro;
 • Agenția fiscală nr.5, Bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 116C (City Park Mall), e-mail: ag5@spit-ct.ro.
 • Agenția fiscală nr. 6 , Bd. Tomis nr. 112, e-mail: ag6@spit-ct.ro.

Formularele tip pot fi desarcate de pe site-ul institutiei: https://www.spit-ct.ro/documente-declarare-persoane-fizice

Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța recomandă contribuabililor să evite, mai ales în această perioadă,  deplasarea la ghișeele instituției și să utilizeze serviciile online disponibile pe site-ul  www.spit-ct.ro.  Operațiunile rezolvate la ghișeele instituției se pot realiza și prin metode alternative la distanță, mai simplu, mai rapid, mai prudent.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: