Connect with us

Actual

Constanța: ”NU pot și NU voi încălca legea”, le transmite președintele Țuțuianu elevilor care protestează

Publicat

la

Ca urmare a protestului desfășurat în fața instituției Consiliului Județean Constanța de către reprezentanții Asociației Elevilor  din Constanța, Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, face următoarele precizări:

”Am fost întotdeauna deschis la dialog, chiar dacă nu am fost de acord cu metodele adoptate de reprezentanții acestui ONG. Indiferent de ce modalități adoptă pentru a impresiona opinia publică, eu NU pot și NU voi încălca legea. La prima întâlnire pe care am avut-o, Asociația Elevilor din Constanța a cerut subvenții pentru  5.000 – 7.000 de elevi. Ulterior s-au razgândit și au precizat că mai realist ar fi numărul de 30.000 de elevi. În primul rând, aștept din partea reprezentanților asociației un număr real de elevi pentru care solicită subvenție. În al doilea rând, așa cum le-am explicat în repetate rânduri, trebuie să respectăm pașii legali. Astfel, ținând cont de aspectele economice și juridice, după consumarea etapelor legale și în raport cu resursele financiare existente, vom fi în măsură să gândim o strategie în privința acordării acestor subvenții”, declară președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

De altfel, aceste proceduri legale au fost discutate și în cadrul întâlnirii dintre reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța și reprezentanții Consiliului Județean, ai Prefecturii Constanța, precum și cei ai Inspectoratului Școlar Județean, din data de 17 ianuarie 2019. Reprezentanților Asociației Elevilor din Constanța le-au fost solicitate, încă de atunci, date și informații concrete referitoare la numărul total al elevilor din județ, precum și cu privire la numărul elevilor cărora li se decontează integral cheltuielile de transport de la domiciliu la unitatea de învățământ. De asemenea, reprezentanții departamentului juridic din cadrul Consiliului Județean Constanța au explicat motivele legale pentru care nu se  poate acorda sprijin în formula solicitata de către ONG. Astfel, potrivit Legii nr. 328/2018 (act normativ intrat în vigoare la data de 31.12.2018) s-a menționat că, în temeiul acestei legi, Consiliile Județene pot acorda doar operatorilor de transport subvenții pentru transportul elevilor. La ședința grupului de lucru, ca și la întâlnirile anterioare la care s-a dezbătut același subiect, au fost prezentate detaliat procedurile legale care trebuie realizate anterior acordării oricărei subvenții, indiferent de categoria beneficiarilor.

Aceste proceduri implică parcurgerea următoarelor etape:

  1. Președintele Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de Utilități Publice va aproba, prin ordin, contractul-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de transport local sau județean de persoane până la sfârșitul lunii aprilie anul curent.
  2. După aprobarea contractului-cadru, Consiliul Județean Constanța va atribui contractul de delegare a gestiunii operatorilor de transport în conformitate cu prevederile legislației în vigoare privind achizițiile publice.
  3. Odată cu atribuirea contractului antemenționat, Consiliul Județean Constanța va aproba tarifele de călătorie pe care le practică operatorii. Așa cum s-a mai relevat și altă dată, aprobarea tarifelor este o etapă deosebit de importantă întrucât subvențiile se vor stabili prin raportare la tarifele aprobate de către consiliul județean.

Prin urmare, conducerea Consiliului Județean recomandă reprezentanților Asociației Elevilor din Constanța să renunțe la mișcările de protest și să aștepte rezolvarea acestei situații pe cale legală.

Comments

comments

Actual

(FOTO) Un autotren încărcat cu îngrășăminte bio s-a răsturnat pe Autostrada Soarelui

Publicat

la data de

Scris de

Pompierii militari au fost solicitați să intervină pe Autostrada A2 București – Constanța la un accident în urma căruia un autotren s-a răsturnat.

În această după-amiază, în jurul orei 14.30, pompierii militari din cadrul Secției Lehliu Gară au fost solicitați să intervină pe Autostrada Soarelui, calea 2, km 45, la un accident rutier, în urma căruia un autotren, încărcat cu 23 de tone de rocă fosfatică granulată (îngrășământ bio), s-a răsturnat în afara părții carosabile.

În urma accidentului nu s-au înregistrat victime sau poluări ale mediului.

”La sosirea pompierilor militari la fața locului s-au identificat scurgeri ușoare de combustibil din rezervorul autovehiculului, însă pericolul a fost înlăturat urgent.

Salvatorii au asigurat măsuri de protecție pentru a înlătura orice pericol.

Circulația nu a fost întreruptă nici un moment pe respectivul tronson de drum.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al ISU Călărași.

Foto: Facebook/ISU Călărași

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Minor din Constanța, arestat pentru furt calificat

Publicat

la data de

Scris de

Un minor din Constanța a fost arestat pentru furt calificat.

Urmare a cercetărilor în două dosare penale privind săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din cadrul Secției 3 Poliție au identificat 2 minori, de 13, respectiv 16 de ani, bănuiți de comiterea faptei.

Astfel, în noaptea de 14/15 august a.c., cei doi au sustras o bicicletă, prin forțarea sistemului de asigurare al suportului de bicicletă, montat pe plafonul unui autoturism.

Totodată, la data de 15 august a.c., bărbații au sustras un telefon mobil, dintr-un rucsac lăsat nesupravegheat pe plajă.

Bunurile sustrase au fost recuperate în totalitate și restituite persoanelor vătămate.

La aceeași dată, minorul de 16 ani a fost reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, ulterior fiind prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, în vederea sesizării instanței de judecată.

Ieri, a fost admisă propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Incendiu într-un apartament din Medgidia. O femeie a fost evacuată de vecini

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 16 august, în jurul orei 13.20, s-a declanșat un incendiu într-un apartament din Medgidia, situat pe strada Independenței, nr. 69, etajul IV.

Potrivit ISU Constanța, la fața locului intervin 3 autospeciale de stingere, un SMURD B, un echipaj de Descarcerare de la Medgidia.

O persoană – femeie – a fost evacuată de vecini. Intervenția este în dinamică.

Se pare că incendiul s-a manifestat la tabloul electric.

Știre în curs de actualizare.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: