Conecteaza-te cu noi

Actual

Constanța, printre județele în care au fost inundații.

Published

on

În urma ploilor de ieri și din această noapte, pompierii au acționat pentru salvarea persoanelor surprinse de apă și pentru înlăturarea urmărilor generate de fenomenele meteorologice periculoase.

Astfel, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate intervenții în 21 localități din județele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Caraș-Severin, Constanța, Gorj, Harghita, Iași, Mureș, Neamț, Sălaj, Satu Mare, Tulcea și Vâlcea. Echipajele de pompieri au acționat pentru evacuarea apei din 5 case, 37 beciuri și peste 80 de anexe și alte spații în care s-au produs inundații. Totodată, din cauza vântului puternic 4 acoperișuri au fost desprinse de pe clădiri, iar 6 copaci au fost doborâți pe carosabil, fiind avariate 18 autoturisme.

Cele mai semnificative efecte au avut loc în județul Neamț, unde efectivele ISU au acționat pe toată durata nopții pentru evacuarea apei acumulate în gospodării și pe străzile din municipiul Piatra Neamț. Pompierii au salvat două persoane care au rămas blocate în autoturism după creșterea nivelului pârâului Potocina. De asemenea, 15 persoane din zona Văleni – municipiul Piatra Neamț au fost evacuate și cazate pe timpul nopții într-un spațiu al autorităților locale, urmând ca pe parcursul acestei zile să revină la casele lor. Încă de la apariția primelor situații de urgență generate de ploi, IGSU a dislocat în sprijinul pompierilor de la ISU Neamț mai multe echipaje din județele Iași, Suceava și Vaslui. Și la această oră, salvatorii din județul Neamț acționează cu motopompele pentru evacuarea apei din gospodării și pentru evaluarea situației produse în urma viiturilor de noaptea trecută.

În urma instituirii Codurilor Portocalii și Roșii de meteorologi și hidrologi, unitățile IGSU au transmis 26 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, care au vizat măsuri preventive pentru localități din județele Alba, Arad, Bacău, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj și Tulcea.

Advertisement

În continuare, toată țara se află sub prognoză de instabilitate atmosferică accentuată, averse, vijelii și căderi de grindină.

În funcție de evoluția situației din teren, salvatorii pot acționa imediat cu motopompe de mare capacitate pentru evacuarea apei din locuințe, precum și cu bărci de salvare pentru recuperarea persoanelor surprinse de viituri.

RECOMANDĂRI

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență recomandăm cetățenilor ca pe timpul manifestării vântului puternic și căderilor de grindină, să rămână în spații închise care le asigură protecția. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de aceste fenomene periculoase, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate. Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions