Connect with us

Politica

Constanța. PRO România a prezentat sursele de finanțare pentru proiectele pe care vrea să le realizeze

Publicat

la

Proiectele prezentate de candidații PRO România la Primăria Constanța și Consiliul Județean Constanța, Mircea-Titus Dobre, și, respectiv, Răzvan Filipescu, au captat atenția opiniei publice. Date fiind amploarea lor, unii dintre cetățeni s-au întrebat de unde vor scoate cei de la PRO România atâția bani pentru proiectele prezentate, în condițiile în care nici bugetul municipiului Constanța, dar nici cel al Consiliului Județean, nu sunt atât de mari încât să susțină astfel de investiții. Pentru a face lumină în acest caz, Mircea Dobre și Răzvan Filipescu au venit într-o conferință de presă în care au prezentat sursele de finanțare pentru proiectele prezentate. În cea mai mare parte a lor, spun cei doi, banii ar putea să fie obținuți de la Uniunea Europeană, o sursă de finanțare cu care Constanța nu prea este obișnuită, în condițiile în care atât municipiul reședință de județ, cât și Consiliul Județean stau extrem de prost la acest capitol.

„Cei care sunt cârcotași că nu se pot finanța aceste proiecte trebuie să înțeleagă că se pot finanța și se pot realiza. Am avut exemplu acum câteva zile în București, unde primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a inaugurat cea mai mare parcare subterană din România, formată din 750 de locuri pentru cei care locuiesc în zona bulevardului Decebal. A arătat că se poate și asta într-un timp foarte scurt, aproximativ un an, și a fost o lucrare complexă, pentru că au fost foarte multe țevi de deviat. Dacă Robert Negoiță a putut face o mega parcare subterană în București, așa putem și noi la Constanța. Cine spune că nu se poate ori nu vrea, ori nu se pricepe. Nu trebuie să ne mai plângem. Trebuie să punem osul la treabă dacă vrem să avem un oraș dezvoltat.“, a declarat Mircea Dobre.

Mircea Dobre a spus că se bazează pe trei axe principale pentru finanțarea proiectelor sale pentru ciclu financiar 2021 – 2027. Este vorba de Axa prioritară nr. 3 și Axa prioritară nr. 4 care fac parte din Programul Operațional Regional. Axa nr. 3 este specializată pentru zona orașelor care sunt prietenoase cu mediul și aici intră tot ce înseamnă parcuri, absolut tot ce înseamnă promenada verde, tot ce înseamnă spații civice și, ceea ce este foarte important, parcările subterane care sunt prevăzute cu parc deasupra, care pot fi finanțate prin coroborarea Axei 3 cu Axa 4. Valoarea totală a proiectelor prezentate de PRO România pentru municipiul Constanța și care pot fi finanțate prin cele două axe se ridică la 52.515.000 de euro. Axa nr. 4 este pentru o regiune mai accesibilă, spune Dobre, și aici intră lucrările de infrastructură, incluzând breteaua care leagă bulevardul Aurel Vlaicu de zona Eden, lărgirea străzii Ștefăniță Vodă la patru benzi. Tot în Axa 4 intră și pasajul rutier subteran din cartierul Faleză Sud (Poarta 6). Totalul valorii investițiilor pentru această axă se ridică la 35.100.000 de euro.

O altă sursă de finanțare este Axa prioritară nr. 7 Programul Operațional de Transport, iar pe această axă intră proiectul privind „NIAGA – Nod Intermodal Autogară – Gară – Aeroport Constanța“, care presupune amenajarea unei autogări imense în subsolul din fața Gării. Valoarea acestui proiect se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro.

Mircea Dobre a spus că parcările supraterane și cărora nu le pot fi asigurate o zonă verde sau piațetă, care însumează 5.551 de locuri de parcare, vor fi construite din bugetul administrației publice locale și se ridică la o valoare de aproximativ 28 de milioane de euro. Acesta a afirmat că valoarea tuturor proiectelor pe fonduri europene pentru municipiul Constanța se ridică la 108 milioane de euro, cu două excepții. Este vorba de parcarea din zona Pescărie, unde este prevăzută a se construi Portul Turistic Diamant, și parcarea supraterană cu parc deasupra din Portul Tomis care are 1008 locuri și care nu a fost prinsă în această finanțare, pentru că acolo este o zonă specială, dar care pot fi incluse pe cele două axe.

Candidatul PRO România a spus că prioritar va fi refacerea parcurilor existente, aproximativ 164.000 de metri pătrați, incluzând Parcul Tomis II, Parcul de la Gară, Parcul de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“, Parcul de la Casa de Cultură, Parcul din Faleză Sud, Parcul Viitorul din zona CET. De asemenea, trebuie refăcut și Parcul Tăbăcărie, mai spune Dobre, care a punctat că este timpul ca acest oraș să se schimbe și să îi crească valoarea.

ÎMPREUNĂ PENTRU CONSTANȚA SĂNĂTOASĂ

PROIECTE MUNICIPIUL CONSTANȚA

 SURSE FINANȚARE 

 1. NOD INTERMODAL AUTOGARĂ – GARĂ-AEROPORT 

AXA PRIORITARA 7 – DEZVOLTAREA UNUI SISTEM INTEGRAT DE TRANSPORT MULTIMODAL

APROXIMATIV 20 MILIOANE EURO 

 1. MODERNIZAREA B-DULUI AUREL VLAICU CU DRUM COLECTOR CU PASAJE SI PASARELE 

AXA PRIORITARA 4 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE ACCESIBILĂ)

APROXIMATIV 28,5 MILIOANE EURO 

 1. BRETEA DE LEGATURĂ ÎNTRE B-DUL AUREL VLAICU SI ZONA EDEN CU SENS UNIC CĂTRE EDEN 

AXA PRIORITARA 4 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE ACCESIBILĂ)

APROXIMATIV 1,8 MILIOANE EURO 

 1. LĂRGIREA STRĂZII ȘTEFĂNIȚĂ VODĂ LA 4 BENZI CA BRETEA ÎNTRE B-DUL AUREL VLAICU ȘI GALERIILE SOVEJA 

AXA PRIORITARA 4 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE ACCESIBILĂ)

APROXIMATIV 2 MILIOANE EURO 

 1. PASAJ RUTIER FALEZĂ SUD (POARTA 6) CE ASIGURĂ LEGĂTURA CU CARTIERUL KM 4-5 

AXA PRIORITARA 4 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE ACCESIBILĂ)

APROXIMATIV 2,8 MILIOANE EURO

 1. REABILITAREA TERMICĂ PENTRU 70 BLOCURI – 2500 EUR/APARTAMENT 

AXA PRIORITARĂ 3 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE CU ORAȘE PRIETENOASE CU MEDIUL)

APROXIMATIV 7 MILIOANE EURO

 1. REFACEREA PRIORITARĂ A PARCURILOR: TOMIS II (23.217 MP), GARĂ (41.652 MP), COLEGIUL MIRCEA CEL BĂTRÂN (17.129 MP), CASA DE CULTURĂ (22.049 MP), PARC FALEZĂ SUD – POARTA 6 (26.782 MP), VIITORUL (15.236 MP), LA GRĂTARE (17.586 MP) 

AXA PRIORITARĂ 3 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE CU ORAȘE PRIETENOASE CU MEDIUL)

APROXIMATIV 10 MILIOANE EURO 

 1. PROMENADA VERDE – 5 KM LUNGIME SI LĂȚIME DE 10 M (50.000 MP) 

AXA PRIORITARĂ 3 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE CU ORAȘE PRIETENOASE CU MEDIUL)

APROXIMATIV 7 MILIOANE EURO 

 1. REALIZAREA DE MINI PARCURI, PIAȚETE VERZI: ZONA TOMIS NORD – 2503 MP, LANGĂ GRĂDINIȚA 12 AMICII – 2056 MP, ZONA ABATOR (ALEEA PORTUL – 1246 MP), ZONA INEL 2 (STR. ALEXANDRU GHERGHEL – 2730 MP) 

AXA PRIORITARĂ 3 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE CU ORAȘE PRIETENOASE CU MEDIUL)

APROXIMATIV 515.000 EURO

 1. PARCĂRI SUBTERANE PREVĂZUTE CU PARCURI DEASUPRA – 3733 LOCURI PARCARE ȘI 64922 MP PIAȚETE CIVICE CU ZONĂ VERDE:

a. TREI ÎN ZONA TOMIS NORD – 1379 LOCURI PARCARE CU 18.683 MP ZONA VERDE

b. UNA ÎN LOCUL GALERIILOR SOVEJA – 664 LOCURI PARCARE CU 12.382 MP ZONA VERDE

c. UNA ÎN ZONA INEL 2 – 590 LOCURI PARCARE CU 10.275 MP ZONĂ VERDE

d. UNA ÎN FALEZĂ NORD – 380 LOCURI PARCARE CU 4225 MP ZONĂ VERDE

e. DOUĂ ÎN ZONA KM 4-5 – 406 LOCURI PARCARE CU 7010 MP ZONĂ VERDE

f. UNA ÎN PIAȚA FAR – 212 LOCURI PARCARE CU 10472 MP ZONĂ VERDE

g. DOUĂ ÎN FALEZĂ SUD – 102 LOCURI PARCARE CU 1875 MP ZONĂ VERDE 

AXA PRIORITARĂ 3 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE CU ORAȘE PRIETENOASE CU MEDIUL)

AXA PRIORITARĂ 4 – PROIECT INTEGRAT – (O REGIUNE ACCESIBILĂ)

APROXIMATIV 28 MILIOANE EURO 

 1. PARCĂRI SUPRATERANE 5591 LOCURI DE PARCARE 

BUGETUL LOCAL APROXIMATIV 28 MILIOANE EURO

TOTAL FONDURI EUROPENE = APROXIMATIV 107,61 MILIOANE EURO

TOTAL FONDURI LOCALE = APROXIMATIV 28 MILIOANE EURO

Spitalul Clinic de Urgență pentru copii, o prioritate pentru PRO România

Candidatul PRO România la Consiliul Județean Constanța, Răzvan Filipescu, a declarat, la rândul său, că la proiectele prezentate se lucrează de peste un an și au fost fundamentate atât din punct de vedere tehnic, cât și financiar.

„În ceea ce privește proiectul privind ridicarea Spitalului Clinic de Urgență pentru copii, pentru că am văzut că mulți contracandidați se agață de acest proiect, acesta va putea fi finanțat din Programul Operațional de Sănătate, unde există Axa 1 care vizează investițiile dar pentru spitalele regionale și nu numai. În ceea ce privește satele pescărești pe care noi le-am gândit să le includem în Programul Operațional de Pescuit sau va avea o componentă care va putea fi finanțată prin Programul Interreg, adică actualul program de cooperare transfrontalier România – Bulgaria. Un alt proiect pe care noi dorim să îl realizăm este cel al târgurilor și oboarelor tradiționale care considerăm că trebuie să fie modernizate, în condițiile în care în prezent nu sunt respectate normele igienico-sanitare. Valoarea unui asemenea târg propus de noi se ridică la 1,2 milioane de euro și va fi finanțat tot prin Programul Interreg România – Bulgaria. Profitând de această cooperare transfrontalieră ne dorim să realizăm suplimentar față de proiectele prezentate și un parc tematic sub formă de grădină botanică și care să fie amenajat în zona Istria, unde avem și cetatea Histria. De asemenea, din vizetele pe teren am observat lipsa unor baze sportive. În plus, am observat că multe terenuri sunt lăsate în paragină și ne propunem să amenajăm parcuri pe aceste terenuri. Stațiile de autobuz propuse de noi costă la nivelul întregului județ se ridică la 12.000 de euro/stație și ar putea fi amenajat din bugetul CJC.“, a spus Răzvan Filipescu.

ÎMPREUNĂ PENTRU CONSTANȚA SĂNĂTOASĂ

PROIECTE JUDEȚUL CONSTANȚA

 SURSE FINANȚARE 

 1. SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ PENTRU COPII 

AXA 1 – PROGRAM OPERAȚIONAL SĂNĂTATE (INVESTIȚII PENTRU CONSTRUIREA SPITALELOR REGIONALE SI INFRASTRUCTURII SPITALICEȘTI NOI CU IMPACT TERITORIAL MAJOR)

APROXIMATIV 55 MILIOANE EURO

 1. PROGRAM ACVACULTURĂ ȘI PESCUIT (ÎNCĂ NEDEFINIT) SAU PROGRAM INTERREG RO – BG 

SAT PESCĂRESC (PARC TEMATIC) 

APRROXIMATIV 1,75 MILIOANE EURO 

 1. PROGRAM INTERREG RO – BG 

OBOARE ȘI TÂRGURI TRADIȚIONALE

LOCALITATEA GENERAL SCĂRIȘOREANU

LOCALITATEA COBADIN

LOCALITATEA COGEALEAC 

APROXIMATIV 1,2 MILIOANE EURO/LOCALITATE

 1. PARCURI ÎN MEDIUL RURAL MINIM 1 HA

APROXIMATIV 50 EUR/60 EURO MP

 1. BAZE SPORTIVE (EXISTĂ POSIBILITATEA PE GAL) SAU BUGET CONSILIUL JUDEȚEAN 

1 TEREN SPORT SINTETIC MULTISPORT

VESTIARE

BALON TENSIO STATIC – PENTRU PERIOADA RECE 

MAXIM 120.000 EURO

 1. PARC TEMATIC – GRĂDINĂ BOTANICĂ ÎN ZONĂ CU VESTIGII ISTORICE INTERREG RO-BG 

LOCALITATEA ISTRIA 

Galerie foto

 • Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța
 • Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro
 • CUI mandatar financiar coordonator: 21200010

Comments

comments

Politica

Ciolacu: Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet; creşterea economică nu se regăseşte în buzunarul oamenilor

Publicat

la data de

Scris de

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, joi seara, că deşi România are “creşterea economică cea mai mare din Europa”, aceasta nu se regăseşte în buzunarele oamenilor, prin urmare, guvernul va trebui să vină cu un nou pachet social.

“Ştiţi foarte bine că de când am intrat la guvernare am venit cu un pachet social în ianuarie, acum s-a venit cu acest pachet, Sprijin pentru România, din care 60% a fost în direcţia economică, cum este şi corect, şi vedem creşterea economică cea mai mare din Europa. Cu alte cuvinte, guvernul a luat deciziile cele mai bune în contextul actual. Că această creştere economică nu se regăseşte în buzunarele oamenilor este cu totul altceva şi nu pe toate palierele economice. Şi cu alte cuvinte, din nou guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile, această luptă, mai ales a celor cu venituri mici şi clasa medie, această luptă cu creşterea preţurilor’, a spus Ciolacu la România TV.

Acesta a precizat că trebuie avuţi în vedere în special cei cu venituri mici şi mijlocii, “ca oamenii să poată suporta această inflaţie”.

“Eu cred că vom veni cât mai curând cu acest nou pachet (…). Important e ca deciziile pe care le iei să fie şi eficiente (…), nu trebuie să reacţionezi la emoţie şi nu trebuie să intervii în mod brutal în sistemul economic. Aceste lucruri trebuie să le iei după ce ai stat de vorbă cu toţi partenerii sociali, cu mediul de afaceri”, a afirmat Ciolacu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Senatorul Remus Negoi: „PSD vrea cotă progresivă la impozitare pentru a lua mai mulți bani din portofelele românilor“

Publicat

la data de

Scris de

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, spune că PSD continuă să împingă ideea de cotă progresivă la impozitare pentru a lua mai mulți bani din portofelele românilor. Parlamentul constănțean afirmă că această cota unică de impozitare, procentual egală pentru toți salariații, a adus beneficii și pentru cetățeni și pentru stat:

„A simplificat colectarea și a scos la lumină o bună parte din economia gri și a stimulat investițiile și dezvoltarea afacerilor, în pofida birocrației și instabilității legislative. Dezavantajele introducerii impozitării progresive, dorite de PSD și PNL, sunt:

o creștere de taxe și o sărăcire a clasei de mijloc din România;

împinge înapoi în economia gri și neagră foarte multe afaceri;

descurajează oamenii să își declare veniturile din mai multe surse, scade astfel încasările statului şi adâncește criza economică;

îi determină pe profesionişti să plece în străinătate,  în condițiile în care România deja importă forță de muncă, 100.000 de muncitori străini numai anul acesta.

Introducerea cotei progresive de către Coaliția sărăciei înseamnă o modificare masivă în politica fiscală. PSD și PNL vor motiva că avem taxe mici comparativ cu UE. MINCIUNĂ – România are taxe mari, doar că are colectare mică. Iar asta se întâmplă tocmai din cauza taxelor mari. Singura măsură care trebuie aplicată urgent la sistemul actual de impozitare este Zero Taxe pe echivalentul salariului minim (www.zerotaxe.ro). Adică un salariu de minim 2.550 lei în mână pentru toți românii care muncesc!“, spune Negoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Liderul PSD, atac dur la adresa PNL și USR: La toate lucrurile majore, PSD intervine și rezolvă problema (…) Restul este can can

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a ținut să transmită o săgeată către PNL și USR, arătând faptul că, deși au existat și alte majorități în România, la toate proiectele majore a fost nevoie ca PSD să intervină și să ”rezolve problema”. Ciolacu a făcut declarațiile în contextul adoptării Legii offshore, în Camera Deputaților.

”Nu vreau să mă refer la trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat, dar ați avut o majoritate în Parlament pentru a trece această lege și nu ați făcut-o. Îmi pare rău, dar pentru lucrurile majore care se întâmplă în România, PSD trebuie să intervină mereu și să rezolve problema. În momentul în care România va exploata prima moleculă de gaz din Marea Neagră va deveni un important jucător regional. Restul este can can”, a spus Marcel Ciolacu.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: