Connect with us

Politica

Constanța. PRO România a prezentat sursele de finanțare pentru proiectele pe care vrea să le realizeze

Tatian Iorga

Publicat

la

Proiectele prezentate de candidații PRO România la Primăria Constanța și Consiliul Județean Constanța, Mircea-Titus Dobre, și, respectiv, Răzvan Filipescu, au captat atenția opiniei publice. Date fiind amploarea lor, unii dintre cetățeni s-au întrebat de unde vor scoate cei de la PRO România atâția bani pentru proiectele prezentate, în condițiile în care nici bugetul municipiului Constanța, dar nici cel al Consiliului Județean, nu sunt atât de mari încât să susțină astfel de investiții. Pentru a face lumină în acest caz, Mircea Dobre și Răzvan Filipescu au venit într-o conferință de presă în care au prezentat sursele de finanțare pentru proiectele prezentate. În cea mai mare parte a lor, spun cei doi, banii ar putea să fie obținuți de la Uniunea Europeană, o sursă de finanțare cu care Constanța nu prea este obișnuită, în condițiile în care atât municipiul reședință de județ, cât și Consiliul Județean stau extrem de prost la acest capitol.

„Cei care sunt cârcotași că nu se pot finanța aceste proiecte trebuie să înțeleagă că se pot finanța și se pot realiza. Am avut exemplu acum câteva zile în București, unde primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a inaugurat cea mai mare parcare subterană din România, formată din 750 de locuri pentru cei care locuiesc în zona bulevardului Decebal. A arătat că se poate și asta într-un timp foarte scurt, aproximativ un an, și a fost o lucrare complexă, pentru că au fost foarte multe țevi de deviat. Dacă Robert Negoiță a putut face o mega parcare subterană în București, așa putem și noi la Constanța. Cine spune că nu se poate ori nu vrea, ori nu se pricepe. Nu trebuie să ne mai plângem. Trebuie să punem osul la treabă dacă vrem să avem un oraș dezvoltat.“, a declarat Mircea Dobre.

Mircea Dobre a spus că se bazează pe trei axe principale pentru finanțarea proiectelor sale pentru ciclu financiar 2021 – 2027. Este vorba de Axa prioritară nr. 3 și Axa prioritară nr. 4 care fac parte din Programul Operațional Regional. Axa nr. 3 este specializată pentru zona orașelor care sunt prietenoase cu mediul și aici intră tot ce înseamnă parcuri, absolut tot ce înseamnă promenada verde, tot ce înseamnă spații civice și, ceea ce este foarte important, parcările subterane care sunt prevăzute cu parc deasupra, care pot fi finanțate prin coroborarea Axei 3 cu Axa 4. Valoarea totală a proiectelor prezentate de PRO România pentru municipiul Constanța și care pot fi finanțate prin cele două axe se ridică la 52.515.000 de euro. Axa nr. 4 este pentru o regiune mai accesibilă, spune Dobre, și aici intră lucrările de infrastructură, incluzând breteaua care leagă bulevardul Aurel Vlaicu de zona Eden, lărgirea străzii Ștefăniță Vodă la patru benzi. Tot în Axa 4 intră și pasajul rutier subteran din cartierul Faleză Sud (Poarta 6). Totalul valorii investițiilor pentru această axă se ridică la 35.100.000 de euro.

O altă sursă de finanțare este Axa prioritară nr. 7 Programul Operațional de Transport, iar pe această axă intră proiectul privind „NIAGA – Nod Intermodal Autogară – Gară – Aeroport Constanța“, care presupune amenajarea unei autogări imense în subsolul din fața Gării. Valoarea acestui proiect se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro.

Mircea Dobre a spus că parcările supraterane și cărora nu le pot fi asigurate o zonă verde sau piațetă, care însumează 5.551 de locuri de parcare, vor fi construite din bugetul administrației publice locale și se ridică la o valoare de aproximativ 28 de milioane de euro. Acesta a afirmat că valoarea tuturor proiectelor pe fonduri europene pentru municipiul Constanța se ridică la 108 milioane de euro, cu două excepții. Este vorba de parcarea din zona Pescărie, unde este prevăzută a se construi Portul Turistic Diamant, și parcarea supraterană cu parc deasupra din Portul Tomis care are 1008 locuri și care nu a fost prinsă în această finanțare, pentru că acolo este o zonă specială, dar care pot fi incluse pe cele două axe.

Candidatul PRO România a spus că prioritar va fi refacerea parcurilor existente, aproximativ 164.000 de metri pătrați, incluzând Parcul Tomis II, Parcul de la Gară, Parcul de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“, Parcul de la Casa de Cultură, Parcul din Faleză Sud, Parcul Viitorul din zona CET. De asemenea, trebuie refăcut și Parcul Tăbăcărie, mai spune Dobre, care a punctat că este timpul ca acest oraș să se schimbe și să îi crească valoarea.

ÎMPREUNĂ PENTRU CONSTANȚA SĂNĂTOASĂ

PROIECTE MUNICIPIUL CONSTANȚA

 SURSE FINANȚARE 

 1. NOD INTERMODAL AUTOGARĂ – GARĂ-AEROPORT 

AXA PRIORITARA 7 – DEZVOLTAREA UNUI SISTEM INTEGRAT DE TRANSPORT MULTIMODAL

APROXIMATIV 20 MILIOANE EURO 

 1. MODERNIZAREA B-DULUI AUREL VLAICU CU DRUM COLECTOR CU PASAJE SI PASARELE 

AXA PRIORITARA 4 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE ACCESIBILĂ)

APROXIMATIV 28,5 MILIOANE EURO 

 1. BRETEA DE LEGATURĂ ÎNTRE B-DUL AUREL VLAICU SI ZONA EDEN CU SENS UNIC CĂTRE EDEN 

AXA PRIORITARA 4 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE ACCESIBILĂ)

APROXIMATIV 1,8 MILIOANE EURO 

 1. LĂRGIREA STRĂZII ȘTEFĂNIȚĂ VODĂ LA 4 BENZI CA BRETEA ÎNTRE B-DUL AUREL VLAICU ȘI GALERIILE SOVEJA 

AXA PRIORITARA 4 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE ACCESIBILĂ)

APROXIMATIV 2 MILIOANE EURO 

 1. PASAJ RUTIER FALEZĂ SUD (POARTA 6) CE ASIGURĂ LEGĂTURA CU CARTIERUL KM 4-5 

AXA PRIORITARA 4 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE ACCESIBILĂ)

APROXIMATIV 2,8 MILIOANE EURO

 1. REABILITAREA TERMICĂ PENTRU 70 BLOCURI – 2500 EUR/APARTAMENT 

AXA PRIORITARĂ 3 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE CU ORAȘE PRIETENOASE CU MEDIUL)

APROXIMATIV 7 MILIOANE EURO

 1. REFACEREA PRIORITARĂ A PARCURILOR: TOMIS II (23.217 MP), GARĂ (41.652 MP), COLEGIUL MIRCEA CEL BĂTRÂN (17.129 MP), CASA DE CULTURĂ (22.049 MP), PARC FALEZĂ SUD – POARTA 6 (26.782 MP), VIITORUL (15.236 MP), LA GRĂTARE (17.586 MP) 

AXA PRIORITARĂ 3 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE CU ORAȘE PRIETENOASE CU MEDIUL)

APROXIMATIV 10 MILIOANE EURO 

 1. PROMENADA VERDE – 5 KM LUNGIME SI LĂȚIME DE 10 M (50.000 MP) 

AXA PRIORITARĂ 3 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE CU ORAȘE PRIETENOASE CU MEDIUL)

APROXIMATIV 7 MILIOANE EURO 

 1. REALIZAREA DE MINI PARCURI, PIAȚETE VERZI: ZONA TOMIS NORD – 2503 MP, LANGĂ GRĂDINIȚA 12 AMICII – 2056 MP, ZONA ABATOR (ALEEA PORTUL – 1246 MP), ZONA INEL 2 (STR. ALEXANDRU GHERGHEL – 2730 MP) 

AXA PRIORITARĂ 3 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE CU ORAȘE PRIETENOASE CU MEDIUL)

APROXIMATIV 515.000 EURO

 1. PARCĂRI SUBTERANE PREVĂZUTE CU PARCURI DEASUPRA – 3733 LOCURI PARCARE ȘI 64922 MP PIAȚETE CIVICE CU ZONĂ VERDE:

a. TREI ÎN ZONA TOMIS NORD – 1379 LOCURI PARCARE CU 18.683 MP ZONA VERDE

b. UNA ÎN LOCUL GALERIILOR SOVEJA – 664 LOCURI PARCARE CU 12.382 MP ZONA VERDE

c. UNA ÎN ZONA INEL 2 – 590 LOCURI PARCARE CU 10.275 MP ZONĂ VERDE

d. UNA ÎN FALEZĂ NORD – 380 LOCURI PARCARE CU 4225 MP ZONĂ VERDE

e. DOUĂ ÎN ZONA KM 4-5 – 406 LOCURI PARCARE CU 7010 MP ZONĂ VERDE

f. UNA ÎN PIAȚA FAR – 212 LOCURI PARCARE CU 10472 MP ZONĂ VERDE

g. DOUĂ ÎN FALEZĂ SUD – 102 LOCURI PARCARE CU 1875 MP ZONĂ VERDE 

AXA PRIORITARĂ 3 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE CU ORAȘE PRIETENOASE CU MEDIUL)

AXA PRIORITARĂ 4 – PROIECT INTEGRAT – (O REGIUNE ACCESIBILĂ)

APROXIMATIV 28 MILIOANE EURO 

 1. PARCĂRI SUPRATERANE 5591 LOCURI DE PARCARE 

BUGETUL LOCAL APROXIMATIV 28 MILIOANE EURO

TOTAL FONDURI EUROPENE = APROXIMATIV 107,61 MILIOANE EURO

TOTAL FONDURI LOCALE = APROXIMATIV 28 MILIOANE EURO

Spitalul Clinic de Urgență pentru copii, o prioritate pentru PRO România

Candidatul PRO România la Consiliul Județean Constanța, Răzvan Filipescu, a declarat, la rândul său, că la proiectele prezentate se lucrează de peste un an și au fost fundamentate atât din punct de vedere tehnic, cât și financiar.

„În ceea ce privește proiectul privind ridicarea Spitalului Clinic de Urgență pentru copii, pentru că am văzut că mulți contracandidați se agață de acest proiect, acesta va putea fi finanțat din Programul Operațional de Sănătate, unde există Axa 1 care vizează investițiile dar pentru spitalele regionale și nu numai. În ceea ce privește satele pescărești pe care noi le-am gândit să le includem în Programul Operațional de Pescuit sau va avea o componentă care va putea fi finanțată prin Programul Interreg, adică actualul program de cooperare transfrontalier România – Bulgaria. Un alt proiect pe care noi dorim să îl realizăm este cel al târgurilor și oboarelor tradiționale care considerăm că trebuie să fie modernizate, în condițiile în care în prezent nu sunt respectate normele igienico-sanitare. Valoarea unui asemenea târg propus de noi se ridică la 1,2 milioane de euro și va fi finanțat tot prin Programul Interreg România – Bulgaria. Profitând de această cooperare transfrontalieră ne dorim să realizăm suplimentar față de proiectele prezentate și un parc tematic sub formă de grădină botanică și care să fie amenajat în zona Istria, unde avem și cetatea Histria. De asemenea, din vizetele pe teren am observat lipsa unor baze sportive. În plus, am observat că multe terenuri sunt lăsate în paragină și ne propunem să amenajăm parcuri pe aceste terenuri. Stațiile de autobuz propuse de noi costă la nivelul întregului județ se ridică la 12.000 de euro/stație și ar putea fi amenajat din bugetul CJC.“, a spus Răzvan Filipescu.

ÎMPREUNĂ PENTRU CONSTANȚA SĂNĂTOASĂ

PROIECTE JUDEȚUL CONSTANȚA

 SURSE FINANȚARE 

 1. SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ PENTRU COPII 

AXA 1 – PROGRAM OPERAȚIONAL SĂNĂTATE (INVESTIȚII PENTRU CONSTRUIREA SPITALELOR REGIONALE SI INFRASTRUCTURII SPITALICEȘTI NOI CU IMPACT TERITORIAL MAJOR)

APROXIMATIV 55 MILIOANE EURO

 1. PROGRAM ACVACULTURĂ ȘI PESCUIT (ÎNCĂ NEDEFINIT) SAU PROGRAM INTERREG RO – BG 

SAT PESCĂRESC (PARC TEMATIC) 

APRROXIMATIV 1,75 MILIOANE EURO 

 1. PROGRAM INTERREG RO – BG 

OBOARE ȘI TÂRGURI TRADIȚIONALE

LOCALITATEA GENERAL SCĂRIȘOREANU

LOCALITATEA COBADIN

LOCALITATEA COGEALEAC 

APROXIMATIV 1,2 MILIOANE EURO/LOCALITATE

 1. PARCURI ÎN MEDIUL RURAL MINIM 1 HA

APROXIMATIV 50 EUR/60 EURO MP

 1. BAZE SPORTIVE (EXISTĂ POSIBILITATEA PE GAL) SAU BUGET CONSILIUL JUDEȚEAN 

1 TEREN SPORT SINTETIC MULTISPORT

VESTIARE

BALON TENSIO STATIC – PENTRU PERIOADA RECE 

MAXIM 120.000 EURO

 1. PARC TEMATIC – GRĂDINĂ BOTANICĂ ÎN ZONĂ CU VESTIGII ISTORICE INTERREG RO-BG 

LOCALITATEA ISTRIA 

Galerie foto

 • Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța
 • Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro
 • CUI mandatar financiar coordonator: 21200010

Comments

comments

Politica

Eugen Tomac, președintele PMP, renunță la pensia specială: “Un furt și o insultă la adresa tuturor pensionarilor din România”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, a decis să renunțe la pensia specială. Susține că acești bani reprezintă o insultă la adresa tuturor pensionarilor din România. De asemenea, liderul PMP mai transmite, prin intermediul unui mesaj postat pe contul său de Facebook, că banii din pensiile speciale sunt un furt și că nimeni nu a forțat pe nimeni să intre în politică.

“Politicienii nu trebuie să aibă privilegii”, scrie Eugen Tomac.

Iată mesajul complet:

“În ziua în care în Parlamentul României, la propunere PSD, a fost votată legea prin care au fost create pensiile speciale pentru parlamentari, am spus răspicat de la tribuna Parlamentului, cerând sa fie consemnat în procesul verbal și publicat în monitorul oficial, că renunț la pensia specială pe care o consider un furt.
Pensiile speciale pentru polticieni sunt un furt și o insultă la adresa tuturor pensionarilor din România.
Nimeni nu ne-a obligat să ne implicăm în politică, nimeni nu ne obligă să candidăm, politicienii nu trebuie să aibă privilegii, politica trebuie făcută din patriotism.
Noi considerăm că singuri cetățeni care merită pensiile speciale sunt militarii care și-au riscat viața în activitatea lor, în numele statului român, precum și foștii deținuți politici.
De aceea, PMP a depus în Parlament un proiect de lege privind eliminarea tuturor pensiilor speciale și vom lupta pentru acest obiectiv.”

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PNL, variante pentru formarea noului Guvern

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

În PNL au început să se creioneze variantele de lucru pentru formarea viitorului Guvern.

Surse liberale au declarat pentru ȘTIRIPESURSE.RO că pentru formulele de constituire a viitorului Executiv, partidul pleacă de la două principii care nu sunt negociabile:

1. PNL nu acceptă un premier din afara partidului

2. PNL exclude să guverneze cu PSD

Sursele citate spun că cel mai probabil PNL nu va putea obține singur 50+1 din mandate, astfel că va exista aproape cu siguranță un Guvern de coaliție.

Liberalii și-au calculat că vor deține în viitorul legislativ aproximativ 35-37% din mandate, cu posibilitatea de a ajunge până la 40% din mandate.

Varianta „optimistă” vehiculată în PNL este ca liberalii să formeze un Guvern format exclusiv din partide membre ale aceleiași familii politice europene PPE, adică un Guvern PNL + PMP + UDMR, care să fie primească la votul de învestitură și sprijinul grupului minorităților naționale.

Varianta „B” în PNL este o înțelegere cu USR-PLUS.

Liberalii susțin că se poate ca USR-PLUS să fie luați la guvernare cu miniștri, dar este fezabilă și o variantă intermediară: se încheie un protocol de colaborare parlamentară prin care PNL și USR-PLUS se angajează să susțină anumite proiecte proiecte comune, cu condiția ca PNL-USR să voteze învestirea Guvernului chiar dacă nu intră la guvernare.

În PNL se mai ia în calcul un scenariu de avarie: O negociere punctuală fie cu Pro România, fie negocieri „la bucată” cu parlamentari tehnocrați din PSD pentru a vota strict învestirea noului Executiv și adoptarea bugetului pe anul 2021. Surse liberale spun că această variantă ar putea să fie folosită doar în cazul în care PNL a epuizat toate celelalte variante și nu se poate forma Guvernul. (stiripesurse.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PNL, USR și UDMR se opun din răsputeri declarării Zilei Tratatului de la Trianon

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

PNL, USR și UDMR au făcut front comun astăzi în Camera Deputaților în încercarea de a bloca supunerea la vot a raportului de respingere privind cererea președintelui Iohannis de a reexamina proiectul de lege pentru declararea zilei de 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon. Președintele executiv al PMP, deputatul Marius Pașcan, unul dintre inițiatorii legii spune într-o postare pe Facebook că în politică sunt prea mulți semidocți, ignoranți, trădători și ticăloși. El a făcut referire la atitudinea deputaților PNL , USR și UDRM, care nu au catadicsit să participe la lucrările Comisiei pentru cultură pentru a formula un raport asupra proiectului.

„Toate le înțeleg și, inevitabil, în politică intervin adeseori compromisuri în urmărirea unor cauze dar să faci troc cu istoria țării, să cauți să faci uitate sau pierdute evenimente care au pecetluit benefic configurarea României prezentului, reprezintă o ticăloșie politicianistă, o mârșăvie strigătoare la cer, este inacceptabil! Proiectul de lege pentru declararea zilei de 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon, a fost adoptat de Parlament în luna iunie a acestui an. Președintele României, dl Klaus Iohannis, neavenit și inexplicabil, a sesizat pe motive de neconstituționalitate Curtea Constituțională a României în privința acestui proiect legislativ. Evident, CCR a respins obiecțiunile de neconstituționalitate ale președintelui. Ulterior, președintele României a retrimis Parlamentului spre reexaminare acest proiect, care a fost din nou readoptat de Senat. De două săptămâni, ca lider de grup parlamentar al PMP, am solicitat includerea Proiectului de lege pentru declararea zilei de 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, cameră decizională. Deși proiectul a fost inclus pe ordinea de zi (UDMR a votat împotrivă, PNL și USR s-au abținut), președintele Comisiei pentru cultură, arte și mass-media, Gigel Știrbu, reprezentant al PNL, a refuzat să convoace comisia pentru a formula raport asupra proiectului spre a fi dezbătut în plen. Astăzi, vicepreședintele Diana Tușa, reprezentând PSD, a convocat în lipsa președintelui ședința Comisiei pentru cultură, la care au fost prezenți doar reprezentanții PSD, PMP și ai Grupului minorităților naționale. Îi mulțumesc, pe această cale, Adrianei Săftoiu, care la rândul său a fost prezentă (deși a precizat categoric că nu reprezintă PNL, ci votează în nume personal). Reprezentanții UDMR, PNL și USR nu au catadicsit să participe la lucrările comisiei. Toți cei 10 deputați prezenți au votat pentru raportul de respingere a cererii de reexaminare a președintelui României și adoptarea legii în forma inițială trimisă spre promulgare, urmând ca Proiectul de lege pentru declararea zilei de 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon să fie dezbătut și resupus votului plenului în ședința Camerei Deputaților de marți, săptămâna viitoare. Vă întreb, ce înțelegeri politice de culise cu UDMR pot prevala istoriei și intereselor României? Cine are interesul să-și bată joc de memoria și faptele de glorie ale înaintașilor noștri, aruncând la gunoi prin trocuri politice prezente chiar evenimentele care au condus la recunoașterea internațională a granițelor României?“, spune Marius Pașcan.

Acesta afirmă că pe „semidocți, ignoranți, trădători și ticăloși“ îi informează că în acest an s-a împlinit o sută de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon (1920), care a însemnat recunoașterea internațională a granițelor postbelice ale României, în urma mișcărilor de emancipare națională și drept consecință a aplicării principiului autodeterminării naționale, considerat pilon al doctrinei păcii de la sfârșitul Primului Război Mondial.

„La Palatul Trianon, din Versailles, Marile Puteri Aliate, învingătoare în Primul Război Mondial, au oficializat și consfințit apartenența Transilvaniei la România, de după Marea Unire înfăptuită de români la 1 decembrie 1918, din păcate nerecunoscută de Ungaria. Evenimentul parafării tratatului avea loc în urma încercării statului vecin de a recuceri Ardealul, atac care a determinat armatele române să riposteze, iar ofensiva către Budapesta a dus la înlăturarea regimului comunist al lui Bela Kun. În prima lună a anului 1920, S.U.A, Italia, Marea Britanie și Franța stabilesc granițele noului stat ungar. Nu uitați spusele celebre ale filosofului spaniol George Santayana: „Cel care nu își amintește trecutul este condamnat să îl repete” iar Nicolae Iorga spunea, la rândul său, „un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții“. Partidul Mișcarea Populară, în semn de profund respect pentru istoria României și spre cinstirea țării, va vota din nou pentru acest proiect legislativ. Glorie veșnică și nemurire tuturor eroilor care și-au sacrificat viața pentru binele patriei și al națiunii noastre.“, a mai spus Pașcan.

Amintim că magistrații Curții Constituționale a României au respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis referitoare la legea de declararea zilei de 4 iunie ca fiind Ziua Tratatului de la Trianon. Drept urmare, șeful statului a retrimis legea în Parlament pentru reexaminare. Proiectul a trecut din nou de Senat, iar acum se află la Camera Deputaților.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: