Conecteaza-te cu noi

Administratie

Constanța s-a englezit. „City Heat & Energy“, viitoarea companie de termoficare!

Published

on

Consilierii locali din Constanța au aprobat, astăzi, un proiect de hotărâre pentru aprobarea studiului privind „Stabilirea modalității optime de gestiune a serviciului public de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanța”. În cadrul ședinței, primarul Decebal Făgădău a prezentat un plan de acțiuni în vederea creării unui nou sitem de termoficare în orașul Constanța. În principal, a declarat Făgădău, muncipalitatea are în vederea, după preluarea rețelei de transport a energiei termice de la CET, să înființeze o nouă companie a orașului în domeniul enerigie. Aceasta se va numi „City Heat & Energy“ și care va avea cuprins în statul său atât procesul de transport și distribuție a energiei termice, cât și cel de producție. Cu alte cuvinte, municipalitatea dorește înființarea unei societăți, care să facă ceea ce fac acum CET și RADET. Bineînțeles că, în primă fază, noua companie se va ocupa doar de transportul energiei termice. Pe măsură ce lucrurile vor evolua, noua societate va prelua și distribuția de la RADET.

„Pentru prima dată în 30 de ani, profitând că cele două entități Electrocentrale, care operează CET-ul, și RADET sunt în insolvență, municipiul Constanța poate fi jucător pe această piață a energiei. De aceea, ne-am asumat un calendar extrem de strâns și ambițios pentru a salva sistemul de termoficare din municipiul Constanța. Astăzi, am prezentat Consiliului Local Municipal un studiu privind stabilirea modalității optime de gestiune a serviciului public de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanța. Este vorba de nouă pași din cadrul unui plan de acțiune, extrem de articulat, care trebuie aplicat într-un termen foarte strâns. Practic, noi trebuie să facem ceea ce statul român nu a făcut vreme de 30 de ani. Preluăm rețeaua de transport a energiei termice, cea care duce agentul de la gardul CET până la toate punctele de distribuție ale RADET. Acestată rețea este veche și în care nu s-a investit, generează pierderi și este supra-dimensionată. De aceea necesită investiții serioase. Tocmai pentru că municipiul nu a gestionat o astfel infrastructură, este necesar să înființăm o companie, care se va numi „City Heat & Energy“. În prima etapă, societatea se va ocupa de transportul a tot ceea ce însemană apă caldă și căldură. Tot azi am aprobat achiziția serviciilor de consultanță și asistență juridică în vederea înființării și certificării noii companii de transport a energiei termice“, a spus Făgădău.

Primarul a adăugat că muncipiul Constanța este eligibil pentru atragerea de fonduri europene în vederea modernizării și redimensionării rețelei de transport a energiei termice. De aceea, a spus edilul, Primăria va depune un proiect în vederea modenrizării acestei rețele de transport preluată de la CET.

„La finele sezonului rece sau cel mai târziu la începutul iernii 2020-2021, putem transfera la noua copanie „City Heat & Energy“ activitatea de distribuție care este în prezent la RADET“, a afirmat primarul.

Făgădău a dat asigurări specialiștilor de la CET și RADET că nu vor rămâne pe drumuri. El a aformat că în noua companie a municipiului vor fi angajați toți specialiștii care se ocupau de mentenanța rețelei de transport.

„Municipul Constanța va clădi o societate puternică în domeniul energiei“, a punctat primarul.

După ce se analizează posibilitatea de transfer a distribuției energiei termice către această nouă companie a orașului, Făgădău a indentificat și sursa de finanțare pentru modernizarea rețelei de distribuție, adică de la punctele RADET până la consumatori.

Advertisement

„Ne dorim ca prin această modernizare să schimbăm și modul în care se face contorizarea și stabilirea consumului. Azi, RADET are un singur client, care se numește Asociația de proprietari sau de locatari, iar consumurile se împart cum se împart. Cred că orice proprietar își dorește să fie stăpân pe ceea ce consumă el. Astfel, vom încheia contracte individuale între cetățean și compania orașului. Să nu mai există suspiciuni că unii consumă mai mult dar plătesc mai puțin. Vom face contorizare individuală cu o distribuție pe orizontală. Modernizarea rețelei de distribuție va fi realizată atât cu fonduri de la bugetul local, cât și de la bugetul de stat pe un program care se numește „Termia“, a spus Făgădău.

CET-ul lăsat fără obiectul muncii?

Planurile administrației constănțene sunt ambițioase. De aceea, tocamai pentru a nu mai depinde de CET, Făgădău va cuprinde în noua societate de termie „City Heat and Energy“ și posibilitatea de a produce agentul termic. Asta se va întâmpla dacă cei care răspund de destinele Electrocentrale Constanța nu vor veni cu un proiect de modernizare a CET și un preț corect pentru consumatori. Cu alte cuvinte, Făgădău le arată pisica celor de la CET, spunând că dacă nu se modenrizează îi lasă fără obiectul muncii.

„Dacă Ministerul Energiei și Electrocentrale Constanța vor reuși să nască un proiect coerent și articult prin care modernizează infrastructura de producere, CET-ul cu alte cuvinte, și generează un cost realist al gigacaloriei vom apela la această soluție, tocmai pentru a câștiga timp și a avea un sistem integrat. În situația în care nu se va întâmpla acest lucru, aceeși nouă companie a orașului „City Heat & Energy“ va trece producere a energiei termice. În momentul de față, identificăm posibilitatea de accesa fondul de modernizare, inclusiv de construiere a unei noi capacități de producție. Știu că lumea este circumspectă că orașul va avea un nou CET. Deocamdată, mergem pe relația cu CET, dar dacă nu se dorește modernizare CET-ului, vom găsi fondurile necesare pentru a produce noi energiea termică“, a declarat primarul.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions