Connect with us

Actual

Constanța va avea un nou acvariu. Dr. Adrian Bîlbă: „Vizitatorii vor trăi o experiență“

Tatian Iorga

Publicat

la

Despre construire unui nou acvariu se tot vorbește de ceva vreme, în condițiile în care obiectivul poate fi un adevărat magnet de turiști. Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, dr. Adrian Bîlbă, spune că tema de proiectare este făcută încă din 2018, iar în 2019 Consiliul Județean a făcut o achiziție pentru un proiectant, dar care nu s-a descurcat și nu a reușit să facă un proiect. Bîlbă spune că noua conducere a Consiliului Județean Constanța, odată cu venirea pe funcție, a ținut foarte mult la aceste proiecte ale județului Constanța de dezvoltare și de întărire culturală a ofertei turistice și, în consecință, i-a cerut să îmbunătățească proiectul.
„Am făcut-o, este la direcția de proiecte a Consiliului Județean Constanța, care pregătește acum caietul de sarcini pentru a face studiu de fezabilitate proiectul tehnic și planul urbanistic de detaliu. Toate astea vor fi incluse într-un pachet ce va fi scos curând la licitație și care va însemna debutul noului acvariu. Ca locație, eu am propus ca acesta să fie amplasat în Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, pe latura cu parcarea taxiurilor. Am gândit să mărim amprentă pentru noul Acvariu de la 1.000 de metri cât avem în Piața Ovidiu la 2.600 de metri, bazinele centrale să fie prevăzute cu tunel, două, unul de Marea Neagră și unul de ocean planetar. Vom avea pinguini. Vom avea alte două bazine în antiteză, Delta și cu Amazon. Toate astea vor fi completate în etajul superior de o terasă aquarium, de fapt, o seră modernă, ce va constitui după opinia mea model de turism pentru alți operatori de turism de pe litoral. Vom avea mese cu animăluțe, cu diverse vertebrate și nevertebrate acvatice și zone unde poți să servești o cafea sau un suc, iar copiii să învețe ce înseamnă biodiversitatea, ce înseamnă responsabilitatea față de mediu și ce înseamnă riscurile pe care animalele le au prin invazia noastră în terenul lor.“, a spus Bîlbă.

El a spus că acvariu a fost gândit diferit, pentru că dincolo de partea educativă, acesta trebuie să fie ca o experiență a celor care vin să vină să vadă rechin, să vadă pește lună, să vadă pește de Marea Neagră, de talie mare, pinguini și să fie un acvariu mai puțin didactic.

„Într-o zonă turistică, trebuie să aveam o altă abordare, mai spre experiență. Oamenii nu vor neapărat show, ci vor să aibă experiență de vizitare. Iar acest acvariu așa a fost gândit“, a spus Bîlbă.

Mai multe detalii puteți urmări în materialul filmat:

Comments

comments

Actual

Constanța. Mâine, Piața Tomis Nord va fi închisă

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța continuă curățenia generală de primăvară în piețele pe care le administrează. Luni, 12.04.2021, Piața Agroalimentară Tomis Nord va fi închisă pentru igienizare, motiv pentru care în această zi unitatea va fi închisă. Activitatea comercială va fi reluată marți, 13.04.2021, începând cu ora 07:00. Totodată, pe perioada stării de alertă se mențin măsurile pentru siguranța cetățenilor: marcaje inscripționate pe asfalt, dezinfectant pentru mâini, măsurarea temperaturii de la distanță, precum și purtarea măștii. Clienții piețelor sunt rugați să păstreze distanţa socială recomandată de 1,5 – 2 metri.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Sorin Cîmpeanu: “Ministerul Educației Naționale va propune EXTINDEREA ANULUI ȘCOLAR, începând cu septembrie 2022”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Sorin Cîmpeanu a anunţat că ar putea fi modificată structura anului şcolar şi să se revină la trimestre în loc de semestre, însă va exista o discuţie amplă cu sindicatele, asociaţiile de părinţi şi ale elevilor. Totodată, elevii ar putea reveni la şcoală la 1 septembrie, odată cu profesorii. Ministrul Educaţiei a precizat că, îndiferent de variata pe care se va merge, va propune extinderea anului şcolar, începând cu septembrie 2022.

„Acest an şcolar 2021-2022 ar urma să înceapă cursurile pe data de 13 septembrie. Sigur pledăm pentru extinderea duratei anului şcolar. În acelaşi timp este nevoie şi de predictibilitate. Ministerul Educaţiei este dispus să ia în considerare reanalizarea structurii anului şcolar, cu o singură condiţie. Această solicitare să fie făcută prin consens de către partenerii de dialog social. Toţi elevii şi părinţii din România cunosc o anumită structură. Dacă revenim asta va crea un deficit de predictibilitate. Ministerul Educaţiei, în oricare dintre variante va propune, din timp, extinderea anului şcolar începând cu septembrie 2022. Ministerul Educaţiei oricum susţine ideea extinderii perioadei de cursuri în învăţământul preuniversitar. Cu atât mai mult cu cât predarea online a generat pierderi. Deci este nevoie de timp pentru recuperarea acestor pierderi”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, într-o intervenţie telefonică duminică la Digi 24.

Întrebat ce ar implica revenirea la trei trimestre în anul şcolar, ministrul Educaţiei a răspuns:

„Poate fi o variantă de luat în calcul. Sunt argumente pro şi argumente contra. Este nevoie de consultare publică”.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ministrul de Interne: “Cluburile de pe litoral NU vor fi deschise în minivacanţa de 1 Mai”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că nu vor fi deschise cluburile de pe litoral în minivacanţa de 1 Mai, dar a precizat că, în funcţie de evoluţia epidemiei, Guvernul ar putea ridica gradual unele restricţii, iar într-un viitor apropiat aceste petreceri ar putea fi permise. Totodată, Bode a spus că până pe 1 mai autoritățile ar putea decide exceptarea purtării măștii „în vârful muntelui sau la plajă”.

„În acest moment reglementarea de mască este în vigoare. Masca este obligatorie în spațiul public. Până pe 1 mai vom mai avea discuții în CNSU și e posibil să discutăm despre eventualitatea de a limita purtarea măștii în anumite situații, în vârful muntelui sau la plajă. În ceea ce priveşte petrecerile din cluburi, sigur că în această perioadă această activitate este restricţionată şi avem, în funcţie de indicele la mia de locuitori, ştim până la ce oră avem permisă deplasarea în noaptea de Înviere, aceste unităţi economice nu sunt deschise. Ele nu pot funcţiona. Ne dorim ca pas cu pas, în funcţie de evoluţia acestei epidemii, în funcţie de modul în care Guvernul va ridica gradual restricţiile impuse, tot gradual ne putem gândi ca într-un viitor apropiat aceste petreceri să fie permise, tot cu respectarea anumitor reguli. În acest moment nu avem o reglementare care să permită acest lucru”, a declarat Lucian Bode, duminică, la emisiunea “Insider Politic” de la Prima TV.

În același cadru, ministrul Bode a precizat și că turiştii pot veni pe litoral în minivacanţa de 1 Mai, dar că unităţile de cazare trebuie să fie ocupate până la maximum 70% din capacitatea lor.

“Este permisă cazarea în cele 17 staţiuni de pe litoral, sunt evidenţiate în hotărârea CNSU, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară şi, foarte important, cu respectarea acelei reglementări – maxim 70% din capacitatea de cazare să fie ocupată”, a explicat ministrul de Interne citat de jurnaliștii de la hotnews.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: