Connect with us

Administratie

Constanța vs. București. Cum vede primarul Sectorului 6 întreținerea spațiilor verzi din jurul blocurilor

Publicat

la

De când s-a instalat la cârma orașului, actuala conducere a Primăriei Constanța a preferat să practice politica pumnului în masă. Amiralul Vergil Chițac consideră că orașul este o cazarmă mai mare, iar cetățenii niște soldați neinstruiți. Pe post de comandați de trupe sunt Felicia Ovanesian, City Managerul orașului, și Horia Constantinescu, director în cadrul Primăriei. Trioul amintit mai sus a provocat un adevărat haos în cele nouă luni de când se află la conducerea orașului. După mega-scandalul legat de regulamentul parcărilor, amiralul Chițac și aghiotanții săi au stârnit mânia societății civile prin impunerea unui regulament de gospodărire a orașului, prin care cetățenilor li s-a impus obligativitatea întreținerii spațiilor verzi din jurul blocurilor. Incapabilă să gestioneze spațiile de pe domeniul public, conducerea administrației locale a pus în cârca asociațiilor de proprietari sarcina întreținerii spațiilor din jurul blocurilor, care sunt terenuri aflate în proprietatea Primăriei. În spatele unor lozinci precum „spirit civic“, Chițac, prin vocea lui Horia Constantinescu, le-a transmis cetățenilor că, în baza unei hotărâri mai vechi a CLM Constanța, e de datoria lor să se îngrijească de spațiile verzi din jurul blocurilor. Iar acest proces nu trebuie făcut oricum. În afara tunderii ierbii și îndepărtarea resturilor vegetale, cetățenii sunt obligați de regulament să toaleteze copacii pe banii lor.

Măsura impusă cu forța este considerată abuzivă de cetățeni nu prin prisma ideii de spirit civic, ci prin modul în care ea a fost impusă, mai ales că, repetăm, terenurilor din jurul blocurilor sunt PROPRIETATE A MUNICIPALITĂȚII.

Cum e situația în alte orașe. Subiect de caz: Sectorul 6, București

De fiecare dată când își justificau măsura, cei din conducerea Primăriei spuneau că „așa e și în alte orașe“. Pentru a vedea cum e la alții, am descoperit cum tratează problema primarul Sectorului 6 din Capitală, Ciprian Ciucu. Într-o postare pe Facebook, edilul din Sectorul 6 explicat propunerea sa pentru cetățenii care îngrijesc de spațiile din jurul blocurilor.
„De astăzi vă puteți înscrie în programul de revitalizare a curții blocului.

Cei care se vor înscrie în program vor beneficia de:

► Amenajarea peisagistică a grădinii blocului, pe baza unei schițe/proiect individual realizat de către peisagiști;

►  2.500 lei pe an (în funcție de suprafața de spațiu verde aferentă blocului) pentru plata apei folosită la udatul spațiului verde și un furtun lung;

► Arbori, arbuști, trandafiri, flori, gazon (materialele dendro-floricole necesare lucrărilor de întreținere spații verzi aferente blocurilor de locuinţe);

►  Un voucher de 1.000 de lei pentru unelte: maşina de tuns iarba (voucher), 2 lopeţi, 1 cazma, 3 greble, 10 perechi de mănuşi, 2 foarfece pentru toaletare gard viu, 2 maturi stradale, saci de plastic;

► Mobilier urban, la cerere: Bănci, Mese, Coșuri pentru gunoi

Asociațiile de proprietari vor beneficia de Ghid de informare şi întreținere al amplasamentului, consultanță punctuală, la cerere la un număr de telefon permanent și de un program de formare de cca. 4 ore.

În schimb, asociațiile de proprietari vor trebui să își asume (printr-un proces verbal de predare-primire) întreținerea grădinii blocului timp de patru ani. Pe scurt, trebuie să taie iarba, să strângă materialul vegetal rezultat și să sune la ADP să vină să îl ia, să ude gazonul și copacii și mai ales gardul viu și să MENȚINĂ CURĂȚENIA!

Altfel, asociația va trebui să returneze banii investiți. Costul pentru amenajarea unei grădini de dimensiuni medii este undeva la între 35.000 și 40.000 de lei.“, se arată în mesajul lui Ciucu postat în 5 iulie.

Comments

comments

Administratie

Campanie de colectare a deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice în cinci localități din județul Constanța

Publicat

la data de

Scris de

În perioada 20 – 25 septembrie, Consiliul Județean Constanța împreună cu  ADI „Dobrogea”, ECOTIC și Vastum Eco, organizează o campanie de colectare a deșeurilor electrice și electronice, în localitățile Murfatlar, Cumpăna, Amzacea, Adamclisi și Chirnogeni. Astfel, locuitorii celor cinci localități pot contribui la campania de protecție a mediului, prin colectarea selectivă a deșeurilor electrice și electronice. În perioada mai sus menţionată, aceştia au posibilitatea de a preda GRATUIT, deșeurile voluminoase (ex: mașină de spălat, frigider etc), prin comandă telefonică la numărul de telefon: 0771 006 485. De asemenea, au posibilitatea de a preda deșeurile (în perioada 24 – 25 septembrie), la punctele de colectare amenajate, la următoarele adrese:

Murfatlar:

Str. Mihai Eminescu, FN, lângă sala de sport

Cumpăna:

Șoseaua Constanței nr.  127 – vizavi de Primăria Cumpăna

Strada Dacia nr. 1-  Platoul Sălii de Sport

Amzacea:

Primăria Amzacea – Str. Amzacei nr.25

Sat General Scărișoreanu – Târg

Adamclisi:

Primăria Adamclisi – str. Traian nr. 39

Chirnogeni

Primăria Chirnogeni – str. Primăriei nr. 16 bis

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Costin Răsăuțeanu: „Administrația Chițac dă dovadă de cinism și haos programat“

Publicat

la data de

Scris de

Cu toate că au fost retrase de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Constanța, aprobarea proiectelor ce vizează majorarea gigacaloriei pare să fie inevitabilă. În fața unui sezon rece care se anunță a fi greu din cauza majorărilor la energie, liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu, spune că șocul financiar pentru populație va fi uriaș. De aceea, spune social-democratul, stabilirea prețului local al energiei termice precum și prețul local pentru consumatorul casnic trebuie să se aprobe pe toata perioada sezonului rece, nu doar pe două luni din iarnă.

„Administrația Chițac dă dovadă de cinism și haos programat atunci când vine vorba de interesul constănțenilor. Prețurile la energie trebuie să fie plafonate, nu majorate. Aceasta este prioritatea PSD. Este inadmisibil ca în această perioadă în care prețurile la energie au luat-o razna, să propui majorări de prețuri la Gigacalorie. Constănțenii nu trebuie sa plătească efectele proastei guvernări de dreapta!

E important să gândim împreună soluții de sprijin real în astfel de momente critice. Într-adevăr, Constanța  are nevoie de un sistem modernizat de termoficare. Am început acest proces din 2019.  Însă, nu trebuie să acceptam ideea că incompetența sau lipsa de soluții trebuie să fie pusă pe umerii constănțenilor. Exclus așa ceva! Din păcate, această majorare nu cred că se va opri aici. Stabilirea prețului local al energiei termice precum și prețul local pentru consumatorul casnic trebuie să se aprobe pe toata perioada sezonului rece, nu doar pe două luni din iarnă.

Asta arată că actuala administrație ne pregătește surpriza ca în lunile ianuarie, februarie, martie 2022 constănțenii să plătească o Gigacalorie mai mare decât cea de 325 de lei propusă astăzi. Vor condamna peste 50.000 de familii la o iarnă cruntă. Grupul PSD va vota împotriva majorării prețului gigacaloriei și se va opune oricărei propuneri de majorare nejustificate temeinic.“, a declarat Răsăuțeanu pentru Ordinea.ro.

În ședința CLM era  prevăzut un proiect de hotărâre prin care prețul local al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL a fost dublat. Prețul gigacaloriei a fost majorat de la 598 de lei la 1.034,78 de lei. Primăria spune că „prețul creste influențat de costul materiei prime și al pierderilor.“. Noul tarif este în vigoare începând cu data de 01.09.2021. Tot în ședința de azi, a fost majorat și prețul gigacaloriei pe care îl suportă populația. Este vorba de o crește de la 250 la 325 de lei. Diferența de la 350 de lei la 1.034 va fi subvenționată de Primărie, adică tot din banii cetățenilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Noua societate de termoficare a Constanței, împrumutată de Consiliul Local cu peste 14 milioane de lei

Publicat

la data de

Scris de

Aleșii locali au votat, astăzi, în ședința extraordinară a Consiliului Local, acordarea unui împrumut în valoare de 14.380.000 de lei pentru societatea Termoficare SRL. Banii sunt acordați fără dobândă, iar rambursarea lor se va face în tranșe în termen de un an de la data acordării. În situația nerambursării în termenul stabilit se vor aplica majorări de întârziere, se arată în hotărârea Consiliului Local. În raportul de specialitate se arată că societatea Termoficare Constanța SRL este nou înființată și nu are încă încasări. Suma va fi utilizată pentru efectuarea unor cheltuieli de funcționare.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: