Connect with us

Administratie

Constanța. Zeci de echipamente medicale pentru Spitalul Județean. Vezi lista completă!

Tatian Iorga

Publicat

la

În contextul actual al răspândirii infecțiilor cu noul Coronavirus – COVID–19, Consiliului Județean Constanța a adoptat astăzi rectificarea bugetelor de venituri și cheltuieli,  a listelor de investiții a Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” precum și a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța. Au fost alocați 4,4 milioane lei pentru achiziționarea mai multor echipamente medicale, materiale sanitare și dezinfectanți.

„Ne-am întâlnit astăzi, în condiții speciale, având în vedere răspândirea infectării cu COVID – 19. În contextul actual este esențial să venim în sprijinul tuturor celor care depun eforturi uriașe pentru a salva vieți – și mă refer la medici, asistenți și întregul personal din sistemul sanitar. Sunt cei care, de multe ori, pun viața pacienților mai presus de cea proprie. Singura modalitate prin care putem ajuta este prin alocarea de sume care să fie utilizate pentru a achiziționa materiale de protecție și aparatură medicală performantă, deosebit de importantă în salvarea vieților omenești.

Scopul ședinței de astăzi a fost cel de a suplimenta bugetele de venituri și cheltuieli stabilite inițial pe anul 2020 pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” și pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie. Mai exact, majorarea bugetului Spitalului Clinic Județean „Sf. Apostol Andrei” Constanța cu 3 milioane de lei și al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța cu suma de 1,4 milioane lei. Aceste sume vor fi folosite pentru achiziționarea mai multor aparate deosebit de necesare atât testării în vederea diagnosticării coronavirusului COVID-19, cât și tratării pacienților.

În această perioadă este foarte important pentru noi toți să ne protejăm, să urmăm întocmai indicațiile transmise de către autorități, să stăm acasă și cel mai important să conștientizăm că numai împreună putem limita răspândirea virusului și, astfel, minimaliza riscul de infectare a fiecăruia dintre noi și a celor din jurul nostru.

Vă îndemn să fiți responsabili, să abordați situația cu calm și să stați acasă”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

Astfel, cele 3 milioane de lei alocate Spitalului Clinic Județean „Sf. Apostol Andrei” Constanța vor fi folosite pentru următoarele materiale și echipamente:

–           Injectomat Agilia SP MC  – 60 bucăți – acestea asigură administrarea intermitentă sau continuă de lichide parenterale, tratamente medicamentoase, sânge şi derivate din sânge, precum şi medicaţii prin căi de administrare acceptate clinic;

–           Aparat de ventilaţie mecanică – 10 bucăți – care vor asigura suplinirea parţială sau totală a respiraţiei în tratamentul insuficienţelor respiratorii acute;

–           Monitor funcţii vitale  – 10 bucăți – ce vor fi folosite pentru măsurarea şi monitorizarea funcţiilor vitale ECG, SpO2, temperatură, NIBP, frecvenţă respiratorie etc. atât în timpul tratamentului cât şi în situaţia în care pacienţii sunt transportaţi la investigaţii;

–           Sistem real-time PCR – 1 bucată – care detectează cu o precizie de aproximativ 99% existența virusului în organism;

–           Extractor automat acizi nucleici – 1 bucată – Capacitate: 1-12 probe biologice, reduce timpul de lucru, elimină erorile cauzate de pipetarea manuală, asigurând o extracţie reproductibilă a ADN-ului sau a ARN-ului, previne contaminarea probelor între ele şi a mediului de lucru şi a persoanelor care efectuează manevra.

–           Congelator 1 bucată – Temperatura de operare: – 25°C to – 41°C ; îngheţare directă şi rapidă cu ajutorul spiralelor de răcire situate în interiorul camerei de răcire; compartimente independente cu uşi izolate; sistem de control programabil prin microprocesor.

De asemenea, se repartizează Spitalului suma de 284.150 lei care va fi folosită pentru închirierea și instalarea de module container în care se vor amenaja spații de triaj UPU pe toată perioada prezenței epidemiei COVID – 19.

În ceea ce privește Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța suma aprobată de 1,4 milioane lei, va fi folosită pentru următoarele echipamente:

–           1,1 milioane lei pentru achiziționarea de materiale sanitare, reactivi, materiale de protecția muncii, astfel: 1.000 bucăți combinezoane protecție unică folosință; 419 bucăți combinezon impermeabil cu glugă pentru protecție biologică; 270 perechi ochelari de protecție; 100 bucăți cască protecție cu vizieră; 5.000 halate de unică folosință; 7.300 bucăți capeline cu elastic; 10.000 bucăți botoși cu elastic; 1.000 șorțuri impermeabile de unică folosință; 1.000 bucăți mască de protecție 3M; 15.000 perechi mănuși chirurgicale; 10.000 buc măști chirurgicale; 1.000 mănuși unică folosință lungi și 7.000 buc capeline cu pelerină;

–           800 mii lei pentru achiziționarea a 1.400 de kituri testare COVID-19;

–           300 mii lei pentru achiziționare dezinfectanți.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a precizat la finalul ședinței faptul că dacă situația o va impune vor fi efectuate și alte rectificări bugetare, astfel încât să fie asigurate materialele și echipamentelele necesare combaterii noului coronavirus COVID-19.

Comments

comments

Administratie

Investiții de milioane de euro în comuna Castelu

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Administrația publică din Castelu are în derulare mai multe investiții în cele două localități ale comunei, Castelu și Nisipari, care se ridică la câteva milioane de euro. Printre proiectele cum fonduri europene care se află în derulare se numără modernizarea și dotarea Căminului Cultural din localitatea Nisipari, modernizare drumuri de interes local în comuna Castelu, modernizare strada Gării și strada Bisericii din localitatea Castelu și amenajarea unui spațiu public de recreere pentru populația rurală în satul Nisipari.

O atenție deosebită în ultimii patru ani a fost acordată educației, care a reprezentat o prioritatea zero pentru administrația locală din comuna Castelu. De aceea, autoritățile locale au investit sume importante de bani în crearea de condiții moderne de studiu pentru copiii din cele două localități ale comunei, Castelu și Nisipari. În această idee, a fost modernizată și dotată grădinița din localitatea Castelu. Acest proiect are valoarea totală de 2,7 milioane de lei. Vorbim de fonduri atrase de administrația locală de la Guvernul României. Grădinița a funcționat într-un imobil vechi, însă grație acestui proiect copiii din Castelu au o grădiniță nouă cu patru săli de grupă, o sală multifuncțională, cancelarie, încăpere pentru programul cornul și laptele, cabinet pentru asistentul medical și spații de depozitare și de odihnă. Viceprimarul comunei, Antoneta Prodan, spune că noua grădiniță oferă condiții la standarde europene. În paralel cu amenajarea noii grădinițe din Castelu, în Nisipari, Primăria construiește și o grădiniță cu patru săli în satul Nisipari. Proiectul este finanțat din fonduri guvernamentale prin Programul Operațional Regional. Execuția lucrării va costa 1.314.651,89 de lei.

O altă investiție majoră a Primăriei Castelu vizează modernizarea a 17 străzi din cele două localități ale comunei, cu o lungime totală de 8,334 km. Modernizarea celor 17 străzi din comună constă în asfaltarea în două straturi pe zonele pietruite și din pământ și turnarea unui strat de asfalt de uzură pe zonele cu asfalt existent, care prezintă numeroase degradări, fisuri longitudinale și transversale. Pentru apele pluviale s-au propus șanțuri/rigole din beton și pământ, astfel încât apele pluviale și micile ravene existente să nu afecteze structura drumului proiectat. Proiectul de modernizare a drumurilor din comuna Castelu este finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 1.121.703 de euro, din care 895.674 de euro reprezintă finanţare publică prin PNDR şi 226.029 Euro reprezintă cofinanţarea beneficiarului, adică a Primăriei Castelu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Acces rutier îmbunătățit în zona Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Albatros”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța acționează constant pentru crearea unor condiții mai bune în unitățile de învățământ din oraș. În acest sens, echipele SC Confort Urban SRL au intervenit cu utilaje pentru turnarea asfaltului pe strada Barbu Ștefănescu Delavrancea, pentru a facilita accesul către Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Albatros”.

Strada de pământ a beneficiat de o infrastructură rutieră modernă, lucrarea fiind cuprinsă în programul de investiții în trama stradală pe care Primăria Municipiului Constanța îl implementează în cartierele orașului.

Facem din nou apel către locuitorii din zonă să nu parcheze mașinile în zonele în care se efectuează lucrări, pentru a nu îngreuna intervenția utilajelor.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Stațiile de autobuz din Constanța, dotate cu sistem de supraveghere și soft pentru detectarea agresiunilor

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Pentru creșterea nivelului de siguranță în orașul nostru, Primăria Municipiului Constanța, prin CT BUS, continuă implementarea proiectului stațiilor SMART CT BUS. Stațiile inteligente de la Poarta 1 și Parcul Arheologic sunt monitorizate, de astăzi, cu un sistem performant format din câte 5 camere de supraveghere dotate cu un soft capabil să detecteze orice incidente ce au loc în raza lor de acțiune (persoană căzută pe stradă, altercații, accidente, acte de vandalism etc.) Mai mult, imediat după detectarea incidentului, softul, care va fi conectat la o interfață controlată de autorități, alertează oamenii legii, care pot veni în sprijinul cetățenilor în cel mai scurt timp.

Decebal Făgădău – primarul municipiului Constanța:

„Stațiile cu facilități de tip SMART CITY sunt prototip și au fost puse gratuit la dispoziția municipalității de către compania producătoare. Este un proiect pe care îl vom îmbunătăți continuu și ne propunem să îl extindem și în alte zone din oraș”.

Bogdan Niță – directorul CT BUS:

„Este vorba de un proiect aflat în faza de testare. Vorbim despre mai multă siguranță în stațiile de autobuz. Acest soft va fi conectat la dispeceratul CT BUS și la dispeceratul Poliției Locale, așa că vom putea să reacționăm în cazul unei agresiuni. Alături de identificarea agresiunilor în stațiile de autobuz, mai avem un element foarte important – numărarea pasagerilor care se află în stație. Acest lucru, coroborat cu numărarea pasagerilor din autobuzele noi, poate să ajungă la o concluzie referitoare la gradul de încărcare a liniei de autobuz”.
Sistemul performant din stațiile inteligente CT BUS poate detecta pericolul la orice oră din zi și din noapte.

Marius Miroslav – reprezentantul firmei producătoare:

„Sistemul emite alerte în cazul unei agresiuni, în cazul în care o mașină staționează prea mult în stație și autobuzul nu poate opri, poate emite alerte atunci când oamenii stau înghesuiți. Detectează practic orice pericol și, pe lângă asta, aceste stații inteligente sunt dotate și cu un buton de panică ce transmite foarte repede în dispecerat informația”.
Cele două stații inteligente sunt echipate cu ecrane de mari dimensiuni, prin care călătorii află în timp real informații de interes public, traseele mijloacelor de transport în comun, timpul de sosire dar și evenimente importante din oraș.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: