Connect with us

Actual

Construcții de-a valma în Costinești. De la 5.000, s-a ajuns la 65.000 de locuri de cazare

Maria Ionescu

Publicat

la

Pentru cine nu știe, este extrem de util de menționat că stațiunea Costinești era, prin anii 1960, un mic sat pescăresc. Pe vremea comuniștilor, s-au construit un hotel și câteva bungalow-uri pentru a atrage tineretul la mare, la prețuri accesibile. Pe atunci, aici veneau doar tinerii, în special mulți studenți își petreceau vacanțele aici. Spre Costinești se circula mai mult cu trenul, iar constănțenii mergeau de multe ori în stațiune pentru a urmări diferite concerte. Sunt de notorietate spectacolele care se țineau, dar și trupele și soliștii care susțineau recitaluri seară de seară, la terasele restaurantelor din stațiune. Aici au cântat: Holograf, Iris, Roșu și Negru, Compact, Cargo, Kripton, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Vali Sterian, Dida Drăgan și mulți alți muzicieni care ne-au făcut viața mai frumoasă. Unii dintre ei continua să cânte și astăzi, însă pentru un cu totul alt public. Tinerii preferă să facă ceea ce le place și să se distreze după bunul lor plac.

După 1989, lucrurile s-au schimbat

epava costinestiDupă 1989, o parte din unitățile de cazare au fost modernizate dar au fost construite și altele noi, inclusiv vile, în special în partea de nord a stațiunii, cu standarde europene moderne. Un farmec deosebit îi conferă stațiunii și epava Evanghelia, vas grecesc care aducea citrice la Constanța și a eșuat în anii 1960. Încă sunt foarte mulți turiști care înoată până la epavă, iar acest lucru poate însemna chiar un lucru extraordinar pentru fiecare dintre ei. Cum este însă cazarea în stațiune? Probabil mulți v-ați întrebat ce hoteluri mai sunt aici, care sunt prețurile de cazare, că doar vine vara și multă lume se întreabă unde și cum își va petrece vacanța. La începutul anilor 1990, la Costinești erau în jur de 5.000 de locuri de cazare. Principalul hotel, spre care se îndreptau turiștii cu ceva mai multă dare de mână decât ceilalți, era hotelul Forum, o emblemă a stațiunii. De fapt, în ultimii ani a ajuns o emblemă doar cu numele, pentru că hotelul s-a degradat încontinuu, este neîngrijit, nerenovat, plaja este neîngrijită și murdară. (Cu detalii despre acest hotel voi reveni într-un alt material). Cu chiu cu vai, a fost catalogat la două stele, iar prețurile de cazare aici nu sunt foarte mari, ba chiar sunt relativ acceptabile.

Hoteluri mai noi, frumoase și bine întreținute

vox marisDacă vă amintiți, pe vremuri Vox Maris era cea mai selectă discotecă din Costinești. Directorul acesteia era Nicușor Năstase. Pe vremea lui Ceașcă, el a ales să fugă din Riomânia și a ajuns în Germania, unde și-a deschis un restaurant. După 1990, Năstase a revenit în țară și a continuat să-și facă treaba la un  nivel înalt. A revigorat Vox Maris, și a făcut aici un resort de patru stele. În ansamblul de vile, resortul pune la dispoziție peste 350 de camere de cazare și apartamente cu două și trei camere. Fără discuție, cele mai luxoase hoteluri sunt Vox Maris și hotel Ștefania, cotat la patru stele. Alte hoteluri din Costinești sunt Royal, Iunona, Pierre, Intim, White Inn, Tiberius, Cris, Atena, Haris etc. În ultimii ani, pe lângă hoteluri, în stațiune au apărut și numeroase vile și pensiuni turistice. Statiunea s-a îmbogătit cu numeroase vile și pensiuni turistice, care oferă condiții de cazare foarte bune. Cum vă spuneam, în anii 90 aici erau circa 5.000 de locuri de cazare. Au urmat foarte multe construcții (iar acestea prosperă și acum și se vor extinde și în viitor), iar acum putem spune că aici sunt în jur de 65.000 de locuri de cazare. Adică de cel puțin 13 ori mai multe decât erau în urmă cu 20 de ani. Este un lucru minunat că s-au construit unități diferite de cazare pentru că oricine poate locui pe perioada vacanței la Costinești, fie că are bani mai mulți, fie mai puțini. Problema este,,, plaja.

Au cu toții loc pentru a face plajă?

costinesti turisti multiBine, veți spune, este minunat că acum la Costinești simți că te poți caza civilizat, că te poți distra în feluri știute și neștiute. Marea problemă pe care puțină lume a ridicat-o, dar eu cred că este absolut necesar să fie discutată, este cea a locurilor de plajă. Plaja stațiunii Costinești are o lungime de vreo 5 km. Știu, pare foarte puțin, dar asta este. Dacă pe vremuri 5.000 de oameni se distrau fără probleme pe plajă, jucau volei, fotbal cu piciorul sau chiar tenis, acum nu știu unde încap cei 65.000 de turiști. În locurile cele mai bune ale plajei vor putea să stea cei care se trezesc devreme, care nu își pierd nopțile prin cluburi și pe la terase. Dar câți sunt aceștia, dacă ne referim la o stațiune a tineretului?? În cel mai fericit caz, vor sta pe plajă ca în poza aceasta! Și ca să terminăm într-o notă mai optimistă, vremea se îmbunează, vacanțele elevilor și studenților se apropie, așa că pregătiți-vă de mare. Sau de marea înghesuială, mă rog!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Mâine puteți urmări două demonstrații la Delfinariu. Copiii până la 7 ani au acces gratuit

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Delfinariul din Constanța vă așteaptă atât la antrenamente, cât și la demonstrații. Acestea din urmă pot fi văzute chiar mâine. Dacă antrenamentele au loc de luni până vineri, la orele 11.00 și 15.00, demonstrațiile cu delfini sunt programate sâmbătă și duminică, tot la orele 11.00 și 15.00. Se percepe o intrare de 12 lei pentru adulți și de 3 lei pentru elevi și studenți. Copiii până la 7 ani au acces gratuit.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

VIDEO Dr. Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii: „Am luat măsuri suplimentare pentru prevenția transmiterii coronavirusului la delfini”

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Un studiu realizat de cercetători relevă faptul că oamenii pot transmite noul coronavirus SARS-CoV-2 la animale. Printre mamiferele amenințate cu infectarea se numără și anumite specii de maimuțe, dar și balenele ori delfinii. Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, dr. Adrian Bîlbă, a vorbit despre acest subiect și de riscul ca acest virus să ajungă la animalele de la Delfinariu și Microrezervație.

“Sunt studii genomice și moleculare care au luat în observație structura receptorilor pentru virusul corona, pentru proteina spike, cu care se fixează. S-a făcut un clasament, iar pe locul întâi ca receptivitate sunt maimuțele. Tot ce înseamnă maimuțe, în special antropoidele, a apărut la două gorile din America, sunt receptive la corona. În definitiv, rușii și chinezii au folosit maimuțele ca experiență pentru virusurile lor. Apoi, după maimuțe, vin în mod ciudat cervidele și delfinii. În consecință, luăm măsuri serioasă legat de delfini.  Mai departe, pe etajul următor, sunt nurcile și pisicile, iar cu nurcile știm ce s-a întâmplat pentru au fost omorâte milioane de nurci pentru că virusul se adaptase pe nurci și o modificare măruntă risca să devină o nouă tulpină”, a declarat Bîlbă.

Directorul CMSN spune că, la delfini, boala se transmite într-o măsură mai mare ca la pisici, teoretic.

„Nimeni nu a făcut infecție experimentală, nimeni nu știe, pur și simplu s-a uitat în genomul viral, în capacitățile stereochimice ale receptorului și ale antigenului fixator. Asta ne-a făcut să luăm niște măsuri suplimentare. Dacă anul trecut nu am făcut interacțiuni cu delfinii, poze, delfino-terapie sau mici ședințe foto, anul acesta avem pregătită o nouă abordare. Dacă ne gândim că oamenii se vor vaccina și, în mare parte, vom fi imunizați, sunt delfinii care sunt neimunizați și le putem transmite virusul. Din acest motiv, am dat o notă internă, să avem o maximă bio-securitate în jurul lor: clorinarea maximă, curățenie și dezinfecție în jurul lor. Deja suntem focusați pe delfini. Dar, suntem focusați și pe oameni și avem tot ce înseamnă mijloace de dezinfecție și trasee. Dar și delfini sunt importanți având în vedere ultimele descoperiri care au fost confirmate. Sunt laboratoare de genetică care au confirmat că delfinii sunt teoretic succeptibili.

Antrenorii se controlează și am avut un antrenor care s-a îmbolnăvit, iar 30 de zile nu intră la delfini. Asta am cerut ca să fiu sigur, să fiu sigur că iau luat toate măsurile manageriale și mai ales fiind medic veterinar am tot mai mare responsabilitate de la lua niște măsuri serioase vizavi de prevenția acestei boli la delfini. Restul animalelor de pe microrezervație nu au probleme deosebite de succebilitate, chiar dacă avem cervide. Avem un gard distanțator pe care l-am făcut anul trecut.”, a enumerat, dr.Adrian Bîlbă.

Mai multe amănunte puteți urmări în videoclipul de mai jos:

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

De mâine vremea se răcește. Vezi prognoza meteo pentru Dobrogea

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pe pagina Consiliului Județean Constanța a fost postată prognoza meteorologică pentru Constanța valabilă până pe data de 3 martie a.c..

Mâine valorile termice vor scădea, însă vremea va rămâne caldă pentru această dată. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare spre seară și noaptea, când, pe arii restrânse, vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare după-amiaza și noaptea cu viteze la rafală, în general, de 45 – 55 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 8 și 14 grade, iar cele minime între 0 și 4 grade. În primele ore, pe arii restrânse, va fi ceață.

În intervalul 28 februraie – 1 martie, ora 8.00, vremea va continua să se răcească, apropiindu-se de normalul termic. Cerul va fi temporar noros și izolat vor fi precipitații slabe, sub formă de ploaie ziua și mixte noaptea. Izolat, vor fi condiții de polei. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare în prima partea a intervalului, cu viteze la rafală, în general de, 45 – 55 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 și 9 grade, iar cele minime între -2 și 2 grade.

În intervalul 1-2 martie a.c., vremea va fi normală termic. Cerul va fi temporar noros și izolat vor fi precipitații slabe, sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare ziua. Temperaturile maxime se vor încadra între 4 și 7 grade, iar cele minime între -1 și 2 grade. Vor fi condiții de ceață.

În intervalul 2-3 martie, vremea va fi normală termic. Cerul va fi variabil, temporar noros ziua și izolat va ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare ziua. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 și 8 grade, iar cele minime între 1 și 4 grade. Vor fi condiții de ceață.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: