Conecteaza-te cu noi

Actual

Construcții de-a valma în Costinești. De la 5.000, s-a ajuns la 65.000 de locuri de cazare

Published

on

Pentru cine nu știe, este extrem de util de menționat că stațiunea Costinești era, prin anii 1960, un mic sat pescăresc. Pe vremea comuniștilor, s-au construit un hotel și câteva bungalow-uri pentru a atrage tineretul la mare, la prețuri accesibile. Pe atunci, aici veneau doar tinerii, în special mulți studenți își petreceau vacanțele aici. Spre Costinești se circula mai mult cu trenul, iar constănțenii mergeau de multe ori în stațiune pentru a urmări diferite concerte. Sunt de notorietate spectacolele care se țineau, dar și trupele și soliștii care susțineau recitaluri seară de seară, la terasele restaurantelor din stațiune. Aici au cântat: Holograf, Iris, Roșu și Negru, Compact, Cargo, Kripton, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Vali Sterian, Dida Drăgan și mulți alți muzicieni care ne-au făcut viața mai frumoasă. Unii dintre ei continua să cânte și astăzi, însă pentru un cu totul alt public. Tinerii preferă să facă ceea ce le place și să se distreze după bunul lor plac.

După 1989, lucrurile s-au schimbat

epava costinestiDupă 1989, o parte din unitățile de cazare au fost modernizate dar au fost construite și altele noi, inclusiv vile, în special în partea de nord a stațiunii, cu standarde europene moderne. Un farmec deosebit îi conferă stațiunii și epava Evanghelia, vas grecesc care aducea citrice la Constanța și a eșuat în anii 1960. Încă sunt foarte mulți turiști care înoată până la epavă, iar acest lucru poate însemna chiar un lucru extraordinar pentru fiecare dintre ei. Cum este însă cazarea în stațiune? Probabil mulți v-ați întrebat ce hoteluri mai sunt aici, care sunt prețurile de cazare, că doar vine vara și multă lume se întreabă unde și cum își va petrece vacanța. La începutul anilor 1990, la Costinești erau în jur de 5.000 de locuri de cazare. Principalul hotel, spre care se îndreptau turiștii cu ceva mai multă dare de mână decât ceilalți, era hotelul Forum, o emblemă a stațiunii. De fapt, în ultimii ani a ajuns o emblemă doar cu numele, pentru că hotelul s-a degradat încontinuu, este neîngrijit, nerenovat, plaja este neîngrijită și murdară. (Cu detalii despre acest hotel voi reveni într-un alt material). Cu chiu cu vai, a fost catalogat la două stele, iar prețurile de cazare aici nu sunt foarte mari, ba chiar sunt relativ acceptabile.

Hoteluri mai noi, frumoase și bine întreținute

vox marisDacă vă amintiți, pe vremuri Vox Maris era cea mai selectă discotecă din Costinești. Directorul acesteia era Nicușor Năstase. Pe vremea lui Ceașcă, el a ales să fugă din Riomânia și a ajuns în Germania, unde și-a deschis un restaurant. După 1990, Năstase a revenit în țară și a continuat să-și facă treaba la un  nivel înalt. A revigorat Vox Maris, și a făcut aici un resort de patru stele. În ansamblul de vile, resortul pune la dispoziție peste 350 de camere de cazare și apartamente cu două și trei camere. Fără discuție, cele mai luxoase hoteluri sunt Vox Maris și hotel Ștefania, cotat la patru stele. Alte hoteluri din Costinești sunt Royal, Iunona, Pierre, Intim, White Inn, Tiberius, Cris, Atena, Haris etc. În ultimii ani, pe lângă hoteluri, în stațiune au apărut și numeroase vile și pensiuni turistice. Statiunea s-a îmbogătit cu numeroase vile și pensiuni turistice, care oferă condiții de cazare foarte bune. Cum vă spuneam, în anii 90 aici erau circa 5.000 de locuri de cazare. Au urmat foarte multe construcții (iar acestea prosperă și acum și se vor extinde și în viitor), iar acum putem spune că aici sunt în jur de 65.000 de locuri de cazare. Adică de cel puțin 13 ori mai multe decât erau în urmă cu 20 de ani. Este un lucru minunat că s-au construit unități diferite de cazare pentru că oricine poate locui pe perioada vacanței la Costinești, fie că are bani mai mulți, fie mai puțini. Problema este,,, plaja.

Au cu toții loc pentru a face plajă?

Advertisement

costinesti turisti multiBine, veți spune, este minunat că acum la Costinești simți că te poți caza civilizat, că te poți distra în feluri știute și neștiute. Marea problemă pe care puțină lume a ridicat-o, dar eu cred că este absolut necesar să fie discutată, este cea a locurilor de plajă. Plaja stațiunii Costinești are o lungime de vreo 5 km. Știu, pare foarte puțin, dar asta este. Dacă pe vremuri 5.000 de oameni se distrau fără probleme pe plajă, jucau volei, fotbal cu piciorul sau chiar tenis, acum nu știu unde încap cei 65.000 de turiști. În locurile cele mai bune ale plajei vor putea să stea cei care se trezesc devreme, care nu își pierd nopțile prin cluburi și pe la terase. Dar câți sunt aceștia, dacă ne referim la o stațiune a tineretului?? În cel mai fericit caz, vor sta pe plajă ca în poza aceasta! Și ca să terminăm într-o notă mai optimistă, vremea se îmbunează, vacanțele elevilor și studenților se apropie, așa că pregătiți-vă de mare. Sau de marea înghesuială, mă rog!

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions