Connect with us

Actual

Contracte de finanțare de zeci de milioane de lei pentru Aeroportul Mihail Kogălniceanu

Published

on

Astăzi, la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța, în prezența președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, au fost semnate 3 contracte importante de finanțare prin fonduri europene (POIM).

Aceste contracte vor ridica aeroportul din Constanța la standarde europene de siguranță și confort.

 1. Primul contract de finanțare va asigura sursa financiară necesară achiziționării unui Sistem de supraveghere video și pentru Control acces.

Contractul de achiziție a fost deja semnat anul trecut dar nu a putut fi derulat din cauza lipsei sursei de finanțare.

În acest moment, pentru că sunt alocate sursele financiare necesare poate fi emis ordinul de începere.

Proiectul cu o valoare de 14,795 milioane lei, poate să fie efectiv finalizat până în luna aprilie a anului viitor, cu ajutorul acestor fonduri europene alocate prin POIM.

Advertisement

Prin această investiție se au în vedere următoarele obiective:

 • reducerea criminalității și creșterea gradului de siguranță în aeroport
 • creșterea operativității, eficacității și eficientei acțiunilor de control, prevenire și intervenție a tuturor structurilor de securitate din cadrul aeroportului;
 • creșterea încrederii și atractivității aeroportului pentru companiile aeriene și agenții economici;
 • îmbunătățirea nivelului de securitate al obiectivelor învecinate aeroportului și indirect al localității Mihail Kogălniceanu;

În plus, vor fi create locuri de muncă atât pe perioada realizării investiției cât și ulterior, în toată perioada în care va fi asigurată mentenanța echipamentelor.

Noul sistem de supraveghere video va fi montat:

 • pe zona gardului perimetral,
 • în punctele de control și la porțile de acces,
 • pe platforma aeroportuară,
 • în zonele publice din terminalul de sosiri si din terminalul de plecări,
 • în parcări.

Sistemul va permite accesul ierarhizat în diverse incinte, prin folosirea cartelelor de acces.

 1. Al doilea Contract de finanțare este necesar achiziționării unor echipamente care vor permite creșterea securității și siguranței traficului de pasageri pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța, atât în ceea ce privește pasagerii cât și în ceea ce privește bagajele.

Contractul de achiziție a fost semnat tot anul trecut și de asemenea nu a putut fi derulat din cauza lipsei resurselor financiare.

Și acest contract, în valoare de 53,840 milioane de lei trebuie să fie finalizat până în luna aprilie 2023, dacă nu vrem să pierdem banii europeni.

Investiția este necesară inclusiv ca urmare a intensificării volumului de trafic pe aeroport.

Dotările cuprind printre altele:

Advertisement
 • 3 Computere tomograf pentru bagaje de cabină
 • 4 echipamente de control cu raze X, cu detecție automată explozibilelor
 • un echipament de detecție a explozibililor din lichide, aerosoli și geluri
 • 3 scanere pentru examinarea persoanelor
 • 5 porți pentru detectarea metalelor
 • 2 echipamente de control de securitate a urmelor de explozibil
 • 1 echipament de control securitate cu raze X agabaritic pentru bagaje de cală
 • 1 echipament de scanare dual-view pentru bagajele de cabină și pentru proviziile de aeroport  sau de bord agabaritice

Pentru creșterea capacității de intervenție în situații critice, în cadrul aceluiași contract vor mai fi achiziționate:

-1 Autospecială PSI

– 1 Ambulanță

Va fi achiziționat și un spațiu de carantină, pentru cazurile în care este nevoie de izolarea unor persoane din diverse considerente.

 1. Al treilea contract de finanțare, în valoare de 26,308 milioane lei, va asigura banii necesari modernizării balizajului luminos al pistei Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu.

În acest moment licitația pentru contractul care prevede lucrări de construcție și montaj este în derulare.

În scurt timp licitația urmează să fie finalizată și dacă nu apar contestații la rezultatul procedurii de achiziție publică, acest contract va putea fi semnat.

Și aici termenul limită de finalizare a contractului este luna aprilie a anului viitor, din aceleași considerente legate de finanțarea prin fonduri alocate prin POIM.

Advertisement

Balizajul performant va permite aterizarea și decolarea aeronavelor inclusiv în condiții de ceață și ploaie care reduc drastic vizibilitatea pe pistă.

Aceasta va spori gradul de siguranță al aeroportului și implicit va crea oportunități pentru creșterea volumului de trafic aerian.

Foto: Facebook Sorin Grindeanu

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement