Conecteaza-te cu noi
SEAS

Societate

Convenția aniversară a Alcoolicilor Anonimi la Constanța: ”Nu contează de câte ori cazi, ci de câte ori te ridici”

Published

on

fara alcool

În perioada 6 – 8 octombrie, în sala de conferințe a hotelului Scapino din Mamaia s-a desfășurat convenția aniversară a Alcoolicilor Anonimi – 10 ani de AA în Constanța. La acest eveniment au participat peste 100 de persoane, bărbați și femei, alcoolici și codependenți din întreaga țară și din străinătate. Temele abordate au fost multiple și s-au axat pe viața alcoolicului abstinent în prezent.

Grupul AA din Constanța a deschis convenția cu un scurt istoric al grupului de la malul mării și cu prezentarea temei: ”Rolul grupului în viața alcoolicului”.

Iată câteva din titlurile ședințelor care au avut loc în cele trei zile: ”Importanța Puterii Superioare în recuperarea alcoolicului”, ”Viața alcoolicului abstinent în prezent”, ”Rolul grupului în viața alcoolicului”, ”Nu renunța! Nu contează de câte ori cazi, ci de câte ori te ridici”, ”Suportul familiei în recuperarea alcoolicului”.

Pentru început, reprezentanții AA Constanța au prezentat un scurt istoric al grupului, precizând că sunt o comunitate de femei și bărbați care și-a pierdut capacitatea de a controla băutul.

Ei au povestit despre începuturile organizării unui grup AA Constanța, respectiv înainte de anul 2013, în momentul în care trei bărbați căutau sprijin în tratarea dependenței lor în cadrul grupurilor AA din București și Piatra Neamț.

Dan, Cătălin și Daniel au fost întemeietorii grupului de la malul mării

Dan, Cătălin și Daniel au pornit atunci pe un drum care le-a schimbat radical viața – au părăsit vechea lor viață și s-au născut în alta.

Potrivit AA Constanța, Daniel a încercat să transmită tuturor că alcoolismul este o boală, iar singurul tratament existent este abstinența.

”Pe ușa noastră au intrat mulți și unii dintre ei nu au mai venit a doua sau a treia oară. Întotdeauna este alegerea fiecăruia.” spunea Daniel.

Dan se lăsase de băut încă din anul 2008, însă în orașul de la malul mării nu exista vreun centru la care să poată apela. Așa că a ajuns la spitalul Obregia din Capitală, unde a început să meargă săptămânal.

Din păcate, Cătălin și-a pierdut viața în urmă cu patru ani, într-un tragic accident de circulație. El a fost inima acțiunii și s-a dedicat înființării primului grup AA ”Phoenix” din Constanța.

Iată ce spunea Cătălin:

”Probabil aș fi ajuns homless în mai puțin de un an dacă nu mă lăsam de băut. Faptul că m-am lăsat de băut – în anul 2012 – m-a ajutat să-mi creez un nou mod de viață, frumos și onest. Trebuia să iau decizia: ori eu, ori alcoolul – cine să aibă control asupra vieții mele? M-am dus la un duhovnic, care mi-a oferit un ajutor neprețuit.”

Părintele Andrei Ciornea de la Biserica Sf. Ilie i-a oferit un spațiu unde să pună bazele asociației de ajutorare a alcoolicilor.

”Singur nu poți face față acestei boli. Trebuie să fii înconjurat de iubire, în primul rând. Așa îți refaci legătura cu sinele, cu divinitatea, cu cei din jur.”, spunea Cătălin.

Al doilea grup AA din Constanța, ”Lift defect”

Încet-încet, numărul celor care solicitau ajutor a crescut mult, iar după împlinirea a 4 ani de abstinență, Cătălin a început să lucreze la planul unui centru pentru tratarea adicțiilor. Acesta s-a deschis în anul 2017 și cuprindea și un spațiu destinat alcoolicilor anonimi. Atunci s-a constituit și cel de-al doilea grup AA din Constanța, ”Lift defect”.

””Lift defect” sugerează ideea că avem o problemă spirituală care trebuie rezolvată doar privind în sus, cu încredere și prin strădanie dar nu dintr-o dată, ci pas cu pas, treaptă cu treaptă.”, au precizat reprezentanții grupului AA Constanța.

La această oră, comunitatea are acces la un spațiu modern, la Clinica de recuperare medicală și sportivă Novusmed,  pe str. Calafatului, nr. 31 din Constanța, prin bunăvoința psihologului Ionuț Bolboașă.

Mesajul grupului AA Constanța

”Fiindcă metoda celor 12 pași sugerați ca program de însănătoșire oferă un progres spiritual real ca o cheie a abstinenței, ni s-au alăturat și alți semeni care au dorit ceea ce avem noi, astfel încât căutăm soluții împreună, chiar dacă suntem alcoolici, consumatori de droguri sau dependenți de jocurile de noroc. Găsim apropiere și susținere din partea specialiștilor în tratarea dependențelor ca boli ale minții și sufletului, organizăm întâlniri deschise la care participă membrii noștri de familie dar și medici, preoți, psihologi, asistenți sociali, iar cauza noastră este mediatizată de oamenii de presă, cu care avem relații.

Transmitem mesajul nostru altor alcoolici care suferă, căutând să ne facem cunoscuți prin comunicare directă dar și prin difuzare de materiale prin cabinetele medicilor de familie, secțiilor de psihiatrie sau instituțiilor care ar fi interesate de activitatea noastră.”.

Grupul AA Constanța are două întâlniri pe săptămână, pentru a aprofunda metodele din Programul AA de restabilire a sănătății și recuperării în urma alcoolismului, grupul de lucru având ca bază aproximativ 15 persoane.

Cei 12 pași ai Alcoolicilor Anonimi

  1. Am admis că eram neputincioși în fata alcoolului, că nu mai eram stăpâni pe viața noastră.
    2. Am ajuns la credința că o Putere superioară nouă înșine ne-ar putea reda sănătatea mintală.
    3. Am hotărât să ne lăsăm voința și viața în grija unui Dumnezeu, aşa cum şi-L închipuie fiecare dintre noi.
    4. Am făcut, fără teamă, un inventar moral amănunţit al propriei persoane.
    5. Am mărturisit lui Dumnezeu, nouă înşine şi altei fiinţe umane, natura exactă a greşelilor noastre.
    6. Am consimţit fără rezerve ca Dumnezeu să ne scape de toate aceste defecte de caracter.
    7. Cu umilinţă, I-am cerut să ne îndepărteze defectele.
    8. Am întocmit o listă cu toate persoanele cărora le-am făcut necazuri şi am consimţit să reparăm aceste rele.
    9. Ne-am reparat greşelile direct faţă de acele persoane, acolo unde a fost cu putinţă, dar nu şi atunci când le-am fi putut face vreun rău lor sau altora.
    10. Ne-am continuat inventarul personal și ne-am recunoscut greşelile, de îndată ce ne-am dat seama de ele.
    11. Am căutat, prin rugăciune şi meditaţie, să ne întărim contactul conştient cu Dumnezeu, aşa cum şi-L închipuia fiecare dintre noi, cerându-i doar să ne arate voia Lui în ce ne priveşte şi să ne dea puterea să o împlinim.
    12. După ce am trăit o trezire spirituală ca rezultat al acestor paşi, am încercat să transmitem acest mesaj altor alcoolici şi să punem în aplicare aceste principii în toate domeniile vieţii noastre.

Despre acești pași, reprezentanții comunității AA din Constanța au precizat:

”Mulți dintre noi au exclamat: ”Ce pretenții! Eu nu pot urma toate instrucțiunile astea!” – Nu vă descurajați! Nici unul dintre noi n-a reușit să urmeze toate aceste principii în mod absolut. Nu suntem sfinți! Ceea ce contează este faptul că suntem dispuși să progresăm pe baza unor repere spirituale. Noi nu avem pretenția de a deveni perfecți, ci de a progresa spiritual. Modul în care descriem alcoolicul, capitolul consacrat agnosticilor, precum și cele întâmplate în timpul bolii și după restabilirea sănătății fac să iasă în evidență următoarele lucruri:

  1. Eram alcoolici și nu mai eram stăpâni pe viața noastră
  2. Probabil că nici o putere omenească nu ne-ar fi putut despovăra de alcoolism
  3. Dumnezeu, așa cum Îl înțelege fiecare dintre noi, ar putea – și ar face-o – dacă L-am căuta.

Participarea la întâlniri este gratuită

Întâlnirile AA sunt gratuite și disponibile în majoritatea orașelor din România. Singura cerință pentru a se alătura cineva AA este dorința de a nu mai bea și de a obține sobrietate pe tot parcursul vieții. Pentru a  găsi o întâlnire AA în 12 pași puteți afla mai multe informații pe site-ul www.alcooliciianonimi.ro sau la telefon 0770 225 522.

Foto: Ilustrativ

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions