Conecteaza-te cu noi

Politica

Conversațiile din WhatsApp, Telegram sau Facebook ar putea fi monitorizate de stat

Published

on

În comisiile reunite din Senat (IT + Juridică + Economică) s-a votat, astăzi, un raport favorabil pentru modificarea Codului Comunicațiilor. Concret, este vorba de o serie de amendamente care vor permite statului să ceară suportul companiilor de telefonie mobilă sau rețelele de WhatsApp, Telegram sau Facebook monitorizarea celor care sunt anchetați penal. Dezbaterile s-au axat, în principal, pe articolul 10.2 din proiectul de act normativ, care “a stârnit îngrijorări sub aspectul încălcării unor drepturi şi libertăţi fundamentale” privind posibilitatea ca servicii care activează în domeniul siguranţei naţionale şi ar solicita informaţii să aibă acces inclusiv la aplicaţii de tip WhatsApp, Telegram, potrivit senatorului PNL Iulia Scîntei, preşedintele Comisiei juridice, informează Agerpres.

La articolul 10.2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(1) Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP au obligația să sprijine organele de aplicare a legii și organele cu atribuții în domeniul securității naționale în limitele competențelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare dispuse în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională, republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv:

  1. a) să permită interceptarea legală a comunicațiilor, inclusiv să suporte costurile aferente;
  2. b) să acorde, la solicitarea organelor autorizate, în condițiile prezentei legi, conținutul decriptat al comunicațiilor tranzitate în rețele proprii;
  3. c) să furnizeze informațiile reținute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaților sau clienților, modalități de plată și istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente;

În cadrul comisiilor reunite, s-a modificat litera b) și s-a adăugat sintagma „conținutul decriptat al comunicațiilor tranzitate în rețele proprii”.

S-a eliminat litera d) – să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.

Advertisement

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, a declarat că Uniunea a votat „abținere“. Aceste prevederi de la art. 10.2 trebuie să fie conținute în Codul de Procedură Penală, nu într-un document tehnic, mai notează parlamentarul constănțean.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions