Connect with us

Administratie

Costin Răsăuțeanu: „Elevii constănțeni asistă de luni bune la un spectacol al duplicității și imposturii actualului primar“

Publicat

la

Consilierii PNL și USR-PLUS au respins, ieri, în ședința Consiliului Local, propunerea de a majora cu 100 de lei toate bursele pe care administrația locală le acordă: merit, performanță, studiu și sociale. Propunerea a fost făcută de liderul consilierilor social-democrați, Costin Răsăuțeanu, fost viceprimar al Constanței. Degeaba liderul PSD a încercat să explice că această majorare nu implică suplimentarea unor sume de la bugetul local, pentru că aleșii majorității au decis altfel. Într-o postare pe Facebook, Răsăuțeanu critică administrația condusă de Chițac pentru votul din Consiliu și îi transmite primarului să nu se mai împăuneze că ajută elevii. Fostul viceprimar spune că decizia de a majora bursele avea ca temei situația socio-economică a multora dintre constănțeni, care au rămas fără locuri de muncă și care sunt vulnerabili acum.

„Constanța și elevii constănțeni asistă de luni bune la un spectacol al duplicității și imposturii actualului primar și al găștii sale din Primăria Constanta, cu sprijinul coaliției PNL-USR. Am cerut ieri primarului să majoreze bursele elevilor în condițiile in care Ministerul Educației decontează începând din acest an, de la bugetul de stat cuantumul minim al burselor. Avea bani. Avea de unde. Dar nu a vrut să accepte propunerea noastră. Amendamentul PSD a fost respins de către alianța PNL-USR. Așadar, bursele elevilor nu se vor majora! În timp ce cu o mâna vota împotriva elevilor, cu cealaltă mâna primarul scria postări elogioase pe Facebook, pozând în salvatorul tinerilor din Constanta, lăudându-se ca el tratează elevii mai bine decât o face BOC la Cluj. O laudă de sine gratuită și chiar penibilă! Domnule primar, vă aduc aminte ca peste  20.000 de elevi și familiile acestora ar fi putut  beneficia de sprijin din partea autorității locale. Dumneavoastră ați refuzat categoric. Nu ați înțeles. În schimb, afirmați că sprijiniți elevii. Banii aceștia au venit în bugetul Primăriei pe care îl drămuiți stângaci pentru elevi.

Ați respins ideea că un plus de 18.804.000 de lei să fie infuzat direct în economia locală. Era nevoie mai ales acum când criza a adâncit și mai mult diferențele dintre oameni; cei care erau vulnerabili sunt și mai vulnerabili, ultimele sondaje și studii arată acest lucru, domnule primar; mulți constănțeni și-au pierdut locul de muncă.

În schimb cereți Audit pentru că vi se par prea multe burse cu gândul de a găsi soluții pentru a tăia din ele. În loc să vă consumați energia pentru a lasă copiii fără burse, mai bine ați lua școlile la pas sa vedeți care sunt adevărate probleme și provocări pentru tineri, mai ales in aceste condiții de pandemie. Sunt multe cazuri sub semnul nevoii – nu al dorinței, ci al nevoii, domnul primar. Nu faceți audit pentru astfel de cazuri, faceți audit sa vedeți cum puteți ajuta mai mult! Probabil o să vă vină ideea să le faceți audit tuturor constănțenilor. Este important să folosim orice resursă pentru cei care sunt vulnerabili în aceasta perioadă!

Ca om de stânga nu voi accepta niciodată insinuarea că majorarea burselor cu 100 de lei este un moft. Această măsură reprezintă dovada prin care ne dorim cu adevărat să fim alături de elevi și de familiile lor; pentru aceștia, sintagme precum  “să facem economie”, “buget realocat” “investiție pe termen lung”, nu au sens în viața lor curenta; pentru ei trebuie să intervenim prin orice mijloace și resurse pe care le avem la dispoziție, nu peste câteva luni, nu peste un an, ci ACUM!“, se arată în comentariul lui Răsăuțeanu.

Comments

comments

Administratie

Restricții de circulație pentru desfășurarea evenimentelor organizate cu prilejul Zilei Constanței

Publicat

la data de

Scris de

Orașul Constanța se pregătește de sărbătoare. În perioada 20-22 mai, constănțenii pot participa la o mulțime de activități antrenante: spectacole în aer liber, expoziții, competiții sportive.

Pentru buna desfășurare a evenimentelor, organizatorii în colaborare cu forțele de ordine vor lua măsuri care vizează asigurarea unui climat de siguranță.

Astfel, în perioada 19 mai, ora 06:00-22 mai, ora 22:00, circulația autovehiculelor va fi restricționată pe următoarele străzi:

– strada Arhiepiscopiei, tronsonul cuprins între strada Profesor Doctor Ioan Cantacuzino și bulevardul Regina Elisabeta;

– strada Revoluției din 22 Decembrie 1989 la intersecția cu strada Profesor Doctor Ioan Cantacuzino;

– strada Cristea Georgescu la intersecția cu strada Grigore Tocilescu.

Traficul rutier va fi deviat pe traseul strada Arhiepiscopiei- strada Profesor Doctor Ioan Cantacuzino- strada Revoluției din 22 Decembrie 1989- strada Grigore Tocilescu.

Restricții de circulație vor fi instituite și în Piața Ovidiu. În perioada 20 mai, ora 15:00-23 mai, ora 09:00, se vor bloca următoarele artere de acces:

– strada Revoluției din 22 Decembrie 1989 la intersecția cu strada Crângului;

– strada Vasile Canarache la intersecția cu strada Petru Rareș;

– strada Mircea cel Bătrân la intersecția cu strada Sulmona;

– strada Traian la intersecția cu strada Sulmona;

– bulevardul Tomis la intersecția cu strada Sulmona;

– strada Arhiepiscopiei la intersecția cu strada Crângului.

De asemenea, sâmbătă, 21 mai, în intervalul orar 16:00-18:00, se vor lua măsuri de restricționare a traficului auto, după cum urmează:

– bulevardul Tomis la intersecția cu strada Traian;

– strada Termele Romane la intersecția cu Șoseaua Portului;

– strada Remus Opreanu la intersecția cu strada Lebedei;

– strada Lebedei la intersecția cu Portul Turistic Tomis;

– strada Mircea cel Bătrân la intersecția cu strada Sulmona.

Pentru ca bulevardul Tomis să găzduiască activitățile sportive organizate cu prilejul Zilei Constanței, în perioada 20 mai, ora 22:00-23 mai, ora 05:00, se va interzice circulația autovehiculelor pe tronsonul delimitat de bulevardul Ferdinand și strada Traian. Restricțiile sunt valabile și pentru oprirea/staționarea autovehiculelor.

Totodată,  în aceeași perioadă traficul rutier va fi restricționat pe strada Dragoș Vodă, între strada Ecaterina Varga și bulevardul Tomis.

Recomandăm folosirea mijloacelor de transport în comun. Programul pentru liniile 42, 44, 48, 51 și 101 va fi prelungit în noaptea de 21-22 mai. Traseele menționate vor avea ultima plecare din cap de linie Poarta1 / Poarta 2 la ora 00:30. – comunicat de presă Primăria Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Acțiune pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale pe linie de circulație rutieră, la Năvodari

Publicat

la data de

Scris de

Autoritățile locale și naționale care își desfășoară activitatea în orașul Năvodari au pus punctul pe “i” și au luat măsuri în ceea ce privește vânzările directe de pe spațiile verzi, din parcările publice ori direct de pe trotuare.

Într-o postare publică, Costel Aurelian Dumitrașcu a anunțat o acțiune care a avut ca principal scop prevenirea și combaterea activităților ilegale pe linie de circulație rutieră.

“Din punct de vedere legal, vehiculele se vând în spații special amenajate precum parcuri auto, de aceea vă rog să continuați să mă contactați referitor la mașinile parcare neregulamentar”, transmite viceprimarul Dumitrașcu.

Iată mesajul complet:

“Nu putem transforma locurile de parcare și trotuarele în spații pentru vânzare! Ieri s-a desfășurat o nouă acțiune pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale pe linie de circulație rutieră. Conform OUG 195/2002, este interzisă staționarea mașinilor de vânzare pe domeniul public. În acest sens, conform ART. 7, lit.C din HCL 6/10.02.2022 am somat toți proprietarii care au mașinile la vânzare să le îndepărteze de pe domeniul public. Din punct de vedere legal, vehiculele se vând în spații special amenajate precum parcuri auto, de aceea vă rog să continuați să mă contactați referitor la mașinile parcate neregulamentar. Vă mulțumesc pentru că vă implicați și mă ajutați în acțiunile publice care vizează toți locuitorii.”

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Autoritățile din comuna Lumina s-au alăturat campaniei ”Curățăm România!”

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor derulează Campania Națională ”Curățăm România!”. Ieri, comisarii Gărzii Naționale de Mediu Constanța s-au alăturat primarului comunei Lumina, Dumitru Chiru, la acțiunea de salubrizare a malurilor cursului de apă care traversează localitatea.

”Cantitățile foarte mari de deșeuri abandonate ilegal pe tot cuprinsul țării ne obligă să facem ceva. Avem o responsabilitate morală pentru ce lăsăm moștenire generațiilor viitoare. Gestionarea deşeurilor a devenit un punct important în strategiile de dezvoltare implementate de autorităţile statelor din UE şi nu numai. Odată cu creşterea populaţiei a crescut şi cantitatea de deşeuri generată şi, implicit, problemele legate de gestionarea acestora.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al Primăriei Lumina.

Până în 2020, România trebuia să ajungă la 50% rată de reciclare pentru a nu fi penalizată de către Uniunea Europeană. Acestă ţintă a fost ratată, având în vedere că doar 11% din deşeurile municipale sunt reciclate, ceea ce ne face ţara cu a doua cea mai slabă rată de reciclare din UE, sub noi fiind doar Malta cu 6,5%. Un procent ruşinos, având în vedere că media europeană este de 47%, cea mai mare rată fiind în Germania, 67%.

Până în 2025, România trebuie să ajungă la 55% rată de reciclare, o ţintă greu de atins pentru ţara noastră, care încă se luptă cu închiderea gropilor de gunoi ilegale şi cu importurile ilegale de deşeuri. Aceasta presupune o altă provocare pentru România: reducerea până la 10% a cantităţii de deşeuri municipale depozitate, până în 2035. În prezent, românii depozitează 70% din gunoiul pe care-l produc, în timp ce media europeană este de 24%, restul se reciclează.

În cadrul campaniei Curățăm România, Primăria Lumina a răspuns afirmativ invitației reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu Constanța. Astfel, în parteneriat cu Școala Gimnazială Lumina și cu sprijinul Serviciului de Salubrizare Lumina au fost ecologizate malurile cursului de apă ce străbate localitatea, una din zonele frecvent afectată de aruncările ilegale de deșeuri.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: