Connect with us

Actual

Cu credit trecem iarna! Vom plăti la căldură aproximativ suma de anul trecut

Maria Ionescu

Publicat

la

Deocamdată caloriferele din casele constănțenilor sunt reci. Mă refer la cei care au rămas abonați la RADET și beneficiază de căldură la calorifere de-abia atunci când regia va considera că este absolut necesar. Știu că au existat mai mulți solicitanți care își doreau să aibă căldură în apartamente cât mai repede cu puțință, dar au fost și mai mulți cei care s-au opus. Până una alta, poate afară se mai încălzește și mai trec câteva zile. Iar acestea sunt extrem de  necesare RADET, regie care este obligată să facă un credit ipotecar în valoare de 10 milioane  de euro pentru a-și putea plăti datoria istorică pe care o are. Așa cum bine știți, RADET are datorii către CET în valoare și mai mare. Dar pentru ca populația să poată beneficia de încălzire, regia este obligată să achite măcar o parte a restanțelor. Astăzi a fost ședință de consiliu local cu un singur subiect pe ordinea de zi. Este vorba despre   proiectul de hotărâre privind mandatarea directorului general al RADET în vederea semnării contractului de credit pe termen scurt pentru finanțarea activității curente încheiat cu Banca Transilvania. Proiectul a fost supus la vot şi a fost aprobat cu 16 voturi pentru, 13 de la PSD și 3 de la PMP. Cei 10 consilieri PNL și unul independent, s-au abtinut. Primarul municipiului Constanței, Decebal Făgădău, a anunțat că municipalitatea face calcule pentru a putea menține prețul gigacaloriei la 250 de lei. Decizia ar urma să fie luată până la sfârșitul lunii octombrie, în cadrul unei noi ședințe a CLM. Tot atunci se va stabili și valoarea subvenției acordate anul acesta de primărie.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

(Foto) Macaraua GSP Neptun a ajuns în portul Midia

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, Alin Vintilă, reprezentant al companiei GSP, cea care se ocupă de ranfluarea și dezeșuarea epavei navei Queen Hind, a  transmis informații de ultimă oră.

Potrivit acestora, macaraua GPS Neptun, de 1800 de tone, a acostat la Dana 10 a portului Midia.

”GSP Neptun a acostat la dană și va fi dusă la epavă ulterior, când se termină de sudat grinzile suplimentare de întărire a bordajului epavei.”, a precizat Alin Vintilă.

Mâine ajunge în portul Midia macaraua GSP Neptun, de 1800 de tone

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

S-au ÎNĂSPRIT regulile! Ce drepturi au suspecții, ce măsuri pot lua polițiștii

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La  sfârșitul lunii ianuarie a anului 2020 intră în vigoare modificările mai multor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice.  Legea instituie reguli clare și transparente referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al vehiculului, sunt prezentate condițiile în care o persoană poate fi condusă la sediul poliției și situațiile în care polițistul poate utiliza forța, respectiv sunt introduse garanții suplimentare pentru respectarea drepturilor cetățeanului.

La sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Aceste modificări intră în vigoare începând de astăzi, 26 ianuarie.

De la momentul publicării actului normativ, Poliția Română a demarat o campanie de informare publică referitoare drepturile și obligațiile persoanelor și ale instituțiilor de aplicare a legii, precum și garanțiile oferite conform noului cadru legal.

De asemenea, au fost inițiate sesiuni de instruire pentru polițiști, astfel încât aceștia să fie pregătiți pentru punerea în aplicare a noilor prevederi legale.

Legea instituie reguli clare și transparente referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al vehiculului. De asemenea, sunt prezentate condițiile în care o persoană poate fi condusă la sediul politiei și situațiile în care polițistul poate utiliza forța, respectiv sunt introduse garanții suplimentare pentru respectarea drepturilor cetățeanului.

Este înăsprit cadrul juridic pentru o serie de fapte antisociale, precum refuzul persoanei de a da relații pentru stabilirea identității sale sau organizarea de petreceri private în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe.

Polițistul are dreptul să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

Totodată, acesta are dreptul să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când: nu s-a putut stabili (pe loc) identitatea acesteia, ori exista motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor, ori bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală; prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane sau ordinea publică; luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

Persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliție la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale.

Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată, fără a depăși 8 ore de la momentul inițierii deplasării.

În situația în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită, din motive obiective, termenul de 8 ore se poate prelungi cu perioada necesară stabilirii identității, verificării situației de fapt și, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăși 12 ore de la momentul inițierii deplasării. Vechea lege prevedea un termen de 24 de ore.

Se introduc garanții pentru persoana condusă la sediul poliției, aceasta având următoarele drepturi: de a fi informată cu privire la motivele conducerii la sediul poliției, înainte de inițierea măsurii; de a fi informată cu privire la drepturile ce-i revin; de a contesta măsura dispusă; de a fi asistată de un avocat și de a comunica direct cu acesta; de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane pe care o indică; de a fi asistată de un medic; de a-i fi informați părinții, tutorele sau reprezentantul legal, dacă este vorba de un minor; de a primi o copie a procesului-verbal întocmit cu aceasta ocazie.

De asemenea, polițistul are dreptul de a pătrunde, în orice mod, într-o locuință sau în orice spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimțământul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii ca în acel spațiu este o persoană aflată în pericol.

Totodată, este introdusă prezumția săvârșirii unei acțiuni violente împotriva polițistului, dacă persoana care a fost avertizata să nu se apropie continuă să se apropie de polițist. Acțiunea persoanei dă dreptul polițistului de a interveni, utilizând forța, proporțional și strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul și pentru a lua măsurile legale necesare.

Foto: Facebook Politia Română

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mâine ajunge în portul Midia macaraua GSP Neptun, de 1800 de tone

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Operațiunile de ranfluare și dezeșuare a navei Queen Hind, care s-a scufundat în urmă cu 2 luni în portul Midia (pe data de 24 noiembrie) sunt în plină desfășurare.

Macaraua GSP Neptun, care are 1800 de tone, este prevăzut să plece din Agigea la miezul nopții și se estimează că va ajunge la Midia, în gura portului, la ora 6.30.

Potrivit reprezentantului GSP, Alin Vintilă,  mâine va începe manevra cu remorcherele portuare pentru amplasarea în dană dublă cu GSP Bigfoot 2.

În continuare se lucrează la sudura pe bordul epavei a unor grinzi de întărire a sistemului de rotire/ridicare.

Scafandrii execută lucrări de pregătire a corpului epavei pentru ridicare.

Căpitania Portului Midia a transmis un aviz către navigatori, potrivit căruia manevrele de sosire/plecare în zona epavei se vor efectua cu viteză restricționată la limita de siguranță. De asemenea, a fost restricționat accesul navelor în apropierea epavei, cu excepția celor care participă la operațiunea de ranfluare, precum și a navelor aprobate de autorități.

Mai jos, vedeți avizul Căpităniei portului Midia:

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: