Connect with us

Actual

Sute de copii din județ, chinuiți de naveta zilnică

Maria Ionescu

Publicat

la

Școala a început în toată țara. Din fericire, în județul Constanța a fost o zi cu mult soare. Așa cum știți și cum mulți dintre voi ați fost direct implicați în acest eveniment, în orașe a fost o zi cât se poate de fericită. Pe străzi erau copii cu brațele pline de flori pentru învățătorii sau profesorii lor, însoțiți de părinți sau singuri, care mergeau la școală. Florăriile nu au mai fost luate cu asalt la fel ca altădată însă, cu toate acestea, pe raza școlilor a fost nebunie mare. Nici politicienii nu au lipsit de la acest eveniment pentru că au avut zi liberă de la Camera Deputaților și de la Senat special pentru festivitățile de începere a noului an școlar. Din păcate, numărul elevilor a scăzut destul de mult, pe de-o parte din cauze de natalitate din ce în ce mai scăzută, iar pe de altă parte, din cauza sărăciei, mulți dintre copii nu și-au mai permis să meargă la școli. Școlile în care învață sub 300 de copii nu mai au personalitate juridică, ci sunt structuri ale altei unități școlare. Ceea ce nu înseamnă însă că elevii sunt transportați cu un microbuz la o altă școală, deși sunt și astfel de situații. De exemplu, în satul Credința sunt numai 11 copii care merg la școală. Ei fac naveta în localitatea Plopeni. Dar există și alte cazuri când sunt distanțe mari de parcurs între două localități, iar atunci este inutil să trambalezi copiii. După cum ne-a spus inspectorul școlar general, prof. Petrică Miu, ”sunt școli cu câțiva elevi. Dacă sunt 15 km, de exemplu, între două localități este greu să duci copilul de clasă zero sau clasele mici cu microbuzele la școală. Ei urmează cursurile în localitățile lor”. Una dintre comunele cu sate răsfirate și prea puțin numeroase din punct de vedere a populației este Lipnița. Am stat de vorbă cu primarul Florin Crăciun, care ne-a spus că ieri, cu ocazia deschiderii noului an școlar, a fost în toate școlile din comună. ”Am fost în toate școlile din comună împreună cu directorul școlii din Lipnița, Vlaicu Nicolae. Toate școlile noastre sunt funcționale; nu zic că sunt în perfectă stare de funcționare dar încercăm să fie totul în regulă. Deja ne-am pregătit cu combustibil pentru iarnă.”, ne-a spus Florin Crăciun. El a mai precizat că satul care are cei mai puțini copii este Cuiugiuc, cu 16 copii, care țin cursuri în localitate. De asemenea, în Canlia sunt 60 de copii, iar la Coslugea sunt în jur de 90. Și în comuna Peștera este o singură școală gimnazială, respectiv în Peștera. În Ivrinezu Mare și Izvoru Mare, sunt școli cu clasele I-IV, unde învață cei mici. Cei mai mari sunt aduși cu microbuzele la Peștera: ”Sunt 3 microbuze care transportă elevii din comună, adică 60 din Ivrinezu Mare și 45 din Izvoru Mare. (…) Am fost ieri în toate școlile comunei pentru a participa la deschiderea noului an școlar împreună cu viceprimarul și cu șeful de post.”, ne-a spus primarul comunei Peștera, Marius Petre.

În comuna Independența se învață în două schimburi

Comuna Independența are mai multe sate, unele situate la distanțe mari. Din păcate (sau din fericire) și aici există o singură școală gimnazială. În celelalte sate, fie nu există deloc școală, cum este cazul localității Fântâna Mare, fie sunt doar școli primare. La Fântâna Mare există doar grădiniță, iar restul elevilor sunt nevoiți să ajungă la Independența, fie iarnă, fie vară. Potrivit directorului școlii, Ionuț Răgușilă, sunt circa 200 de elevi care fac zilnic naveta. Cu toate acestea, există un  singur microbuz școlar care îi aduce pe toți copiii la școală. ”Avem mai multe microbuze dar este un singur șofer. Așa că aducem copiii la școală în schimburi – adică ținem ore atât dimineața, de la ora 7.15, cât și după amiaza. Am solicitat Inspectoratului Școlar să modificăm un pic orarul, pentru a ne putea încadra în transport și ținerea orelor, adică am cerut să ținem orele pe parcursul a 45 de minute, cu pauze de 10 minute.”, ne-a spus directorul Răgușilă.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

CT BUS: În intervalul 21 – 23 octombrie, traseele 42, 44, 51, 48 și 101 circulă deviat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În perioada 21 – 23 octombrie 2020, în intervalul orar 19:30 – 05:00, traseele 42, 44, 51, 48 și 101 circulă deviat, după cum urmează:

– LINIA 42:

– sens de deplasare spre Poarta 2: bd. Tomis – bd.Mamaia – bd. I.G.Duca – bd.Ferdinand – bd. Mihai Viteazul – Poarta 2;

– sens deplasare spre Tomis Nord: Poarta 2: bd. Mihai Viteazul – bd.Ferdinand- str. Mircea cel Batran – bd. Mamaia – Bd. Tomis;

– LINIILE 44 ȘI 51:

– sens de deplasare spre Poarta 1: bd. I.G.Duca – bd.Ferdinand- bd. Mihai Viteazul – Poarta 1;

– sens de deplasare spre Casa de Cultură: Poarta 1 – str. Traian – str. Negru Vodă – Mircea cel Bătrân – bd. Ferdinand – str. I.G.Duca;

– LINIA 48:

– sens deplasare spre Palas: Poarta 2 – str. Traian – str. Negru Vodă – str. Mircea cel Bătrân – bd. Ferdinand;

– LINIA 101:

– sens deplasare spre Zona Industrială: Poarta 1 – str. Traian – str. Negru Vodă -str. Mircea cel Bătrân – bd. Ferdinand;

”Devierile vizează strada Mihai Viteazul, pe porțiunea cuprinsă între Bd. Mamaia și Bd. Ferdinand, deoarece pe acest tronson se desfășoară lucrări de asfaltare executate de S.C. Confort Urban S.R.L.”, precizează Biroul de presă al CT BUS.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Tânăr din Mangalia, reținut pentru tâlhărie și furt calificat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, un bărbat din municipiul Mangalia a rămas fără telefonul mobil deoarece acesta i-a fost smuls din mână de către un tânăr. Au fost anunțați polițiștii, care au demarat cercetările în acest caz de tâlhărie.

Urmare a acestora, polițiști din cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției municipiului Mangalia au identificat un tânăr, de 19 ani, bănuit de comiterea faptei.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, la data de 19 octombrie a.c., persoana în cauză a smuls unui bărbat, de 50 de ani, telefonul mobil, în timp ce acesta se afla pe o stradă din municipiul Mangalia.

Polițiștii au mai reținut în sarcina tânărului în cauză comiterea a două infracțiuni de furt calificat și infracțiunea de furt, fapte comise în perioada 25 septembrie – 16 octombrie 2020.

Acesta a fost reținut pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de astăzi va fi prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

În cauză, polițiștii de investigații criminale continuă cercetările față de alți doi bărbați, de 18, respectiv 21 de ani, bănuiți de comiterea infracțiunilor de furt calificat.

Update: În urmă cu puțină vreme,  pe numele tânărului a fost emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Taximetriștii constănțeni, la control! Au fost aplicate zeci de sancțiuni

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța informează că polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța au executat în perioada 12.10.2020 – 18.10.2020 acțiuni tematice pe linia depistării și sancționării conducătorilor auto care nu respectă prevederile legale referitoare la transportul de persoane în regim de taxi și în regim de închiriere. Iar neregulile nu au întârziat să apară: de la lipsa ecusonului, înscrisuri neconforme sau lipsa listei de prețuri până la oprirea neregulamentară. S-au aplicat 52 de sancțiuni în conformitate cu prevederile Legii Nr 38 /2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere și ale H.C.L.M nr.464/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. Valoarea totală a amenzilor a fost de 24.930 de lei, arată sursa citată.

„Menționăm faptul că astfel de acțiuni se desfășoară în mod periodic, în scopul prevenirii și combaterii încălcării normelor legale în vigoare. Dar și clienții pot evita incidentele neplăcute dacă respectă câteva sfaturi elementare. În primul rând, trebuie să aleagă doar mașinile inscripționate corespunzător, să verifice prețurile afișate pe portiere și dacă șoferul nu pornește aparatul de taxat din propria inițiativă, să îi ceară acest lucru.

Orice problemă întâmpinată poate fi semnalată la Direcția Generală Poliția Locală, la numărul de telefon 0241.484.205. Pentru utilizatorii aplicației WhatsApp numărul de contact este 0799.606.142.“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: