Conecteaza-te cu noi

Actual

Sute de copii din județ, chinuiți de naveta zilnică

Published

on

Școala a început în toată țara. Din fericire, în județul Constanța a fost o zi cu mult soare. Așa cum știți și cum mulți dintre voi ați fost direct implicați în acest eveniment, în orașe a fost o zi cât se poate de fericită. Pe străzi erau copii cu brațele pline de flori pentru învățătorii sau profesorii lor, însoțiți de părinți sau singuri, care mergeau la școală. Florăriile nu au mai fost luate cu asalt la fel ca altădată însă, cu toate acestea, pe raza școlilor a fost nebunie mare. Nici politicienii nu au lipsit de la acest eveniment pentru că au avut zi liberă de la Camera Deputaților și de la Senat special pentru festivitățile de începere a noului an școlar. Din păcate, numărul elevilor a scăzut destul de mult, pe de-o parte din cauze de natalitate din ce în ce mai scăzută, iar pe de altă parte, din cauza sărăciei, mulți dintre copii nu și-au mai permis să meargă la școli. Școlile în care învață sub 300 de copii nu mai au personalitate juridică, ci sunt structuri ale altei unități școlare. Ceea ce nu înseamnă însă că elevii sunt transportați cu un microbuz la o altă școală, deși sunt și astfel de situații. De exemplu, în satul Credința sunt numai 11 copii care merg la școală. Ei fac naveta în localitatea Plopeni. Dar există și alte cazuri când sunt distanțe mari de parcurs între două localități, iar atunci este inutil să trambalezi copiii. După cum ne-a spus inspectorul școlar general, prof. Petrică Miu, ”sunt școli cu câțiva elevi. Dacă sunt 15 km, de exemplu, între două localități este greu să duci copilul de clasă zero sau clasele mici cu microbuzele la școală. Ei urmează cursurile în localitățile lor”. Una dintre comunele cu sate răsfirate și prea puțin numeroase din punct de vedere a populației este Lipnița. Am stat de vorbă cu primarul Florin Crăciun, care ne-a spus că ieri, cu ocazia deschiderii noului an școlar, a fost în toate școlile din comună. ”Am fost în toate școlile din comună împreună cu directorul școlii din Lipnița, Vlaicu Nicolae. Toate școlile noastre sunt funcționale; nu zic că sunt în perfectă stare de funcționare dar încercăm să fie totul în regulă. Deja ne-am pregătit cu combustibil pentru iarnă.”, ne-a spus Florin Crăciun. El a mai precizat că satul care are cei mai puțini copii este Cuiugiuc, cu 16 copii, care țin cursuri în localitate. De asemenea, în Canlia sunt 60 de copii, iar la Coslugea sunt în jur de 90. Și în comuna Peștera este o singură școală gimnazială, respectiv în Peștera. În Ivrinezu Mare și Izvoru Mare, sunt școli cu clasele I-IV, unde învață cei mici. Cei mai mari sunt aduși cu microbuzele la Peștera: ”Sunt 3 microbuze care transportă elevii din comună, adică 60 din Ivrinezu Mare și 45 din Izvoru Mare. (…) Am fost ieri în toate școlile comunei pentru a participa la deschiderea noului an școlar împreună cu viceprimarul și cu șeful de post.”, ne-a spus primarul comunei Peștera, Marius Petre.

În comuna Independența se învață în două schimburi

Comuna Independența are mai multe sate, unele situate la distanțe mari. Din păcate (sau din fericire) și aici există o singură școală gimnazială. În celelalte sate, fie nu există deloc școală, cum este cazul localității Fântâna Mare, fie sunt doar școli primare. La Fântâna Mare există doar grădiniță, iar restul elevilor sunt nevoiți să ajungă la Independența, fie iarnă, fie vară. Potrivit directorului școlii, Ionuț Răgușilă, sunt circa 200 de elevi care fac zilnic naveta. Cu toate acestea, există un  singur microbuz școlar care îi aduce pe toți copiii la școală. ”Avem mai multe microbuze dar este un singur șofer. Așa că aducem copiii la școală în schimburi – adică ținem ore atât dimineața, de la ora 7.15, cât și după amiaza. Am solicitat Inspectoratului Școlar să modificăm un pic orarul, pentru a ne putea încadra în transport și ținerea orelor, adică am cerut să ținem orele pe parcursul a 45 de minute, cu pauze de 10 minute.”, ne-a spus directorul Răgușilă.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions