Connect with us

Actual

Cum au fost pregătite plajele de pe litoralul românesc pentru sezonul estival 2018

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Conducerea ABADL a prezentat, astăzi, raportul privind starea plajelor pentru sezonul estival 2018. Astfel, în ședința Colegiului Prefectural, conducerea Apelor Române “Dobrogea – Litoral” a prezentat raportul privind lucrările efectuate pentru acest sezon estival.

Referitor la stadiul lucrarilor de pregatire a plajelor sudului Litoralului Romanesc al Marii Negre pentru sezonul estival 2018, lucrari de exploatare curente si alte aspecte legate de plaje.

Activitatile de pregatire a plajelor au fost demarate incepand cu data de 20.02.2018 si vor fi finalizate pana la data de 01.05.2018. Astfel, pana la data de 16.04.2018 au fost amenajate si predate, conform clauzelor contractuale,  catre utilizatorii de plaje acele suprafete care fac obiectul contractelor de inchiriere urmand ca ulterior (pana la 01.05.2018) sa fie finalizate si acele suprafete libere de contract.

Avand in vedere ca in intervalul 10.03 – 01.04.2018 s-au inregistrat fenomene meteo de intenstitate medie si mare, respectiv furtuni care au afectat litoralul, desfasurarea activitatii de pregatire a suferit intarzieri care vor fi recuperate pana la data de 01.05.2018.

Lucrarile de pregatire a plajelor constau in:

 • Lucrari de pregatire a terenului:
 • Lucrari de terasamente – total plaje ≈ 80.000mc
 • Demontarea gardurilor de stuf (au fost demontate aproximativ 10.000 ml de garduri de protectie)
 • Nivelarea suprafetelor de plaja – total plaje ≈ 350.000mp
 • Evacuarea depozitelor de scoica din zonele cu depuneri si transportul acestora in zonele stabilite de beneficiar ≈ 400 tone
 • Transport pentru utilaje (deplasare utilaje senilate la zona de lucru);
 • Transport nisip din depozite in zone deficitare;
 • Transport si depozitare deseuri rezultate in urma activitatii de curatare ≈ 700 tone

Pana la data prezentei au fost predate catre utilizatori de plaje un numar de 319 subsectoare inchiriate reprezentand 100% din contractele existente care se supun procedurii de predare la inceputul sezonului estival.

La lucrarile de pregatire a plajelor, Sistemul de Gospodarire a Apelor actioneaza zilnic cu utilaje si personal din cadrul A.B.A.D-L (inclusiv personal delegat din cadrul ABADL, din judet, respectiv formatiile de lucru Dunare Nord, Dunare Sud si Histria – S.G.A. Constanta si din cadrul S.G.A. Tulcea).

Actiunea se desfasoara concomitent pe 3 tronsoane astfel (repartitia utilajelor si activitatile descrise sunt din data de 23.04.2018):

Tronson 1 (Navodari – Mamaia – Constanta) – finalizat in proportie de 90%;

 • 1Basculanta + 1 Buldoexcavator + muncitori F. Histria – ecologizare zona Navodari Nord (Navodari I);
 • 1 Basculanta + 1 Incarcator Frontal – Evacuare deseuri zona Pescarie (Mamaia);
 • 1 Buldoexcavator – evacuare nisip zona hotel Amiral;
 • 1 tractor cu remorca + 2 tractoare cu utilaj ecologizare (cherrington) – ecologizare mecanica in zona Azur – Cazinou Mamaia;

Muncitori F. Mamaia – ecologizare lac Tabacarie in zona Piticot;

Cantitati Tronson II:

 • Transport si depozitare deseuri ≈ 300 to

Tronson 2 (Agigea – Eforie – Costinesti – Tuzla) – finalizat in proprtie de 90%;

 • 1 Basculanta – evacuare deseuri depozit Techirghiol + evacuat nisip promenada Eforie Nord;
 • 2 Buldoexcavatoare + muncitori – evacuat nisip promenada Eforie Nord;
 • 1 Tractor cu disc – afanare Eforie Sud si Cordon Eforie;
 • 1 Buldozer – nivelare linie tarm Eforie Nord II;

Cantitati Tronson II:

 • Transport si depozitare deseuri ≈ 200 to

Tronson 3 (Olimp – Neptun – 23 August – Mangalia – 2 Mai – Vama Veche) – finalizat in proportie de 90%.

 • 1 tractor cu remorca + muncitori – Ecologizare Vama Veche;
 • 1 Buldozer – nivelare plaja Jupiter;
 • 1 Buldoexcavator – nivelat plaja Mangalia
 • 1 Basculanta – transport deseuri la rampa.

Cantitati Tronson III:

 • Evacuare scoica – 400to
 • Transport si depozitare deseuri ≈ 200 to

In continuare dupa finalizarea lucrarilor de corectare a liniei tarmului, se va actiona normal, conform programului anual, la igienizarea suprafetelor de plaja libere de contract si evacuarea algelor si scoicilor de la linia tramului acolo unde fenomenul se manifesta insemnat cantitativ.

Responsabilitatea igienizarii subsectoarelor de plaja inchiriate revine, incepand cu data predarii, operatorilor economici care detin contracte de inchiriere.

Principalele activitati care vor fi desfasurate sunt urmatoarele :

 • Curatarea suprafetelor de plaja libere de contract

– curatarea  manuala a plajei, prin colectarea corpurilor straine (lemnoase, metalice, etc.)  si a deseurilor de orice natura;

– incarcarea manuala

–  depozitarea  acestora  in  containere de precolectare;

 • Curatarea liniei tarmului

– colectarea manuala a depunerilor de alge si strangerea acestora in gramezi si incarcarea manuala  ;

– colectarea mecanizata a  depunerilor  de  alge si  material  cochilifer ;

–  depozitarea  acestora  in  containere de precolectare.

 • Curatarea manuala si mecanizata a depunerilor de nisip din dreptul parapetelor si aleilor, in cazul producerii unor furtuni sau vant puternic.
 • Inlaturarea efectelor unor fenomene neprevazute (eroziuni ale suprafetelor de plaja cauzate de manifestarea unor fenomene meteorologice deosebite, prabusiri ale falezei, etc) – functie de necesitate, volume care nu pot fi estimate, situatii accidentale.

Comments

comments

Actual

Doi bărbați din județul Argeș, prinși de polițiștii Gărzii de Coastă cu portbagajul plin de pește

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Tulcea au depistat, în zona de competență, doi cetăţeni români care transportau, într-un autoturism, aproximativ 70 kilograme de pește, fără documente legale.

În data de 18.09.2019, poliţiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Tulcea, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit pentru control pe raza localității Nufăru, județul Tulcea, un autoturism înmatriculat în România în care se aflau două persoane.

Astfel, în cadrul verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că cei doi sunt cetățeni români, în vârstă de 38, respectiv 31 de ani, ambii cu domiciliul pe raza judeţului Argeș.

În urma controlului efectuat asupra autoturismului, polițiștii de frontieră au descoperit, în habitaclul autovehiculului, cantitatea de 69 kilograme de peşte, diferite specii, pentru care persoanele în cauză nu deţineau documente de transport.

Întreaga cantitate de peşte a fost predată unei societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale, iar poliţiştii de frontieră fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deținere și transport fără documente legale a peștelui, la finalizare fiind luate măsurile legale care se impun

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Agitație mare la ARSVOM Constanța: Este ”bătălie” pentru 6 posturi scoase la concurs

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, la sediul Agenției Române pentru Salvarea de Vieți Omenești pe Mare (ARSVOM) din Constanța este agitație mare. Cu începere de la ora 9.00, 14 persoane se află în sălile de examen pentru a susține concursul pentru ocuparea a 6 posturi disponibile scoase la concurs.

Este vorba despre 2 posturi de  Comandant maritim, 2 posturi de Timonier și un post de Conducător șalupă, toate pentru Grupul de Nave, precum și un post de Inginer pentru TESA – Serviciul tehnic.

Vedeți mai jos procesele verbale de selecție:

Selectie Dosare Timonier Cond Salupa

Selectie Dosare Ing Birou Teh

Într-o primă fază, s-au înscris la concurs 16 persoane, însă unul dintre bărbații care intenționa să dea examen nu depusese la dosar și certificatul de timonier, așa că a fost respins.

Precizăm că proba scrisă a început la ora 9.00 și tot azi, la ora 16.00 vor fi afișate rezultatele. Persoanele care vor dori să depună contestații la această probă o pot face până mâine, 20 septembrie, la ora 10.00. Tot mâine, până la ora 15.00 se vor soluționa contestațiile și se vor comunica rezultatele.

Pe data de 23 septembrie, cu începere de la ora 9.00, se va desfășura proba practică.Afișarea rezultatelor va avea loc în cea de-a doua zi, la ora 16.00. Și pentru această probă se vor putea depune contestații, care vor fi soluționate până pe data de 25 septembrie, la ora 11.00.

Afișarea rezultatelor finale va avea loc pe data de 26 septembrie, la ora 16.00.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un constănțean a distrus cu mașina gardul unei case din Jurilovca. Vezi cât de beat era

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În noaptea de 17/18 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Jurilovca au fost sesizați de către o femeie, din comuna Jurilovca, județul Tulcea, despre faptul că un autoturism i-a distrus gardul locuinței, iar conducătorul auto a părăsit locul faptei.

Imediat după sesizare, polițiștii au efectuat verificări pe raza localității, identificând un bărbat, în vârstă de 32 de de ani, din Constanța, bănuit de săvârșirea faptei.

Astfel, polițiștii au stabilit faptul că, bărbatul, în timp ce conducea un auto pe raza localității Jurilovca, a pierdut controlul asupra direcției de mers, iar autoturismul a lovit gardul unei locuințe.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că, bărbatul se afla sub influența băuturilor alcoolice, cu o concentrație de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere sub influența băuturilor alcoolice și distrugere din culpă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: