După ce în spaţiul public a izbucnit un ditamai scandalul legat de igienizarea Complexul Rupestru de la Murfatlar, directorul general al Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cercetător științific doctor Sorin Marcel Colesniuc, a trimis pe adresa redacţiei Ordinea un punct de vedere în care explică ceea ce s-a întâmplat, din punctul său de vedere.
Iată integral punctul de vedere al directorului Muzeului de Istorie Națională, Sorin Marcel Colesniuc:
„Astăzi, 29 martie, am fost invitat să particip la ședința Consiliului Județean Constanța întrucât, pe ordinea de zi, se afla și Hotărârea privind aprobarea rezultatului evaluării anuale a managementului directorului Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. În cadrul ședinței am aflat că pe ordinea de zi se află și o hotărâre „privind încetarea dreptului de administrare constituit în favoarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța asupra unui bun imobil (teren), proprietate publică a județului Constanța, situat în Oraș Murfatlar, județul Constanța”, despre care nu știam absolut nimic. Firesc era să aflu și eu, înainte de ședință, despre acest proiect depus de dl. Palaz, dar nu doresc să mai comentez asupra acestui aspect. Dacă dl. Palaz consideră că directorul instituției care are în administrare acest sit arheologic nu trebuie să știe… așa să fie…
Motivul precizat în hotărâre, pentru care ni s-ar fi încetat dreptul de administrare, era acela de igienizare a terenului adiacent Complexului Rupestru Basarabi. Am ascultat motivația d-lui Palaz, după care am fost invitat la microfon să-mi spun punctul de vedere. Am răspuns că muzeul are un muncitor la Complexul Rupestru de la Basarabi, care a făcut curățenie în ultimele săptămâni. Acel angajat al muzeului m-a informat în această dimineața că ieri, 28 martie, dl. primar al orașului Murfatlar, Valentin Saghiu, a trimis un tractor cu remorcă și astfel au fost transportate, de la Complexul Rupestru, 7 (șapte) remorci de vegetație uscată și gunoaie. Pentru a vedea cum arăta înainte de a se face curățenie și cum arată astăzi terenul adiacent Complexului Rupestru, atașez câteva fotografii.
Subliniez faptul că nu am avut bani prevăzuți în buget de la Consiliul Județean Constanța pentru igienizarea sitului arheologic sau pentru igienizarea terenului adiacent, iar curățenia s-a făcut de către un singur angajat al muzeului. Astfel, s-au economisit câteva milioane de lei din bugetul public al Consiliului Județean Constanța, plătind un muncitor calificat de întreținere cu un salariu lunar de 1.500 lei.
Dl. Palaz a ținut să meargă, imediat după ședință, la Complexul Rupestru pentru a-mi demonstra că nu este așa. Am ajuns acolo și am remarcat că este făcută igienizarea, dar pentru a-mi arăta că nu am dreptate, dl. Palaz a mers în fundul curții și a început să demonteze o platformă pe care o amenajase angajatul muzeului, din materialele de construcție rezultate în urma dezafectării unei camere a casei în care locuiește. În filmul postat astăzi pe Internet se vede clar cum dl. Palaz demontează această platformă spunând că ascundem gunoiul sub preș. Ulterior, dl. Palaz a intrat într-o magazie unde erau depozitate alte materiale vechi, pregătite pentru a fi aruncate, spunând că vizitatorii Complexului Rupestru nu trebuie să vadă așa ceva.
Eram patru angajați ai muzeului acolo, însă nici unul dintre noi nu putea să spună nimic din cauza debitului verbal al d-lui Palaz, consternați fiind și de ceea ce spunea. Îl informez pe dl. Palaz că turiștii nu merg la Complexul Rupestru să viziteze nici magazia de materiale și nici platforma din fundul curții. Ba, mai mult, Complexul Rupestru de la Murfatlar nu este încă vizitabil, întrucât este nevoie de un proiect de restaurare și conservare al întregului sit arheologic. Iar acest proiect se poate fi implementat doar cu specialiști în restaurare și conservare și nu cu firme de igienizare.
Eu nu vreau să mă cert cu dl. Palaz, deși acesta m-a acuzat că fac politică… Eu fac politica monumentelor arheologice, în sensul că am grijă de aceste monumente arheologice. Fotografiile cu ce era înainte și ce este acum, după igienizare, demonstrează cât se poate de clar că s-a făcut igienizare la Complexul Rupestru de la Murfatlar.
Tocmai de aceea, consider că ar fi foarte bine ca toate monumentele istorice din județul Constanța și, mai ales, cele din orașul Constanța, să se afle în administrarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Noi știm cum să le administrăm și cum să le igienizăm fără să le distrugem și fără să cheltuim milioane sau zeci de milioane de lei din banii publici. Doar cu personalul de specialitate și câțiva muncitori putem pune în valoare aceste monumente arheologice deosebit de importante pentru istoria noastră națională.
Și o ultimă informație: mâine, 30 martie, voi fi împreună cu reprezentanții din Constanța ai Organizației internaționale Noua Acropolă în siturile arheologice din orașul Constanța: Termele Romane, Parcul arheologic al Catedralei și Mormântul pictat de tip hypogeu, unde vom face curățenia de primăvară. Activitatea am planificat-o împreună cu președintele asociației constănțene, Adrian Tudose, încă de săptămâna trecută.“