Connect with us

Administratie

Cum gestionează Primăria Lumina recuperarea prejudiciilor constate de Curtea de Conturi

Publicat

la

Autoritățile locale din Lumina au o sarcină grea: au de recuperat sume importante conform unor decizii ale Curții de Conturi, din 2017 și 2020.

Recent, Consiliul Local Lumina a adoptat o serie de hotărâri pentru contractarea de servicii de asistență juridică în vederea reprezentării comunei în procese care vizează recuperarea acestor prejudicii. Este vorba de 3 procese cu un grad sporit de dificultate.

Primul proces are ca obiect recuperarea unui prejudiciu de peste 270.000 de lei, în baza Deciziei 45/2017 a Curții de Conturi. Curtea a apreciat că acești bani ar fi fost plătiți nelegal (pe fondul unor deficiențe cantitative și al unor majorări de deviz) pentru lucrările de amenajare a parcului din zona derelei din localitate. Deși atacată la instanță, decizia Curții a rămas în picioare. În aceste condiții, în anul 2019, Primăria Lumina a inițiat un proces pentru antrenarea răspunderii contractuale a societății care a asigurat dirigenția de șantier la parcul de lângă derea. Procesul a fost câștigat pe fond, la Tribunalul Constanța, de firma de dirigenție. În termenul legal, Primăria a declarat apel, iar în această cale de atac a obținut administrarea unei expertize tehnice. Însă expertul numit de instanță a atestat că nu există deficiențe cantitative (așadar, contrar celor apreciate de Curtea de Conturi). Din acest motiv, Curtea de Apel Constanța a respins apelul Primăriei, printr-o hotărâre supusă recursului. Consilierii locali au fost de acord cu alocarea sumei de 4.000 de lei în vederea angajării unei case de avocatură care să formuleze recurs și să-l susțină în fața instanței. Achiziția este justificată prin complexitatea cazului, în contextul în care Curtea de Conturi a stabilit prejudiciul în principal pe baza unor deficiențe cantitative, în vreme ce expertul numit de instanță a opinat că nu au existat deficiențe de cantitate.

O altă hotărâre locală vizează contractarea de servicii juridice tot pentru plăți considerate nelegale printr-un raport al Curții de Conturi din anul 2020. Aici este vorba despre recuperarea prejudiciului de peste 200.000 de lei cauzat, conform auditorilor, prin plata nelegală a unor sume facturate eronat de Serviciul de Salubrizare Locală. În această speță, o parte a prejudiciului a fost recuperată deja printr-o dispoziție de imputare de la funcționarii publici din cadrul Primăriei, fiind însă necesare hotărâri judecătorești pentru persoanele responsabile din rândul aleșilor locali (ordonator de credite și viceprimar). În vederea susținerii unor astfel de demersuri în fața instanței, consilierii locali au fost de acord cu încheierea a două contracte de asistență juridică, fiecare în valoare de câte 2.380 de lei.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

(FOTO) Parcul din zona Marvimex începe să prindă contur. Consilierul Costin Avătavului: „Se lucrează la proiectul tehnic“

Publicat

la data de

Scris de

Consilierul local al PNL Costin Avătavului, anunță că proiectul său de suflet – parcul de la Marvimex, începe să prindă contur.

„M-am întâlnit cu voi luni și mi-ați semnalat că este nevoie de igienizarea terenului care este năpădit de buruieni. În calitate de consilier local, am semnalat acest lucru persoanelor abilitate din cadrul Primăriei Constanța și ieri, o echipă de la Compartimentul Spații verzi a igienizat tot terenul. Parcul de la Marvimex este o prioritate pentru mine și știu că și pentru voi și, de aceea, o să vă țin la curent cu evoluția lui până în momentul în care îl vom vedea finalizat. Dacă mandatul trecut am bătut la uși închise pentru ca acest teren neîngrijit să fie reabilitat si sa devina primul parc al cartierului Inel 2, în ultimul an s-au făcut pași importanți pentru regenerarea acestei zone. S-a soluționat litigiul asupra terenului, iar acesta va rămâne in proprietatea primăriei cu destinația de spațiu verde. A urmat cadastrarea si intabularea lui, iar acum se lucrează la proiectul tehnic al parcului. Mai mult decât atât, cu ajutorul dumneavoastră, celor ce locuiți in zonă, am identificat si alte terenuri unde vom încerca să facem spații verzi amenajate si câteva parcări.“, a declarat Costin Avătavului.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Lumina. Cursuri pentru finalizarea studiilor minime sau obținerea unei diplome de calificare

Publicat

la data de

Scris de

Primăria comunei Lumina îi anunță pe cetățenii interesați că joi, de la ora 8.30, în sala de la Unitatea Militară va avea loc o întâlnire în cadrul căreia pot afla detalii despre modul cum se pot înscrie la cursuri de finalizare a studiilor minime sau pot obține o diploma de calificare. Sunt vizate persoanele din comuna Lumina cu vârsta între 16 și 30 de ani.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța spune că derulează operațiuni de dezinsecție și deratizare în toate cartierele orașului

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța informează că parcurile, scuarurile, spațiile verzi dintre blocuri, străzile, trotuarele și promenadele din Constanța sunt stropite în permanență împotriva insectelor care creează disconfort populației, precum şi pentru eliminarea riscurilor de transmitere a unor boli. Substanţa utilizată este Solfac Trio și este avizată de Ministerul Sănătăţii.

„Produsul are o acțiune insecticidă rapidă și poate persista până la câteva săptămâni, în funcție de suprafața tratată. Substanța oferă, de asemenea, un efect puternic de „flush-out”, de „extragere” a dăunătorilor din ascunzișuri, este recomandat atât pentru controlul insectelor zburatoare, cât și târâtoare. Datorită compoziției speciale, are și un efect repelent, îndepărtând și ținând departe insectele de zonele tratate. În paralel, echipe specializate continuă amplasarea în toate zonele orașului a  momelilor toxice pentru combaterea rozătoarelor în locuri inaccesibile populației pentru protejarea sănătății constănțenilor, conservării şi protecţiei mediului înconjurător. Momelile conțin substanțe raticide anticoagulante biodegradabile și sunt protejate în stații de intoxicare marcate și inscripționate corespunzător. Rugăm constănțenii să conștientizeze importanța acțiunilor de deratizare și să respecte în totalitate inscripțiile existente pe stațiile de intoxicare dacă le reperează în parcuri sau zone verzi. Pentru a asigura eficiența maximă a acțiunilor, aceste tratamente trebuie efectuate simultan atât pe domeniul public cât şi pe cel privat, de aceea, recomandăm tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Constanța să efectueze tratamente de dezinsecţie și deratizare în spațiile pe care le dețin, în paralel cu acțiunile municipalității.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: