În sala Remus Opreanu a Consiliului Județean s-a desfășurat, astăzi, prima ședință ordinară a Consiliului Local Constanța. Cel mai important punct de pe ordinea de zi a fost acela privind alegerea comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, cele care vor analiza, fiecare după competențe, toate inițiativele de legiferare locală, înainte ca acestea să ajungă la vot, în plenul Consiliului Local.
Componența comisiilor a fost stabilită prin vot secret de către toți cei 27 de aleși locali.
Iată componența acestora:
Comisia nr. 1 – Comisia de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanțe și administrarea domeniului public și privat al municipiului Constanța:
Costin Răsăuțeanu (PSD)
Marius Tulica (PNL)
Ionuț Rusu (PNL)
Ovidiu Cupșa (AUR)
Florin Cocargeanu (USR)
Comisia nr. 2 – Comisia de organizare și dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecția mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice și de arhitectură:
Stela Ioan (AUR)
Perodin Dede (PSD)
Cornelia-Cristina Roman (PSD)
Cristian Omocea (PNL)
Hristu Cosmin (AUR)
Comisia nr. 3 – Comisia pentru servicii publice, comerț, turism și agrement:
Daniel Tudor (PNL)
Claudia Dobre (PSD)
Alexandru Naziru (PNL)
Laurențiu Mironescu (AUR)
Mihai Ochiulet (independent)
Vasilica-Simona Croitoru (PMP)
Ilyus Nedelcu (USR)
Comisia nr. 4 – Comisia pentru activități științifice, învățământ, sănătate, cultură, sport, culte și protecție socială:
Irinela Nicolae (PSD)
Nicolae Lascu (PSD)
Dragoș Prăzaru (PNL)
Alexandru Sorin Bădoiu (Forța Dreptei)
Oleg Danovski (AUR)
Comisia nr. 5 – Comisia pentru administrație publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și a libertăților cetățeanului:
Cornelia-Cristina Roman (PSD)
Cristian Mihăilescu (PSD)
Adriana Arghirescu (PNL)
Bezait Ali (PNL)
Stela Ioan (AUR)
Cătălin Iacob (USR)
Felicia Ovanesian (independentă)
Felicia Ovanesian, respinsă la Urbanism
În timpul procesului de votare, singurul lucru care a atras atenția a fost votul negativ dat pentru Felicia Ovanesian, atunci când s-a votat componența Comisiei nr. 2, cea de de organizare și dezvoltare urbanistică. Deși fostul cyty-manager al Constanței și-ar fi dorit să facă parte din Comisia de Urbanism, majoritatea colegilor săi au votat împotrivă. Astfel, Ovanesian a obținut doar 8 voturi „pentru“, iar 19 au fost „împotriva“, acestei numiri.
Fostul city-manager a amenințat cu un proces pe Facebook, încă dinainte de începerea ședinței, când avea deja cunoștință sau intuia că nu va fi votată pentru a face parte din această comisie. Deocamdată nu este foarte clar pe cine și-ar dori Ovanesian să târâie în judecată.
„De ce nu au nevoie de mine în comisia de urbanism știm cu toții. Ce mai știm este că mie îmi place să mă distrez! Și după ce o să descopăr că în comisia de urbanism vor ajunge numai “specialiști” fără noțiuni elementare, mergem la instanță! Să decidă instanța dacă în mod corect nu s-a ținut cont de opțiunea mea justificată și au fost descoperiți alți consilieri care cunosc mai mult urbanism decât mine! Deși, vă spun sincer, nici justiția nu mai e ce a fost!” – a scris aceasta înainte de începerea ședinței.
Fără viceprimari!
Ceea ce lipsește pentru a ști exact cum se așază taberele în noul Consiliu Local este desemnarea viceprimarilor. Procedura nu a fost încă inițiată nici de către primarul Vergil Chițac, nici de consilierii locali, care au și ei acest drept prin lege. Până în prezent, nu se cunosc date despre alianța care va sta la baza guvernării locale, iar liderii partidelor reprezentate în legislativul local nu au abordat acest subiect în declarațiile lor publice. Potrivit surselor noastre, sunt posibile două alianțe în acest moment, ambele în jurul PNL. Liberalii ar putea forma majoritatea împreună cu PSD-iștii, mai ales că au avut o colaborare cu aceștia la nivel local, în primul mandat de primar al lui Vergil Chițac. Dacă în privința primului candidat de viceprimar, lucrurile sunt bătute în cuie, adică primarul Chițac va merge în continuare cu Ionuț Rusu (PNL), pentru cel de-al doilea post avem în continuare un semn de întrebare. Teoretic, dar și practic, al doilea loc de viceprimar este rezervat partenerilor de alianță.
Cel mai vehiculat nume pentru a ocupa funcția de viceprimar din partea PSD este cel al consilierului local Costin Răsăuțeanu. Acesta a mai fost viceprimarul lui Decebal Făgădău. Pe de altă parte, nu este exclusă o alianță între PNL și AUR, situație în care viceprimar ar putea ajunge Cosmin Hristu, potrivit surselor noastre.
Cel mai probabil, negocierile pentru formarea unei majorități la Constanța se vor încheia abia după alegerile parlamentare și prezidențiale. În această ecuație, necunoscutele care trebuie aflate sunt numele celor care vor accede în turul doi al alegerilor prezidențiale, precum și scorurile pe care le vor obține principalele partide la alegerile parlamentare.
Exponenții de putere în plan local ai PNL, PSD și AUR nu vor face, cel mai probabil, nicio mișcare în vederea formării unei alianțe locale, până când nu se vor cunoaște rezultatele alegerilor parlamentare și prezidențiale. Desigur, până atunci Primăria Constanța poate funcționa fără viceprimari.