Connect with us

Administratie

Cum poate Primăria Constanța să ia bani de la Guvern pentru agentul termic

Publicat

la

Premierul Viorica Dăncilă a solicitat ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, să elaboreze  un proiect de act normativ care  să ajusteze unele prevederi legale în raport cu situația existentă și să introduca mecanisme corective pentru asigurarea unui tratament corect și echitabil al contribuabililor, de natură să contribuie la creșterea atractivității mediului de afaceri din România. Proiectul ar urma să conțină prevederi referitoare la termenele de plată a unor contribuții, bonificații pentru contribuabilii care realizează venituri impuse, dar și scăderea cotei de TVA, la 5%, pentru serviciile de cazare la hotel și camping, restaurante și catering, utilizarea facilităților sportive, accesul în parcuri de distracție. Același proiect ar urma să conțină și prevederi speciale pentru unitățile administrativ-teritoariale care întâmpină probleme cu termoficarea – așa cum este în prezent și cazul municipiului Constanța:

➢ Până la finele anului, unitățile administrativ-teritoriale pot solicita împrumuturi, în limita a 450.000 mii lei, pentru finanțarea furnizării energiei termice în sezonul rece. Unitățile administrativ-teritoriale pot contracta împrumuturile numai cu avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, şi numai dacă la data depunerii documentației nu prezintă restanțe la împrumuturile contractate anterior din venituri din privatizare. Documentele in vederea contractării împrumutului se depun până la data de 29 noiembrie 2018 la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice/administrațiile județene ale finanțelor publice.

Cu alte cuvinte, situația apei calde la Constanța s-ar putea rezolva și printr-un împrumut guvernamental.

Criza apei calde de la Constanța

Reamintim că la nivelul municipiului Constanța zeci de mii de locuințe au rămas fără apă caldă. Această criză a început cu un preaviz transmis de Electrocentrale Constanța SA (CET Palas) către RADET, pe 10 septembrie 2018. CET-ul a somat regia să urgenteze plățile restante și să prezinte un plan de eșalonare până la 26 septembrie 2018, urmând ca, în caz contrar, să se sisteze furnizarea agentului termic primar. Iată situația facturilor lunare emise de Electrocentrale către RADET pentru furnizarea agentului termic primar:

– Ianuarie 2018 – 20.690.179,44 lei
– Februarie 2018 – 23.389.177,25 lei
– Martie 2018 – 21.119.072,46 lei
– Aprilie 2018 – 22.224.533,75 lei
– Mai 2018 – 11.110.488,36 lei
– Iunie 2018 – 2.589.734,74 lei
– Iulie 2018 – 2.189.733,16 lei
– August 2018 – 2.147.049,76 lei
– Septembrie 2018 – 2.053.544,95 lei

Electrocentrale Constanța SA a comunicat că RADET a achitat, conform dispozițiilor de plată, doar 21.099.257,53 de lei din aceste facturi în valoare totală de peste 107,5 milioane de lei. Cu alte cuvinte, regia ar înregistra restanțe la facturile din anul curent de 86.414.256,34 de lei. Adăugând și restanțele din anii anteriori, plus dobânzile penalizatoare, totalul debitului către CET ajunge la 256.315.803,51 de lei. Pe 27 septembrie 2018, Consiliul de Administrație de la Electrocentrale Constanța SA a luat decizia de a pune în aplicare preavizul transmis anterior, astfel încât nu a mai reluat furnizarea agentului termic primar la sfârșitul reviziei de toamnă.

De cealaltă parte, primarul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat că Primăria Constanța nu datorează bani către RADET și Electrocentrale. Făgădău a afirmat că Electrocentrale ar fi emis 8 facturi către RADET pentru agentul termic primar furnizat de la începutul acestui an, în valoare de 86.823.334,43 de lei, iar nu de 107,5 milioane de lei, așa cum a susținut Electrocentrale. De asemenea, primarul Constanței a spus că municipalitatea, prin regia subordonată, ar fi achitat mai mult decât s-a facturat, în speță 101.565.796,90 de lei, din care 93.147.625,02 lei cu titlul de plăți pentru energia termică primară și 8.418.171,88 de lei, cu titlul de plăți pentru singerea sentinței (în fapt dobânzi penalizatoare pentru restanțe din urmă, confirmate prin hotărâre judecătorească).

Diferențele de cifre sunt de-a dreptul uluitoare, motiv pentru care s-ar impune un control încrucișat al ANAF. O astfel de cerință a fost adusă în spațiul public de Gabriel Daraban, președintele organizației municipale ALDE Constanța. Daraban a opinat că cifrele RADET ar fi cele mincinoase.

În mod cert, războiul dintre Primărie și CET a lăsat Constanța fără apă caldă, iar riscul cel mai mare ar fi ca orașul să fie lipsit de căldură în pragul sezonului rece. Rămâne de văzut dacă Primăria Constanța va opta pentru soluția unui credit guvernamental, după ce inițiativa prezentată în deschiderea acestui articol va fi implementată. Reamintim că Guvernul ar putea deschide o linie de împrumut în valoare maximă de 450 de milioane de lei pentru municiplaitățile care întâmpină probleme la finanțarea furnizării energiei termice în sezonul rece. De asemenea, urmează să aflăm dacă municipalitatea constănțeană îndeplinește condițiile de eligibilitate la accesarea împrumutului guvernamental, în speță de a nu avea restanțe la împrumuturile acordate anterior.

Comments

comments

Administratie

De mâine, Primăria va institui „Gardă Pretoriană“ la statuia Lupa Capitolina

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța anunță că, de mâine, va institui Gardă de onoare la statuia Lupa Capitolina.

„Constanța va intra, în vara aceasta, pe lista selectă a orașelor turistice în care vizitatorii pot asista la un ceremonial de schimbare a gărzii de onoare. Primăria Constanța organizează, în perioada estivală, un demers artistic – performativ de tip „living history” intitulat „De Historia Urbis”.

Zilnic, în perioada 1 iulie – 28 august 2022 (59 de zile) între orele 10:00 – 22:00, la statuia Lupa Capitolina din Constanța va fi organizată o gardă de onoare formată din câte 2 legionari romani, sub comanda câte unui centurion. Ceremonialul schimbului de gardă va fi organizat din 2 în 2 ore, sub forma unui eveniment solemn artistic de inspirație romană. Tot personalul arondat evenimentului (legionari, centurioni, trupe auxiliare, poeți – orator) va purta echipament de tip roman. Schimbul de gardă se va desfășura sub forma unui ritual de sorginte militară romană, sub comanda câte unui centurion, toate comenzile fiind rostite în limba latină. Personajele care vor efectua serviciul de gardă vor face parte din două legiuni (I – Italica și V – Macedonica), deci vor exista două drapele și două acvile diferite, fiecare cu însemnele specifice fiecărei legiuni.

În vecinătatea statuii Lupa Capitolina va fi amplasat un cort militar roman, de unde se va porni cu schimbul de gardă și în care se vor afla centurionul, legionarii, și militarii din trupele auxiliare aflați în schimburile „de veghe” și „de somn”. Pentru fiecare schimb vor fi asigurate serviciile câte unui poet – orator, echipat în ținută civilă de inspirație romană, care va oferi celor interesați informații cu privire la natura evenimentului, date generale despre istoria centrului vechi al orașului precum și indicii și îndrumări spre obiective turistice din zonă.“, notează Primăria.

„Evenimentul va contribui la punerea în valoare a patrimoniului cultural al municipiului Constanța într-un mod solemn și artistic, la valorificarea moștenirii latine, la crearea unui important centru de interes pentru constănțeni și turiști, la generarea eveniment zilnic cu mare impact la public.”, a anunțat Georgiana Rusu, coordonatoarea proiectului.

Proiectul se încadrează în criteriile de dezvoltare a turismului cultural – istoric prevăzute în Strategia culturală a municipiului Constanța 2021 – 2031. Valoarea contractului este de 525.000 de lei, fără TVA, sau 624.750 de lei cu TVA.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

EXCLUSIV! Ce spune RAR despre mutarea sediului din cartierul Compozitori unde Primăria vrea să facă parc?

Publicat

la data de

Scris de

Consilierii locali au aprobat, ieri, la propunerea primarului Vergil Chițac, proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate și a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ”Îmbunătățirea mediului urban în zona Compozitori”. Este vorba despre amenajarea unui parc pe actualul amplasament al Registrului Auto Român, situat în strada Eliberării, nr. 46. Pentru această investiție, conducerea Primăriei va trebui să aloce 9.943.365 de lei, conform documentației tehnice elaborate de o firmă din București. Parcul trebuie să cuprindă alei pietonale, un loc de joacă, spații de relaxare, o fântână arteziană, sistem de irigat, două cișmele cu apă, elemente SMART etc.

Rămâne însă o mare problemă: unde se va muta RAR? În primă fază, Primăria le-a oferit un teren, în zona Industrială la un preț stabilit de un evaluator de aproximativ 7.000 de euro pe lună, dar se pare că nu este tocmai pe placul Registrului.

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a declarat că i-a notificat pe cei de la RAR să se mute din actualul amplasament, pentru care au contract până în 2024.

„Noi am notificat să se mute de acolo. Discuția asta am avut-o cu vechea conducere a RAR, le-am oferit o bucată din terenul pe care îl avem noi în zona Industrială, și unde acum este CT BUS, să îl dăm lor printr-o concesiune, pentru că nu puteam altfel. Noi trebuie să aplicăm ordonanța 75, Codul Administrativ. RAR-ul nu este instituție de utilitate publică și, atunci, nu le putem da terenul cu titlul gratuit. Am chemat un evaluator care ne-a spus că este vorba de 7.000 de euro pe lună chiria. Lor li s-a părut foarte scump și acum caută alte soluții, dar într-un fel sau altul ei vor trebui să plece de acolo, pentru că noi trebui să ne facem proiectul.”, a declarat Vergil Chițac.

Referitor la această situație, Ordinea.ro a cerut un punct de vedere conducerii Registrului Auto Român, care a spus că „identificarea unui spațiu de închiriat necesită o anumită perioadă de timp, deoarece acesta trebuie să respecte o serie de criterii necesare pentru desfășurarea activității complexe pe care o presupune o reprezentanță RAR.“

Cei de la Registru mai spun că mutarea sediului din Constanța nu trebuie să genereze sistarea activității.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. Se caută polițiști locali! Sunt scoase la concurs 10 posturi

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța organizează concurs de recrutare pentru ocuparea unor funcții publice de execuție vacante din cadrul Direcției Generale Poliția Locală:

Politist Local Clasa I Gradul debutant-Biroul Control Protecţia Mediului, Serviciul Control Activitate Comercială, Protecţia Mediului Şi Disciplina În Construcţii- 3 Posturi

Poliţist Local Clasa III, Gradul Debutant – Biroul Ordine Publică Nord, Serviciul Ordine Publică – 4 Posturi

Poliţist Local Clasa III, Gradul Debutant – Biroul Rutier Centru, Serviciul Rutier – 3 Posturi

Concursul se va desfășura în perioada 01-08 august 2022 la sediul Primăriei municipiului Constanța și va consta într-o probă sportivă eliminatorie, probă scrisă și o probă interviu.

Data limită pentru depunerea dosarelor este 18 iulie 2022.

Bibliografia, tematica, actele necesare înscrierii la concurs, fișa postului și baremele pentru probele sportive sunt afișate pe site-ul www.primaria-constanta.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: