Connect with us

Politica

Cum pregătesc partidele alegerile parțiale din județul Constanța și cine sunt candidații stabiliți deja

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

În luna noiembrie, în judeţul Constanţa, vor avea loc alegeri parţiale în trei dintre unitățile administrativ teritoriale. Cetățenii cu drept de vot sunt chemați la urne pe 5 noiembrie pentru a-și alege primarii în localitățile Pantelimon și Bărăganu, iar la Mereni urmează să fie ales un nou Consiliu Local. Liderii partidelor politice par să lase pe ultima sută de metri desemnarea candidaților la viitoarele alegeri și nici nu se înghesuie să ofere informații publice despre pregătirea scrutinului parțial. De la PSD, cel care se ocupă de comunicare în partid e șeful de la Drumuri Județene, Lucian Lungoci, însă acesta nu a răspuns apelurilor telefonice venite din partea “Ordinea.ro”, informațiile obținute fiind… pe surse. Sigure, spunem noi! Nici la PNL situația nu este cu mult diferită. Liderul PNL Constanța, Bogdan Huțucă, nu a răspuns apelurilor noastre, iar președintele Organizației Municipale, George Muhscină, ne-a informat că nu deține date despre organizarea alegerilor și ni l-a recomandat pe prim-vicepreședintele Vasile Delicoti. Muhscină ne-a explicat că Delicoti se ocupă de tot ce înseamnă pregătire, candidați și organizarea alegerilor parțiale din partea PNL.

Un alt partid pentru care explicațiile privitoare la organizarea alegerilor parțiale bat pasul pe loc este Uniunea Salvați România. Președintele USR Constanța, deputatul Cristian Stelian Ion, a declarat pentru “Ordinea.ro” că sunt cautați candidați pentru funcțiile de primar din Pantelimon și Bărăganu, iar cei interesați să participe la competiția electorală trebuie să îndeplinească mai multe condiții. “Căutăm oameni compatibili cu activitatea noastră, să nu fi făcut parte din alte formațiuni politice, plus multe altele. Vă pot trimite o listă întreagă de cerințe”, a declarat liderul USR Constanța, Cristian Stelian Ion pentru “Ordinea.ro”, însă lista cerințelor a rămas la stadiul de promisiune.

La PMP, Claudiu Palaz, președintele Organizației Județene Constanța a formațiunii, ne-a spus scurt: “Până la sfârșitul lunii vom anunța numele celor care vor intra în competițiile locale parțiale. Timp avem, nu dorim să ne grăbim, interesul nostru este să avem rezultatele cele mai bune.”

Se caută primar pentru comuna Pantelimon

În comuna Pantelimon locuitorii îşi vor alege primarul, după ce edilul ales la alegerile locale organizate în luna iunie 2016, Vasile Neicu, a decedat. Acum, de activitatea administrativă se ocupă viceprimarul Gheorghe Martinescu. Liderii principalelor formațiuni politice se pregătesc și nu prea de scrutinul programat să se desfășoare pe 6 noiembrie, prin Horătâre de Guvern. Potrivit unor surse din cadrul PSD Constanța, social democrații efectuează în această perioadă sondaj de opinie pentru a-l desemna candidat pe cel care se situează cel mai bine în preferințele cetățenilor cu drept de vot. Sursa “Ordinea.ro” susține că săptămâna viitoare ar urma să fie anunțat numele celui care va intra în competiția electorală pentru funcția de primar al comunei Pantelimon, cu precizarea că primarul decedat făcea parte din rândul social democraților de mulți ani.

În aceeași localitate, PNL îl susține pentru fotoliul de primar pe Constantin Almășescu. “La Pantelimon s-a format deja o echipă – Costică Almășescu și Mihai Zelca (acesta din urmă fiind și candidatul liberalilor la ultimele alegeri locale) – și se lucrează pentru detaliile privitoare la alegerile parțiale din luna noiembrie”, a declarat Vasile Delicoti pentru ziarul nostru.

PNL are candidat și pentru comuna Bărăganu, PSD face sondaj

În comuna Bărăganu locuitorii vor merge la vot tot pentru a-şi alege primarul ca urmare a încetării înainte de termen a lui Titu Neague, ales în 2016. Hotărârea prefectului prin care acestuia i-a încetat mandatul înainte de termen a fost atacată, însă magistraţii au menţinut-o și este definitivă. În timp ce PSD face sondaj pentru a-l desemna pe cel mai bun pentru această competitive electorală, liberalii știu sigur că pentru fotoliul de primar va candida Lucian Paraschivescu, actualul președinte al Organizației Locale. “Lucian Paraschivescu este cel potrivit pentru această funcție. Este președintele Organizației Locale a PNL Bărăganu, cunoaște realitățile locale și consider că va face treabă bună acolo”, ne-a declarat Vasile Delicoti.

Comuna Mereni are nevoie de Consiliu Local

Comuna constănțeană Mereni a rămas fără Consiliul Local, după ce acest for a fost dizolvat printr-o decizie a Tribunalului Constanța. Sentința prin care decizia a fost stabilită ca fiind definitivă și a fost dispusă vineri, 22 decembrie 2016. Primarul Silviu-Florentin Gârea declara la acea data că respectivul Consiliul Local a fost dizolvat de drept pentru că, timp de două luni consecutive, aleșii nu s-au întrunit în ședință, deși au fost convocați în mod legal.

Liderii formațiunilor politice susțin că vor avea liste de candidați pentru această competitive electorală și ele vor fi făcute publice în cel mai scurt timp.

O singură precizare se impune: la ALDE nu am avut cu cine discuta! De Organizația Constanța se ocupă Andrei Gerea, dar parlamentarul nu poate fi găsit și niciun coleg de-al său care a mai rămas în ALDE Constanța și cu care am discutat nu a știut ce să ne răspundă despre subiectul alegerilor parțiale din cele trei localități constănțene.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Adrian Stoian, noul președinte al PMP Mangalia

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ca urmare a demisiei lui Petru-Mihai Crăciun din funcția de președinte al PMP Mangalia, Adrian-Ionel Stoian a fost numit președinte interimar al acestei organizații. PMP face precizarea că până acum Adrian Stoian a ocupat funcția de vicepreședinte al PMP Mangalia și are o vastă implicare în desfășurarea campaniilor electorale, „fapt pentru care avem convingerea că din noua funcție de președinte al PMP Mangalia va motiva, atât organizația, cât și electoratul să promoveze proiectele propuse de candidații PMP la alegerile parlamentare.“

„Cea mai bună urare pe care o pot face domnului Adi Stoian odată cu numirea în funcția de președinte interimar al PMP Mangalia nu poate fi „bun venit“, el fiind deja în organizație, ci este: „mișcăm Mangalia“. Mult succes, Adi Stoian!”, a declarat Claudiu-Iorga Palaz, președintele PMP Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Val de demisii din PSD Constanța. Viceprimarul Babu și directorul CT Bus Bogdan Niță au plecat din partid

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Continuă valul de demisii din PSD Constanța. După plecarea lui Făgădău, alți doi membri importanți vor pleca. Este vorba de viceprimarul Dumitru Babu, directorul CT Bus Constanța, Bogdan Niță, dar și fostul consilier local Valentin Gabriel Pârvulescu.

„E doar decizie pur personală. Nu e ca un afront sau viscerală. Nu plec pentru a mă înscrie în alt partid.“, a declarat Bogdan Niță pentru Ordinea.ro.

Potrivit unor surse, din PSD Constanța au plecat peste 20 de persoane.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Rectorii ar putea să-și păstreze mandatul pe viață! Stelian Ion: „Inițiativa lui Tit Brăiloiu alterează de la cap învățământul“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Rectorii ar putea să-și păstreze mandatul pe viață, potrivit unor modificări aduse Legii Educației și aprobate de Senat în calitate de for decisiv. Mai exact, un amendament propus de deputatul de Constanța al PSD Tit-Liviu Brăiloiu la un proiect de lege cu modificări în domeniul învățământul militar prevede pentru toate universitățile că „durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi reînnoit”. Modificarea legislativă este aspru criticată de deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, care a declarat că măsura le va permite rectorilor să-și înnoiască nelimitat mandatul alterează de la cap învățământul românesc.

„Este o ambiție mai veche a pesediștilor și nu numai a lor, dar modificarea de acum este cea mai abruptă și vine de la Tit-Liviu Brăiloiu, senator PSD de Constanța, care n-a lăsat nimănui impresia că ar avea insomnii de grija educației din România. Omul s-a remarcat în parlament exclusiv prin replici și gesturi de golan sadea. Ce l-a mânat pe el în această luptă, pe un tărâm care nu-i este tocmai familiar, putem afla doar dacă mergem pe firul prieteniilor lui cu diverși generali de carton. Și mai ales dacă ne uităm puțin atent la miza acestei schimbări.

Conform Legii Educației, rectorul numește prorectorii și decanii. Pe cei din urmă, după un concurs public susţinut in fața unei comisii numite de rector. Este deci simplu să ne închipuim că rectorul îşi poate crea o structura ierarhică de subalterni fideli, care la rândul ei va acţiona pentru păstrarea în funcţie cât mai mult timp a respectivului rector. Se deschide astfel poarta transformării universităţilor în feude şi a rectorilor în baroni. Criteriile academice nu vor mai conta cât va conta loialitatea faţă de coteria dirijată de rectorul în funcţie. În aceste circumstanţe, există posibilitatea ca abuzurile să devină regulă, în sensul că cei care nu sunt pe placul conducerii ar putea să nu primească orele pe care ar trebui să le aibă, să nu li se scoată la concurs postul care le-ar permite să promoveze sau să fie şicanaţi cu tot felul de comisii de etică.

Nu în ultimul rând, partidele vor fi mult mai interesate să-i racoleze pe aceşti rectori deveniţi imuabili şi deci extrem de influenţi, care astfel ar putea să impună o anumită direcţie politică unei întregi ierarhii universitare. Inutil să mai spun că astfel s-ar putea închide sau manifesta discreţionar subiectul plagiatelor şi al fraudei academice în general. Vorbim deci despre una dintre cele mai toxice cu putinţă mişcări legislative pentru învăţământul românesc, susținută de rectori deja înregimentați în PSD și PNL. Şi pentru că am ajuns aici, trebuie spus că este nefiresc ca rectorilor să li se permită să ocupe funcţii în cadrul partidelor politice. Legea Educaţiei prevedea o incompatibilitate în acest sens, care a fost însă eliminată în 2012 de Ecaterina Andronescu…Având în vedere consecințele profund nocive pe care le poate avea o astfel de măsură, îi solicit dlui președinte Iohannis să întoarcă la parlament această lege.“, a scris Stelian pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: