Connect with us

Actual

Cum să se desființeze? Liceul agricol Palas are aprobat planul de școlarizare pentru 2017-2018!

Maria Ionescu

Publicat

la

La începutul lunii martie, în Constanța a avut loc simpozionul ”Litoralul Românesc în 2017”, la care au participat Adrian Nicolaescu, prefectul județului Constanța, Mircea Titus-Dobre, Ministrul Turismului, Ciprian Popescu, prim-vicepreședinte ANAT, Nicolae Bucovală, vicepreședinte FPTR, Ionuț Dănuț Jugănaru, director general CCINA Constanța și primarul Constanței, Decebal Făgădău. Cu acest prilej, ministrul Turismului a declarat că liceul Agricol Palas va fi desființat. Acesta urmează a fi preluat de către administrația locală, la finele anului viitor și va fi reabilitat cu fonduri europene. Se pare că va fi transformat în centru de pregătire pentru angajații din domeniul turismului de pe litoral.

Nimeni nu știe nimic despre desființare

Pentru cei care nu știu, liceul din Palas a fost înființat în anul 1952, ca școală profesională zootehnică. A funcționat în această formă până în anul 1956, când a devenit școală tehnică. Ulterior, în 1966, a fost transformat în liceu și a scos zeci de promoții de liceeni. În 1991 a devenit grup școlar agricol, iar din 2007 s-a transformat în Colegiul Tehnic Pontica. Am stat de vorbă cu directorul Vasile Anghel și ne-a spus că toată lumea este contrariată de această declarație a ministrului Dobre. ”Oficial nu știm absolut nimic despre o desființare a liceului. Am stat de vorbă și cu inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Constanța și de aici ni s-a spșus că nu este nimic oficial în acest sens. Inclusiv eu am fost elev al acestui liceu și între timp am devenit director. Noi ne facem treaba în continuare și avem programe de promovare a școlii. Vă spun sincer că ne este frică și de întrebările venite din partea părinților. Însă ne vedem de treabă în continuare. Luni au plecat 5 elevi din clasa a XI-a de la clasa veterinară în Portugalia pentru eurocompetente. La sosirea lor va pleca un alt grup, format din 11 elevi, la un stagiu de pregătire practică, tot în Portugalia. Chiar nu știu nimic despre vreo desființare. Avem contracte multe, avem cererințe de specialiști în întreg județul.”, ne-a spus directorul Vasile Anghel.

Sute de elevi învață la acest colegiu

La ora actuală, Colegiul Pontica are 480 de elevi și 28 de profesori, În mod surprinzător, deja a fost aprobat planul de școlarizare pentru anul 2017-2018. Iar elevii se pregătesc pentru a deveni tehnicieni în turism, tehnicieni veterinari, ospătari în unitățile de alimentație publică. În plus, colegiul are și clase postliceale cu specializările: tehnician controlul produselor agroalimentare și asistent manager. Rămâne de văzut ce va fi!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Sute de familii din zonele Casa de Cultură și Trocadero stau în frig și fără apă caldă

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Din cauza unei avarii la una din conductele de transport a agentului termic, produsă pe bulevardul 1 Decembrie la intersecție cu strada București, sute de familii din zonele Casa de Cultură și Trocadero stau de două zile în frig și fără apă caldă. Miercuri dimineață, în jurul orei 8.00, RADET Constanța a anunța, printr-un comunicat de presă, că, „urmare a apariției unei avarii pe infrastructura de transport a agentului termic preluată în administrare de R.A.D.E.T. Constanța pe termen limitat, nu se pot asigura condițiile de furnizare a energiei termice la următoarele puncte termice 59, 73, 74, 75, 76, 125, 126, 127,  care deservesc zona Casa de Cultură, Trocadero.“ Cu toate că au trecut mai bine de 24 de ore de când s-a produs avaria, nici până la ora actuală nu s-a reușit remedierea situației. Din cauza acestei întreruperi a agentului termic, mii de persoane care locuiesc în zonele Casa De Cultură și Trocadero sunt nevoiți să stea în frig și fără apă caldă.

„Avem copii mici. Nu putem sta în frig din cauza faptului că unii nu sunt în stare de două zile să peticească o țeavă. Ce ne făceam dacă afară erau minus 10 grade? Ne-am săturat, mai ales că în zonă au tot fost avarii de-a lungul timpului“, a declarat Dragoș, un constănțean care locuiește în zona Casei de Cultură.

Conducta de transport a agentului termic care s-a spart a fost preluată de la 1 ianuarie de către RADET Constanța de la CET.

Amintim că, ieri, Ordinea.ro a notat că Primăria Constanța a reușit să preia de la Electrocentrale Constanța (CET) rețeaua primară de termoficare, pentru care a plătit aproximativ 2 milioane de lei. De la 1 ianuarie, rețeaua de termoficare este în administrarea RADET, care a preluat-o de la CET și 38 de oameni ce lucrează la întreținerea conductelor. Cum rețeaua este foarte veche, de mai bine de 40 de ani, evident și problemele sunt mari.

Directorul RADET Constanța, Liviu Popa, a declarat pentru Ordinea.ro că, de la 1 ianuarie și până astăzi, angajații RADET au avut aproximativ 20 de intervenții asupra rețelei preluate.

„Sunt zile în care avem și câte 4, 5 sau 6 avarii. Lucrăm la foc continuu pentru a nu înregistra pierderi mari. Chiar acum aveam o avarie mare pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu“, a spus Popa.

Directorul RADET a dat ca exemplu strada Unirii, unde zile trecute s-a intervenit pentru o avarie, dar s-au descoperit la fața locului alte trei. Ordinea.ro a relatat în urmă cu două zile că pe strada Unirii, în dreptul grădiniței nr. 45, a apărut o avarie a RADET. Un constănțean a atras atenția asupra faptului că lucrarea este efectuată pe o stradă, care a fost recent asfaltată. Constănțeanul a mai spus că, anul trecut, în zonă au fost efectuate nu mai puțin de 20 de intervenții, iar problema nu pare să se rezolve prea curând. Contactat telefonic, dispeceratul RADET a confirmat, la vremea respectivă, că echipele lor intervin pe strada Unirii la conductele preluate de la CET.

Rețeaua va fi modernizată

Amintim că, municipalitatea va depune un proiect pentru obținerea de fonduri europene în vederea modernizarea și redimensionării rețelei de transport a energiei termice preluate de la CET. Modernizarea rețelei însemnă redimensionarea tuturor magistralelor, instalarea unui sistem de pompare a agentului termic în lanț și a unor senzori care să detecteze eventualele probleme.

„Proiectul, în situația în care va fi aprobat, el trebuie să se finalizeze în etape, pentru că în integralitate nu are cum să se finalizeze, până la încheiere actualului exercițiu financiar cu fonduri structurale. Adică, cu alte cuvinte, până în 2022, cel mult cu o prorogare până în 2023“, a declarat primarul Decebal Făgădău într-o conferință de presă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Incendiu la o locomotivă în Portul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, în portul Constanța, a izbucnit un incendiu la o locomotivă diesel, între Poarta 5 și Poarta 6.

La fața locului s-au deplasat de urgență pentru a interveni 2 autospeciale de stingere din cadrul detașamentului Port și un echipaj de prim ajutor cu 13 pompieri.

Garnitura pe care o tracta locomotiva este goală. Aceasta a transportat cereale.

Știre în curs de actualizare.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Bărbați reținuți după ce au furat dintr-o casă din localitatea Lumina

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul nopții de 16/17 ianuarie a.c., în localitatea Lumina a avut loc un furt cu un prejudiciu de aproximativ 10.000 de lei. Au trecut câteva zile de atunci, iar azi vinovații au fost reținuți de polițiști.

Potrivit IPJ Constanța, urmare a cercetărilor în cazul săvârșirii infracțiunii de furt, polițiști din cadrul Postului de Poliție Lumina au identificat doi bărbați, de 20, respectiv 29 de ani, bănuiți de comiterea faptei.

Astfel, la data de 16/17 ianuarie a.c., aceștia ar fi pătruns în locuința unui bărbat, de 34 de ani, din localitatea Lumina, de unde ar fi sustras două televizoare, un laptop, două cuptoare electrice și alte bunuri casnice.

Prejudiciul, în valoare de aproximativ 10.000 de lei, a fost recuperat în totalitate și predat persoanei vătămate.

Cei doi bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore și introduși în C.R.A.P. al I.P.J. Constanța, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentați Judecătoriei Constanța cu propunere de arestare preventivă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: