Connect with us

Societate

Cum se distrează rușii la Constanța. Noul atașat al Consultatului vorbește impecabil limba română

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Mai mulți funcționari de la Consulatul Rus din Constanța, în frunte cu Iaroslav Irimiev, noul atașat venit la misiune acum 4 luni, au participat la un eveniment monden, la Taverna Sârbului din Constanța. Vorbim aici de o seară rusească organizată de Theatrix Music pe 26 octombrie 2018, cu sprijinul Comunității Rușilor Lipoveni din Constanța. Evenimentul s-a bucurat de o atenție deosebită a publicului. Prin urmare, sala de petreceri a resturantului Taverna Sârbului a fost arhiplină. Ionela Mustață, reprezentanta Theatrix Music, spune că funcționarii Consulatului Rus au aflat de eveniment din publicitate și au sunat să rezerve locuri. Chiar consulul Federației Ruse la Constanța ar fi dorit să participe la ”seara rusească”, însă formalitățile diplomatice nu au putut fi îndeplinite în timpul prea scurt.

Seara a fost animată de artiștii Rodica Rodion, Nicu Artion și Elena Gatcin. De asemenea, ansamblul de dansuri Galuboe More (Marea Albastră – n.r.) al Comunității Rușilor Lipoveni din Constanța a susținut momente coregrafice memorabile. Claudia Artion, referentul cultural al Comunității Rușilor Lipoveni din Constanța, ne-a dezvăluit că se ocupă direct de coregrafie și de repetițiile artiștilor dansatori. Ea a făcut cursuri de specialitate la Moscova și încearcă să pună în practică tot ce a învățat de la formidabila școală de dans din Federația Rusă.

Diplomatul Iaroslav Irimiev s-a declarat încântat de atmosfera de la Taverna Sârbului din Constanța. Deși acesta se află la misiune de doar 4 luni, vorbește foarte bine limba română, pe care spune că a învățat-o la Moscova, la Institutul de Relații Internaționale. În cadrul acestei școli universitare se studiază, potrivit lui Irimiev, peste 50 de limbi străine, printre care și limba română. Tânărul diplomat mai spune că a făcut deja cunoștință cu cele mai importante comunități ruso-lipovene din Dobrogea, vizitând localitățile Ghindărești și Jurilovca. De asemenea, s-a arătat încântat de relația pe care a stabilit-o cu Nicolae Artion, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Constanța.

O nouă seară rusească va fi organizată la Taverna Sârbului pe 23 noiembrie 2018. Între timp, restaurantul care începe să devină un reper în rândul destinațiilor de petrecere din Constanța va organiza o seară machidonească, în care va avea loc și o lansare de album, o seară mexicană, o seară de stand-up comedy cu actorul Marius Chivu, cel care întruchipează personajul Rață din sitcomul Las Fierbinți, precum și un concert cu trupa White Mahala.

Comments

comments

Societate

Strada Cumpenei din municipiul Constanța intră în proces de reabilitare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța, prin S.C. Confort Urban, lucrează, în aceste zile, la demontarea bordurilor vechi care vor fi înlocuite cu unele noi, pe strada Cumpenei, în zona intersecției dintre șoseaua Industrială cu bulevardul Aurel Vlaicu. De asemenea, trotuarele vor fi decopertate pentru a se turna covor asfaltic.

Pentru ca reabilitarea tramei stradale să se desfășoare în condiții optime, recomandăm locuitorilor orașului să nu își parcheze autoturismele în perimetrul în care se efectuează lucrări și să respecte semnificația indicatoarelor rutiere.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

SNMF: În 2019, vom fi martorii migraţiei crescute a medicilor de familie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Bilanţul anului 2018 este, pentru medicii de familie, unul care dă cu minus. Medicii de familie care asigură interfaţa dintre pacienţi şi sistemul naţional de sănătate pot spune că au supravieţuit unui an în care asistenţa medicală primară pe care o reprezintă a fost neglijată, marginalizată şi subfinanţată.

Medicii de familie aşteaptă ca alocarea financiară în 2019 pentru segmentul de asistenţă medicală pe care îl acoperă să asigure deopotrivă sumele necesare pentru creşterile salariale impuse prin lege, posibilitatea investiţiilor în echipamente şi personal precum şi creşterea cheltuielilor ca urmare a inflaţiei. De asemenea, ei aşteaptă şi o reparaţie, cel puţin parţială, a inechităţii faţă de colegii lor din alte segmente ale sistemului naţional de sănătate.

Medicii de familie din România au funcţionat în 2018 cu un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, în condiţiile în care colegii din unităţile sanitare de stat (medicina şcolară, ambulatoriu integrat, spitale) au beneficiat de finanţări (salarii şi bugete) mărite cu până la 100%. Cu toate acestea, startul discuţiilor pentru bugetul alocat medicinei de familie pentru 2019 este unul pe care SNMF îl consideră eşuat. În previziunile bugetare actuale, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de sub 5 procente faţă de anul trecut.

În aceste condiţii şi coroborat cu celelalte solicitări nerezolvate de guvernanţi (debirocratizarea, protocoalele de prescriere etc), SNMF apreciază că se va înregistra un nou val de nemulţumire din partea profesioniştilor din segmentul de asistenţă medicală primară. Îngrijorător este, în acest context, faptul că agenţiile de recrutare a forţei de muncă din domeniul medical anticipează că în anul 2019 vom fi martorii unei migraţii crescute a medicilor de familie.

SNMF îşi exprimă public dorinţa de a asigura o stabilitate pentru medicii de familie, temelia fiecărui sistem public de sănătate, şi implicit un echilibru în asistenţa medicală primară.

”Pentru ca aşa ceva să poată fi pus în practică, medicii de familie au nevoie de recunoaşterea importanţei şi eficienţei muncii lor, de susţinerea beneficiarilor direcţi – pacienţii – şi de sprijinul decidenţilor – administratori ai sistemului medical şi decidenţi politici.”, a precizat Dina Mergeani, președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Încă o stradă cu sens unic în municipiul Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Atenție șoferi! S-a instituit sens unic pe strada Bărăganului.

Măsura a fost luată începând de astăzi, pe sensul de mers dinspre strada Theodor Burada spre strada Corbului, pentru evitarea blocajelor din zonă.

“Rugăm participanții la trafic să fie atenți la noile reguli de circulație”, transmite Biroul de presă al Primăriei municipiului Constanța prin intermediul unui comunicat remis redacției.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: