Connect with us

Societate

Cum se distrează rușii la Constanța. Noul atașat al Consultatului vorbește impecabil limba română

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Mai mulți funcționari de la Consulatul Rus din Constanța, în frunte cu Iaroslav Irimiev, noul atașat venit la misiune acum 4 luni, au participat la un eveniment monden, la Taverna Sârbului din Constanța. Vorbim aici de o seară rusească organizată de Theatrix Music pe 26 octombrie 2018, cu sprijinul Comunității Rușilor Lipoveni din Constanța. Evenimentul s-a bucurat de o atenție deosebită a publicului. Prin urmare, sala de petreceri a resturantului Taverna Sârbului a fost arhiplină. Ionela Mustață, reprezentanta Theatrix Music, spune că funcționarii Consulatului Rus au aflat de eveniment din publicitate și au sunat să rezerve locuri. Chiar consulul Federației Ruse la Constanța ar fi dorit să participe la ”seara rusească”, însă formalitățile diplomatice nu au putut fi îndeplinite în timpul prea scurt.

Seara a fost animată de artiștii Rodica Rodion, Nicu Artion și Elena Gatcin. De asemenea, ansamblul de dansuri Galuboe More (Marea Albastră – n.r.) al Comunității Rușilor Lipoveni din Constanța a susținut momente coregrafice memorabile. Claudia Artion, referentul cultural al Comunității Rușilor Lipoveni din Constanța, ne-a dezvăluit că se ocupă direct de coregrafie și de repetițiile artiștilor dansatori. Ea a făcut cursuri de specialitate la Moscova și încearcă să pună în practică tot ce a învățat de la formidabila școală de dans din Federația Rusă.

Diplomatul Iaroslav Irimiev s-a declarat încântat de atmosfera de la Taverna Sârbului din Constanța. Deși acesta se află la misiune de doar 4 luni, vorbește foarte bine limba română, pe care spune că a învățat-o la Moscova, la Institutul de Relații Internaționale. În cadrul acestei școli universitare se studiază, potrivit lui Irimiev, peste 50 de limbi străine, printre care și limba română. Tânărul diplomat mai spune că a făcut deja cunoștință cu cele mai importante comunități ruso-lipovene din Dobrogea, vizitând localitățile Ghindărești și Jurilovca. De asemenea, s-a arătat încântat de relația pe care a stabilit-o cu Nicolae Artion, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Constanța.

O nouă seară rusească va fi organizată la Taverna Sârbului pe 23 noiembrie 2018. Între timp, restaurantul care începe să devină un reper în rândul destinațiilor de petrecere din Constanța va organiza o seară machidonească, în care va avea loc și o lansare de album, o seară mexicană, o seară de stand-up comedy cu actorul Marius Chivu, cel care întruchipează personajul Rață din sitcomul Las Fierbinți, precum și un concert cu trupa White Mahala.

Comments

comments

Societate

Constanța va fi gazda Olimpiadei Naționale de Chimie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În perioada, 21-25 martie 2019, Constanța  va fi gazda celei de-a LIII-a ediții a  Olimpiadei Naționale  de Chimie, competiție organizată de Ministerul Educației Naționale, prin Inspectoratul Școlar Județean Constanța.

Timp de cinci zile, 350 de elevi din clasele a VIIIa  – a XII a, din toată țara,  își vor pune în valoare creativitatea, gândirea disciplinată,  științifică, precum și pasiunea pentru această disciplină.

Programul olimpiadei este următorul:

Vineri, 22.03.2019, în intervalul orar, 9.00-12.00, se desfășoară proba teoretică, la Colegiul Național ”Mircea  cel Bătrân” Constanța;

Sâmbată, 23.03.2019, în intervalul orar, 9.00-12.00,  proba practică, în următoarele centre de concurs:

ð Colegiul Comercial ”Carol I” Constanța (clasa a  VIIIa);

ð Universitatea „Ovidius” Constanța- Facultatea de Farmacie  (clasa a IX-a și a X-a);

ð Universitatea „Ovidius” Constanța-  Facultatea  de Științe Aplicate și Inginerie  (clasa a XI-a);

ð  Colegiul  Național „Mircea cel Bătrân” Constanța (clasa a XII-a).

Duminică, 24.03.2019, în intervalul orar, 9.00 – 14.00, proba de baraj  la  Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”  Constanța. În cadrul acestei probe, va avea loc selecția lotului național lărgit de chimie care, în urma pregătirii și selecției, va participa la etapa internațională a olimpiadei de chimie.

Deschiderea oficială  a competiției va avea loc joi, 21 martie 2019, ora 18.00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ”Jean Constantin” din Constanța, în prezența reprezentanților Ministerului Educației Naționale, Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Universității ”Ovidius” din Constanța, Instituției Prefectului, Primăriei Municipiului Constanța și a partenerilor implicați în organizarea și desfășurarea în condiții optime a olimpiadei.

Luni, 25 martie 2019, la ora 14.00, cei mai buni dintre cei buni vor fi  premiați de către  Ministerul Educației Naționale și de sponsorii competiției naționale la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ”Jean Constantin” din Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Încep simulările pentru Bacalaureat! Continuă protestul #foaiagoală

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, elevii claselor a XI-a şi a XII-a încep simularea probelor de la Bacalaureat, care se va încheia în 21 martie. În acelaşi timp, Consiliul Naţional al Elevilor continuă protestul dăm #foaiagoală, pe care l-a început la simularea probelor de la Evaluarea naţională.

Elevii din clasele a-XI-a şi a XII-a vor susţine simularea examenului de Bacalaureat după următorul program:
18 martie – Limba şi literatura română – probă scrisă
19 martie – Limba şi literatura maternă – probă scrisă
20 martie – Probă obligatorie a profilului – probă scrisă
21 martie – Probă la alegere a profilului şi specializării – probă scrisă (se organizează numai pentru elevii claselor a XII-a)
29 martie – Afişarea rezultatelor
Consiliul Naţional al Elevilor continuă protestul început la simularea Evaluării Naţionale, îndemnându-i pe elevi să dea foaia goală.
”«Anul acesta, dăm #foaiagoală la simulările naţionale!» reprezintă metoda prin care ne exprimăm nemulţumirile şi luptăm cu vehemenţă pentru împlinirea unui ideal comun: un sistem de învăţământ care să demonstreze cu adevărat că educaţia este prioritate naţională. Dacă şi tu consideri că trebuie să fim implicaţi direct, prin consultare constantă, în procesele decizionale care ne privesc, dacă şi tu te identifici cu scopul şi obiectivele campaniei noastre, te invităm să dai foaia goală sau să o transformi într-un manifest al educaţiei, aşezându-ţi pe foaie gândurile cu privire la sistem. Dacă însă nu te identifici cu această formă de protest, eşti liber să faci ceea ce simţi, căci tu, elevule, eşti singurul care poate lua o decizie în acest sens. Indiferent de alegerea ta, nu uita că tu ar trebui să fii cea mai importantă componentă a procesului educaţional, atât în teorie, cât şi în practică”, afirmă reprezentanţii Consiliului elevilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(VIDEO) “România, destinație pentru 365 de zile de vacanță pe an”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Turismului a prezentat, duminică seara, pe Facebook și la Antena 3, videoclipul de promovare a zonelor turistice din România, relatează Mediafax.

Videoclipul durează trei minute și 33 de secunde, iar în perioada următoare urmează să fie prezentate și versiuni mai scurte, a menționat Bogdan Trif, ministrul Turismului, într-o emisiune la Antena 3.

“România, o destinație pentru 365 de zile de vacanță pe an” este sloganul sub care ministerul de resort a publicat videoclipul pe pagina de Facebook.

Pe coloana sonoră se aude naistul Nicolae Voiculeț, iar Ilie Năstase este singura vedetă care apare în clip, deoarece este primul număr 1 din istoria tenisului. „Te aștept în țara mea. Pentru mine, România rămâne numărul 1”, spune Ilie Năstase.

Pe lângă monumente, videoclipul cuprinde secvențe din cluburi și de la festivalurile de muzică destinate tinerilor.

Imaginile le puteți urmări aici:

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: