Conecteaza-te cu noi

Administratie

Cum se trădează din vorbe primarul Constanței că vrea să ”rupă legal” contractul cu Polaris. Deocamdată, a înăsprit regulamentul

Published

on

Devine tot mai limpede faptul că primarului Vergil Chițac „îi stă în gât“ Polaris M. Holding și că tot scandalul creat de neridicarea gunoaielor face dintr-un joc al actualei administrații în speranța că înțelegerea scrisă cu cei de la compania de salubritate, încheiată în 2008 și care se întinde până în 2033, se va rupe înainte de termen.

Contractul cu Polaris nu se poate rupe decât legal, a recunoscut-o chiar și primarul, însă tot el a afirmat astăzi, în conferință de presă, că „după ce încetează acest contract, ne putem gândi la o variantă în care orașul poate fi împărțit în două, care să fie scoase ambele la licitație și dacă vin doi salubrizatori, fiecare să ia partea lui, pentru a sparge monopolul și de a crea și o competiție.“

„Eu agreez varianta asta, dacă vorbim principial“, a spus Chițac.

Presupunem că Vergil Chițac nu și-a propus serios să rămână în funcție până la expirarea duratei contractului cu Polaris. Iar prin urmare, este intuitiv că acesta se gândește la o ”rupere legală” a contractului înainte de 2033, caz în care în spatele acestei expresii ar putea să fie o strategie juridică.

Advertisement

Trecând peste aceste considerații, trebuie să spunem că, astăzi, 31 august 2022, primarul Constanței a propus Consiliului Local amendarea regulamentul privind salubrizare. Prin inițiativa sa, aprobată de consilieri, se modifică frecvența colectării deșeurilor în Constanța, fără să se fi făcut un calcul legat de costurile ce le implică o astfel de măsură. Culmea este că această modificare a regulamentului de colectare a deșeurilor a fost făcută fără ca operatorul de salubrizare să fie consultat în privința adiționării contractului. Practic, acest lucru s-a făcut unilateral din partea autorității locale.

Noile reglementări impuse de Chițac Polarisului presupun: „ridicarea deșeurilor menajere și reziduale de la locurile de producere și colectare la locul de neutralitate se va face, de preferință, la cel mult 24 de ore, fără a se depăși termenele maxime:

–         În perioada 1 aprilie – 1 octombrie: la cel mult 24 de ore din zonele rezidențiale și de la unitățile de alimentație publică, unitățile sanitare cu paturi, grădinițe și creșe; la cel mult 48 de ore în celelalte zone.

–         În perioada 1 octombrie – 1 aprilie: la cel mult 24 de ore în zonele rezidențiale; la cel mult 72 de ore din toate celelalte zone, cu excepția zonelor rezidențiale și a zonelor supuse evacuării în sistem „din poartă în poartă”.

O altă măsură impusă de Chițac fără știrea sau consultarea operatorului de este colectarea gunoiului doar în timpul nopții. Practic, Chițac a impus ca „pe arterele cu iluminat public corespunzător (adică pe mai aproape toate străzile Constanței, n.r.) colectarea deșeurilor municipale se va realiza exclusiv în intervalul orar 22.00 – 06.00, iar pe arterele care nu beneficiază de iluminat public corespunzător colectarea deșeurilor municipale se va realiza în intervalul orar 09.00 – 11.00.

Advertisement

Dar colectare pe timp de noapte a deșeurilor presupune cheltuieli duble pentru operatorul de salubritate. Iar măcar din acest motiv, operatorul trebuia consultat în prealabil.

„Legat de frecvența de ridicare a deșeurilor, nu trebuie să avem avizul salubrizatorului. E o bună practică pe care am preluat-o și noi din alte orașe. Dacă lucrurile astea sau alte modificări înseamnă pentru salubrizator costuri în plus, nu este niciun fel de problemă, noi suntem dispuși să le plătim, dar ele trebuie fundamentate. Noi nu atentăm cu nimic la profitul lui, nu vrem să intre în faliment“, a declarat Chițac.

Pe de altă parte, în timp ce spune că nu vrea răul Polaris, primarul evită să pună în aplicare o cerere a companiei de salubritate privind ajusta tarifele de ridicare a gunoiului. Ba, mai mult, Chițac a cerut balanțele analitice de la Polaris pe ultimii doi ani pentru a vedea dacă veniturile sunt mai mici decât costurile.

„Dacă are profit, de ce vrea ajustări de tarif? Acum am angajat un expert contabil care se uită pe aceste balanțe. Asta necesită timp. Care e problema că de 15 ani Polaris a avut profit și acum pentru două luni nu mai are?“, a spus Chițac.

Trebuie să mai spunem că societatea Polaris M Holding a fost anchetată penal în legătură cu modul în care a câștigat licitația pentru salubrizarea orașului Constanța, în anul 2008, precum și pentru aspecte legate de tarife și cheltuieli. Însă toate acuzațiile aduse societății au fost eliminate de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Advertisement

Din acest motiv, strădania primarului Constanței de a relua verificările deja făcute într-o procedură judiciară trădează nu atât o neîncredere a acestuia în actul de justiție, ci, așa cum am presupus mai sus, o strategie juridică orientată spre ruperea contractului înainte de termen.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions