Connect with us

Actual

Dacă ai cancer, așteaptă să treacă distracția. Spitalul Județean nu internează bolnavi cronici în perioada NEVERSEA!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Ieri, prezentam declarațiile increbile ale șefului Comisariatului Județean pentru Protecția Comsumatorilor Constanța, Horia Constantinescu, vizavi de mobilizarea pe care Constanța o face pentru organizarea festivalului international de muzică electronică NEVERSEA. Constantinescu vorbea despre focarele de infecții, pericole explozive, pe care unitățile de alimentație publică din Constanța le prezintă pentru sănătatea noastră. Din păcate, un alt aspect este la fel de îngrijorător în aceste zile… În Spitalul Județean există o circulară, de câteva zile, prin care bolnavii cronici nu vor fi internați pe timpul desfășurării festivalului. O spune un medic ce își desfășoară activitatea în cadrul unității medicale din județ, cea mai importantă.

“S-a emis o circulară pe toate secțiile ca în perioada 5-10 iulie să nu se interneze cronici. Deci dacă suferi de litiaza biliară sau de cancer ar trebui să îți mai amâni un pic operația deoarece toate secțiile trebuie să fie pregătite să îi primească pe drogații sau bețivii care vor trece cu mâinile sau capetele prin geamuri, se vor lua la bătaie, vor provoca accidente etc. Constanța va fi, practice, un oraș închis de la Capitol înspre portul Tomis. Mazăre a distrus Mamaia. Făgădău trece la un nivel superior. Va face praf și ceea ce a mai rămas din Constanța”, susține public medicul Coralia Ștefănescu.

Iată mesajul pe care medicul constănțean l-a postat, în urmă cu câteva zile, pe pagina sa de Facebook. Din păcate, strigătul dumneaei pare să nu fi avut niciun ecou, iar concluzia este îngrijorătoare: Constanța nu este pregătită pentru astfel de evenimente!

“Neversea.
Un festival organizat in inima unui oras precum Constanta, pe un sector de plaja reamenajat cu bani europeni unde nu este voie prin lege sa se organizeze asemenea evenimente. Dar semnatura a venit chiar de la ministerul care trebuie sa apere marea si natura.
Se asteapta 150000 de participanti. Un comunicat al primariei le spune acestora ca isi pot parca masinile in parcarea de la Vivo, de la Sala Sporturilor( ma intreb daca nenea primaru’ a fost vreodata in ultimii 2-3 ani sa ia pranzul undeva in centru si daca a gasit loc de parcare langa Sala Sporturilor…). Si, desigur, in parcarea Spitalului Judetean. Cred ca numai un imbecil se poate gandi sa dea voie sutelor de masini sa blocheze practic parcarea , si asa mica si prost gandita, a Judeteanului. Intr-o zi obisnuita nici personalul medical nu gaseste loc de parcare. Nu mai vorbim de cei care vin in vizita la pacienti. Dar probabil ca tovarasul Fagadau isi imagineaza ca fiind weekend spitalul se inchide ca o fabrica. De unde o deductie elementara – parcarea va fi libera.
In plus s-a emis o circulara pe toate sectiile ca in perioada 5-10 iulie sa nu se interneze cronici. Deci daca suferi de litiaza biliara sau de cancer ar trebui sa iti mai amani un pic operatia deoarece toate sectiile trebuie sa fie pregatite sa ii primeasca pe drogatii sau betivii care vor trece cu mainile sau capetele prin geamuri, se vor lua la bataie, vor provoca accidente etc.
Constanta va fi practic un oras inchis de la Capitol inspre portul Tomis. Mazare a distrus Mamaia. Fagadau trece la un nivel superior. Va face praf si ceea ce a mai ramas din Constanta.
Sunt curioasa cum vor reusi cei de la politie si de la paza sa stapaneasca hoardele venite sa se distreze cu multe prafuri si mult alcool. Sau cum vor fluidiza circulatia in conditiile in care nu sunt in stare sa faca acest lucru intr-o zi obisnuita. Sau cum se vor odihni cei care au ghinionul sa locuiasca in apropierea evenimentului cultural.
Foarte mandru de el, acest primar a explicat ca, in sfarsit, Constanta este pe harta culturii prin acest festival.
Ma asteptam sa ne povesteasca despre un mare festival de teatru precum cel de la Sibiu. Sau de film ca la Cluj. Sau despre expozitii arheologice importante. Cum ar fi sa aduci o colectie itineranta de la British Museum sau de la Pergamon-ul din Berlin. Doar cateva mici exemple de cultura, stimati tovarasi de la primarie.
So, brace yourself for Neversea…”

Ce spune conducerea Spitalului?!

Contactat telefonic, managerul Spitalului Județean Constanța, doctoral Cătălin Grasa, a declarat pentru “Ordinea.ro” că măsura de a emite circulara pe toate secțiile unității medicale a cărei activitate o coordonează vine ca urmare a faptului că se dorește disponibilitatea de a avea paturi libere pentru cazurile ce pot apărea în perioada festivalului de muzică. Întrebat fiind dacă un constănțean se îmbolnăvește și are nevoie de îngrijiri medicale, doctorul Grasa îl trimite la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului (ceea ce este normal!), dar se blochează când este rugat să spună ce se întâmplă cu el dacă ar avea nevoie de internare. Iată declarația:

“Măsura noastră vine din faptul că trebuie să avem paturi libere pentru cazurile de urgență pe care le-am putea avea în zilele desfășurării festivalului de muzică de la Constanța. De luni, totul va intra în normal. Dacă un constănțean are nevoie de asistență medicală, ăla e caz de urgență, deci vine la UPU… ”

Altfel spus, constănțeanul bolnav este trimis acasă și cel care a petrecut peste măsură la festivalul de muzică de pe plajă primește pat în principala unitate medicală din județul Constanța.

Potrivit estimărilor organizatorilor, festivalul de muzică organizat pe plaja Modern în perioada 7-9 iulie urmează să adune în jur de 150.000 de oameni.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Bobocii Forțelor Navale depun miercuri jurământul militar

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” şi Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale organizează miercuri, 24 octombrie, ora 8,00, ceremonia de depunere a Jurământului Militar. Astfel, va fi consfinţit legământul suprem al celor 115 viitori marinari militari faţă de Patrie şi de popor.

79 de studenţi şi 36 de elevi vor participa la evenimentul la care le vor fi alături reprezentanţi ai Statului Major al Forţelor Navale, comandanţi din Marina Militară, dar şi apropiaţi ai lor.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Raport DVS pentru luna octombrie: aproape 5.000 de kg de carne şi produse din carne, confiscate

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

DSVSA Constanţa realizează acţiuni de evaluare, supraveghere şi control în unităţile supuse autorizării/înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în baza legislaţiei sanitare veterinare în vigoare prin tehnici, proceduri specifice şi recoltări de probe pentru supravegherea, prevenirea, controlul şi eradicarea bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi supravegherea şi controlul în domeniul siguranţei alimentelor.

Acţiunile de supraveghere şi control desfăşurate de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa în perioada 01.10.2018 – 19.10.2018, s-au materializat prin verificări la 191 de obiective:

3 unități de tăiere, 1 centru colectare pește, 1 unitate de produse proaspete din pescuit, 1 unitate procesare carne, 4 unități de prelucrare lapte, 1 centru colectare lapte, 1 centru prelucrare lapte, 32 de depozite alimentare, 34 de super/hipermarket-uri, 12 magazine alimentare, 41 de laboratoare cofetărie/patiserie, 5 mijloace de transport auto, 11 unități de fabricare pâine și specialități de panificație, 16 unități de comercializare produse congelate, 1 unitate fabricare vin, 14 depozite semințe de consum, 2 unități de morărit, 2 unități fabricare produse de patiserie conservată, 2 unități produse zaharoase, 1 unitate fabricare apă de masă, 2 unități de fabricare a altor produse alimentare, 2 unități de ambalare produse alimentare, 2 unități de fabricare ulei.

 În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la:

  • efectuarea transporturilor de produse de origine animală fără documente prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare;
  • comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;
  • condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;
  • neanunţarea de către persoanele juridice a începerii activităţii supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate  7  sancţiuni contravenţionale, în valoare de 21.000 de lei.

Au fost confiscate şi retrase de la vânzare, următoarele produse alimentare: carne şi produse din carne – 4698 de kg, lapte şi produse lactate – 2269 de kg,  peşte şi produse din peşte – 1413 kg, ouă – 242 de kg. Valoarea acestora este în cuantum de 109928 de lei.

Produsele confiscate au fost dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi distruse prin incinerare. (comunicat de presă DSV)

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Iată cum va fi vremea în Dobrogea până la sfârșitul lunii

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Estimarea evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 22 octombrie – 4 noiembrie  este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

În Dobrogea, temperatura aerului nu va avea variații semnificative în primele zile ale intervalului, astfel încât media regională a temperaturilor maxime se va menține în jurul valorii de 17 grade, iar a minimelor va fi de 8…10 grade.

În data de 25 octombrie vremea se va răci, media valorilor diurne se va situa în jurul a 13 grade, iar a celor nocturne va fi de 5 grade. Ulterior, până la sfârșitul primei săptămâni, temperatura aerului va fi în creștere și astfel, media regională a maximelor va ajunge să se situeze în jurul valorii de 20 de grade, iar a minimelor va fi de 11…12 grade.

În a doua jumătate a intervalului, regimul termic va marca o scădere până la o medie a valorilor diurne de 15…16 grade și a celor nocturne în jurul a 9 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în zilele de 24, 30 și 31 octombrie.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: