Connect with us

Politica

Dan Barna. Proiecte pentru România: Apărarea

Publicat

la

Buna guvernare și apărarea valorilor democratice, o Românie europeană credibilă și predictibilă, care își respectă partenerii și se respectă pe sine, un furnizor de securitate regională acestea sunt principiile care vor sta la baza activității mele de președinte în domeniul securității și apărării naționale, spune candidatul USR-PLUS la alegerile prezidențiale, Dan Barna.

„Prioritățile mandatului meu în ceea ce privește prerogativele majore pe care le are Președintele în materie de Apărare vor fi:

  • Promovarea unei atitudini consecvent, pro-euroatlantică și proactivă în relație cu partenerii noștri strategici.

  • Dezvoltarea și întărirea actualului sistem de garanții de securitate de care beneficiază România.

  • La nivel național se impune o abordare mai eficientă a modelului interinstituțional de garantare a securității și apărării naționale.

  • Crearea și adaptarea cadrului legislativ care să întărească capacitatea de reacție și reziliență în contextul evoluțiilor tot mai pregnante din domeniul războiului hibrid actual.

  • Susținere pentru valorificarea resurselor interne de inovare, astfel încât România să devină un actor important în domenii precum apărarea cibernetică și dezvoltarea tehnologiilor neconvenționale.

  • Încurajare și sprijin pentru dezvoltarea dimensiunii europene a politicii de apărare, în complementaritate cu obiectivele și strategia NATO.

  • Contribuție activă împreună cu aliații la implementarea principiului abordării echilibrate și omogene a flancului de est al Alianței (One flank, one threat, one presence).

  • Asigurarea cu prioritate a finanțării pentru creșterea calității vieții personalului militar.

  • Garantarea respectării și aplicării Acordului politic național privind asigurarea resurselor pentru apărare la nivelul minim de 2% din PIB și abordarea, cu prioritate, a nevoilor de pregătire, echipare și înzestrare“, subliniază Dan Barna.

Acord Politic Multianual pentru Apărare și transpunerea deciziilor strategice asumate în domeniul politicii de securitate

Candidatul USR-PLUS consideră că apărarea României nu este doar apanajul președintelui în funcție sau al guvernului aflat la putere, ci este un demers care trebuie asumat în continuare, la nivelul întregii clase politice.

„Avem nevoie de un nou Acord Politic Multianual pentru Apărare, document care va asigura consensul politic și continuitate în domeniul securității și apărării naționale în situația alternanței la putere. Acordul este un instrument cheie pentru înzestrare ca vector de stimulare a industriei naționale pentru apărare și garant al continuării și finalizării programelor majore. Cadrul legislativ din domeniul apărării trebuie să răspundă realităților actuale și să asigure transpunerea deciziilor strategice asumate în domeniul politicii de securitate și apărare pentru facilitarea mobilității militare și valorificarea instrumentelor financiare și de cooperare în sfera apărării.“, punctează liderul USR.

Strategia de industrializare pentru apărare

Dan Barna apreciază că programul privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026, Programul militar de instruire și exerciții și Strategia de asigurare a stocurilor de mobilizare reprezintă o bună bază de plecare în dezvoltarea politicilor de apărare. El spune că, la aceste programe trebuie adăugată Strategia de industrializare pentru apărare, care va asigura resursele energetice și financiare pentru dezvoltarea infrastructurii critice în domeniul apărării, armonizată cu programele de înzestrare ale celorlalte componente ale sistemului național de securitate și cu cele ale autorităților locale.

Rezerva Operațională

Nevoia de a genera o rezervă operațională este stringentă. În acest scop, liderul USR spune că va susține dezvoltarea și implementarea rezervei operaționale a Armatei României, precum și a unui sistem național de pregătire și instruire.

Centru Național Integrat pentru Reziliență

Societatea modernă este total dependentă de buna funcționare a unor sisteme critice care să asigure derularea proceselor economice, sociale, politice, informaționale, militare și furnizarea de bunuri și servicii esențiale: sănătate, siguranță publică, securitate, afirmă Dan Barna.

„Propun configurarea unui Centru Național Integrat pentru Reziliență, în subordinea Prim-ministrului României. Acest Centru va realiza și coordona protecția infrastructurii critice naționale, va urmări realizarea interoperabilității cu structuri similare la nivel NATO și UE și va avea rol de pregătire a decidenților pentru acțiune în situații de criză“, subliniază președintele USR.

Siguranța carierei militare

Candidatul USR-PLUS, Dan Barna, a afirmat că o prioritate pentru el va fi asigurarea stabilității, predictibilității și siguranței carierei militare, precum și a calității vieții militarilor și a familiilor acestora. În acest sens, prezidențiabilul va susține și iniția discuții cu toate forțele politice în vederea adoptării unui pachet legislativ cu acest obiectiv.

Comments

comments

Politica

HAOS la Congresul PNL. Cîțu, huiduit în timpul discursului. S-a strigat DEMISIA!

Publicat

la data de

Scris de

Florin Cîțu a fost huiduit zeci de secunde înainte să își înceapă discursul, zeci de susținători ai lui Orban au strigat ”Demisia! Demisia!

”Cei care strigați demisia sper că vă dați seama că vreți să vă dați jos propriul Guvern! Doar Liviu Dragnea mai făcea așa ceva. PNL este viu, este un partid democratic! (…) Ce înseamnă disperarea asta!”, a spus Florin Cîțu.

Premierul l-a atacat pe Orban spunând că el nu va purta niciodată o geacă roșie de la PSD. Totodată a spus că el nu va forța niciodată o moțiune împotriva propriului partid. „Nu o să pun în pericol parteneriatul cu președintele Klaus Iohannis“, a spus Cîțu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Iohannis, la Congresul PNL: „A fost o campanie urâtă, cu derapaje.“ Vrea o guvernare de 10 ani pentru PNL

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Klaus Iohannis a criticat dur modul în care Ludovic Orban și Florin Cîțu au purtat campania internă și acuză faptul că au fost ”atacuri la persoană și derapaje”. Iohannis a fost întrerupt de mai multe ori de susținătorii lui Orban, care scandau numele liderului PNL.

„Nu ne-am văzut de mult în această formulă! Mă bucur să vă văd aici în număr atât de mare, liberali din toată țara! (Mulțimea strigă Orban, Orban n.r.). Ne aflăm și nu pentru prima dată într-un punct de inflexiune și nu doar pentru PNL, ci și pentru România. Trebuie să recunoaștem că nu a fost o campanie internă așa cum ne-am fi dorit, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei, mai multe discuții aplicate pe moțiuni și proiecte. Să nu ne amăgim: sub scuza competiției electorale nu pot fi ascunse derapaje și atacuri la persoană. Din păcate, s-au spus lucruri grave, s-au folosit cuvinte dure, care sapă credibilitatea unui partid greu de încercat, un partid care a avut curajul să-și asume responsabilitatea guvernării. Este păcat ca acest curaj să fie subminat de atacuri din interior!”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a declarat că nu există motiv pentru demisia sau demiterea lui Florin Cîțu din funcția de premier și că ar vrea o guvernare de 10 ani pentru PNL.

„Recent faceam un apel la responsabilitate si maturitate catre partidele din arcul guvernamental. Este un apel pe care il reiterez, pentru ca nu toti au aratat aceeasi responsabilitate si maturitate. Atrag din nou atentia tuturor partidelor parlamentare ca daca vom continua asa riscam sa pierdem definitiv increderea electoratului in mediul politic. Ar fi extrem de grav, pentru ca atunci cand oamenii sunt dezamagiti, se creeaza un vid imposibil de umplut intre alesi si alegatori. Stiu ca va doriti ca Romania sa fie condusa de un guvern in care forta motrice este PNL. Este imperativ sa depasim cat mai repede actuala criza. Aceasta guvernare trebuie sa continue pentru ca nu exista niciun motiv real ca premierul sa fie demis sau sa-si dea demisia”, a declarat șeful statului.

Atac indirect la USR-PLUS

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în discursul ținut la Congresul pentru alegerea noului șef al PNL, că guvernarea presupune o muncă de echipă, cu parteneri care se bazează pe relații de respect și încredere reciprocă, iar PNL are obligația față de români să continue să guverneze responsabil.

„Guvernarea nu este un loc al ironiilor și al gâlcevei în care unii parteneri se comportă ca și cum ar fi într-o dezbatere de pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă. Guvernarea înseamnă responsabilitate, preseverență, tenacitate, dialog real cu cetățenii. Cine nu e pregătit pentru așa ceva nu poate guverna România”, a spus președintele României.

Sursa: stiripesurse.ro

Sursa foto: g4media.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ziua cuțitelor lungi în PNL. Acuzații de încercare de control asupra votului

Publicat

la data de

Scris de

România află astăzi deznodământul în marea bătălie pentru șefia PNL între Ludovic Orban și Florin Cîțu, care a afectat țara în ultimele săptămâni. Congresul PNL se desfășoară în prezența a 5.000 de oameni, în ciuda unor restricții impuse de autorități. Lupta pentru supremația în PNL a început încă de la orele dimineții când echipele celor doi candidați și-au adus acuze reciproce. Pe de o parte, echipa lui Florin Cîțu acuză i-a acuzat pe oamenii lui Orban că au rupt perdelele cabinelor de vot, în timp cei din echipa lui Orban lansează acuzații de încercare de control asupra votului prin numerotarea urnelor. Surse din echipa Orban susțin că, în prezent, aceștia se ocupă de ștergerea urnelor de vot. Sursa foto: Antena 3

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: