Connect with us

Politica

Dan Barna. Proiecte pentru România: Apărarea

Tatian Iorga

Publicat

la

Buna guvernare și apărarea valorilor democratice, o Românie europeană credibilă și predictibilă, care își respectă partenerii și se respectă pe sine, un furnizor de securitate regională acestea sunt principiile care vor sta la baza activității mele de președinte în domeniul securității și apărării naționale, spune candidatul USR-PLUS la alegerile prezidențiale, Dan Barna.

„Prioritățile mandatului meu în ceea ce privește prerogativele majore pe care le are Președintele în materie de Apărare vor fi:

 • Promovarea unei atitudini consecvent, pro-euroatlantică și proactivă în relație cu partenerii noștri strategici.

 • Dezvoltarea și întărirea actualului sistem de garanții de securitate de care beneficiază România.

 • La nivel național se impune o abordare mai eficientă a modelului interinstituțional de garantare a securității și apărării naționale.

 • Crearea și adaptarea cadrului legislativ care să întărească capacitatea de reacție și reziliență în contextul evoluțiilor tot mai pregnante din domeniul războiului hibrid actual.

 • Susținere pentru valorificarea resurselor interne de inovare, astfel încât România să devină un actor important în domenii precum apărarea cibernetică și dezvoltarea tehnologiilor neconvenționale.

 • Încurajare și sprijin pentru dezvoltarea dimensiunii europene a politicii de apărare, în complementaritate cu obiectivele și strategia NATO.

 • Contribuție activă împreună cu aliații la implementarea principiului abordării echilibrate și omogene a flancului de est al Alianței (One flank, one threat, one presence).

 • Asigurarea cu prioritate a finanțării pentru creșterea calității vieții personalului militar.

 • Garantarea respectării și aplicării Acordului politic național privind asigurarea resurselor pentru apărare la nivelul minim de 2% din PIB și abordarea, cu prioritate, a nevoilor de pregătire, echipare și înzestrare“, subliniază Dan Barna.

Acord Politic Multianual pentru Apărare și transpunerea deciziilor strategice asumate în domeniul politicii de securitate

Candidatul USR-PLUS consideră că apărarea României nu este doar apanajul președintelui în funcție sau al guvernului aflat la putere, ci este un demers care trebuie asumat în continuare, la nivelul întregii clase politice.

„Avem nevoie de un nou Acord Politic Multianual pentru Apărare, document care va asigura consensul politic și continuitate în domeniul securității și apărării naționale în situația alternanței la putere. Acordul este un instrument cheie pentru înzestrare ca vector de stimulare a industriei naționale pentru apărare și garant al continuării și finalizării programelor majore. Cadrul legislativ din domeniul apărării trebuie să răspundă realităților actuale și să asigure transpunerea deciziilor strategice asumate în domeniul politicii de securitate și apărare pentru facilitarea mobilității militare și valorificarea instrumentelor financiare și de cooperare în sfera apărării.“, punctează liderul USR.

Strategia de industrializare pentru apărare

Dan Barna apreciază că programul privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026, Programul militar de instruire și exerciții și Strategia de asigurare a stocurilor de mobilizare reprezintă o bună bază de plecare în dezvoltarea politicilor de apărare. El spune că, la aceste programe trebuie adăugată Strategia de industrializare pentru apărare, care va asigura resursele energetice și financiare pentru dezvoltarea infrastructurii critice în domeniul apărării, armonizată cu programele de înzestrare ale celorlalte componente ale sistemului național de securitate și cu cele ale autorităților locale.

Rezerva Operațională

Nevoia de a genera o rezervă operațională este stringentă. În acest scop, liderul USR spune că va susține dezvoltarea și implementarea rezervei operaționale a Armatei României, precum și a unui sistem național de pregătire și instruire.

Centru Național Integrat pentru Reziliență

Societatea modernă este total dependentă de buna funcționare a unor sisteme critice care să asigure derularea proceselor economice, sociale, politice, informaționale, militare și furnizarea de bunuri și servicii esențiale: sănătate, siguranță publică, securitate, afirmă Dan Barna.

„Propun configurarea unui Centru Național Integrat pentru Reziliență, în subordinea Prim-ministrului României. Acest Centru va realiza și coordona protecția infrastructurii critice naționale, va urmări realizarea interoperabilității cu structuri similare la nivel NATO și UE și va avea rol de pregătire a decidenților pentru acțiune în situații de criză“, subliniază președintele USR.

Siguranța carierei militare

Candidatul USR-PLUS, Dan Barna, a afirmat că o prioritate pentru el va fi asigurarea stabilității, predictibilității și siguranței carierei militare, precum și a calității vieții militarilor și a familiilor acestora. În acest sens, prezidențiabilul va susține și iniția discuții cu toate forțele politice în vederea adoptării unui pachet legislativ cu acest obiectiv.

Comments

comments

Politica

Guvernul, obligat să dubleze alocațiile de la 1 august. CCR a respins obiecţia de neconstituţionalitate

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Curtea Constituțională a decis miercuri să respingă sesizarea Guvernului pe proiectul de lege care prevedea intrarea în vigoare a dublării alocațiilor. Astfel, CCR a decis că este constituțională legea care respinge Ordonanța Guvernului prin care dublarea alocațiilor era amânată până la 1 august.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României.“, notează Curtea Constituțională.

Pe de altă parte, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, reacționează dur la decizia CCR privind dublarea alocațiilor. Acesta atenționează CCR că alocațiile nu pot fi dublate fără să existe o sursă de bani, sursă care trebuie să apară în legea votată în Parlament. Cîțu îl atacă și pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, pe care îl acuză de șantaj, notează stiripesurse.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Sesizarea lui Iohannis pe „Ziua Tratatului de la Trianon”, respinsă de CCR. Palaz (PMP): „Se întâmplă ca viața, chiar dacă ești președinte, să îți dea lămâie“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Curtea Constituţională a României a respins sesizarea, astăzi, președintelui Klaus Iohannis referitoare la legea de declararea zilei de 4 iunie ca fiind Ziua Tratatului de la Trianon.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este constituțională în raport cu criticile formulate”, potrivit unui comunicat al Curții Constituționale.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat CCR pe această lege în 5 iunie. Șeful statului spunea că legea are un „caracter pur enunțiativ, fără ca obiectul legii să fie determinat în mod clar”. În sesizare se mai arăta că nu era nevoie de o lege în acest sens, care nici nu are caracter normativ, ci se putea face „o simplă declarație” de către Parlament.

Inițiatorul declarării Zilei Tratatului de la Trianon, președintele executiv al PMP, deputatul Marius Pașcan, l-a criticat în termeni duri, în 5 iunie, pe președintele Klaus Iohannis după ce acesta a atacat la CCR legea. Într-o postare pe Facebook, Pașcan se întreabă „la comanda cui“ a făcut acest lucru Iohannis. Astăzi, același Marius Pașcan spune că „s-a făcut dreptate!“

„Legea adoptată recent de Camera Deputaților la solicitarea mea are câștig de cauză. Curtea Constituțională a României a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru declararea datei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon. Prin Tratatul de pace de la Trianon, Marile Puteri recunoșteau Unirea Transilvaniei cu România. Președintele Klaus Iohannis a susținut în sesizarea sa către CCR că „scopul legii nu este unul individualizat, precis determinat, întrucât nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat”. Pe bună dreptate, CCR i-a respins demersul, astfel încât de-acum vom putea marca oficial așa cum se cuvine această zi de mare importanță istorică pentru România. Să fie într-un ceas bun!“, a scris Pașcan pe Facebook.

Președintele PMP Constanța, Claudi-Iorga Palaz, vicepreședinte al CJ Constanța, a declarat pentru Ordinea.ro că se bucură extraordinar după decizia CCR în acest caz.

„României îi lipsea sărbătorirea unui astfel de eveniment. În ceea ce-l privește pe Iohannis, îi transmit următoarele: „Se întâmplă în viată, chiar dacă ești președinte, ca viața să îți dea lămâie““, a spus Palaz.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

(GALERIE FOTO) Proiect PRO România. Târgul de la General Scărișoreanu, modernizat

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Târgul de sâmbătă din localitatea General Scărișoreanu este cel mai mare din județ, atrăgând mii de vizitatori și comercianți din Constanța și din județele limitrofe. Din păcate, însă, condițiile actuale de comercializare sunt jalnice, nici măcar tarabe nu există, spune candidatul PRO România la Consiliul Județean Constanța, Răzvan Filipescu. Acesta spune că a venit timpul ca producătorii locali să fie susținuți cu adevărat prin proiect concrete.

„Trebuie să intrăm și noi odată în secolul al XXI-lea și pentru asta vă propun un proiect amplu de modernizare a acestui târg, un proiect de adaptare la un comerț civilizat, cu zone separate pentru produse diverse, produse agroalimentare și animale vii, zonă de agrement – parc, zonă de terasă cu restaurant și zone de toalete, lucruri normale în orice țară și adaptate la noile norme sanitare impuse de pandemia de COVID 19. Propun de asemenea realizarea a încă două astfel de târguri/oboare, unul la Cobadin, unde acum totul se vinde pe trotuar și un altul în zona de nord a județului, care să funcționeze tot weekendul și care se pot transforma inclusiv în Târguri de Crăciun sau Paște, devenind atracții de interes pentru toți locuitorii județului. Pentru asta candidez la Președinția Consiliului Județean Constanța, să facem bine și să facem odată lucruri normale pentru oameni.“, a spus Răzvan Filipescu.

Candidatul PRO România la șefia CJ Constanța notează că, în contextul situației de astăzi a satelor și comunelor dobrogene, în sprijinul interacțiunii sociale, vine cu un proiect de TÂRG, în satul General Scărișoreanu, un loc în care se adună săptămânal oameni dispuși să vândă sau să cumpere produse tradiționale sau din import.

„Ca urmare a invaziei cu centre comerciale mai mici sau mai mari, venim cu o alternativă ce reprezintă o tradiție în satele românești. Proiectul este format din mai multe pavilioane (spații) precum:

 1. Spații pentru comercializarea animalelor vii
 2. Spații pentru comercializarea de produse agricole, de fructe și de legume
 3. Spații pentru comercializarea de produse din carne, peste sau lactate
 4. Spatii pentru comercializarea de produse necomestibile de tot felul
 5. Spatii pentru gustare
 6. Spațiu de joacă pentru copii
 7. Spațiu verde amenajat pentru activități de socializare și petrecere a timpului liber
 8. Parcare auto cu un total de 85 de locuri, necesare comercianților care vin cu produse, dar și tuturor oamenilor care vin cu autovehiculele.“, se arată în proiect.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: