Connect with us

Politica

Dan Barna. Proiecte pentru România: Sănătatea!

Tatian Iorga

Publicat

la

Trebuie să rescriem regulile după care funcționează sistemul medical românesc, de asta este convins candidatul USR-PLUS la alegerile prezidențiale, Dan Barna. Liderul USR notează că, prin rescrierea regulilor, România trebuie să aibă o asistență medicală de calitate și un mecanism de gestionare a bugetului asigurărilor de sănătate corect pentru toți românii.

„Suntem singura țară din UE în care, în doar doi ani, au fost identificate 41 de cazuri de corupție la nivel înalt în sistemul medical românesc. Avem nevoie de o nouă lege a sănătății care să redea medicinei de familie rolul său esențial în orice sistem medical modern, o lege care să încurajeze competența, nu obediența în spitale și să reașeze sistemul de asigurări de sănătate pentru ca cetățenii chiar să beneficieze de servicii în schimbul contribuțiilor lor. Avem nevoie de o Strategie de Resurse Umane care să ofere medicilor posibilități reale de dezvoltare profesională în țară. Administrația prezidențială are în atribuții monitorizarea și analizarea strategiei naționale de sănătate publică. În mandatul meu, sunt câteva măsuri pe care le voi urmări cu prioritate pentru a reda românilor sănătatea de care au nevoie:

Finalizarea infrastructurii critice în sănătate – spitale regionale și transformarea României într-un centru european de inovație în sănătate.

România are nevoie de spitale noi, cele promise, dar niciodată realizate: 3 spitale regionale construite și dotate corespunzător la Cluj, Iași și Craiova până la finalul mandatului meu de președinte. România are nevoie de medici la sate și de fonduri alocate sănătății pentru medicina primară.

România are nevoie de un sistem sanitar care să poată salva vieți – secțiile de mari arși din spitale necesită investiții pentru ca pierderi de vieți precum cele în urma tragediei de la Colectiv să nu se mai întâmple.

Dar tot România poate și trebuie să devină și unul dintre cele mai puternice centre europene de inovație în Sănătate, prin stimularea financiară și sprijin logistic acordat antreprenorilor care propun soluții tehnologice de îmbunătățire a calității vieții pacienților. Avem resurse pentru dezvoltarea unor platforme interuniversitare între facultățile de medicină, IT și cele tehnice pentru a crea pe plan intern inovație în biotehnologie, cu sprijin din partea sectorului privat. Astăzi, scutirile de impozit acordate cercetătorilor și inovatorilor care lucrează în acest domeniu sunt aplicate unui număr limitat de activități eligibile, ceea ce inhibă investițiile în domeniu. România poate și trebuie să devină cel mai important jucător regional în cercetare și inovare în domeniul biotehnologiei și e-health“, afirmă Dan Barna.

O nouă lege a sănătății

Candidatul USR-PLUS la Președinție spune că actualaa lege a Sănătății este veche de 13 ani și a suferit mii de modificări și amendamente.

„În 2006, când a fost aprobată Legea nr. 95, nu existau nici sistemul informatic, nici spitale construite din donații, nici posibilitatea de a analiza științific cantități uriașe de date despre sănătatea populației cu ajutorul tehnologiei, nici conceptul de medicină bazată pe valoarea serviciilor medicale. Pe hârtie, statul român le oferă cetățenilor săi servicii medicale extinse, dar în realitate fiecare dintre noi știm că trăim într-o mare minciună oficială. Serviciile medicale nu sunt plătite la valoarea lor reală, achizițiile efectuate în sistemul medical sunt infestate de corupție, investițiile nu se bazează pe nevoile oamenilor, ci pe interesele unor cercuri de putere. Și în tot acest timp, costurile cu serviciile medicale au devenit o problemă din ce în ce mai apăsătoare pentru milioane de familii. România se numără printre țările europene cu o rată mare a populației expuse la cheltuieli catastrofice din motive medicale. Acest lucru înseamnă că sunt foarte multe familii care au ajuns la sapă de lemn atunci când cineva drag s-a îmbolnăvit“, subliniază liderul USR.

Dan Barna spune că avem nevoie de o nouă lege a sănătății, care să țină costurile sub control.

„Voi iniția un grup de lucru pentru o nouă lege a sănătății, care va implica toți actorii relevanți ai sistemului: reprezentanți ai pacienților și ai organizațiilor societății civile cu activitate în domeniul sanitar, reprezentanți ai universităților de medicină și ai departamentelor de sănătate publică, experți în economie și politici de sănătate, reprezentanți ai medicilor de familie, ai asistentelor medicale și moașelor, ai managementului din sistemul medical public și privat. Împreună vom elabora o nouă lege a sănătății care va urmări cu precădere modernizarea sistemului de asigurări de sănătate și întărirea asistenței medicale primare. Sistemul de asigurări de sănătate trebuie modernizat și așezat pe principii de cost-eficiență. Românii sunt printre cetățenii europeni care au cheltuieli medicale direct din buzunar peste media UE și în creștere. Ca rezultat, accesul la servicii medicale de calitate este redus, iar oamenii devin mai săraci și mai bolnavi. Sistemul de asigurări de sănătate trebuie modernizat astfel încât statul să le poate oferi românilor protecție financiară în caz de boală și acces la servicii medicale atunci când au nevoie.

  • Cheia unui sistem medical modern sustenabil financiar este întărirea asistenței medicale primare și a programelor de prevenție. Noua lege a sănătății trebuie să redea medicilor de familie rolul de temelie a sistemului medical, atât prin stimulente profesionale și financiare, cât și prin programe inovatoare care să crească accesul oamenilor din toate mediile de rezidență la asistență medicală. Voi susține creșterea ponderii bugetului alocat medicinei de familie de la 6%, cât este în prezent, la 10% – un nivel apropiat de media statelor europene.

  • Noua lege a sănătății va avea reguli noi, mai flexibile, privind stimulentele fiscale acordate activităților din domeniul cercetării și inovației din sfera medicală“, a spus Barna.

Strategia Națională de Resurse Umane în Sănătate

România are 2,8 medici la o mie de locuitori: suntem sub media UE de 3,6 medici la o mie de locuitori și pe penultimul loc în Europa, punctează liderul USR. Alte state non-UE din regiune, ca Serbia sau Macedonia, subliniază Barna, stau mai bine decât noi.

„România este principalul rezervor de medici străini care practică în vestul Europei: în ultimul deceniu țara noastră a pierdut 800 milioane de Euro (aproximativ 80 milioane Euro anual) educând medici aici în România, medici care astăzi profesează în alte țări. Ultimele date disponibile ne arată că peste un sfert (26%) din posturile pentru medici existente în sistemul public de sănătate sunt vacante, cu dezechilibre imense între orașe și sate. Guvernarea PSD a ignorat situația. Sondajele în rândul medicilor arată că principalul motiv de emigrare în ultimii ani este absența posibilităților de dezvoltare profesională și dotarea deficitară a spitalelor publice. Mărirea salariilor a fost benefică, dar este departe de a fi suficientă, cum ne arată și experiența din alte țări: este nevoie de o strategie care să ofere medicilor români un sistem care să-i motiveze să rămână să profeseze acasă, în România.

Una din prioritățile mele ca Președinte al României va fi aprobarea și implementarea Strategiei Naționale de Resurse Umane în Sănătate, un plan de măsuri inteligente și concrete pentru una din cele mai importante și inteligente bresle ale României: medicii. Împreună cu medicii și asistentele medicale vom promova calitatea asistenței medicale în România. Una din cele mai dureroase realități de la noi este că România se află printre țările europene cu cea mai ridicată mortalitate evitabilă – 53.867 de decese considerate evitabile s-au înregistrat în România în ultimul an, suntem pe primul loc în UE la acest capitol. Cu alte cuvinte, românii mor mult mai des decât ceilalți europeni de boli care în mod normal pot fi vindecate sau prevenite. Aceste cifre tragice sunt rezultatul unui sistem medical din care adesea lipsește respectarea protocoalelor de tratament și în care aplicarea metodelor moderne de management medical și organizare a echipelor medicale sunt o excepție, nu o regulă. Un medic care trebuie să stea 36 de ore în spital pentru că nu există colegi care să-l înlocuiască, obosește și poate greși mai ușor. Un medic care nu are întotdeauna medicamentele necesare la dispoziție, nu poate acorda pacientului cel mai bun tratament, chiar dacă știe și dorește să o facă. Un medic care pierde zilnic minute prețioase cu birocrația sau cu sistemele electronice blocate, nu mai are timp pentru comunicare cu pacientul.

Ca președinte al României mă voi implica direct și activ în dezvoltarea unui sistem medical modern care să ajute medicul și personalul medical să fie cea mai bună versiune a sa, nu să-l împingă către greșeli și epuizare“, a mai spus candidatul USR-PLUS la alegerile prezidențiale, Dan Barna.

Comments

comments

Politica

“Execuții” în miez de noapte. USR zguduit de un gest totalitar al lui Dan Barna

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Biroul Național al USR a exclus din partid, în ședința de miercuri, 11 decembrie, după trei ore de dezbateri, un membru al Biroului Județean Ilfov, pentru o postare pe Facebook. Este vorba despre Olimpia Ardelean, după ce aceasta a acuzat conducerea de nereguli in ceea ce privește strângerea de semnături din campania “Fără penali in funcții publice”.

Oli Ardelean a catalogat drept o „mizerie” și  o „adevărată execuție” decizia luată de majoritatea din Biroul Național USR, toți din echipa lui Dan Barna, prin care a fost exclusă din Uniune. Ardelean a fost dată afară din partid după ce a acuzat că parte semnăturile din campania „Fără penali în funcţii publice” nu sunt reale. Aceasta s-a arătat de-a dreptul revoltată că ea a fost exclusă din partid pentru simplul fapt că a fost corectă și a atras atenția asupra unui lucru greșit, în vreme ce adevăratul vinovat e bine-mersi, încă angajat.

Revenind la ședința, pe ordinea de zi, stabilită de președintele Dan Barna, se aflau sesizări care ii priveau pe sase membri USR, toți cu poziții critice față de diferite decizii ale conducerii partidului. Audierile s-au oprit la cel de-al doilea membru cercetat, în jurul orei 24, când o parte dintre membrii Biroului Național părăsiseră sala, semnalează și liderii de la Constanța ai USR.

“Colega noastră Olimpia Ardelean, membru al Biroului Județean Ilfov, a fost exclusă pe baza unei postări de pe contul ei personal de Facebook, în care sesiza nereguli din cadrul organizației județene. De fapt, un avertizor de integritate a fost exclus din USR pentru că și-a făcut treaba, pentru că deranjează. Motivarea majorității de 13 care a votat excluderea în Biroul Național a fost că postarea Olimpiei Ardelean a adus prejudicii de imagine partidului și astfel s-au pierdut voturi în campania de prezidențiale, prejudiciu de altfel nedovedit ci calificat ca fiind ”potențial”. Genul acesta de execuții politice nu au nimic de-a face cu valorile USR iar noi, subsemnații, nu tolerăm așa ceva. Prin ceea ce s-a întâmplat aseară, USR a pierdut masiv într-un aspect esențial al lui: libertatea de exprimare și respectul pentru dreptul la opinie al membrilor. Noi, semnatarii acestui apel, considerăm că avem o responsabilitate față de cetățeni să semnalăm derapajele din USR și să apărăm membrii, când drepturile lor nu sunt respectate. Ne-am asumat în fața electoratului că vom fi un altfel de partid și ne vom ține această promisiune. Mai mulți colegi și-au anunțat astăzi demisia din USR în urma celor întâmplate. Excluderile nedemocratice sunt cu adevărat un motiv temeinic de dezamăgire. Îi îndemnăm însă pe membrii USR care nu sunt de acord cu echipa Barna să rămână în partid și să îl facă mai democratic” scriu liderii USR Constanța semnatari ai apelului către conducerea centrală a partidului. Printre semnatari se afla și Stelian Ion, deputat USR de Constanța, totodata candidatul formațiunii la funcția de primar al municipiului Constanța.

Un partid care își propune să salveze România nu va reuși asta pedepsind exprimarea legitimă a opiniei, pentru a face pe plac oricărui șef ar fi vremelnic la conducerea sa, transmit, de asemenea, liderii USR.

“Este un moment greu pentru USR, dar unul propice pentru a arăta cetățenilor României că nu toate partidele sunt la fel. Vom reuși asta doar cu dezbateri democratice și consistente în interiorul USR, nu cu excluderi ale persoanelor incomode conducerii. Avem un întreg an de campanii și alegeri în fața noastră, în care nu va fi vorba despre noi, ci despre cum salvăm România din criza în care se află. USR trebuie să revină la construcție, nu să se îndrepte spre demolare. Avem o responsabilitate față de membri și față de România să dăm o alternativă credibilă pentru guvernarea la nivel local și național. În perioada următoare vom veni cu acțiuni concrete, care să întoarcă partidul din drumul răfuielilor politice spre nevoile cetățenilor, care așteaptă de la noi politici publice și rezultate electorale”, se mai arată in document.

Iata solicitările pentru Echipa Barna:

Să includă pe ordinea de zi a proximei ședințe de Birou Național USR și să adopte o decizie de anulare a sancțiunii disproporționate aplicate Olimpiei Ardelean (vezi cazul Sergiu Moroianu și decizia CNArb nr.1/17CNARB003 din data de 11.03.2019 prin care, pentru acuzațiile publice de soroșism la adresa întregului partid și de cheltuire discreționară și ilegală a unor sume de bani în timpul campaniei electorale, urmată de preluarea largă a acestor acuzații de către mass-media, membrul USR nu a fost sancționat, considerându-se că excluderea este o sancțiune disproporționată față de faptă);

Să explice refuzul repetat de a include pe ordinea de zi a ședințelor Biroului Național USR discutarea sesizărilor cu privire la membri ai echipei Barna;

Să includă pe ordinea de zi a ședințelor viitoare ale Biroului Național USR, începând cu proxima, dezbateri ale sesizărilor în funcție de gravitatea faptelor reclamate, nu a apartenenței persoanelor reclamate la diverse grupări din partid;

Să dezavueze comparația făcută de un membru al Biroului National USR (BN) între membrii USR observatori la ședințele BN și membrii mișcărilor fasciste;

Să înceteze hărțuirea membrilor USR critici la adresa echipei Barna;

Să promoveze în interiorul partidului un climat de încredere bazat pe profesionalism, predictibilitate și asumarea răspunderii politice, nu de vendetă față de vocile critice interne.

Semnatari:

Dumitru Dobrev – membru Biroul Național USR
Teodora Stoian – membru Biroul Național USR
Cristian Seidler – deputat USR București, membru Biroul Național USR
Tudor Benga – deputat USR Brașov, membru Biroul Național USR
Nicolae Ștefănuță – europarlamentar USR, membru Biroul Național USR
Andrei Macsut – membru Biroul Național USR
Stelian Ion – deputat USR Constanța, membru Biroul Național USR
Ana Ciceală – consilier general USR PMB, membru Biroul Național USR
Mihai Goțiu – senator USR Cluj, membru Biroul Național USR
Prisnel Adrian – deputat USR Dolj, Președinte filiala Județeană USR Dolj
Vlad Alexandrescu – senator USR București
Radu Crețu – Președinte filiala Județeană USR Satu Mare
Remus Negoi – Președinte filiala Județeană USR Constanța
Bogdan Stroe – Președinte filiala USR Sector 3 București
Ioan Anghel – Președinte filiala USR Sebeș
Ciprian Dobra – Vicepreședinte filiala USR Sebeș
Andrei Dranca – Președinte filiala Județeană Botoșani
Mihai Botez – deputat USR Vaslui, Președinte filială Județeană USR Vaslui
Florina Presadă – senator USR București, membru în Biroul Municipal București
Manuela Mureșan – consilier local USR, membru în Biroul Municipal București
Ana Galbenu – consilier local USR, membru USR sector 3
Ilinca Macarie – consilier local USR, membru USR sector 1
Mircea Galbenu – consilier local USR, membru în Biroul local USR Sector 3
Andrei Călugăr – Președinte filiala USR Sighișoara
Marius Gheorghe – Președinte filiala USR Sector 4 București
Cristian Ghica – senator USR București
Eduard Cîrceag – membru Birou Județean filiala USR Dolj
Gabriel Ionică – Președinte filiala USR Râmnicu Sărat
Andrei Gudu – membru Biroul Municipal USR București
Daian Cutu – Președinte filiala USR Huedin
Cosmin Stoenoiu – Vicepreședinte filiala USR Cluj
Vlad Teohari – membru Birou Filiala Diaspora
Sebesi Arpad – Vicepreședinte filiala USR Cluj-Napoca
Andreea Świderska (Purenciu) – membru Birou local filiala Diaspora
Szillard Dulanyi – Președinte filiala USR Covasna
Rareș Benga – membru Birou local filiala Diaspora
Ferenc Istvan Kabai – Președinte filiala Nușfalău
Pițigoi Ovidiu Anton- președinte USR Bragadiru-Ilfov, membru Biroul Județean USR Ilfov
Cynthia Paun – membru Biroul local USR Popesti-Leordeni
Andrei Nistor – Președinte Biroul Județean Ilfov
Ionut Alexandru Dinu – Președinte USR Dragomirești Vale, membru Biroul Județean USR Ilfov
Alexandru Bot – membru Birou Județean filiala USR Cluj
Adrian Stroe – membru Biroul local Sector 3 București, membru Biroul Municipal București
Carmen Turcanu – Vicepreședinte Biroul Județean USR Cluj
Cosmin Copaescu – Președinte filiala USR Pantelimon
Alina Lupulet – membru Biroul Local filiala USR Popești Leordeni
Cătălin Sălăgean – Președinte filiala Județeană Cluj
Bogdan Paun- membru Birou local filiala USR Pantelimon
Cosmin Cristian Viașu – Președinte filiala Județeană USR Sălaj
Tudor Hofner – membru fondator filiala USR Sighișoara
Andreea Talmazan – membru USR sector 3
Andrei Zisu – membru USR Diaspora
Ioana Novac – membru USR sector 3, membru fondator USB
Valentin Bicu – membru USR sector 3
Ruxandra Diaconu – membru USR Dolj
Cristian Dragnea – membru USR Diaspora
Teo Manea – membru USR Diaspora
Raluca Stoenoiu – membru USR Cluj
Flavia Dobrescu – membru USR Tineret Brașov
Vlad Zaha – membru USR Tineret Oradea
Raul Vasile – membru USR Tineret Sector 3
Carmen Simion – membru USR sector 3
Oana Poenaru – membru USR sector 3
Radu Ghelmez – membru USR Cluj
Marius Ghincea – membru USR Diaspora
Ioana Grozav – membru USR Diaspora
Iosif Prodan – membru USR Mogoșoaia
Răzvan Andrei Patriche – membru USR Iași
Christina Niculescu – membru USR sector 5
Radu Bada Mariș – membru USR Cluj
Silviu- Ivan Nunvailer – membru USR Brașov
Cosmin Marin – membru USR Sector 3
Mihai-Gabriel Costea – membru USR Iași
Razvan Pauta Moșoiu – membru USR Bihor
Mihai Chereji – membru USR Diaspora
Bogdan Zăbavă – membru USR Sector 5
Radu Buda Mariș – membru USR Cluj
Nicolae-Valentin Rusu – membru USR Vaslui
Luminița Corneanu – membru USR Dolj
Adrian Rădulescu – membru USR Sector 6
Andrei Ivan – membru USR Sector 3
Silviu Istrate – membru USR Sector 6
Adrian Sandu – membru USR Sector 3
Alexandru Sava – membru USR Sector 3
Leonard Stoica – membru fondator USR Diaspora
Fodor Catalin – membru USR Brașov
Florin Cobzac – membru USR sector 1
Maria Ouadah (Mia Coros) – membru USR Diaspora
Gabriel Munteanu – membru USR Brașov
Mihaela Scânteie – membru USR Brașov
Rareș Moșneanu – membru USR Diaspora
Christian Schuster – membru USR Cluj
Adrian Sabău – membru USR Brașov
Florin Cocărgeanu – membru USR Constanța
Silvia Gabriela Chiriac – membru USR Măgurele
Cecilia Angheluta Barsan – membru filiala USR Popești Leordeni
Mihaela Ivan – membru USR Sector 3
Andrei Lazarescu – membru USR Sighisoara
Andrei Stan – membru USR Sector 3
Cristiana Palmeș – membru USR Sector 3
Catalin Ghita – membru USR Balotesti
Iuliana Stan – membru USR Sector 3
Emil Stefanescu – membru USR Sector 3
Modoran Silviu – membru Popesti Leordeni
Horeanu Alexandru- membru Popesti-Leordeni
Maria Diaconu – membru USR Sector 3
Alexandru Petre – membru USR Sector 3
Sorin Pavel – membru USR Sector 1
Denis Nedeloiu – membru USR Sector 3
Anișoara Ghiță – membru filiala USR Bragadiru
Lucuțar Ionut- membru filiala USR Pantelimon
Andreea Malanca- membru filiala USR Pantelimon
Gabriel Pavel- membru filiala USR Pantelimon
Theodor Gănescu – membru filiala USR Pantelimon
Simona Theodoropol -membru filiala USR Sector 3
Eduard Răducanu – membru filiala USR Corbeanca
Gianina Costea – membru filiala USR Voluntari
Adrian Țogoe – membru USR Târgu Jiu
Claudia Andrei – USR Sector 2
Dragoș Neamu – USR Diaspora
Dan Alexandru – USR Cluj
Oltean Sergiu – USR Cluj
Vlad Cristian – USR Cluj
Anca Manaila – Vicepresedinte filiala locala USR Constanta
Mirela Garip – membru in Biroul Local Constanta
Cerasela Badea – USR Constanta
Dan Radulescu – USR Prahova
Christian Schuster – USR Cluj
Mihai Ochiulet – USR Constanta
Alin Amititeloaie – Membru suspendat, USR Deva
Dumitru Caragheorge – Presedinte filiala locala USR Constanta
Klein Raluca – membru filiala Deva
Adrian Moldovan – Președinte USR Deva executat
Alex Burdușel – membru USR Sector 6
Dan Loghin- membru USR Tg. Frumos, Iași
Cristian Lucuțar – vicepreședinte Birou Județean USR Iași
Florentina Tănasă – Membru USR Sector 3
Ioan Miloș – membru fondator USB
Tibi Nicolae – Membru fondator USR Valcea
Claudiu Ionas – Membru USR S4
Roxana Abrudean – Membru USR Sebeș
Irinel Lupu – Membru USR Sebeș
Bogdan Ion – USR Diaspora
Mocanu Marius – membru USR Sector 6
Narcis George Matache – Membru USR Dimitrie Cantemir
Ionescu Claudiu- membru USR Deva
Claudia Postelnicescu – membru USR Balotești, fost purtător de cuvânt USR Ilfov
Dragomir Andrei – membru USR Sector 1
Adrian Papi, membru USR Sector 6
Gabriela Marin – USR Sector 1
Szitar Lucia – membru filiala Deva
Alexe Daniel – Membru USR Diaspora
Alexandru Neaga – Membru USR Sebeș
Radu Rovin – membru USR S1
Calin Goia – Presedinte Filiala Trenzea
Pop Andreea – vicepresedinte Filiala Salaj
George Dumitru – Membru USR Diaspora
Bogdan Trofin – membru USR S1
Balan George – membru USR Botosani
Daniel Dumitru – membru USR Constanta
Marian Dan Lupse – Presedinte Filiala Meseseni de Sus
Laurențiu Reghină – Membru USR Sector 3
Iulia Dragos – Membru USR Zalau
Bogdan Tobă – USR Buftea
Simona Economu – USR diaspora
Constantin Colonescu – membru USR Diaspora
Adrian Coman, USR Diaspora
Iulian Țabără – membru USR Iași
Geanni Neacsu – membru USR Craiova
Bogdan Jitea – membru filiala USR Sector 3
Vreju Marius mebru USR Calafat
Bogdan Mihăiță Moroșanu, USR Diaspora
Ana Chivu, USR Diaspora
Alecsandru Bregariu, USR Diaspora
Christian Ursu, USR Diaspora
Corina Haita-Falah, USR Diaspora
Andrei Truta, USR Diaspora
Ioana Gosman – membru USR Diaspora
Bogdan Biris – membru USR Bihor
Cristina Saracu – membru USR Timisoara
Ciprian Mandici – membru Biroul Municipal Bucuresti
Irina Blaj, USR Diaspora
Lorand Gabos Szoverdi – membru USR Cluj
Dan Cazacu, USR Diaspora
Sebastian Dumitrescu, USR Diaspora
Andrea Agoston, USR Alba
Raluca Ilinca, USR Diaspora
Apostu Andreea, USR sector 4
Flavia Velicu, USR sector 3
Ioana Onode – Membru filiala USR Diaspora
Antuanela Moraru Fink (Nisulescu), USR Diaspora
Octavian Cucută, USR Diaspora
Monica Tobescu, USR Sector 1
Mihaela Murgoci, USR Giurgiu
Gilda Lazăr, USR Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Guvernul Orban vrea să-și asume răspunderea pe bugetul din 2020. Băsescu: „E un viol politic“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Guvernul Orban pare tot mai hotărât să-și asume răspunderea pe Legea bugetului de stat pentru 2020. Premierul Ludovic Orban a afirmat că nu exclude această posibilitate pe motivă că există un risc major ca actul normativ să nu fie adoptat în Parlament până la finalul anului. Ideea angajării răspunderii este dezaprobată de mai toate partidele parlamentare, USR, PMP şi UDMR. Liderul USR, Dan Barna, a spus că angajarea răspunderii Guvernului pentru bugetul de anul viitor este un precedent periculos și că poziția USR este aceea că bugetul trebuie dezbătut în Parlament. La rândul său, liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila, spune că un asemenea demers luat în calcul de premierul Ludovic Orban ar reprezenta ”un derapaj destul de serios”.  Cseke Attila a mai punctat că, în cei 30 de democrație post decembrie 1989, nu a existat vreun Guvern care să-și asumat răspunderea pe legea bugetului de stat”. Cel mai dur mesaj împotriva asumării răspunderii pe buget l-a a avut fostul președinte Traian Băsescu, care a afirmat că ceea ce vrea să facă Guvernul Orban se numește „viol politic“.

„Nu e o șmecherie. E ceva asemănător cu un viol. Bugetul trebuie discutat în Parlament, chiar dacă se trece în pas alergător. E un viol politic. De gluma cu anticipate m-am săturat. Nu se pot face anticipate în România. Asumarea răspunderii este un mijloc democratic, se face și moțiune de cenzură, dar și atac la CCR. Visul de a cădea guvernul, ca apoi să se ajungă la anticipate este unul nerealist. Parlamentul nu are termen de întâlnire pentru a învesti un guvern. Mi s-a întâmplat mie cu Liviu Negoiță. Parlamentarii nu iau pensie suplimentară dacă nu rămân cu mandatul întreg.”, a declarat Traian Băsescu, la România TV, citat evz.ro.

În apărarea lui Orban a sărit președintele Organizației Județene Constanța a PNL, deputatul Bogdan Huțucă. Acesta a spus că salută decizia guvernului Orban de a-și trece bugetul pe 2020 prin asumarea răspunderii.

„Dacă venim cu bugetul în Parlament, parlamentarii PSD vor veni cu zeci de mii de amendamente populiste doar de dragul de a strica echilibrul bugetar. România nu își mai permite experimente populiste, este nedrept ca politicienii de astăzi să se împrumute masiv pentru a cumpără voturile cetățenilor, în condițiile în care banii vor fi plătiți tot de noi și de copiii noștri. Avem nevoie de predictibilitate fiscală, avem nevoie de un buget echilibrat și trebuie să nu mai risipim resursele destinate investițiilor din Educație, Sănătate și Infrastructură.“, a scris, pe Facebook, Huțucă.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PSD vrea DUBLAREA alocațiilor pentru copii

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a explicat că PSD va depune un proiect de lege în Parlament, pentru modificarea Legii bugetului, în așa fel încât să se ajungă la dublarea alocațiilor pentru copii. Ciolacu arată că și PNL a făcut la fel, anul trecut, la dezbaterile pe buget și tocmai de aceea nu vede de ce s-ar opune Guvernul.

”Chiar dacă Guvernul nu va trimite legea în Parlament și va prefera varianta asumării, asta nu înseamnă că PSD nu poate veni cu o lege de amendare a Legii bugetului. Deja am hotărât să venim cu o lege prin care se dublează alocațiile copiilor, deoarece anul trecut l-a făcut și PNL, și nu cred că au ceva împotrivă să facă același lucru și anul acesta. PSD consideră că, în prezent, alocațiile copiilor sunt prea mici”, declară Marcel Ciolacu citat de stiripesurse.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: