Conecteaza-te cu noi
SEAS

Societate

Dan Suciu (BNR): ”Urmează un trimestru de coborâre lentă a inflației”

Published

on

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că acum suntem pe un plafon de inflație în jurul a 15%, iar Banca Națională a României prognozează o coborâre lentă a inflației în trimestrul următor și chiar o scădere abruptă a inflației anul viitor, presupunând că sunt menținute compensările la prețurile în energie. Este concluzia unui raport al BNR dar, precizează Suciu, există încă multe variabile și necunsocute.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Cum explică Suciu scăderea ROBOR de miercuri

Purtătorul de cuvânt al BNR a spus întâi că scăderea ROBOR de azi (n.r. – ieri, 10 august) de la 8,14% pe an la 8,06%, nu e o consecință a „exprimării colorate” a guvernatorului Mugur Isărescu, care acuzase băncile că ”au sărit calul” cu ROBOR-ul.

„N-au reacționat neapărat la declarația guvernatorului cât la raportul de inflație pe care l-a prezentat Banca Centrală ieri. În cadrul acestei prezentări a fost declarația guvernatorului legată de bănci. Raportul de inflație arăta perspectiva de inflație pentru următorii doi ani, așa cum o interpretăm acum pe datele de acum, cu multe necunoscute și incertitudini.

Apelul guvrnatorului către bănci a fost explicit. Dincolo de afirmația mai mult sau mai puțin colorată cu săritul calului, e apelul: ”uitați-vă, stimați bancheri, și la prognoza noastră și la analiza noastră de piață, la analizele noastre legate de inflație și reacționați ca atare privind ROBOR-ul”. Pentru că ROBOR-ul e, de fapt, interpretarea băncilor cum vor vedea influența inflației în 3 – 6 – 12 luni, în funcție de scadența respectivă. Și băncile o vedeau pesimist”, a explicat Dan Suciu, pentru B1 TV.

Cum vede BNR evoluția inflației

„Acum e o privire mai complexă și mai realistă (a bancherilor privind inflația, fapt ce explică scăderea ROBOR de azi).

Pentru că prognoza noastră de inflație spune că suntem pe un plafon de inflație în jur de 15% poate vom avea și vârfuri, dar ele variază în jurul acestui plafon de 15% în acest trimestru, apoi urmează un trimestru de coborâre lentă, apoi, anul viitor, în funcție de compensări, dar să zicem că vor continua compensările, vom avea o scădere abruptă a inflației”, a mai afirmat Dan Suciu, pentru B1 TV.

Sursa: B1 TV.

Foto: Digi 24.ro

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions