Connect with us

Actual

Daniel Manole, directorul ARSVOM, cercetat în arest la domiciliu. Decizia Tribunalului

Publicat

la

Tribunalul Constanța a postat în această dimineață, pe pagina oficială, informații în dosarul nr.4971/118/2021 deschis pe numele directorului ARSVOM Constanța – Daniel Manole, precum și a celorlalți inculpați – referitor la luarea măsurii arestării preventive propuse de DNA/DIICOT.

Inculpați în acest dosar sunt: Daniel Manole, Ogrinji Petru, Antohi Cristian, Iorga Valeriu și Macovei Ion.

Soluția pe scurt: Admite, în parte, propunerea formulată la data de 30.06.2021 de către D.N.A. – Serviciul Teritorial Constanţa.

În baza art.227 alin.1 C.p.p.: Respinge, ca neîntemeiată, propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor Manole Daniel, Ogrinji Petru şi Antohi Critian.

În baza art.227 alin.2 C.p.p.: Ia faţă de inculpaţii Manole Daniel, Ogrinji Petru şi Antohi Cristian măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, cu începere de la 30.06.2021 până la 29.07.2021.

În baza art. 221 alin.1 C.p.p.: – impune inculpatului Manole Daniel obligaţia de a nu părăsi fără permisiunea organului judiciar în faţa căruia se află cauza, imobilul din mun. Constanţa …

– impune inculpatului Ogrinji Petru obligaţia de a nu părăsi fără permisiunea organului judiciar în faţa căruia se află cauza, imobilul din mun. Constanţa…

– impune inculpatului Antohi Cristian obligaţia de a nu părăsi fără permisiunea organului judiciar în faţa căruia se află cauza, imobilul din mun. Constanţa..

Admite propunerea de luare a măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpaţii Iorga Valeriu şi Macovei Ion. În baza art.219 C.p.p.: Ia faţă de inculpaţii Iorga Valeriu şi Macovei Ion măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, cu începere de la 30.06.2021 până la 29.07.2021.

În baza art. 221 alin.1 C.p.p.: – impune inculpatului Iorga Valeriu obligaţia de a nu părăsi fără permisiunea organului judiciar în faţa căruia se află cauza, imobilul din mun.Constanţa…

Respinge, ca nefiind formulată şi motivată în condiţiile art.221 alin.6 C.p.p., cererea inculpatului Iorga Valeriu de părăsire a imobilului de executare a măsurii arestului la domiciliu.

– impune inculpatului Macovei Ion obligaţia de a nu părăsi fără permisiunea organului judiciar în faţa căruia se află cauza, imobilul situat în mun. Bucureşti,…

În baza art. 221 alin.2 C.p.p. pe durata arestului la domiciliu, fiecare inculpat are următoarele obligaţii: a) să se prezinte în organelor de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară şi a instanţei ori de câte ori este chemt; b) să nu comunice direct ori indirect cu coinculpaţii, cu martorii audiaţi în prezenta cauză (ale căror date de identificare vor fi comunicate organelor de supraveghere a inculpaţilor de către procuror în cel mai scurt timp ) ori cu membrii familiilor acestora.

În baza art. 221alin.4 C.p.p.: Atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Desemnează organ de supraveghere a inculpatului Macovei Ion Poliţia Sector 1 Bucureşti, Secţia 2. Desemnează I.P.J. Constanţa, Biroul Supravegheri Judiciare organ de supraveghere a celorlalţi patru inculpaţi. Atrage atenţia organelor de poliţie desemnate cu supravegherea inculpaţilor asupra dispoziţiilor art.221 alin.9 C.p.p.. Dispune comunicarea prezentei încheieri în conformitate cu art.221 alin.8 C.p.p.

Dispune punerea, de îndată, în libertate a inculpaţilor Manole Daniel, Ogrinji Petru, Antohi Cristian, Iorga Valeriu de sub puterea ordonanţelor de reţinere şi plasarea în arest la domiciliu, dacă nu sunt reţinuţi ori arestaţi în alte cauze – dispoziţie executorie de la data pronunţării prezentei încheieri.

Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore. Pronunţată în camera de consiliu astăzi, 30.06.2021.

Precizăm că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 iunie 2021, a directorului ARSVOM Constanța, Daniel Manole, și a trei persoane fizice, administratori ai unor societăți comerciale.

Potrivit procurorilor, în sarcina directorului Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) din cadrul Ministerului Transporturilor, Daniel Manole s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– luare de mită.

De asemenea, sunt trei persoane fizice, administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență și spălare a banilor.

În cauză, a mai fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și față de un alt om de afaceri pentru săvârșirea unor infracțiuni similare.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menționată mai sus, împreună cu ceilalți inculpați ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția, cu fraudarea legislației primare în materie, de către instituția pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).

Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală.

De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar „ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia.

Potrivit procurorilor, pentru contribuția sa, inculpatul Daniel Manole ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (circa 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Foto: Daniel Manole

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Atenție la e-mail-urile tip phishing. Cum puteți preveni înșelăciunile electronice

Publicat

la data de

Scris de

Phishingul reprezintă o formă de activitate infracțională care constă în obținerea unor date confidențiale, cum ar fi: date de acces pentru aplicații de tip bancar, aplicații de comerț electronic sau informații referitoare la carduri de credit, folosind tehnici de manipulare a datelor identității unei persoane sau a unei instituții (instituții de credit, platforme de comerț on-line) ce oferă servicii de interes public.

Polițiștii constănțeni atrag atenția asupra acestui tip de infracțiune, care poate avea drept urmare golirea conturilor bancare, pentru ca cetățenii să nu devină victime ale fenomenului. La prima vedere, aceste e-mail-uri sau comunicări de tip SMS, pot părea legitime. Infractorii informatici se bazează pe faptul că oamenii sunt ocupați și nu verifică în detaliu forma textului, adresa de corespondență de pe care este trimis e-mail-ul sau acuratețea limbajului.

Cum funcționează?

De multe ori, aceste e-mail-uri imită logo-ul și designul mesajelor reale, primite de la bancă. În general, prin corespondența respectivă vi se solicită să descărcați un atașament sau să deschideți un link pentru actualizarea datelor personale, utilizând, de regulă, un limbaj care sugerează urgența.

Ce puteți face?

  • Fiți extrem de atenți dacă primiți mesaje aparent „din partea băncii” prin care vi se solicită date sensibile – date despre cont, parole, numărul de card, număr de telefon sau adresă de email, sugerând urgența – „în caz contrar se va bloca cardul bancar”;
  • Citiți cu atenție mesajele – comparați adresa expeditorului cu cea din corespondențele anterioare; verificați eventuale greșeli gramaticale sau exprimări incoerente;
  • Nu deschideți link-uri și nu descărcați atașamente din astfel de mesaje;
  • Un mesaj cu un cod de autorizare nu va veni atunci când trebuie să primiți bani sau actualizarea datelor de contact în relația cu banca, iar dacă vi se cere un astfel de cod înseamnă, de fapt, că autorizați o plată sau acordați unei terțe persoane accesul la aplicația bancară și respectiv la contul dumneavoastră;
  • Dacă aveți suspiciuni cu privire la o astfel de solicitare, sunați la bancă și cereți o confirmare a informațiilor solicitate;
  • Dacă ați fost victima unui atac de tip „phishing”, anuntați imediat banca, în scopul blocării cardului, și adresați-vă Poliției!

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Doi inspectori ai ANAF Constanța, reținuți pentru luare de mită

Publicat

la data de

Scris de

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 octombrie 2021, a inculpaților:

B. MIHAI și A. STERE, inspectori în cadrul A.N.A.F. – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 18 octombrie 2021, inculpații B. Mihai și A. Stere, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins pentru fiecare, sume de bani cuprinse între de 4.000 și 5.000 lei, de la administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză).
Concret, banii respectivi ar fi fost pretinși de cei doi inculpați pentru ca, în urma controlului fiscal pe care îl realizau, aceștia să formuleze concluzii care să nu determine declanșarea unui control de fond la societatea omului de afaceri.
În același context, la data de 19 octombrie 2021, cei doi inspectori A.N.A.F. ar fi primit printr-un intermediar, în plicuri distincte, câte 4.000 lei de fiecare, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

”Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”, precizează reprezentanții Biroului de presă al DNA Constanța.

Foto: Iustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Incendiu la mănăstirea din Agigea. Din fericire, nu sunt victime

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, militarii de la ISU Constanța au fost solicitați să intervină la mănăstirea ”Izvorul Tămăduirii”, din zona Dedeman, Agigea.

Mănăstirea aparține Mitropoliei Slătioara, sediul Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi.

Din primele informații, arde acoperișul unei clădiri care are scop de cazare. Nu au fost înregistrate victime.

Cladirea este cu etaj, respectiv P+2+mansardă cu o suprafață de aproximativ 400 mp.

La fața locului au fost alocate 5 autospeciale de stingere, 2 autoscări, 2 echipaje SMURD, o cisternă cu apă.

În sprijin se deplasează echipaje de stingere din județele Ialomița și Călărași.

Știre în curs de actualizare.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: