Connect with us

Actual

De astăzi, femeile din județul Constanța pot efectua mamografii GRATUITE

Published

on

Începând de astăzi, femeile din județul Constanța, și nu numai, pot efectua mamografii gratuite. Concret, Institutul Regional de Oncologie Iași, în parteneriat cu Fundația Enable, implementează proiectul “ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”, Cod SMIS: 136664, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020,  în cadrul căruia avem ca obiectiv testarea a 30.000 de femei, cu vârsta între 50-69 ani fără o zi, din Regiunile Nord-Est și Sud-Est.

Astăzi, 30 de femei din municipiul Constanța au beneficiat de o mamografie gratuită.  De mâine, unitatea mobilă își va continua periplul în tot județul.

Iată calendarul prezenței unității medicale, dotată cu mamograf digital:

CASTELU –  02.08.2022, orele 10.00 – 19.00

Advertisement

CUZA VODĂ – 03.08 – 04.08.2022

MIRCEA VODĂ – 9.08.2022

COGELEAC  – 10.08.2022

CRUCEA – 11.08.2022

COBADIN – 16.08.2022

Advertisement

CUMPĂNA – 17.08.2022

AMZACEA – 18.08.2022

Programul se adresează tuturor femeilor asigurate și neasigurate din județele Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău. Femeile vor face mamografie digitală gratuită, cu dublă citire. Astfel, Institutul Regional de Oncologie Iași pune la dispoziție o Unitate Mobilă de Screening de Cancer Mamar. Unitatea, dotată cu mamograf digital, se va deplasa în localitățile din județele vizate de proiect pentru a veni în sprijinul femeilor care nu au acces la servicii medicale de specialitate.

Doamnele trebuie să se prezinte doar cu buletinul (în original și copie) și să respecte următoarele criterii pentru a beneficia de mamografie digitală gratuită:

        vârsta între 50 și 69 de ani fără o zi;

Advertisement

        fără diagnostic confirmat de cancer mamar;

        fără simptome și antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar;

        nu sunt însărcinate sau nu alăptează;

        nu au făcut mamografie în ultimele 12 luni;

        au domiciliul în unul din cele 12 județe vizate de proiect.

Advertisement

În cadrul proiectului ONCOFEM s-au realizat, în perioada mai 2021 – iulie 2022, 2280 de mamografii, dintre care 2018 au avut rezultat negativ. Pacientele au fost informate că trebuie să revină la screening de rutină peste 2 ani, au primit recomandări privind semnele și simptomele la care să fie atente și recomandări privind un stil de viață sănătos. De asemenea, 262 de femei din totalul celor testate au fost programate pentru investigații suplimentare (ecografii). Dintre acestea, 26 au avut recomandare pentru puncție, iar 17 au fost deja confirmate cu cancer de sân.

Proiectul ONCOFEM, a cărui valoarea totală este de 38,174,757.66 lei, se derulează până în decembrie 2023.

Cancerul de sân în România

Conform datelor oficiale cuprinse în Planul Național de Combatere a Cancerului, document lansat la începutul acestui an, România și Polonia sunt singurele state membre UE care nu reușesc să reducă mortalitatea produsă de cancerul de sân, tocmai din cauza ineficienței sau absenței programelor de depistare precoce a acestei afecțiuni.

        În România, cancerul de sân este cel mai frecvent cancer întâlnit la populația feminină și principala cauză de mortalitate prin cancer la femei. Lipsa unui program de screening populațional organizat pentru cancerul de sân generează un număr relativ mare de cazuri noi descoperite în stadii avansate de boală.

Advertisement

        În anul 2020, în România au fost diagnosticate 12.085 cazuri noi de cancer de sân, iar 3.918 de femei au decedat din cauza acestei afecțiuni.

        Media anilor de viață pierduți prematur prin cancerul de sân este de aproximativ 7 ani de viață la 1.000 de femei adulte.

        Rata de supraviețuire la 5 ani este de aproximativ 75%, în România, comparativ cu 83% în UE, în condițiile în care unele cazuri din rurarul românesc nu sunt incluse în statistică, pentru că în aceste zone există femei care nu ajung niciodată la un medic specialist.

        Screening-ul cancerului de sân reprezintă testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc (50-69 de ani) pentru a detecta prezența cancerului. Deși screeningul cancerului de sân nu poate preveni apariția acestuia, poate ajuta la depistarea precoce a bolii și astfel este mai ușor de tratat.

Până acum, în cadrul proiectului au fost făcute aproape 2300  de mamografii, 262 de femei au nevoie de  investigații suplimentare, iar 17 au fost confirmate, din păcate, cu cancer la sân.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement