Connect with us

Politica

De la vânzarea baloanelor pe stradă, în Parlamentul României!

Maria Ionescu

Publicat

la

Fără îndoială, scandalul care a avut loc ieri în clădirea Parlamentului României va rămâne în memoria multora. Nu ca dată, nici măcar ca importanță legislativă, ci din cauza scandalului care a avut loc. Așa cum știți, în timpul discursului președintelui Iohannis, parlamentarii PSD, în marea lor majoritate, au părăsit sala. Ulterior, un deputat USR, Iulian Bulai, a ieșit din sală și a filmat masa de pesediști până când a fost agresat. Nu voi intra în detalii vizavi de legitimitatea faptelor care s-au întâmplat. Probabil cineva se va ocupa și de acest lucru. Dar curiozitatea m-a împins să fac niște verificări și să aflu cine este acest tânăr parlamentar. Iar uimirea mea a fost colosală. Vă las să citiți și voi și să aflați cine este.

Filozofie, teologie, sculptură, literatură ….

Am intrat pe site-ul acestui parlamentar pentru a afla cine este. Iată ce am găsit: este din Roman și, până în anul 2003, când s-a stins din viață tatăl său, a fost elev al liceului catolic ”Sf. Iosif” din București. Ulterior, s-a transferat la Roman, la liceul Franciscan.  ”În 2003 am plecat pentru prima dată în Norvegia, în vizită la cele două surori care lucrau acolo. În vara respectivă mi-am făcut bani de liceu. Din adunat sticle, dar mai ales din împletit baloane pe strada principală şi prin bâlciuri. Am fost mereu un tip cu spirit antreprenorial şi destul de creativ.(…) Între 2003 şi 2007 am călătorit în Scandinavia în fiecare vară. Făceam baloane pe stradă. Aşa reuşeam să îmi cumpăr cărţi şi să îmi susţin călătoriile prin Europa. În 2008 am fost admis la o şcoală de arte privată în Oslo. Eram admis fără să am posibilitatea de a putea să plătesc taxa şcolară de aproximativ 10.000 de euro pe an. Pentru că am fost înzestrat cu darul sculpturii, mi-am confecţionat mască şi un costum impecabil înfăţişându-l pe Henrik Ibsen şi în cursul a două luni de “performance” pe stradă am reuşit să adun aceşti bani plus banii de care aveam nevoie pentru întreţinere.”

Leonard Cohen l-a lăudat în fața a mii de oameni

Probabil foarte mulți dintre cititori știu că Leonard Cohen a fost un mare poet, romancier și cântăreț. Cu ani în urmă, el a participat la un performance al lui Bulai și l-a vorbit de bine în faţa a 10.000 de oameni. Nu-i o laudă de sine, dar e un lucru foarte mare! Începând cu ianuarie 2009, s-a încadrat cu jumătate de normă ca administrator şi clopotar la o biserică luterană din apropierea şcolii. Aşa a reuşit să termine anul universitar. ”Cursurile se ţineau în limba norvegiană, pe care mi-am însuşit-o în cursul a şapte luni. Între timp am aplicat şi am intrat la Academia Națională de Arte din Oslo. Interviul s-a desfăşurat în limba norvegiană. Am uitat să menţionez că plecând de pe băncile liceului stăpâneam bine limbile engleză şi franceză.În cadrul secţiei de sculptură ceramică de la Academia din Oslo, după limbile norvegiană şi engleză, cea mai vorbită limbă era limba italiană. În vara lui 2010, am decis să învăţ intensiv limba italiană la Firenze. Acolo am consolidat cunoştiințele de limbă italiană acumulate imediat după liceu – am petrecut 4 luni la Huşi unde am studiat limba italiană şi cursuri de dezvoltare personală. În ianuarie 2011 am plecat la Lisabona printr-un program Erasmus. Acolo am studiat limba portugheză în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Lisabona şi am fost student al Academiei de Arte Frumoase. Reîntors din Portugalia mi-am pregătit licenţa şi am aplicat pentru un masterat în Norvegia şi China. Am fost admis atât la Oslo, cât şi la Beijing. În paralel cu pregătirea licenţei în arte vizuale la Oslo, în cursul primăverii lui 2012 am studiat limba chineză (mandarin) cu un fost profesor de la Universitatea din Oslo. În iunie 2012 terminam licenţa.”, a scris Iulian Bulai.

Din Norvegia în China, Islanda, Republica Capului Verde …

”Cu toate că am fost plecat mulţi ani din România, nu am rupt legătura cu mediul şi valorile care mă formaseră. În 2012 am venit la Roman cu prima delegaţie de norvegieni care doreau să investească în antreprenoriat social în România. În perioda 2012-2016, prin intermediul Fundaţiei PACEA s-au derulat proiecte în valoare de aprox. 300.000 de euro. Beneficiarii proiectelor au fost în mare parte copii din medii defavorizate din Roman şi din jurul Romanului. Aceste proiecte se desfăşoară în continuare şi constau în investiţii în educaţie şi în incluziune pe piaţa muncii. În august 2012 am primit bursă pentru a studia intensiv limba chineză la Beijing Language and Culture University. În septembrie 2012 începeam anul academic la China Central Academy of Fine Arts din Beijing. Am rămas un an în China. Şederea în China se datorează unei burse şi unui împrumut din partea statului norvegian. În februarie 2013 m-am căsătorit cu Eva Marie în biserica Romano-Catolică Wangfujing din Beijing. Al doilea an de master în arte vizuale l-am făcut la Oslo, continuând proiectele începute în China. În 2014 am început al doilea master în relaţii internaţionale şi diplomaţie culturală. Primul semestru l-am petrecut la Berlin, la Institutul de Diplomaţie Culturală, iar al doilea semestru la Siena, în Italia. Al doilea master a fost finanţat de asemenea dintr-o bursă şi un împrumut din partea statului norvegian. Bursa a inclus şi fondurile necesare pentru o perioadă de dezvoltare profesională şi inserare pe piaţa muncii. În primăvara anului 2015 am lucrat pentru Colegiul Universitar din Oslo, unde am tradus textele din norvegiană-română, română-norvegiană necesare primului examen autorizat pentru interpreţi de norvegiană-română. În urma studiilor efectuate cu împrumut de la statul norvegian am rămas dator cu aproximativ 28.000 euro, sumă pe care va trebui să o plătesc în următorii 25 – 30 de ani. În august 2015, se naşte băiatul nostru, Ioachim. Din octombrie 2015 până în aprilie 2016 am lucrat în Islanda şi Republica Capului Verde pentru delegaţiile Uniunii Europene din aceste două ţări.”

Câte limbi străine cunoaște?

Potrivit propriului CV, acestea sunt limbile străine pe care le cunoaște: limba Norvegiană (foarte bine), limba Engleză (foarte bine), limba Franceză (bine), limba Italiană (bine), limba Portugheză (competent), limba Chineză: dialect Mandarin (începător).  Iată cursurile pe care le-a făcut: 2015 – Universitatea din Siena, Italia (master în rel. internaționale și diplomație culturală). 2014 – Institutul de Diplomație Culturală, Berlin, Germania (student de schimb). 2014 – 12 – Academia Națională de Arte din Oslo, Norvegia (master în arte vizuale). 2013 – 12 – Academia Centrală de Arte din Beijing, China – (student de schimb). 2013 – Beijing Global Village School, China (curs intensiv de limbă mandarină). 2012 – Universitatea de Limbă și Cultură din Beijing, China – (școala de vară). 2011 – Universitatea din Lisabona, Portugalia – (student Erasmus). 2010 – Institutul de Limbă și Cultură Italiană, Firenze, Italia – (școala de vară). 2012 – 09 – Academia Națională de Arte din Oslo, Norvegia – (licență în arte vizuale). 2009 – 08 – Școala de arte Einar Granum, Oslo, Norvegia. 2007 – 04 – Liceul Romano-Catolic «SF. Francisc de Assisi», Roman. A avut și o mulțime de expoziții în Oslo, Roman. Bergen, Beijing. Are și o mulțime de acte de voluntariat. ”După opt ani de experinţe academice şi profesionale am decis că a venit momentul să mă implic în viaţă comunităţii de unde am plecat. Am fost managerul de campanie al unei echipe de oameni tineri şi competenţi care în mai puţin de două luni a reuşit să trimită patru consilieri în cadrul Consiliului Local Tămăşeni. Pur şi simplu am simţit că nu mai puteam să stau deoparte. În momentul de faţă, consilierii PACT pentru Tămășeni şi Adjudeni aduc plus valoare comunităţii locale şi demonstrează că oamenii implicaţi pot face diferenţa.”, precizează Iulian Bulai.

Putem afirma cu nonșalanță: Se poate!

Știu că vi se pare ciudat că un om fără experiență politică ne reprezintă în Parlament. Nu știu ce anume va reuși să realizeze din această importantă poziție. Dar dacă mă uit la tot ceea ce am scris, mi-este cât se poate de clar că acesta este viitorul nostru. Cu astfel de oameni (și, cu siguranță, mai sunt mulți ca el) vom putea să ne clădim viitorul la care visăm cu toții. Pentru că merităm, ca și popor, altceva decât am avut în ultimii 27 de ani.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Dosarul 10 August, băgat sub preș. Nimeni nu protestează

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Tribunalul București a respins cererea DIICTOT de redeschidere a Dosarului 10 August. Decizia este definitivă. Șefii Jandarmeriei care au coordonat intervenția din Piața Victoriei scapă definitiv de răspundere penală. Inițial, procurorul Doru Stoica, pensionat între timp, a dispus clasarea dosarului, însă fostul procuror șef DIICOT, Georgiana Hossu, a infirmat ordonanța de clasare cerând redeschiderea dosarului. Redeschiderea solicitată de DIICOT îi viza pe colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

DIICOT ceruse să fie cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Deși adunările publice sunt interzise în România, s-a încercat o mobilizare pe Facebook pentru a organiza un protest, astrăzi, împotriva deciziei magistraților de a nu deschie dosarul 10 August. În ciuda apelurilor, extrem de puține persoane au fost prezente în fața Tribunalului București, unde s-a scandat ”România, stat polițienesc”, ”Rușine, justiția română. Ne vedem la CEDO!”

La Constanța, eșecul protestului a fost și mai mare, pentru că în fața Prefecturii nu a fost decât o SINGURĂ persoană.

Reprezentanţii Tribunalului Bucureşti au precizat, în urma reacţiilor faţă de decizia de respingere a cererii DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august, că hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi pe baza probatoriului administrat, “nu pe bază de emoţii şi sentimente”.

Ce spune premierul Cîțu

Premierul Florin Cîțu a declarat într-un interviu exclusiv pentru G4Media.ro că i-a cerut ministrului Justiției, Stelian Ion, să găsească rapid soluții pentru continuarea dosarului 10 August, după ce Tribunalul București a respins definitiv cererea de redeschidere. ”Să vedem, mai sunt căi”, a spus Cîțu, adăugând că este ”dezamăgit” de soluția închiderii dosarului și că va face publice rapid soluții pentru eventuala continuare.

”Eu aseară am avut o discuție cu ministrul Justiției. Astăzi avem ședință de guvern, să vedem cam cu ce soluții vine. Cum vom avea soluții, voi ieși cu ele public, dar trebuie cât mai rapid”, a declarat premierul Cîțu pentru G4Media.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Declarație politică în Senatul României pe tema defrișării din Pădurea Comorova

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Informația prezentată de Info Sud Est potrivit cărei două hectare și jumătate din Pădurea Comorova vor fi tăiate pentru a face loc unui complex imobiliar a ajuns astăzi în Parlament. Senatorul USR-PLUS de Constanța, Remus Negoi, a susținut în plen o declarație politică legată de tăierile ilegale de copaci din Pădurea Comorova.

„Nu lăsăm Pădurea defrișatorilor

Îmi voi face un obicei de a prezenta teme fierbinți ale județului Constanța, care însă au un impact național. Pădurea Comorova din stațiunea Neptun Olimp a fost înființată în vremea Regelui Carol I în perioada 1890 – 1900 având la momentul înființării o suprafață împădurită de 800 de hectare. În 1998 a început dezastrul. Guvernul emitea o hotărâre prin care aproba crearea unui parc municipal pe o suprafața Pădurii Comorova. În 2004, fostul primar al municipiului Mangalia (Zanfir Iorguș, n.r.) prin care intravilanul Mangaliei se extindea și peste Comorova, punând baza unor defrișări în urma cărora investitorii să poată construi. Acest lucru a atras atenția Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare, care a cerut Agenției pentru Protecția Mediului Constanța să nu emită acord de mediu pentru construcții în Pădurea Comorova, însă fără niciun rezultat.

În acest moment, răul s-a produs. Există un cartier deja construit în aria Pădurii Comorova, dar ține de noi toți, în general, de autoritățile de mediu în special să oprim masacrarea unei păduri seculare, încărcată de istorie. Sub nicio formă, nu trebuie să permitem defrișarea pregătită acum pentru 2,5 hectare din Pădurea Comorova, care vor fi tăiate pentru un complex imobiliar. În luna mai 2020, Primăria Mangalia a eliberat proprietarilor două certificate de urbanism pentru a construi pe o bucată din pădure, unde apar un hotel de 10 etaje, un restaurant, parcări și alei. Permanent trebuie să luăm atitudine împotriva unor șiruri de ilegalități, permise sau acoperite de autoritățile locale, regionale sau naționale. Presa locală constănțeană a semnalat în repetate rânduri aceste ilegalități, însă nu s-a întâmplat nimic. Trag un puternic semnal de alarmă la adresa autorităților îndrituite, Primăria Mangalia, Agenția de Protecție a Mediului Constanța, Garda de Mediu, să ia toate măsurile pentru a împiedica aceste defrișări. De asemenea, propun investitorilor cărora le plac defrișările să reia cursurile claselor gimnaziale acolo unde se predă rolul pădurilor. Pădurea nu este teren de construcție.“, a declarat Negoi de la tribuna Senatului.

Amintim că Ordinea.ro a relatat de-a lungul timpului că Pădurea Comorova a fost ciopârțită bucată cu bucată, dar pare că nimeni nu are ochi să vadă și nici urechi să audă, ce să mai spunem despre ceva măsuri, de cineva care să fie tras la răspundere.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Cum împarte Guvernul Cîțu banii de la UE veniți prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este în elaborare, fiind la nivel de draft, a declarat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu, care a precizat că, în actuala formă, pentru Educaţie sunt alocate fonduri reprezentând 9% din bugetul PNRR, iar pentru Sănătate aproape 3 miliarde de euro, conform News.ro.

“Avem un stadiu al PNRR, este un draft. M-am uitat pe el ieri, am văzut alocările de bugete, vom discuta şi cu domnul preşedinte. Vă pot spune că pentru Educaţie sunt alocaţi 9% din bugetul PNRR, pentru Sănătate aproape 3 miliarde de euro, ne mai uităm şi la celelalte. Şi distribuţia de gaze este introdusă. Este o discuţie de alocare de bugete şi, după aceea, vom discuta şi despre proiecte”, a afirmat Cîţu.

Premierul a fost prezent miercuri la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a avut loc imunizarea anti-COVID pentru românul cu numărul un milion.

După-amiază, şeful Executivului va participa la o şedinţă de lucru pe tema PNRR convocată de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: