Connect with us

Actual

De marți, se schimbă din nou vremea în toată țara

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Potrivit meteorologilor, săptămâna viitoare vom înregistra un nou episod de iarnă. ”Ne vom mai bucura de vreme frumoasă câteva zile, dar de marţi vom avea parte de temperaturi negative şi precipitaţii, la început sub formă de ploaie şi apoi lapoviţă şi ninsoare”, a declarat Gabriela Băncilă la România TV.

Marți, vremea va fi în general închisă, iar valorile termice vor fi în scădere spre mediile caracteristice perioadei. În regiunile vestice, nordice și centrale, precum și la munte, vor predomina ninsorile, iar în est și sud-est se vor semnala mai ales ploi ziua și precipitații mixte noaptea. Vântul va avea intensificări în toate regiunile, dar îndeosebi pe crestele montane, spulberând zăpada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 și 8 grade, iar cele minime se vor situa între -9 și 1 grad.

Miercuri și joi, vremea va continua să se răcească.  Cu toate acestea, până sâmbătă valorile termice se vor situa în jurul mediilor climatologice specifice perioadei. Trecător vor mai fi precipitații, în general slabe cantitativ, predominant ninsori.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Actual

Accident rutier grav la ieșirea spre Lazu! Un bărbat și-a pierdut viața

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, la ora 20.27, la ieșirea din municipiul Constanța spre Lazu a avut loc un eveniment rutier grav.

Un pieton a fost surprins de o mașină și a fost rănit grav.

Potrivit Serviciului de Ambulanță Constanța, bărbatul este inconștient.

La fața locului s-a deplasat rapid pentru a acorda primul ajutor de specialitate un echipaj SMURD C.

Știre în curs de actualizare.

Update: Potrivit IPJ Constanța, este vorba despre un accident rutier mortal.

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța au fost sesizați în aceasta seară de producerea unui accident rutier mortal, pe DN 39, la aproximativ 1 km de la bifurcația localității Cumpăna către Lazu. Persoana decedată este un bărbat, de aproximativ 50 de ani, care ar fi fost acroșat de un microbuz de transport persoane, care se deplasa pe relația Constanța -Independența. Cercetările sunt în desfășurare.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(Video): Bingo, câinele care a prins tâlharul ce acționa noaptea trecută în Valu lui Traian

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul nopții trecute, câinele dresat de la IPJ Constanța, Bingo, a reușit să ducă polițiștii la prinderea unui tâlhar care a acționat în localitatea Valu lui Traian.

Mai exact, el i-a condus pe oamenii legii câteva sute de metri, înlocul unde infractorul alesese să se ascundă după comiterea faptei și în câteva zeci de minute acest caz a fost rezolvat.

Vezi informațiile aici:

Valu lui Traian: După ce a comis o tâlhărie, un bărbat a fost prins cu câinele de urmă

În această după amiază, la sediul IPJ Constanța a fost organizată o scurtă demonstrație cu Bingo, câinele de urmă, care are vârsta de 11 ani.

Câinele a făcut cursuri de dresaj în anul 2010, la Școala de la Sibiu și  lucrează de atunci împreună cu agentul șef principal Sima Ionel din cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Constanța.

Este important de precizat că azi este ziua de naștere a agentului șef principal Sima, iar câinele Bingo i-a făcut în acest fel o surpriză total neașteptată. Sima lucrează în poliție din anul 2005, iar din 2008 este în cadrul Serviciului Criminalistic.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Polițiștii Gărzii de Coastă, la bilanț! Vezi ce acțiuni au desfășurat anul trecut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În data de 15.02.2019, începând cu ora 12.00, la sediul Gărzii de Coastă, a avut loc şedinţa de evaluare a activităţii instituţiei, în prezenţa comisarului șef de poliţie Adrian Popescu, împuternicit inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, a prefectului județului Constanța Dumitru, Dan Jeacă și a altor invitați din cadrul instituțiilor cu care Garda de Coastă cooperează.

Directorul Gărzii de Coastă, comisar şef de poliţie Cicu Laurențiu-Cristian, a prezentat invitaţilor principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în anul 2018.

Anul 2018 a reprezentat pentru personalul Gărzii de Coastă o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române – controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească.

Valori de trafic

În anul 2018, la Punctele de Trecere a Frontierei cu specific rutier din competența Gărzii de Coastă s-au înregistrat următoarele valori de trafic: aproximativ 2.722.190 persoane, din care 1.804.264 cetăţeni U.E. şi 917.926 cetăţeni non-UE  și 765.439 mijloace de transport.

 Fapte ilegale constatate la frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni de constatare şi cercetare a faptelor prevăzute de legea penală pentru a realiza prevenirea si combaterea fenomenului infracţional în zona de competenţă.

Astfel, în anul 2018, au fost constatate 650 infracţiuni și au fost aplicate 739 contravenţii cu o valoare de 356.535 lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 29.277.800 lei.

Combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de migranţi

 Structurile specializate ale Gărzii de Coastă au acţionat pe această linie de muncă în cooperare cu alte structuri ale statului cu atribuţii în domeniu, pentru identificarea fluxurilor migraţioniste pe teritoriile statelor membre, depistarea străinilor cu şedere ilegală şi a celor care au făcut obiectul traficului de migranţi.

Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse atât la graniţa cu Bulgaria, cât şi la Marea Neagră, Garda de Coastă dispunând de dotările și capacitățile navale necesare pentru a asigura patrularea și intervenția pe mare.

În perioada analizată au fost înregistrate un număr de 39 de cazuri de treceri ilegale a frontierei de stat, în care au fost depistați 127 cetățeni străini, în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera de stat.

În privinţa traficului de migranţi, au fost înregistrate 25 cazuri în care au fost implicați 15 facilitatori (9 Moldova, 4 Turcia și 2 din Bulgaria) care au facilitat trecerea ilegală a frontierei de stat a 102 migranţi.

La frontiera maritimă nu au fost înregistrate cazuri de transporturi de migranți cu ambarcațiuni, cazurile de migrație ilegală înregistrate în anul 2017, neavând continuitate în anul 2018.

Astfel, considerăm că măsurile dispuse de Garda de Coastă pentru securizarea frontierei maritime, cercetările făcute în fiecare caz, care au dus la identificarea și arestarea călăuzelor, dar și buna cooperare între statele riverane Mării Negre în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, în special cu autorităţile de frontieră din Bulgaria și Turcia, au dus la descurajarea eventualelor încercări ale traficanților de a mai traversa Marea Neagră pentru a ajunge în România.

Combaterea contrabandei cu țigări, tutun, alcool și combustibil petrolier

În perioada analizată au fost înregistrate 37 cazuri de trafic cu ţigarete şi tutun în care au fost implicate 73 de persoane.

Poliţiştii de frontieră au depistat 167.831 pachete cu țigări diferite mărci, precum și cantitatea de 20 kg tutun, în valoare de 1.648.256 lei, 2.550 litri alcool etilic și 487 litri vin contrafăcut, în valoare de 234.370 lei.

De asemenea, a fost confiscată cantitatea de 1.775 litri motorină și benzină, în valoare de 4.558 lei.

Combaterea traficului cu bunuri contrafăcute și nedeclarate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat, alături de lucrătorii vamali, în zona de competenţă pentru combaterea infracţiunilor privind dreptul de proprietate intelectuală şi a folosirii actelor nereale faţă de autoritatea vamală, activităţile desfăşurându-se cu precădere în porturile Constanța Sud Agigea şi Constanţa.

În anul 2018 au fost înregistrate 74 de cazuri privind infracţiunile de punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, în care au fost implicate 77 persoane, cetăţeni români şi străini.

În perioada de referință au fost ridicate în vederea confiscării un număr de aproximativ 439.890 de articole diverse, constând în: articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării pentru copii, uz casnic, produse igienă personală, valoarea acestora, dacă ar fi fost originale, fiind de aproximativ 23.578.290 lei.

De asemenea, la capitolul bunuri ce fac obiectul infracţiunilor de folosire de acte nereale sau falsificate către Autoritatea Naţională Vamală au fost înregistrate 17 cazuri cu 18 persoane implicate, fiind confiscate 92.212 bunuri diverse în valoare de 739.926 lei.

Poliţiştii de frontieră constănţeni au constatat faptul că cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate de administratorii unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. Aceste bunuri sunt expediate pe cale maritimă prin folosirea unor firme de transport care îşi desfăşoară activitatea în mod legal în România. Majoritatea societăţilor comerciale implicate în acest fenomen infracţional au sediul în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi au puncte de lucru în cadrul platformelor comerciale din apropierea capitalei.

Combaterea traficului internaţional cu auto furate

Pentru combaterea fenomenului infracţional pe această linie au fost executate acţiuni în punctele de trecere și în zona de frontieră, fiind efectuate verificări și schimb de date suplimentare prin intermediul centrelor de contact cu biroul SIRENE şi INTERPOL, având ca rezultat depistarea autovehiculelor furate, precum şi a faptelor de fals, uz de fals a documentelor autoturismelor.

Poliţiştii de frontieră au constatat în zona de competenţă, independent sau în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa – Compartimentul Furturi Auto, un număr de 15 infracţiuni, în care s-au întocmit 15 dosare penale, fiind depistate 15 autovehicule furate în valoare aproximativă de 481.520 lei.

Combaterea braconajului piscicol

În anul 2018, prin folosirea în comun a informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au organizat şi desfăşurat peste 417 acţiuni de monitorizare şi control a activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării.

În urma acţiunilor desfăşurate pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, au fost constatate un număr de 135 infracţiuni şi au fost aplicate 19 contravenţii (valoare totală 8.780 lei). Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării aproximativ 5.000 kilograme de peşte din specii diferite, 23 de ambarcaţiuni şi 15 motoare de barcă și plase în lungime totală de aproximativ 45.100 metri (avă, textil, monofilament).

Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrări penale persoanelor implicate, fiind cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj piscicol, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Salvarea vieţii omeneşti pe mare şi fluviu

Acţiunile de căutăre şi salvare a vieţilor omeneşti pe Marea Neagră şi pe fluviul Dunărea (misiuni de tip “search and rescue“) au continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coastă. În perioada menţionată s-au executat 25 acțiuni S.A.R, dintre care 18 au fost desfășurate la Dunăre și 7 la Marea Neagră, fiind astfel salvate 62 de persoane.   În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor alături de alte instituţii.

Cooperarea internaţională

Un factor important în activitatea Gărzii de Coastă îl reprezintă cooperarea internaţională care are ca scop dezvoltarea de mecanisme pentru a asigura contracararea fenomenului infracţional şi implicit asigurarea unui înalt nivel de securitate a frontierei terestre şi maritime.

Astfel, atât în plan bilateral, cu R. Bulgaria, Turcia şi R. Ucraina, cât şi regional, în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, au fost îndeplinite angajamentele asumate şi îndeplinite prevederile planurilor de cooperare.

Totodată, trebuie menţionată contribuţia pozitivă şi constantă la activităţile organizate de Agenţia FRONTEX (operaţiuni, activităţi de pregătire, întâlniri de lucru). Astfel, în anul 2018, pentru asigurarea securităţii frontierei maritime europene în Grecia, 2 nave maritime au participat în operaţiuni coordonate de Agenţia FRONTEX, efectuând misiuni şi  acţiuni de căutare şi salvare, în care poliţiştii de frontieră au salvat peste 600 de persoane.

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: