Connect with us

Administratie

Decizie fără precedent în municipiul Constanța. Primarul reduce o taxă cu… 99%! Despre ce este vorba

Tatian Iorga

Publicat

la

Primăria Constanța informează că, în condițiile în care activitatea unor agenți economici a suferit în contextul pandemiei de Covid 19, vine în sprijinul operatorilor economici care dețin terase amplasate pe domeniul public al municipiului Constanța. Concret, la propunerea primarului Decebal Făgădău, a fost aprobată reducerea cu 99% a taxei pentru utilizarea temporară a locurilor publice cu terase, până la 31 decembrie 2020.

„Pentru a beneficia de această facilitate aprobată prin H.C.L. nr.183/30.06.2020 privind acordarea unor facilități fiscale operatorilor economici și persoanelor fizice din municipiul Constanța, în contextul crizei generate de SARS-CoV-2, operatorii economici care dețin terase de alimentație publică amplasate pe domeniul public, trebuie să depună o cerere în acest sens, până la data de 15 septembrie 2020, inclusiv. Cererile se pot depune online, pe adresele: office@spit-ct.ro sau agenti.economici@primaria-constanta.ro. Pentru relații suplimentare vă puteți adresa Centrului de Informare pentru Cetățeni situat în Bd. Al. Lăpușneanu nr.116C (incintă City Park Mall – etaj I, aripa nouă), prin e-mail: agenti.economici@primăria-constanta.ro sau la tel: 0241/488192, 0241/488136, 0241/485565.“, notează Primăria Constanța.

Comments

comments

Administratie

(VIDEO) La Eforie Sud a început un nou proiect pe fonduri europene

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Fostul internat din Eforie Sud va fi în curând istorie! Începând de azi, autoritățile au început lucrările de demolare a clădirii care are 100 de ani și care se află de mai multă vreme în paragină. Primarul orașului Eforie, Robert Șerban, a declarat că, în locul vechiului internat, va apărea construcție ultra-modernă și de care vor beneficia toți cetățenii. Va fi un loc, spune edilul, destinat dezvoltării posibilităților de petrecere a timpului liber. Este vor despre construcția unui Centru de Excelență intitulat „Carmen Sylva“, pentru servicii educaționale, culturale și recreative integrate și care va cuprinde, printre altele, o bibliotecă media, două terenuri de squash, dar și o modalitate modernă prin care autoritățile își propun reducerea abandonului școlar și îmbunătățirea condițiilor de locuire pentru grupurile vulnerabile. Centrul de Excelență este ridicat cu fonduri europene și are o valoare totală de 23.256.411,69 lei, din care finanțarea nerambursabilă acordată din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 19.670.841,44 lei, iar valoarea nerambursabilă acordată de la bugetul național este de 3.008.481,62 lei.

„La nivel social, se remarcă necesitatea creării unui punct de întâlnire și petrecere a timpului liber în zonă prin crearea de locuri de petrecere a timpului liber, precum și un cadru plantat propice pentru promenadă și relaxare. Crearea unor astfel de spații care să asigure tinerilor, copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități spații de petrecere a timpului liber în condiții de siguranță, cât și amenajarea unor zone care să fie o priveliște relaxantă tuturor categoriilor de vârstă, va contribui la păstrarea și îmbunătățirea stării de sănătate a locuitorilor. Ca urmare a acestor constatări, pentru a se crea condițiile adecvate activităților ce se vor desfășura în viitor, s-a propus construirea unui parc, ale cărui elemente de proiectare sa fie conform normelor europene in vigoare. Prin crearea CENTRULUI DE EXCELENȚĂ – CARMEN SYLVA – PENTRU SERVICII EDUCATIONALE, CULTURALE ȘI RECREATIVE INTEGRATE se propune reducerea excluziunii socio-spaţiale sau sociale a locuitorilor, mai ales a celor ce fac parte din grupurile vulnerabile, reducerea abandonului şcolar, dezvoltarea posibilităţilor de petrecere a timpului liber, îmbunătăţirea condiţiilor de locuire pentru grupurile vulnerabile. Tototdată se dorește îmbunătăţirea ofertei educaţionale prin realizarea in cadrul acestui centru o biblioteca media. Pentru petrecerea timpului liber se dorește amplasarea în incinta centrului a doua terenuri de squash. Funcțiunea predominanta va fi cultural-recreativa și va avea în componență spații educaționale, spatii recreative unde se pot practica diferite sporturi, spatii expoziționale, spatii pentru workshopuri sau brainstorming, spatii pentru petrecerea timpului liber si loisir. Ansamblul este completat cu spaţii de tranziţie între interior şi exterior, dimensionate corespunzător. Spațiile pentru  destindere, oaze de linişte și relaxare în aer liber completează ansamblul, astfel încât  acesta, situat într-o zonă de atracţie şi afluenţă, să devină un pol urban de calitate, cu rol polarizator de înalt interes cultural şi social…Obiectivul general al proiectului îl contituie creșterea calității vieții în zona vizata și accesibilizarea obiectivelor stațiunii, prin reabilitarea infrastructurii urbane, respectiv repararea și modernizarea unui număr de 8 străzi din Statiunea Eforie Nord.“, se arată nota de fundamentare a proiectului.

Un Centru de Excelență va fi ridicat la Eforie Sud

Primăria orașului Eforie va investi peste 23 de milioane de lei, cei mai mulți bani fiind din fonduri nerambursabile de la UE, pentru construcția Centrului de Excelență „Carmen Sylva“. Acesta va cuprinde, printre altele, o bibliotecă media, două terenuri de squash, dar și o modalitate modernă prin care autoritățile își propun reducerea abandonului școlar și îmbunătățirea condițiilor de locuire pentru grupurile vulnerabile. Centrul va fi ridicat pe locul fostului internat din Eforie, a cărui demolare a început astăzi. Mai multe amănunte puteți citi aici: https://www.ordinea.ro/video-la-eforie-sud-a-inceput-un-nou-proiect-pe-fonduri-europene/

Publicată de Ordinea.Ro pe Miercuri, 12 august 2020

Pentru realizarea proiectului un prim obiectiv vă fi desființarea corpului C1 cu suprafață construita de 652 mp și desfășurată 1304 mp, restul construcțiilor de la C2 la C11 de vor desființă prin grija beneficiarului în așa fel încât la începerea lucrărilor pentru înființarea CENTRUL DE EXCELENȚA – CARMEN SYLVA – PENTRU SERVICII EDUCAȚIONALE, CULTURALE ȘI RECREATIVE INTEGRATE terenul să fie liber de construcții. Clădirea Internatului este o construcțiie parter și etaj, cu o alcătuire structurala din zidărie portanta parțial combinata cu centuri alcătuite din profile metalice înglobate în zidărie. Execuția clădirii a fost realizata în baza unui proiect în perioada anilor 1920. Clădirea are forma literei U cu lungimea bazei de 35 m și lungimea celor doua corpuri laterale de cate 22.0 m. Scara de acces la etaj este amplasata în zona centrala a clădirii.  Acoperișul clădirii este realizat pe structura de lemn, cu șarpantă sprijinita pe zidurile perimetrale exterioare și zidurile interioare ale etajului. Învelitoarea este realizata din placi de azbociment ondulat cu pante către exteriorul perimetral al clădirii. Excepție face zona din fațadă posterioara a corpului din dreapta unde este un fronton. Înălțimea libera a parterului este de 3.43 m în zona camerelor de locuit și de 4.30 m în zona fostei Sali de mese. Înălțimea libera a etajului este de 4.33 m.

Parterul este structurat astfel:

Hol intrare și Casa scării.

Hol longitudinal central paralel cu fațadă principală situat de o parte și de alta a casei scărilor 3. Camera de cazare în stângă și îndreaptă casei scărilor și a holului.

Hol central, paralel cu fațadă laterala dreapta cu camera de cazare de o parte și de a alta.

Sala de mese situate în zona fațadei laterale dreapta cu acces din holul longitudinal central.

Etajul este structural astfel:

Hol longitudinal central, paralel cu fațadă principala situate de o parte și de alta a casei scărilor.

Camere de cazare în stângă și în dreapta casei scărilor și a holului.

Hol central, paralele cu fațadă laterala dreapta, cu camera de cazare de o parte și de alta.

Terase circulabile pe toată lungimea fațadei principale și laterale dreapta.

Construirea unui Centru de Excelență la Eforie Sud nu reprezintă singura investiție majoră a administrației publice locale. Primăria Eforie a accesat mai multe proiecte cu finanțare europeană care vor schimba esențial aspectul acestei stațiuni cu tradiție. Cel mai important proiect se referă la modernizarea și reabilitarea infrastructurii conexe de utilitate publică în scopul creșterii competitivității destinațiilor turistice în stațiunea Eforie Sud. Proiectul are o valoare de 22.568.009,05 de lei, din care 19.182.807,69 de lei reprezintă finanțare nerambursabilă acordată din Fondul European de Dezvoltare Regională și 2.933.841,17 lei – finanțare nerambursabilă de la bugetul național. Cu acești bani, se modernizează infrastructura rutieră și utilitățile din corpul drumului pe străzile Faleză Sud și Dezrobirii. Tot în acest proiect, care are o durată de implementare de 49 de luni, se va înființa o pistă pentru biciclete, vor fi amenajate trotuare, alei, trasee pietonale și spații verzi. Practic, zona tampon dintre localitate și mare va dobândi un aspect modern și funcțional. Un alt proiect vizează reconversia a trei terenuri degradate din Eforie Sud, unde vor fi amenajate parcuri. Alte proiecte importante pentru modernizarea stațiunii Eforie Sud sunt introducerea rețelei de gaze naturale, lucrarea fiind la un pas de finalizare; reabilitarea iluminatului public pe străzile Eternității, Pelican, Orizontului, Pescărușului, Albatrosului, Taluzului și Pescarilor; reabilitarea teatrului de vară și a parcului din vecinătatea acestuia. În total, Primăria din Eforie are în derulare proiecte cu fonduri UE în valoare de peste 18 milioane de euro.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. Primăria avertizează: proprietarii care nu își îngrijesc terenurile vor primi amenzi usturătoare

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța notează că aplică amenzi proprietarilor care nu își îngrijesc terenurile! Sursa citată punctează faptul că proprietarii de terenuri de pe raza municipiului Constanța trebuie să igienizeze periodic terenurile pe care le dețin.

„Poliția Locală desfășoară permanent acțiuni de identificare a acestor terenuri care pun în pericol sănătatea noastră a tuturor și strică imaginea orașului. După ce sunt identificate terenurile lăsate în paragină, proprietarii sunt somați să remedieze cât mai repede situația. Dacă nu se conformează, sunt sancționați cu amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei pentru persoane fizice și între 25.000 și 50.000 de lei pentru persoane juridice, conform OUG 195/2005 art.96, alin.1, pct.10. Anul acesta, polițiștii locali constănțeni au identificat câteva sute de terenuri neîngrijite sau transformate în locuri de depozitare a gunoiului în diferite zone ale orașului: Palazu Mare, Tomis Plus sau Anadalchioi. Cele mai mari probleme par a fi în cartierul Veterani. Numai în această săptămână au fost identificate în acest cartier 24 de terenuri insalubre, cu vegetație în exces sau transformate în depozite de deșeuri inerte. Proprietarii au fost notificați și trebuie să remedieze situația. Primăria Constanța depune eforturi constante pentru modernizarea orașului nostru, curățenie și îngrijirea spațiilor verzi, dar și noi, cetățenii trebuie să învățăm să nu mai aruncăm gunoiul la întâmplare, să păstrăm curățenia și să ne îngrijim proprietățile.“, menționează Primăria într-un comunicat.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Muzeul de Istorie va intra în reabilitare și modernizare. A fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu a semnat, astăzi, contractul privind servicii de proiectare (PT+DDE), servicii de asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări aferent Proiectului „Reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.” Instituția de cultură nu a mai beneficiat de o reabilitare completa de 100 de ani! Proiectul are o valoare de 4 milioane de euro.

„Astăzi este o zi importantă pentru cultura constănțeana, am semnat Contractul privind servicii de proiectare( PT+ DDE), Servicii de asistenta tehnica din partea proiectantului și Execuție de lucrări, aferent proiectului” Reabilitarea Muzeului de Istorie Naționala și Arheologie Constanta”. Valoarea acestui contract este de aproximativ 12 milioane lei fără TVA. Termenul de proiectare este de 5 luni și execuția de lucrări 24 de luni. Este un proiect de suflet și deosebit de important pentru cultura și turismul constănțean. Revitalizarea culturii și istoriei acestui județ semnifica o prioritate pentru mine. Aceasta clădire știm cu toții, este una dintre clădirile emblematice ale orașului Constanta și am depus toate eforturile alături de echipa din cadrul consiliului Județean pentru ca aceasta sa fie reabilitata și pusă in valoare.“, a spus Țuțuianu.

„Este o zi istorică. Această clădire, monument istoric, a fost inaugurată în anul 1921. Anul viitor se împlinesc 100 de ani de când această clădire funcționează. După cum știm cu toții, a fost sediu de Primărie până în 1976, după care, în ziua de 25 decembrie 1977, când se împlineau 100 de ani de la declararea independenței de stat a României, această clădire a devenit Muzeu. De-a lungul timpului a fost afectată de trecerea anilor, iar presa a relatat cum se desprindeau țigle din acoperișul muzeului, clădirea fiind afectată și de cutremurele 1977 și din 1990. În urmă cu mai mulți ani s-a reușit consolidarea pereților din curtea interioară, dar o reabilitare totală nu a avut loc niciodată.“, a declarat directorul Muzeului, dr. Sorin-Marcel Colesniuc.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: