Connect with us

Actual

Declarație de ministru: ”Constanța e locul în care se poate întâmpla un miracol!”

Maria Ionescu

Publicat

la

 

Astăzi, la sediul Pavilionului Expozițional, s-a desfășurat (și încă se desfășoară!) lucrările forumului ”Invest in România”, eveniment organizat de către Consiliul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din țara noastră, în parteneriat cu Departamentul pentru Promovarea Investițiilor și Comerțului din cadrul Ministerului Economiei Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.  Deschiderea oficială ar fi trebuit să aibă loc la ora 9.00, dar momentul s-a prelungit cu cel puțin 15-20 de minute din motive care nu au fost aduse la cunoștința participanților. Cu toate acestea, după deschidere am constatat că prezența oficialilor este destul de mare, cu toate că nu au participat toți cei anunțați inițial. La eveniment au fost prezenți Costin Borc, viceprim-ministru, ministrul Economiei, Florin Jianu – președinte al CNIPMMR, Horia Țuțuianu – președintele CJC, Decebal Făgădău – primarul municipiului Constanța,  ambasadorul Turicei la București – Osman Koray Ertas. În sală am remarcat prezența unor primari din municipiul Constanța, printre care îi amintesc pe George Scupra de la Ovidiu, Valentin Saghiu de la Murfatlar, Viorel Ionescu de la Hârșova, Nicolae Anghel de la Castelu. Printre invitați s-a numărat și deputatul Mihai Tararache. Moderator al acestei întâlniri a fost jurnalistul Dan Apostol, care a ținut în strună lucrările. Pentru  început, el a declarat că un moderator adevărat nu vorbește foarte mult, motiv pentru care i-a dat cuvântul repede lui Florin Jianu. Acesta a făcut o succintă radiografie a procesului de investiții care se derulează în țara noastră. Printre altele, el a ținut să-i mulțumească lui Horia Țuțuianu pentru că și-a dat tot concursul necesar derulării acestui eveniment. Cum ”Invest în România” începe la Constanța, dar se va desfășura și în alte județe, Jianu a precizat: ”De ce Constanța? Pentru că administrația locală este nouă și are oameni care înțeleg că dezvoltarea comunității este strâns legată de dezvoltarea economiei.” El a mai spus că au vrut să dea tonul acestor evenimente la malul Mării Negre pentru că aici există și foarte mulți oameni care își desfășoară activitatea în turism. (Că veni vorba despre turism, printre participanți am remarcat prezența Corinei Martin, a directorului THR Marea Neagră, Narcisa Mosoiu, precum și a lui Nicolae Bucovală).

 Mediul public și cel privat sunt ca două lumi paralele

Jianu a ținut să mai declare că atragerea de investiții este extrem de importantă. ”Este un pas care dă deja roade. Astfel de agenții de atragere a investitorilor există deja în Polonia, Italia, Franța și se derulează extrem de bine. (…) ”La nivel guvernamental avem deja o tendință privind debirocratizarea. Până acum am cam fost în două lumi paralele, mediul public și cel privat nu s-au prea intersectat. Este nevoie de profesionalizare și de internaționalizare. Nici un demnitar nu trebuie să meargă într-o misiune economică fără a fi însoțit de oameni de afaceri. Este o procedură extrem de transparentă și există în funcție de interesul oamenilor de afaceri. Avem și propuneri legislative, respectiv legea debirocratizării și legea prevenției. Cerem autorităților publice să nu dea nici o sanțiune fără a avea mai întâi un mediu de prevenție. Pentru că este imposibil ca orice om din lumea asta să cunoască toate prevederile legale”. În același ton, Dan Apostol a remarcat: ”Capitalul are roți. Capitalul străin vine ușor dacă are pe unde să vină!”

 Costin Borc știe că județul nostru nu este unde ar trebui să fie

Obiectivele acestui program sunt în principal atragerea de investiții și promovarea exportului, susținerea și promovarea proiectelor prioritare stabilite la nivel județean și regional, în direcția domeniilor considerate strategice pentru investiții. Domeniile avute în vedere sunt energie, resurse minerale, turism, agricultură, industrie și infrastructură, în acord cu prevederile Strategiei Naționale pentru Competitivitate 2014-2020. În contextul acestui eveniment, a luat cuvântul și viceprim-ministrul Costin Borc, ministrul Economiei. El a declarat că investițiile străine nu se fac doar la București, ci în mai multe zone ale țării. ”De aceea ne-am hotărât să nu mergem pentru început în zonele care merg bine, ci să venim în zone care au un potențial extrem de mare. (…). Avem o rețea de atașați comerciali destul de mare. Sunt 83 de oameni care ar trebui să aibă un caiet de afaceri. Trebuie să le dăm ocazia să se întâlnească cu d-voastră și apoi să plece cu acele calendare ale întâlnirilor ce vor urma. (…) Constanța este un loc ce ar trebui să fie în prima regiune economică. Știți de ce Constanța nu este unde ar trebui să fie. Avem tot ce ne trebuie și totuși economia nu este unde ar trebui să fie!”, a spus Costin Borc.  El și-a continuat intervenția, spunând că nu vom putea dezvolta economia numai din investiții străine. De asemenea, a mai spus că salariile pe care le oferă majoritatea firmelor străimne sunt mici, de aceea ar trebui să avem și furnizori locali. ”Noi vrem să  dezvoltăm firme care să crească. Stăm bine la pepiniera de firme dar stăm prost la firmele mari. Valorificăm capacitatea intelectuală. Nu nationalism economic. Și vă pun sincer: Constanța este locul în care se poate întâmpla un miracol!”

Cei care conduc țara trebuie să dovedească înțelepciune

Așa a continuat discuția moderatorul Dan Apostol. ”Avem o creștere economică de 5,2 la sută dar suntem o țară săracă. Cea mai săracă din Uniunea Europenă. Autoritatea publică locală are un rol important pentru că desenează regulile jocului”. Ulterior, el i-a dat cuvântul lui Horia Țuțuianu, care a precizat: ”În ultimii ani a fost o reală lipsă de comunicare între mediul privat și cel public. Noi avem ce oferi, avem un județ frumos și credem că existența unui parc industrial ar fi benefică.”. Cam în aceeași direcție a fost și cuvîntul lui Decebal Făgădău, care a precizat că orașul nostru este un oraș international: ”Așa s-a născut!”. Tot el a declarat că după o perioadă mai tulbure, trebuie să ne așezăm la aceeași masă a discuțiilor, ”pentru că am uitat să comunicăm!”. Ulterior au luat cuvântul Sorin Vasilescu, directorul Direcției Implementare Proiecte, dar și ambasadorul Turciei în România. La sfârșitul acestei părți, a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri, la care au luat cuvântul deputatul Tararache, Corina Martin și Nicolae Bucovaă. Cel din urmă a făcut referire la voucherele de vacanță și la cele de sănătate. Vicepremierul Costin Borc i-a răspuns și a declarat că a fost mereu preocupat de turism. El a mai spus că până la sfârșitul anului va exista o strategie a turismului balnear. Au urmat apoi mai multe grupuri de lucru, respectiv grupul de lucru agricultură, grupul de lucru turism/ servicii/comerț și grupul de lucru industrie/energie și mediu/parcuri industriale.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

În 2020, peste 5.000 de străini au depus cereri de azil în țara noastră

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Numărul cererilor de azil a înregistrat o creștere semnificativă chiar și în această perioadă de pandemie generată de coronavirus. De la începutul anului și până la sfârșitul lunii noiembrie, peste 5.000 de cetățeni străini au solicitat acordarea unei forme de protecției internațională din partea statului român. Pentru 470 de persoane a fost recunoscut statutul de refugiat sau a fost acordată protecție subsidiară, 1.195 au fost respinși, iar ceilalți au cererile în diverse stadii de analiză.

Primirea, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de azil, precum și asigurarea asistenţei pe durata procedurii de azil şi în procesul de integrare sunt activităţi care se desfăşoară la nivelul celor 6 Centre Regionale de Proceduri și Cazare a Solicitanţilor de Azil situate în Bucureşti, Giurgiu, Timişoara, Galaţi, Rădăuţi şi Maramureş.

Astfel, de la începutul anului și până la sfârșitul lunii noiembrie, la nivelul centrelor, au fost depuse 5.082 de cereri de azil, cu 155% mai mult față de perioada similară a anului trecut. Numărul cererilor de azil înregistrate este cel mai mare, depășind totalul de 4820 de solicitări din anul 2017 când a fost înregistrat recordul în materie.

Pentru 470 de persoane a fost recunoscut statutul de refugiat sau a fost acordată protecție subsidiară, 1.195 au fost respinși, iar ceilalți au cererile în diverse stadii de analiză.

Cei mai mulți solicitanți de azil provin din Afganistan, Siria și Irak, iar cele mai multe cereri au fost depuse la centrele din Timișoara și București.

”În cadrul procedurii de determinare a unei forme de protecție, a fost asigurat accesul neîngrădit la procedura de azil și a fost respectat principul nereturnării, iar toți solicitanții de azil și persoanele care au primit protecție internațională au beneficiat de documente de identitate și, după caz, de documente de călătorie. De asemenea, în funcție de nevoile specifice, aceștia au beneficiat de cazare în centrele specializate ale Inspectoratului General pentru Imigrări și au participat la sesiuni de informare și consiliere.”, precizează Biroul Informare și relații publice.

Totodată, pe linia activităților desfășurate în operațiuni de relocare intra UE și extra UE au fost puse în aplicare angajamentele asumate de către statul român, fiind realizat transferul pentru 39 de persoane, aflate în nevoie de protecție internațională, din Malta și Turcia.

Asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil și procesarea în mod eficient în conformitate cu standardele legale naționale și internaționale, precum și integrarea persoanelor beneficiare a unei forme de protecție sunt acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Document OFICIAL! Se prelungește CARANTINA în municipiul Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Este oficial, municipiul Constanța rămâne în carantină pentru încă 14 zile. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis pentru municipiul Constanța prelungirea carantinei începând cu data de 04.12.2020, ora 20:00. Măsura va fi valabilă pentru următoarele 14 zile.

Iată restricțiile:

Download (DOC, 104KB)

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Anunț. În jurul orei 1.00 revine căldura în zonele Soveja, Tomis Nord și Faleză Nord

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, RADET Constanța a anunțat că au fost finalizate lucrările de reparație a avariei care a afectat zeci de puncte termice din zonele Soveja, Tomis Nord și Faleză Nord ale municipiului Constanța.

Dispecerul de serviciu a precizat că în jurul orei 1.00 va fi reluată furnizarea energiei termice.

Iată anunțul RADET:

”Revenim cu informații noi referitoare la anunțul dat anterior cu privire la avaria care a afectat punctele termice PT 30, 31, 33, 35, 37, 38, 44, 45, 46, 48, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 101, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 138, 139, 140, 142, 145, 146, 147, 176, 177, 178, 214, 215 din zonele Soveja, Tomis Nord, Faleza Nord.

Au fost finalizate lucrările de reparare a avariei și estimăm începerea furnizării energiei termice in jurul orelor 01:00.

Pentru orice disfuncționalitate constatată la furnizarea acestui serviciu public, vă rugăm să ne solicitați intervenția la Dispeceratul R.A.D.E.T., la numărul de telefon 0241 616 792, in program NON-STOP.”, precizează dispecerul de serviciu.

Foto: Ilustrativ

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: