Conecteaza-te cu noi

Actual

Declarație de ministru: ”Constanța e locul în care se poate întâmpla un miracol!”

Published

on

 

Astăzi, la sediul Pavilionului Expozițional, s-a desfășurat (și încă se desfășoară!) lucrările forumului ”Invest in România”, eveniment organizat de către Consiliul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din țara noastră, în parteneriat cu Departamentul pentru Promovarea Investițiilor și Comerțului din cadrul Ministerului Economiei Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.  Deschiderea oficială ar fi trebuit să aibă loc la ora 9.00, dar momentul s-a prelungit cu cel puțin 15-20 de minute din motive care nu au fost aduse la cunoștința participanților. Cu toate acestea, după deschidere am constatat că prezența oficialilor este destul de mare, cu toate că nu au participat toți cei anunțați inițial. La eveniment au fost prezenți Costin Borc, viceprim-ministru, ministrul Economiei, Florin Jianu – președinte al CNIPMMR, Horia Țuțuianu – președintele CJC, Decebal Făgădău – primarul municipiului Constanța,  ambasadorul Turicei la București – Osman Koray Ertas. În sală am remarcat prezența unor primari din municipiul Constanța, printre care îi amintesc pe George Scupra de la Ovidiu, Valentin Saghiu de la Murfatlar, Viorel Ionescu de la Hârșova, Nicolae Anghel de la Castelu. Printre invitați s-a numărat și deputatul Mihai Tararache. Moderator al acestei întâlniri a fost jurnalistul Dan Apostol, care a ținut în strună lucrările. Pentru  început, el a declarat că un moderator adevărat nu vorbește foarte mult, motiv pentru care i-a dat cuvântul repede lui Florin Jianu. Acesta a făcut o succintă radiografie a procesului de investiții care se derulează în țara noastră. Printre altele, el a ținut să-i mulțumească lui Horia Țuțuianu pentru că și-a dat tot concursul necesar derulării acestui eveniment. Cum ”Invest în România” începe la Constanța, dar se va desfășura și în alte județe, Jianu a precizat: ”De ce Constanța? Pentru că administrația locală este nouă și are oameni care înțeleg că dezvoltarea comunității este strâns legată de dezvoltarea economiei.” El a mai spus că au vrut să dea tonul acestor evenimente la malul Mării Negre pentru că aici există și foarte mulți oameni care își desfășoară activitatea în turism. (Că veni vorba despre turism, printre participanți am remarcat prezența Corinei Martin, a directorului THR Marea Neagră, Narcisa Mosoiu, precum și a lui Nicolae Bucovală).

 Mediul public și cel privat sunt ca două lumi paralele

Jianu a ținut să mai declare că atragerea de investiții este extrem de importantă. ”Este un pas care dă deja roade. Astfel de agenții de atragere a investitorilor există deja în Polonia, Italia, Franța și se derulează extrem de bine. (…) ”La nivel guvernamental avem deja o tendință privind debirocratizarea. Până acum am cam fost în două lumi paralele, mediul public și cel privat nu s-au prea intersectat. Este nevoie de profesionalizare și de internaționalizare. Nici un demnitar nu trebuie să meargă într-o misiune economică fără a fi însoțit de oameni de afaceri. Este o procedură extrem de transparentă și există în funcție de interesul oamenilor de afaceri. Avem și propuneri legislative, respectiv legea debirocratizării și legea prevenției. Cerem autorităților publice să nu dea nici o sanțiune fără a avea mai întâi un mediu de prevenție. Pentru că este imposibil ca orice om din lumea asta să cunoască toate prevederile legale”. În același ton, Dan Apostol a remarcat: ”Capitalul are roți. Capitalul străin vine ușor dacă are pe unde să vină!”

Advertisement

 Costin Borc știe că județul nostru nu este unde ar trebui să fie

Obiectivele acestui program sunt în principal atragerea de investiții și promovarea exportului, susținerea și promovarea proiectelor prioritare stabilite la nivel județean și regional, în direcția domeniilor considerate strategice pentru investiții. Domeniile avute în vedere sunt energie, resurse minerale, turism, agricultură, industrie și infrastructură, în acord cu prevederile Strategiei Naționale pentru Competitivitate 2014-2020. În contextul acestui eveniment, a luat cuvântul și viceprim-ministrul Costin Borc, ministrul Economiei. El a declarat că investițiile străine nu se fac doar la București, ci în mai multe zone ale țării. ”De aceea ne-am hotărât să nu mergem pentru început în zonele care merg bine, ci să venim în zone care au un potențial extrem de mare. (…). Avem o rețea de atașați comerciali destul de mare. Sunt 83 de oameni care ar trebui să aibă un caiet de afaceri. Trebuie să le dăm ocazia să se întâlnească cu d-voastră și apoi să plece cu acele calendare ale întâlnirilor ce vor urma. (…) Constanța este un loc ce ar trebui să fie în prima regiune economică. Știți de ce Constanța nu este unde ar trebui să fie. Avem tot ce ne trebuie și totuși economia nu este unde ar trebui să fie!”, a spus Costin Borc.  El și-a continuat intervenția, spunând că nu vom putea dezvolta economia numai din investiții străine. De asemenea, a mai spus că salariile pe care le oferă majoritatea firmelor străimne sunt mici, de aceea ar trebui să avem și furnizori locali. ”Noi vrem să  dezvoltăm firme care să crească. Stăm bine la pepiniera de firme dar stăm prost la firmele mari. Valorificăm capacitatea intelectuală. Nu nationalism economic. Și vă pun sincer: Constanța este locul în care se poate întâmpla un miracol!”

Cei care conduc țara trebuie să dovedească înțelepciune

Așa a continuat discuția moderatorul Dan Apostol. ”Avem o creștere economică de 5,2 la sută dar suntem o țară săracă. Cea mai săracă din Uniunea Europenă. Autoritatea publică locală are un rol important pentru că desenează regulile jocului”. Ulterior, el i-a dat cuvântul lui Horia Țuțuianu, care a precizat: ”În ultimii ani a fost o reală lipsă de comunicare între mediul privat și cel public. Noi avem ce oferi, avem un județ frumos și credem că existența unui parc industrial ar fi benefică.”. Cam în aceeași direcție a fost și cuvîntul lui Decebal Făgădău, care a precizat că orașul nostru este un oraș international: ”Așa s-a născut!”. Tot el a declarat că după o perioadă mai tulbure, trebuie să ne așezăm la aceeași masă a discuțiilor, ”pentru că am uitat să comunicăm!”. Ulterior au luat cuvântul Sorin Vasilescu, directorul Direcției Implementare Proiecte, dar și ambasadorul Turciei în România. La sfârșitul acestei părți, a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri, la care au luat cuvântul deputatul Tararache, Corina Martin și Nicolae Bucovaă. Cel din urmă a făcut referire la voucherele de vacanță și la cele de sănătate. Vicepremierul Costin Borc i-a răspuns și a declarat că a fost mereu preocupat de turism. El a mai spus că până la sfârșitul anului va exista o strategie a turismului balnear. Au urmat apoi mai multe grupuri de lucru, respectiv grupul de lucru agricultură, grupul de lucru turism/ servicii/comerț și grupul de lucru industrie/energie și mediu/parcuri industriale.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions