Connect with us

Actual

Declarație de ministru: ”Constanța e locul în care se poate întâmpla un miracol!”

Maria Ionescu

Publicat

la

 

Astăzi, la sediul Pavilionului Expozițional, s-a desfășurat (și încă se desfășoară!) lucrările forumului ”Invest in România”, eveniment organizat de către Consiliul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din țara noastră, în parteneriat cu Departamentul pentru Promovarea Investițiilor și Comerțului din cadrul Ministerului Economiei Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.  Deschiderea oficială ar fi trebuit să aibă loc la ora 9.00, dar momentul s-a prelungit cu cel puțin 15-20 de minute din motive care nu au fost aduse la cunoștința participanților. Cu toate acestea, după deschidere am constatat că prezența oficialilor este destul de mare, cu toate că nu au participat toți cei anunțați inițial. La eveniment au fost prezenți Costin Borc, viceprim-ministru, ministrul Economiei, Florin Jianu – președinte al CNIPMMR, Horia Țuțuianu – președintele CJC, Decebal Făgădău – primarul municipiului Constanța,  ambasadorul Turicei la București – Osman Koray Ertas. În sală am remarcat prezența unor primari din municipiul Constanța, printre care îi amintesc pe George Scupra de la Ovidiu, Valentin Saghiu de la Murfatlar, Viorel Ionescu de la Hârșova, Nicolae Anghel de la Castelu. Printre invitați s-a numărat și deputatul Mihai Tararache. Moderator al acestei întâlniri a fost jurnalistul Dan Apostol, care a ținut în strună lucrările. Pentru  început, el a declarat că un moderator adevărat nu vorbește foarte mult, motiv pentru care i-a dat cuvântul repede lui Florin Jianu. Acesta a făcut o succintă radiografie a procesului de investiții care se derulează în țara noastră. Printre altele, el a ținut să-i mulțumească lui Horia Țuțuianu pentru că și-a dat tot concursul necesar derulării acestui eveniment. Cum ”Invest în România” începe la Constanța, dar se va desfășura și în alte județe, Jianu a precizat: ”De ce Constanța? Pentru că administrația locală este nouă și are oameni care înțeleg că dezvoltarea comunității este strâns legată de dezvoltarea economiei.” El a mai spus că au vrut să dea tonul acestor evenimente la malul Mării Negre pentru că aici există și foarte mulți oameni care își desfășoară activitatea în turism. (Că veni vorba despre turism, printre participanți am remarcat prezența Corinei Martin, a directorului THR Marea Neagră, Narcisa Mosoiu, precum și a lui Nicolae Bucovală).

 Mediul public și cel privat sunt ca două lumi paralele

Jianu a ținut să mai declare că atragerea de investiții este extrem de importantă. ”Este un pas care dă deja roade. Astfel de agenții de atragere a investitorilor există deja în Polonia, Italia, Franța și se derulează extrem de bine. (…) ”La nivel guvernamental avem deja o tendință privind debirocratizarea. Până acum am cam fost în două lumi paralele, mediul public și cel privat nu s-au prea intersectat. Este nevoie de profesionalizare și de internaționalizare. Nici un demnitar nu trebuie să meargă într-o misiune economică fără a fi însoțit de oameni de afaceri. Este o procedură extrem de transparentă și există în funcție de interesul oamenilor de afaceri. Avem și propuneri legislative, respectiv legea debirocratizării și legea prevenției. Cerem autorităților publice să nu dea nici o sanțiune fără a avea mai întâi un mediu de prevenție. Pentru că este imposibil ca orice om din lumea asta să cunoască toate prevederile legale”. În același ton, Dan Apostol a remarcat: ”Capitalul are roți. Capitalul străin vine ușor dacă are pe unde să vină!”

 Costin Borc știe că județul nostru nu este unde ar trebui să fie

Obiectivele acestui program sunt în principal atragerea de investiții și promovarea exportului, susținerea și promovarea proiectelor prioritare stabilite la nivel județean și regional, în direcția domeniilor considerate strategice pentru investiții. Domeniile avute în vedere sunt energie, resurse minerale, turism, agricultură, industrie și infrastructură, în acord cu prevederile Strategiei Naționale pentru Competitivitate 2014-2020. În contextul acestui eveniment, a luat cuvântul și viceprim-ministrul Costin Borc, ministrul Economiei. El a declarat că investițiile străine nu se fac doar la București, ci în mai multe zone ale țării. ”De aceea ne-am hotărât să nu mergem pentru început în zonele care merg bine, ci să venim în zone care au un potențial extrem de mare. (…). Avem o rețea de atașați comerciali destul de mare. Sunt 83 de oameni care ar trebui să aibă un caiet de afaceri. Trebuie să le dăm ocazia să se întâlnească cu d-voastră și apoi să plece cu acele calendare ale întâlnirilor ce vor urma. (…) Constanța este un loc ce ar trebui să fie în prima regiune economică. Știți de ce Constanța nu este unde ar trebui să fie. Avem tot ce ne trebuie și totuși economia nu este unde ar trebui să fie!”, a spus Costin Borc.  El și-a continuat intervenția, spunând că nu vom putea dezvolta economia numai din investiții străine. De asemenea, a mai spus că salariile pe care le oferă majoritatea firmelor străimne sunt mici, de aceea ar trebui să avem și furnizori locali. ”Noi vrem să  dezvoltăm firme care să crească. Stăm bine la pepiniera de firme dar stăm prost la firmele mari. Valorificăm capacitatea intelectuală. Nu nationalism economic. Și vă pun sincer: Constanța este locul în care se poate întâmpla un miracol!”

Cei care conduc țara trebuie să dovedească înțelepciune

Așa a continuat discuția moderatorul Dan Apostol. ”Avem o creștere economică de 5,2 la sută dar suntem o țară săracă. Cea mai săracă din Uniunea Europenă. Autoritatea publică locală are un rol important pentru că desenează regulile jocului”. Ulterior, el i-a dat cuvântul lui Horia Țuțuianu, care a precizat: ”În ultimii ani a fost o reală lipsă de comunicare între mediul privat și cel public. Noi avem ce oferi, avem un județ frumos și credem că existența unui parc industrial ar fi benefică.”. Cam în aceeași direcție a fost și cuvîntul lui Decebal Făgădău, care a precizat că orașul nostru este un oraș international: ”Așa s-a născut!”. Tot el a declarat că după o perioadă mai tulbure, trebuie să ne așezăm la aceeași masă a discuțiilor, ”pentru că am uitat să comunicăm!”. Ulterior au luat cuvântul Sorin Vasilescu, directorul Direcției Implementare Proiecte, dar și ambasadorul Turciei în România. La sfârșitul acestei părți, a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri, la care au luat cuvântul deputatul Tararache, Corina Martin și Nicolae Bucovaă. Cel din urmă a făcut referire la voucherele de vacanță și la cele de sănătate. Vicepremierul Costin Borc i-a răspuns și a declarat că a fost mereu preocupat de turism. El a mai spus că până la sfârșitul anului va exista o strategie a turismului balnear. Au urmat apoi mai multe grupuri de lucru, respectiv grupul de lucru agricultură, grupul de lucru turism/ servicii/comerț și grupul de lucru industrie/energie și mediu/parcuri industriale.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

O mașină s-a răsturnat pe b-dul Tomis. Șoferul nu avea permis de conducere și era beat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, la intrarea în municipiul Constanța dinspre Ovidiu a avut loc un eveniment rutier în urma căruia o mașină s-a răsturnat.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, accidentul a avut loc în jurul orei 06.00. Un bărbat de 35 de ani, care nu avea permis de conducere și în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice – rezultat 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat, a condus un autoturism pe bulevardul Tomis.

Mașina se deplasa dinspre strada Dumbrăveni către bulevardul Aurel Vlaicu și, în momentul în care a ajuns  la breteaua rutieră cu bulevardul Aurel Vlaicu, din cauza neadaptării vitezei la condițiile de drum – este o curbă la dreapta – a pierdut controlul asupra direcției de mers.

După aceea a intrat în coliziune cu bordura din partea stângă a sensului de deplasare și s-a răsturnat în afara părții carosabile.

”În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală ușoară a conducătorului auto, care se afla singur în autoturism. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.”, precizează reprezentanții Biroului de presă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Polițistul rănit grav în urma accidentului de la Cernavodă s-a stins din viață

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Tânărul polițist care a fost grav rănit în urma accidentului rutier produs în noaptea de 8 spre 9 septembrie, pe strada Prelungirea Seimeni, situată în localitatea Cernavodă, a murit, azi, la Spitalul Județean din Constanța.

În noaptea fatidică, în jurul orei 2.00, Alin Roșieanu (în vârstă de 21 de ani) se afla într-o mașină, împreună cu un coleg de serviciu , care era la volan. Într-o clipă, acesta a pierdut controlul direcției, iar mașina a intrat într-un copac de pe marginea drumului. În urma impactului, ambii au fost răniți grav. Amândoi erau în afara orelor de program, au precizat polițiștii.

De atunci, Alin Roșieanu s-a aflat în spital. Colegii săi de serviciu au donat sânge și au făcut tot ce se putea face pentru a-l ajuta.

Din păcate, în cursul zilei de azi, tânărul Alin Roșieanu a a murit.

Prietenii săi au scris pe o pagină de socializare următoarele rânduri:

”Alin ne-a demonstrat tuturor ce înseamnă să lupți cu toate puterile. Ne-a demonstrat că atunci când nu se mai poate, se mai poate puțin. Dar atunci când sistemul medical e împotriva ta și nu luptă alături de tine, alegi să nu mai rămâi.
În această dimineață inima lui a încetat să mai bată. Știm că Alin este și va fi mereu în sufletele noastre. El este îngerul nostru acum.

Mulțumim tuturor celor care l-ați ajutat în drumul său, vă suntem recunoscători!

Mulțumim, Alin, că ai fost alături de noi și ca ai luptat să rămâi. Ai fost prea bun, te iubim mereu.”, a fost unul dintre mesajele postate de către prietenii lui Alin.

La rândul lor,  și colegii din cadrul Corpulului Național al Polițiștilor au postat câteva rânduri:

”O veste tristă a acestei dimineți! Colegul nostru Alin Roșieanu a plecat dintre noi!

Din păcate, medicii nu i-au putut salva viața tânărului care a suferit un grav accident rutier în urmă cu câteva săptămâni. Sute de colegi s-au alăturat apelului nostru de a dona sânge și totodată au transmis mesaje de încurajare.”

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Șoferi băuți bine, prinși la volan pe străzile din județ. S-au ales cu dosare penale

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Aproape zilnic, multe persoane conduc sub influența băuturilor alcoolice. Unii scapă, pentru moment, de controalele polițiștilor, alții nu. Cei din urmă se aleg cu dosare penale și unii dintre ei ajung chiar în spatele gratiilor din această cauză.

Nici ziua de ieri nu a fost diferită. În jurul orei 21.20, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au identificat un bărbat, de 32 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Aurel Vlaicu din municipiu, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

Puțin după miezul nopții, în jurul orei 1.00, patrula mixtă, formată din polițist din cadrul Secției 3 și jandarm al I.J.J. Constanța, a identificat un bărbat, de 35 de ani, care a condus un autoturism, pe bulevardul 1 Decembrie 1918 din municipiul Constanța, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În jurul orei 01.20, polițiști din cadrul Poliției orașului Cernavodă au identificat un bărbat, de 47 de ani, care a condus un autoturism pe strada Independenței din oraș, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În cauze, au fost întocmite dosare penale.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: