Conecteaza-te cu noi

Actual

Deficitul comercial al României a crescut foarte mult în primele 4 luni.

Published

on

Deficitul comercial al României a ajuns, în primele patru luni ale anului, la 5,038 miliarde de euro, în creştere 1,298 miliarde de euro, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, în intervalul ianuarie – aprilie 2019, exporturile FOB au însumat 23,066 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 28,104 miliarde de euro.

În aceeaşi perioadă de referinţă, exporturile au crescut cu 3,8%, iar importurile cu 8,3%, comparativ cu primele patru luni din anul anterior.

Numai la nivelul lunii aprilie a acestui an, exporturile FOB au însumat 5,532 miliarde de euro, în timp ce importurile CIF s-au ridicat la valoarea de 6,915 miliarde de euro, rezultând astfel un deficit de 1,382 miliarde de euro.

Advertisement

De asemenea, comparativ cu datele din luna aprilie 2018, exporturile din aceeaşi lună din 2019 au crescut cu 5,7%, iar importurile s-au majorat cu 10,6%.

Conform INS, valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri înregistrate în primele patru luni ale anului în curs a fost de 17,907 miliarde de euro la expedieri, respectiv de 21,131 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 77,6% din total exporturi şi 75,2% din total importuri.

În plus, valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri a fost, în intervalul de referinţă, de 5,159 miliarde de euro la exporturi şi de 6,972 miliarde de euro la importuri, ceea ce a însemnat 22,4% din total exporturi, precum şi 24,8% din total importuri.

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions