Connect with us

Societate

Deputații au decis: adio animale în circuri și spectacole!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Multora dintre noi le place să meargă la circ, fie pentru ei, fie pentru copiii lor. Recunosc, mie nu mi-a plăcut niciodată și de-abia după multă vreme am realizat din ce cauză. Mă rănea sufletește să văd animalele sălbatice chinuite pentru a face spectacol. Se pare că nu doar eu am fost în această situație. O petiție pentru interzicerea folosirii animalelor la circ a fost inițiată în luna ianuarie a acestui an, după ce 11 animale ale Circului Globus au murit în urma unui incendiu. În numai câteva ore, petiția despre care vorbim a adunat peste 16.000 de semnături. În scurt timp, au semnat această petiție 63.587 de persoane.  Reamintim că aceasta a fost inițiată de către Csibi Magor, director al World Wide Fund For Nature, fiind însoțită de mesajul: “Circurile care exploateaza animale trebuie sa dispara! Este nevoie de o legislatie clara, care interzice aceste practici pentru todeauna!”. Au trecut câteva luni de atunci și multă lume își imagina că acest demers va fi trecut cu vederea, ca multe altele. Totuși, nu a fost așa. Iată ce scria pe pagina sa de facebook, în urmă cu o oră, Csibi Magor: ”Azi plenul Camerei Deputaților a votat legea care interzice folosirea animalelor în circuri și spectacole! Imaginea de mai jos devine istorie în țara noastră și din fericire nu vor mai exista imagini cu animale maltratate, suferind din cauza unor spectacole sinistre menite să ne distreze. Revolta mea după incidentul de la Circul Globus a fost transformat cu ajutorul vostru într-o mișcare puternică, care s-a finalizat cu o lege nouă care să facă un pas înainte spre o societate mai umană, mai evoluată. În câteva ore aproape 60.000 de oameni au zis că nu mai vor animale în spectacole, iar vocea noastră a fost preluată de oameni ca Petre Florin Manole sau Korodi Attila, iar legea inițiată în legislatura trecută de Remus Cernea cu ajutorul lui Kuki Alexandru Barbuceanu și Vier Pfoten a adunat votul majorității din Parlament. E de apreciat și precedentul creat de Primăria Municipiul București, a Sectorului 1 și ajutorul de la Anca Florea. Vă mulțumesc TUTUROR!!!!! Azi ne bucurăm pentru acest pas mare înainte, sperând că și mâine vom reuși să oprim o nouă încercare de a relansa vânătoarea la trofeu la urși, lupi sau pisici sălbatice!” Rămâne de văzut ce vor face circurile în viitorul apropiat, ce spectacole vor decide să țină și ce vor face cu animalele sălbatice pe care le au.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Simona Halep a pierdut primul loc în clasamentul WTA

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Simona Halep a pierdut oficial primul loc în clasamentul WTA, după ce jucătoarea din Cehia Petra Kvitova a învins-o pe Ashleigh Barty şi s-a calificat în semifinalele Australian Open. Într-un clasament live, după această victorie, Petra Kvitova a ajuns la 5,770 de puncte.

În urma acestui rezultat, Halep va pierde 1060 de puncte în clasamentul WTA, diferenţa dintre ce a obţinut anul trecut pentru calificarea în ultimul act şi retribuţia pentru optimea de la Australian Open 2019.

Important de precizat este și faptul că alte două sportive o mai pot depăşi pe sportiva noastră. În această situație, Simona Halep ar ajunge pe locul patru.

În 2018, la Australian Open, Simona Halep a ajuns până în finala competiției, pe care a pierdut-o în fața jucătoarei Carolina Wozniacki, scor 7-6, 3-6, 6-4. În ediția din acest an, locul unu în ierarhia mondială a pierdut în optimi, în faţa Serenei Williams, în trei seturi, 6-1, 4-6, 6-4.

Simona Halep a ocupat aproape doi ani fotoliul de lider mondial.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

La Medgidia s-a înființat primul club de robotică

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Echipa TeamDroids a Liceului Teoretic ”Nicolae Bălcescu” din Medgidia a primit provocarea – ”construirea unui robot” și va participa la competiția ”FIRST Tech Challenge” – Campionatul internațional de robotică.

Cei 15 elevi și 2 profesori coordonatori ai echipei se pregătesc intens în cadrul clubului pentru a participa la meciul demo oficial ce se va desfășura la București pe data de 3 februarie și la Campionatul de robotică – etapa regională ce va avea loc la Iași în perioada 15-17 februarie.

Elevii care participă la programul FIRST Tech Challenge dezvoltă abilități STEM (științe, tehnologie, inginerie și matematică) prin construirea de la zero a unui robot funcțional și învață să practice principiile ingineriei (precum crearea unui caiet tehnic), în timp ce învață valoarea muncii, inovației și împărțirii ideilor.

Clubul de robotică s-a înființat în acest an școlar ca urmare a câștigării unui grant de 5000 euro reprezentând kitul de bază pentru participarea în programul FTC. Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu” a amenajat spațiul necesar desfășurării activității și a dotat clubul cu mobilier, calculatoare performante, telefoane și alte materiale necesare clubului, susținând astfel elevii dornici de a învăța practic, interactiv și distractiv știința viitorului.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Raport Mare Nostrum: Mai puțini delfini eșuați în 2018 decât în 2017

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

În anul 2018 au fost înregistrate 87 de cazuri de cetacee eșuate/ delfini, spre deosebire de anul anterior, când echipa de specialiști ONG Mare Nostrum s-a deplasat la 139 de astfel de cazuri, pe toată întinderea litoralului românesc. 

Cele mai multe cazuri de eșuări s-au înregistrat în lunile august (22), iunie (18) și mai (16). În lunile februarie, martie și decembrie nu a fost înregistrat niciun astfel de caz. Din nefericire, peste jumătate din cazuri (54%) au fost de marsuini- specie pe cale de dispariție în Marea Neagră.  Față de anul trecut, ponderea cazurilor de afalini și delfini comuni a fost mai mare: afalini (35%) și delfini comuni eșuati (8% ) . În perioada ianuarie – decembrie 2018 au fost realizate 77 expediții terestre din care 66 interventii rapide (neincluzând expediţiile realizate de voluntarii din cadrul rețelei de monitorizare):

Este îmbucurător faptul ca numărul a scăzut semnificativ față de anul trecut, dar tot depășește media și ce este mai interesant- negativ vorbind- este numărul mare de afalini eșuați înregistrați în acest an”, spune Marian Paiu, coordinator Activități Teren ONG Mare Nostrum

Un alt aspect îngrijorător este acela că 24 din cele 87 de cazuri de cetacee eșuate au fost cauzate de prinderea în plasele de calcan:

” Se impune luarea unor măsuri ferme de control şi prevenire a activităţii de braconaj care afectează populaţiile de cetacee, peste 60% dintre cetaceele care ajung la mal prezintă urme de prindere în plasă şi mai îngrijorător este faptul că numărul de cazuri de eșuare înregistrate în perioada de prohibiţie la calcan  reprezintă între 18.31% (2015) şi 71,91% (2011) din totalul anual de cazuri de eşuare”, completează Marian Paiu. Cele 24 de cazuri au fost raportate de către partenerii ONG Mare Nostrum.

Activitățile de monitorizare delfini fac parte din cadrul Programului “Monitorizarea și conservarea cetaceelor din Marea Neagră”, susţinut financiar prin Campania „Adoptă un delfin”. Rețeaua de observatori voluntari & training-uri face parte tot din acest program:

Prin intermediul reţelei am reuşit să identificăm mai bine de 95% dintre cazurile de cetacee eșuate înregistrate pe parcursul anului 2018 pe litoralul românesc. Ultima eşuare a fost înregistrată pe data de 14 noiembrie  2018-  un marsuin (Phocoena phocoena relicta) având 130 cm lungime şi aflat în stare moderată de descompunere”, spune Costin Timofte, asistent Coordonator Activități Teren. Rețeaua are 20 de instituții partenere înscrise, mai exact 831 de elevi și 123 de profesori.

Pentru a preveni astfel de cazuri pe viitor și pentru a informa constănțenii despre cum pot ajuta atunci când observă un delfin eșuat, în 2018 au fost organizate 6 sesiuni de informare, în cadrul cărora peste 10.000 de oameni au primit detalii despre modul în care se pot implica activ în soluționarea acestei probleme. (comunicat de presă Mare Nostrum)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: