Connect with us

Administratie

Deputatul Bogdan Bola, despre situația pescarilor de la intrarea în Mamaia: „Sunt acolo din 1943, dar Chițac și ai lui vor să-i distrugă“

Published

on

barci pescarie

Deputatul de Constanța al Forței Dreptei Bogdan Bola critică decizia autorităților locale de a alunga pe pescarii de la intrare în stațiunea Mamaia, locul unde „și-au făcut locul blocurile“. Parlamentarul spune că barăcile pescarilor din zona Pescărie Mamaia sunt acolo din 1943, au rezistat războiului, au rezistat ocupației sovietice, regimului comunist, au rezistat și când Mazăre, apoi Făgădău au vrut să le demoleze. Însă, acum Vergil Chițac și-a trimis Poliția Locală să îi someze pe pescari să-și demoleze construcțiile altfel, în luna martie, vin buldozerele Primăriei.

„La ce s-a gândit oare primarul Constanței și cei care îl înconjoară când au decis să distrugă și această pescărie, așa cum în urmă cu câțiva ani o altă administrație (roșie – trandafirie, de data aceea) a distrus activitatea pescărească din Portul Tomis…? Această plajă, de unde dimineața devreme pleacă în larg bărcile pescarilor, ar sta mai bine, consideră probabil edilii noștri, în portofoliul imobiliar al vreunui privat. Pentru că da, acea plajă, unde sunt trase bărcile pescărești, a fost intabulată în trecut, în mod abuziv, de către autoritățile locale ca fiind în domeniul privat al orașului Constanța, nici măcar ca domeniu public!

În alte țări, aceste activități tradiționale sunt protejate și promovate, fiind importante nu doar economic, dar și turistic sau cultural, ocupații făcând parte, în sine, din patrimoniul cultural material și imaterial al locului. Nu e și cazul Constanței, deoarece suntem anunțați de Primărie că, probabil, acest simbol al zonei va cădea victimă planurilor imobiliare girate de administrația locală în favoarea unor privați.

Așa cum bine a remarcat colegul meu Eduard Niță, avocat și vicepreședinte Forța Dreptei Constanța:

“Din capul locului, fiind o plajă, nu are ce căuta în domeniul public sau privat al localității deoarece plajele sunt (sau ar trebui să fie) în domeniul public al Statului Român, fiind bunuri de interes național. Ba mai mult, conform legii, locul face oricum parte din zona de protecție a plajei și falezei care de drept prin efectul legii ține de domeniul public al Statului Român.

Și poate nu știți sub ce destinație au intabulat ilegal autoritățile locale această plajă: sub destinația de curți și construcții, deși terenul pe care se află barăcile este la baza falezei și e constituit dintr-o acumulare de nisip și scoici, adică toate caracteristicile geologice și morfologice ale unei plaje.

Lucrurile nu se încheie aici, respectiva plajă de la Pescărie a fost împărțită în două loturi, partea din spate, unde sunt barăcile și care a fost cum am arătat mai sus intabulată în mod abuziv de autoritățile locale ca domeniul privat al localității, și plaja de la linia apei, care a rămas la #ABADL și care este locul unde pescarii își țin bărcile trase la mal.

Dar și această parte a plajei se dorește să fie destinată scopurilor turistice, adică unui operator de plajă cu umbrele șezlonguri și tot tacâmul, deci incompatibil cu prezența pescarilor, a bărcilor și barăcilor, aici stă tot interesul distrugerii Pescăriei așa cum o cunoaștem noi toți.”

Azi, primarul se grăbește să ne pună în fața faptului împlinit și vrea să distrugă mica așezare de pescari și modul lor tradițional de viață și ocupație înainte ca o instanță să se pronunțe definitiv. Probabil că dezvoltatorilor imobiliari care au înghesuit și cocoțat blocuri pe toată buza falezei deasupra Pescăriei ori nu le place priveliștea ori au alte planuri cu acea plajă: umbreluțe, șezlonguri, Beach bar și …  mult profit.

Asta cu toate că pe rolul instanțelor se desfășoară deja un proces în revendicare între Administrația Bazinală Dobrogea Litoral și Unitatea Administrativ Teritorială a Municipiului Constanța cu scopul firesc ca plaja din spate de la Pescărie (cu barăcile) să reintre în posesia proprietarului de drept, Statul Român, ca domeniu public.

Problema s-ar rezolva foarte ușor dacă primarul ar putea accepta că intabularea respectivei plaje pe care sunt barăcile ca domeniul privat al Municipiului Constanța a fost o ilegalitate și greșeală și ar accepta rectificarea Cărții Funciare.

Dar nu, el care cu echipa lui critica ilegalitățile fostelor administrații, a ales să le continue, ba chiar să săvârșească altele noi, precum demolarea barăcilor și alungarea pescarilor care probabil nu se mai potrivesc cu noul peisaj imobiliar de fițe. În loc să igienizăm, protejăm și să promovăm acest loc unic (din păcate) din orașul nostru, Chițac și ai lui vor să-l distrugă…“, spune Bogdan Bola.

Sursa foto: Facebook/BogdanBola

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta