Connect with us

Administratie

Deputatul Bola: „Regulamentul de acces în Peninsulă este cel mai bun exemplu al prăpastiei între cetățeni și administrația locală“

Publicat

la

Deputatul Bogdan Bola (Forța Dreptei) a taxat în termeni duri modul în care administrația Chițac a impus Regulamentul de acces în peninsulară care a fost suspendat la finele anului trecut. Bola amintește că săptămâna aceasta va fi decisivă în această speță, instanțele urmând a se pronunța cu privire la suspendarea acestui Regulament abuziv.

„Un Primar ar trebui să își administreze orașul pe care îl conduce pentru cetățean și pentru a-i rezolva nevoile sale, nu să facă așa cum îl taie capul și cum consideră doar el că este mai bine. Regulamentul de acces în zona Peninsulară este poate cel mai bun exemplu al prăpastiei, care parcă se tot adâncește, între cetățeni și administrația locală, ruptă de realitățile și zilnicele probleme ale constănțenilor. Cum naiba să mai zici sau să mai crezi altceva când și Prefectura îți sesizează aspecte de nelegalitate în Regulament și tu, punându-ți niște ochelari de cal, mergi înainte cu un proiect contestat de toată lumea?

Când ți se spune, în documentul Prefecturii, că art. 4 și 5 din Regulament, potrivit cărora străzile din Peninsulă devin preponderent pietonale, ar încălca art. 5 alin.7 din OUG 195/2002, potrivit căruia orice măsură de restricție a circulației pe drumurile publice se dispune de administratorul NUMAI cu acordul poliției?

Când ți se arată, în același document, cum Consiliul Local nu are calitatea de a stabili, printr-un act administrativ, competența serviciilor din cadrul aparatului de specialitate al Primarului de a calcula despăgubiri civile persoanelor care aduc atingere domeniului public și privat al mun. #Constanța? Că doar în instanță se poate așa ceva..?

Când ți se subliniază, în același document, că un alt aspect de nelegalitate îl constituie felul în care Primăria instituie sancțiuni care urmează să fie constatate de agenții Poliției Române, printr-un simplu act administrativ adoptat de Consiliul Local? Că se încalcă, prin Regulamentul pe care vrei neapărat să-l impui constănțenilor, până și legislația privind GDPR?

Când ți se spune, pentru a nu știu câta oară, că raportul final al studiului privind impactul socio – economic al Regulamentului de acces în Peninsulă nu a fost aprobat/însușit de către Consiliul Local, drept urmare având valoarea unei simple informări, fără nicio putere de a produce efecte juridice? Tu tot o ții pe a ta? De ce? Care este scopul?

Mai grav este că toate aceste aspecte de nelegalitate se aduceau la cunoștința secretarului general al mun. Constanța încă din data de 21.12.2021..și tu ca Primar ai ignorat total? Încă de atunci ți se solicita, pentru a nu știu câta oară, reanalizarea actului administrativ!

Culmea este că, în aceeași zi, Avocatul Poporului adresa Primăriei Constanța o solicitare pentru organizarea unei noi dezbateri publice (una reală, de data aceasta) pe tema Regulamentului de acces în Peninsulă. Și această solicitare a fost total ignorată!

Ce este peste puterea mea de înțelegere (și a constănțenilor) este următoarea chestiune: chiar și având toate aceste date și solicitări, într-o bătaie de joc cum puțini și-ar fi imaginat că va mai exista după epoca Mazăre – Nicușor, tu ca Primar continui să impui un Regulament care, efectiv, nu este dorit de nimeni, în forma actuală? Nimeni nu contestă necesitatea unui Regulament în Peninsulă, ci doar forma sa nelegală!

Săptămâna aceasta va fi decisivă în această speță, instanțele urmând a se pronunța cu privire la suspendarea acestui Regulament abuziv. O mână de constănțeni, persoane fizice și juridice, încă se luptă pentru drepturile lor și ale celor peste 4000 de locuitori ai Peninsulei. N-ar fi trebuit să o facă…pentru că nu ar fi trebuit să se ajungă niciodată în acest punct. Dar aici ne aflăm…iar ei merită toată aprecierea noastră!

Lipsa dialogului cu cetățeanul, a empatiei și a înțelegerii problemelor zilnice cu care se confruntă constănțenii ne-au adus în acest punct. Suntem într-o situație atât de aberantă, încât până și judecătorii unei instanțe, pe rolul căreia s-a aflat dosarul de suspendare a Regulamentului de acces în Peninsulă, au avut un mesaj de bun simț pentru Primarul Chițac:

“…aceste aparente lacune reglementare, care în anumite circumstanţe pot fi susceptibile să genereze vătămări drepturilor/intereselor unor persoane, pot fi remediate în mod adecvat exclusiv prin cooperarea loială dintre autoritatea publică deliberativă pârâtă şi destinatarii/persoanele care intră sub incidenţa reglementării, respectiv printr-o cooperare constant solidară pentru realizarea scopului/obiectului reglementării, dar şi a salvgardării drepturilor/intereselor destinatarilor actului administrativ.”.“, spune Bola.

Comments

comments

Administratie

(FOTO) Parcul din zona Marvimex începe să prindă contur. Consilierul Costin Avătavului: „Se lucrează la proiectul tehnic“

Publicat

la data de

Scris de

Consilierul local al PNL Costin Avătavului, anunță că proiectul său de suflet – parcul de la Marvimex, începe să prindă contur.

„M-am întâlnit cu voi luni și mi-ați semnalat că este nevoie de igienizarea terenului care este năpădit de buruieni. În calitate de consilier local, am semnalat acest lucru persoanelor abilitate din cadrul Primăriei Constanța și ieri, o echipă de la Compartimentul Spații verzi a igienizat tot terenul. Parcul de la Marvimex este o prioritate pentru mine și știu că și pentru voi și, de aceea, o să vă țin la curent cu evoluția lui până în momentul în care îl vom vedea finalizat. Dacă mandatul trecut am bătut la uși închise pentru ca acest teren neîngrijit să fie reabilitat si sa devina primul parc al cartierului Inel 2, în ultimul an s-au făcut pași importanți pentru regenerarea acestei zone. S-a soluționat litigiul asupra terenului, iar acesta va rămâne in proprietatea primăriei cu destinația de spațiu verde. A urmat cadastrarea si intabularea lui, iar acum se lucrează la proiectul tehnic al parcului. Mai mult decât atât, cu ajutorul dumneavoastră, celor ce locuiți in zonă, am identificat si alte terenuri unde vom încerca să facem spații verzi amenajate si câteva parcări.“, a declarat Costin Avătavului.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Lumina. Cursuri pentru finalizarea studiilor minime sau obținerea unei diplome de calificare

Publicat

la data de

Scris de

Primăria comunei Lumina îi anunță pe cetățenii interesați că joi, de la ora 8.30, în sala de la Unitatea Militară va avea loc o întâlnire în cadrul căreia pot afla detalii despre modul cum se pot înscrie la cursuri de finalizare a studiilor minime sau pot obține o diploma de calificare. Sunt vizate persoanele din comuna Lumina cu vârsta între 16 și 30 de ani.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța spune că derulează operațiuni de dezinsecție și deratizare în toate cartierele orașului

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța informează că parcurile, scuarurile, spațiile verzi dintre blocuri, străzile, trotuarele și promenadele din Constanța sunt stropite în permanență împotriva insectelor care creează disconfort populației, precum şi pentru eliminarea riscurilor de transmitere a unor boli. Substanţa utilizată este Solfac Trio și este avizată de Ministerul Sănătăţii.

„Produsul are o acțiune insecticidă rapidă și poate persista până la câteva săptămâni, în funcție de suprafața tratată. Substanța oferă, de asemenea, un efect puternic de „flush-out”, de „extragere” a dăunătorilor din ascunzișuri, este recomandat atât pentru controlul insectelor zburatoare, cât și târâtoare. Datorită compoziției speciale, are și un efect repelent, îndepărtând și ținând departe insectele de zonele tratate. În paralel, echipe specializate continuă amplasarea în toate zonele orașului a  momelilor toxice pentru combaterea rozătoarelor în locuri inaccesibile populației pentru protejarea sănătății constănțenilor, conservării şi protecţiei mediului înconjurător. Momelile conțin substanțe raticide anticoagulante biodegradabile și sunt protejate în stații de intoxicare marcate și inscripționate corespunzător. Rugăm constănțenii să conștientizeze importanța acțiunilor de deratizare și să respecte în totalitate inscripțiile existente pe stațiile de intoxicare dacă le reperează în parcuri sau zone verzi. Pentru a asigura eficiența maximă a acțiunilor, aceste tratamente trebuie efectuate simultan atât pe domeniul public cât şi pe cel privat, de aceea, recomandăm tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Constanța să efectueze tratamente de dezinsecţie și deratizare în spațiile pe care le dețin, în paralel cu acțiunile municipalității.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: