Connect with us

Politica

Deputatul constănțean Iulian Iancu (PSD) vrea să schimbe radical legislația în energie și strategia energetică

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Legislația în domeniul energetic trebuie schimbată radical, susține președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, social democratul Iulian Iancu. “Va trebui să redefinim radical strategia energetică și legislația în domeniu! România are nevoie de o nouă lege a energiei electrice și gazelor naturale, o nouă lege pentru energia din resurse regenerabile, o nouă lege pentru energie termică”, a declarat Iancu, citat de investenergy.ro, la o conferință de specialitate, evidențiind volumul uriaș de muncă care trebuie depus și cât de importantă este comunicarea între toți actorii instituționali.

Comisia de specialitate are un program foarte încărcat. Potrivit președintelui acesteia, săptămâna aceasta se vor finaliza dezbaterile pe legea energiei termice și se lucrează la un nou raport la OUG  64. De săptămâna viitoare, încep dezbaterile pe proiectul de lege privind OUG 24/2017 ce modifică  legea regenerabilelor. “Regenerabilii  sunt foarte afectați, mai ales cei mici și mijlocii. Unii dintre ei mor. Trebuie să găsim soluții”, a precizat Iancu, insistând pe necesitatea unor abordări foarte prudente la redefinirea mixului energetic al țării. UE și-a stabilit ca țintă un procent de 40% energie din surse regenerabile din total energie pentru  2030, a arătat președintele comsiei parlamentare. În ce privește Legea nr 123 a energiei și gazelor, Iancu a precizat că la acest moment sunt aduse 221 amendamente. În paralel cu schimbările care se doresc radicale la legi importante din sectorul energetic, membrii Comisiei de specialitate fac parte și din Comisia de anchetă a activității ANRE, având obligația să vine cu un raport până la finele anului în curs. Strategia energetică, aprobată prin lege la anu’ La conferința organizată de Economica.net, ministrul Energiei, Toma Petcu, a afirmat că se dorește ca Strategia Energetică să fie aprobată prin lege și nu prin hotărâre de guvern, ceea ce presupune modificarea legii energiei. Iulian Iancu nu crede că este posibil să se aprobe strategia energetică în Parlament până la finele anului, din două considerente: documentul nu este finalizat (mai suportă unele modificări ale actualei guvernări – n.red.) și trebuie modificată și legea energiei.

Iancu: Pierderile în sistem sunt la nivelul anului 2005, suntem ineficienți, avem întreruperi foarte frecvente. Consumatorul plătește investiții nerealizate!

„Suntem într-un sistem energetic ineficient, cu pierderi ce reprezintă 24%, adică patru miliarde de euro pe an, îmbătrânit, poluant și uzat moral”, a sesizat acesta, îndreptând atenția spre structura de formare a prețului energiei: producție, transport, distribuție, furnizare, taxe și impozite. “Producția a fost abandonată acum 15 ani, de la lansarea procesului de privatizare. Cea mai mare pondere în preț o au transportatorii și distribuitorii. În continuare, pierderile sunt la nivelul anului 2005, suntem ineficienți, avem întreruperi foarte frecvente. Cresc temperaturile vara, avem întreruperi; scad temperaturile și avem ger iarna, avem întreruperi, e val de țânțari, e val de păsări migratoare, avem întreruperi. Trebuie să avem o abordare radicală, absolut radicală, în tot ce înseamnă lanțul energetic de la producție”, a menționat Iulian Iancu. El a mai sesizat că reglementatorul a stabilit o modalitate deficitară de recunoaștere în cost a unei investiții asumate și nerealizarea ei!  Consumatorul a plătit recunoașterea investiției, iar aceasta s-a realizat în proporție de 20%, dar nu s-a mai făcut recalcularea prețului! Lipsa resursei umane și a companiilor de construcții – vulnerabilități ale sectorului În opinia lui Iulian Iancu, cele mai mari vulnerabilități ale sectorului energetic sunt lipsa resursei umane și a companiilor de construcții – montaj pe tot lanțul: cărbune, petrol, gaze, energie electrică! Întrebați de nu au făcut investiții, distributorii au răspuns, printre altele, că nu au avut firme cu care să facă lucrările la nivelul asumat! Cel mai periculos risc este  în zona nucleară, unde se înregistrează un deficit uriaș de specialiști, a sesizat Iulian Iancu, exemplificând că și la catedra de nuclearistică a Universității Politehnica este un singur profesor!

 

Comments

comments

Politica

Deputatul USR Iulian Bulai, despre Eminescu: „Dacă ar fi trăit astăzi, ar fi semnat pentru “Fără penali în funcţii publice”, La mulţi ani, Mihai!“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, deputatul USR de Neamţ Iulian Bulai, afirmă, într-o postare pe Facebook, că, dacă Eminescu ar fi trăit astăzi, ar fi semnat pentru “Fără penali în funcţii publice”, ar fi eliminat pensiile speciale, ar fi desfiinţat inspectoratele şcolare, ar fi vrut să construim mai repede autostrada A8, pentur a ajunge mai repede de la Iaşi la Viena.

” Dacă Eminescu ar fi trăit astăzi:

– ar fi semnat pentru “Fără penali în funcții publice”.

– ar fi eliminat pensiile speciale.

– ar fi desființat inspectoratele școlare, pe care le știa bine.

– ar fi vrut să construim mai repede autostrada A8, pentru a ajunge mai repede de la Iași la Viena.

– ar fi reformat radical TVR, SRR și CNA.

La mulți ani, Mihai!

Mulțumim pentru moștenirea primită de la tine!”, a scris Bulai.

Astăzi se împlinesc 171 de ani de la neşterea poetului Mihai Eminescu şi este celebrată Ziua Culturii Naţionale.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Președinte CJ Constanța, Mihai Lupu, cheamă ONG-urile la discuții

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, îi invită pe reprezentanții Organizațiilor Non Guvernamentale de pe raza județului Constanța la o întâlnire oficială pentru identificarea și demararea unei colaborări pentru realizarea unor proiecte comune care să vină în sprijinul locuitorilor din județul nostru.

„Îmi doresc să continui seria de întâlniri, pe care am demarat-o odată cu întrevederea de lucru cu rectorii și președinții senatului universităților din Constanța, și cu reprezentanții Organizațiilor Non Guvernamentale din Constanța. Avem proiecte de cercetare împreună cu mediul academic, care vor duce la valorificarea și fructificarea acestora și dorim să dezvoltăm proiecte similare și cu societatea civilă constănțeană. Suntem deschiși la propunerile venite din partea ONG-urilor și vom acorda tot sprijinul nostru pentru elaborarea și implementarea proiectelor cu impact asupra locuitorilor din județul Constanța”, a declarat Mihai Lupu.

Evenimentul se va desfășura în 25 ianuarie 2021, începând cu ora 11:00, în sala “Remus Opreanu” a Palatului Administrativ, cu respectarea tuturor normelor de siguranță epidemiologice în vigoare. Toate Organizațiile Non Guvernamentale care doresc să participe la această întâlnire vor desemna un singur reprezentant și vor putea accesa formularul de înscriere online, pe site-ul Consiliului Județean Constanța, la următorul link: http://www.cjc.ro/sectiune.php?s=215.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Președintele USR Constanța, Remus Negoi: „Mascarada primarului Cîrjaliu trebuie să înceteze la Agigea!“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Organizației Județene Constanța a USR, senatorul Remus Negoi, îl critică dur pe primarul comunei Agigea, Maricel Cîrjaliu pentru tertipurile la care apelează pentru a controla activitatea Consiliului Local.

„Azi, 15 ianuarie 2021 de la ora 15:00, primarul pesedist Cîrjaliu, de la Agigea, a convocat a treia ședință de Consiliu Local cu același unic punct pe ordinea de zi – votarea comisiilor de lucru. Votul comisiilor și a viceprimarului comunei Agigea s-a făcut pe 12.11.2020, conform Procesului verbal de ședință atașat de colegii. Doar că individul nu vrea să emită Hotârea de Consiliu Local conform acelui proces verbal pentru că poate. Pentru că PSD. E un abuz inimaginabil al primarului pesedist! Am discutat îndelung cu președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, cu prim-vicepreședintele PNL Constanța, Septimiu Bourceanu. Dumnealor m-au asigurat că se vor implica, mai ales că în parteneriatul creat la Agigea, în Consiliul Local, avem 4 consilieri USRPLUS și 2 consilieri PNL. De asemenea, am solicitat prefectului județului Constanța, Silviu Coșa, să trimită un reprezentant al Instituției Prefectului la ședința de azi a Consiliului Local Agigea, pentru a media și a pune în aplicare decizia prin vot a consilierilor locali din 12.11.2020. Această situație absurdă trebuie să înceteze! Blocajul impus de primarul Cîrjaliu, doar pentru că nu-i convine rezultatul alegerilor, este un abuz incalificabil! În egală măsură, secretarul general al comunei Agigea comite un abuz incredibil, refuzând să pună în aplicare votul consilierilor. Cu astfel de manevre ticăloase, PSD confirmă încă o dată că este partidul care nu se va reforma niciodată!“, a declarat Remus Negoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: